Maceratul de urzică este foarte util în grădină, în zarzavat și în coșul de compost. Face posibilă înlocuirea unui număr bun de produse chimice achiziționate în centrele de grădină. Totuși, pentru a putea profita de numeroasele sale beneficii, trebuie totuși să fii motivat să-l prepari, în ciuda mirosului său pestilential caracteristic. În acest articol, vei găsi câteva sfaturi pentru grădinari pentru a pregăti un macerat de urzica foarte eficient, care să nu-ți ardă părul din nas de fiecare dată când te apropii sau îl folosești!
Maceratul de urzică: utilizări și rețeta de bază
Maceratul de urzică poate fi folosit mai întâi ca îngrășământ natural pentru a stimula creșterea plantelor. Acest lucru permite un bun aport de azot care permite în special fertilizarea roșiilor. Este, de asemenea, un bun control al dăunătorilor, insecticid și repelent natural preventiv, în special pentru a înlocui pesticidele chimice pentru a scăpa de afide și alți acarieni. În ceea ce privește macerarea urzicilor, acesta poate fi folosit pur în loc de erbicid comercial. În cele din urmă, acest macerat este un bun activator de compost și un fungicid puternic.
Pentru a-l prepara, utilizați 10 l de apă de ploaie (sau de la izvor, evitați apa cu clor) per kilogram de urzică proaspătă (sau pentru 100 g de urzică uscată). Dacă vrei să o iei ușor, umple o cadă sau o găleată până la refuz cu urzică, împachetează-o bine și completează cu apa de ploaie. Apoi, amestecăm regulat și urmărim fermentația. Când nu mai există bule în timpul preparării (după 10 până la 15 zile), înseamnă că puteți filtra. Cu toate acestea, tot acest preparat vine cu mirosuri neplăcute care pot fi ușor evitate.
1) Pași de bază pentru maceratul de urzici inodor (fara miros)
Pentru a limita acest inconvenient, începeți prin a lăsa întotdeauna găleata la umbră. De asemenea, asigurați-vă că nu acoperiți recipientul. Acest lucru va lăsa gazele să scape.
2) O atenție deosebită la amestecare
Este foarte important să amestecați amestecul cu grijă în fiecare zi, cu un bețișor. Unii oameni chiar recomandă amestecarea de zece ori într-o direcție și apoi de zece ori în cealaltă, ceea ce garantează o amestecare optimă.
3) Trucuri mai puțin cunoscute despre maceratul din urzici
Într-unul dintre videoclipurile sale, Nicolas de la PotagerDurable testează și tehnica de a lăsa gunoiul de urzică să macereze fără oxigen într-un recipient de plastic. El explică că, probabil, acest lucru face gunoiul de grajd mai eficient și că, după opt zile, gunoiul său de urzică era gata de utilizare și nu avea miros neplăcut.
De asemenea, trebuie să știți că este posibil să udați seara, ceea ce oferă mirosului de urzică fermentată suficient timp pentru a se disipa în timpul nopții. În cele din urmă, este posibil să adăugați frunze de angelica sau salvie oficială în maceratul dumneavoastră în a treia zi de fermentație pentru a reduce mirosurile foarte semnificativ.
4) Și împotriva mirosului de gunoi de urzici de pe mâini?
La manipulare și în timpul lucrărilor de grădinărit, se poate întâmpla să ajungeți cu macerat pe mâini. Mirosul său foarte puternic și specific (cu excepția cazului în care ați folosit trucurile menționate mai sus) se poate dovedi apoi a fi deosebit de tenace. Pentru a scăpa de el, frecați-vă mâinile cu oțet alb, suc de lămâie sau chiar pătrunjel . Este un truc simplu și eficient.
Maceratul de urzică folosit ca insecticid
Prepararea maceratului insecticid este cu adevărat simplă: aveți nevoie de aproximativ un kilogram de plante de urzici tăiate la bază (nu sunt necesare rădăcinile pentru preparare), pe care trebuie să le lăsăm la macerat în 10 litri de apa. Apa mai buna este cea de ploaie, daca folosiți apa de la retea lasati-o la decantat cateva ore dupa ce ati scos-o de la robinet, astfel incat sa piarda cateva substante volatile dezinfectante (in special clorul). Folosirea plantelor proaspete este de preferat, dar in caz contrar putem macera si frunze uscate, in acest caz raportul devine de 100 grame la 10 litri.
Pentru a obține un macerat insecticid, timpul de infuzie este de una sau două zile, după care compusul este filtrat și este gata de utilizare, pulverizându-l pe plante fără diluare.
Printre efectele secundare ale acestui preparat se numără cu siguranță mirosul său pestilențial, nedorit insectelor, dar și oamenilor. Merită să îndurați, având în vedere cât de mult macerat de urzici este util pentru grădinile ecologice.
Utilizarea maceratului insecticid
Ca insecticid, infuzia de urzica este excelenta in special impotriva paduchilor plantelor (afidele si cocenila), precum si un produs acaricid, deci perfect pentru combaterea acarienilor rosii. Efectul său se datorează în mare parte acidului formic, substanță care face să usture frunzele de urzică. Pe mulți alți paraziți de origine animală, de exemplu împotriva unor lepidoptere precum molia sau împotriva dipterelor care afectează livada, are totuși un efect respingător. În orice caz este un insecticid util dacă este folosit la începutul infestărilor, se străduiește să contrasteze eficient o așezare semnificativă a paraziților.
Folosirea este foarte simpla, se face prin pulverizarea preparatului pe toata zona aeriana a culturilor de protejat. Putem repeta tratamentul dupa 4 sau 5 zile, pentru a elimina cat mai bine parazitii. Să evităm să facem tratamente în orele cele mai calde și însorite.
Maceratul de urzică ca îngrășământ
Din urzici se poate obține și un îngrășământ, lăsându-le la macerat mai mult decât cele două zile pe care le-am luat în considerare pentru insecticid. Frunzele de urzica contin substante utile precum azot, magneziu si fier, pentru care vom obtine un pretios ingrasamant organic lichid.
Dozajul este identic cu cel al maceratului insecticid, deci 10 litri de apa per kg de urzici proaspete, sau 1 litru per kg de urzici uscate. Ceea ce variază este perioada de infuzie, de fapt pentru îngrășământ trebuie să-l lăsăm să macereze 10/15 zile.
Utilizare macerat de urzica ca îngrășământ
Maceratul urzică este folosit ca îngrășământ prețios, datorită prezenței bogate a azotului, dar și pentru reintegrarea fierului și a magneziului. După ce l-am pregătit îl putem dilua unu la zece cu apa (1 litru macerat la 10 litri de apa) și îl putem folosi ca apă de irigare pentru grădină, sau putem uda roșiile cu câte o cană direct la rădăcină.
Alte utilizări
Maceratul are și efectul de a întări apărarea naturală a plantelor împotriva unor agenți patogeni, datorită acidului salicilic prezent în țesuturile urzicii: făinare, făinarea roșiilor și a cartofilor. Nu este un tratament definitiv, dar ajută la prevenire. Pentru această utilizare, maceratul folosit ca îngrășământ este mai bun.
Sunt si persoane care folosesc și maceratul de urzici pe răsaduri în momentul transplantării, consideră urzicile un bun activator de compost.
Cum se păstrează mai mult timp maceratul de urzică
După ce ai filtrat maceratul cu o sită foarte fină, va trebui să-l transferi într-o sticlăcare trebuie ținută închis.
Pentru a facilita conservarea și pentru a bloca fermentația, este necesar să adăugați puțin oțet în produsul macerat, în cantitate egală cu 2-4% din cantitatea de lichid disponibilă.