lavanda

Lavanda – cultivare, utilizare si beneficii


Generalitati lavanda

Plantă erbacee, perenă, veșnic verde, originară din bazinul mediteranean. Are frunze argintii, foarte parfumate, inguste si alungite; vara produce multe flori, mici si parfumate, grupate in tepi. Majoritatea soiurilor sunt rezistente la frig și sunt folosite în grădină, ca gard viu sau pentru a forma tufe mari. Dacă se dorește, poate fi cultivată în ghivece mari, ținând cont că este o plantă cu creștere rapidă, care crește și până la un metru și mai mult. Cele mai comune soiuri sunt Lavanda angustifolia, cunoscută și sub denumirea de lavandă engleză, foarte parfumată și cu vârfuri florale reduse; Lavanda dintata, cu flori clare si miros rasinos; Lavandă lânoasă, cu frunze albe acoperite cu puf și vârfuri florale foarte mari.

lavanda

Expunere

Este o plantă rustică, care rezistă la căldura celei mai calde veri și la frigul celei mai severe ierni, chiar dacă în cazurile de înghețuri intense și persistente este bine să o protejezi cu o țesătură. Îi plac în special locurile însorite și foarte bine ventilate. Fiind o planta mediteraneana, lavanda este deosebit de rezistenta in mediile caracterizate printr-un climat uscat si temperaturi ridicate.

Familia și genul Fam. Labiatae, gen Lavendula cu peste 25 de specii
Tip de plantă și obicei De obicei arbust veșnic verde
Expunere Soare
Rusticitate Rustic sau semi-rustic
Sol Soluri bine drenate și calcaroase
Culori Albastru, violet, roz, alb, liliac
ÎnflorireDe la sfârșitul primăverii până la toată vara
Înălţime 25-75 cm
Cultură Uşor
PropagareSămânță, butaș

Originea lavandei

Denumirea de lavandă aparent derivă din latină și se referă la vechiul obicei de a introduce florile acestei plante în apa pentru baie pentru a o parfuma. Este o plantă originară din bazinul mediteranean și include aproximativ 25 de specii. În Italia, Lavender Spica, Lavender true, Lavender Latifolia, Lavender dentata și Lavender Stoechas sunt indigene. Pana in urma cu cateva decenii in tara noastra era putin folosita in scop ornamental in gradini. Era mai cultivată pentru culegerea florilor sale. De asemenea, a fost folosit pe scară largă în industria parfumurilor pentru producerea de esențe care să fie incluse în parfumuri sau săpunuri. În ultima vreme a fost redescoperită deoarece capacitatea sa de a se adapta la solurile sărace și aride a devenit prețioasă.

Udare

camp de lavanda

Lavanda are nevoie de udari nu prea abundente si nici prea dese, este mai bine sa astepti sa se usuce putin pamantul inainte de a oferi mai multa apa; de obicei preferă să stea uscat câteva zile decât să aibă un substrat înmuiat în apă. Nu are nevoie de ingrasaminte, daca doriti puteti asigura ceva ingrasamant la inceputul sezonului vegetativ, in aprilie. Lavandei nu-i plac mediile deosebit de umede si nu are nevoie de apa abundenta si frecventa: din acest motiv este indicat sa nu insistati cu udari, pana cand solul pare uscat si este gata de irigat.

Sol

Se dezvoltă bine în orice pământ de grădină, atâta timp cât este bine drenat; preferă solurile calcaroase.

Planta de lavandă nu-i plac solurile aride și uscate, dar îi plac solurile bine irigate, cu caracteristici argiloase și alcaline. Pământul nu trebuie să fie deosebit de fertil, dar nici acid, astfel încât să fie favorizată o înflorire și o dezvoltare constantă a plantei.

Inmultire

Primăvara, se iau butași de aproximativ 10 centimetri, care trebuie să fie înrădăcinați într-un amestec de turbă și nisip în părți egale; sunt plantate în anul următor.

La sfarsitul verii, cand se incheie perioada de inflorire a lavandei, se pot preleva butasi de 10-15 cm din crengutele individuale prin taierea acestora cu o lama sau cu un cutit bine ascutit pentru a evita formarea de fatete in tesuturi. Partea luată trebuie apoi scufundată într-o pulbere rizogenă pentru a facilita înrădăcinarea și apoi butașii sunt aranjați într-un compot de turbă amestecat cu nisip grosier: fiecare butaș trebuie combinat cu o singură gaură făcută cu un creion, aranjandu-le bine și având grijă. pentru a compacta solul delicat si uniform.

Paraziți și boli la lavanda

Dacă solul este menținut prea umed, există riscul de a provoca putrezirea rădăcinilor. Lavanda este uneori atacată de ciuperci și larve de insecte.

Principalul dușman al lavandei este ciuperca Septoria, deosebit de temută și dăunătoare, deoarece atacă frunzele de la bază: se observă prin apariția unor pete de lumină pe frunze și poate fi tratată prin eliminarea părților infectate, aerisirea mediului și căutând atunci când este posibil să se elimine sau să scadă umiditatea prezentă. În cazul în care boala persistă, pot fi utilizate tratamente specifice și țintite care acționează direct la origine prin substanțe fungicide disponibile în centrele sectoriale specializate.

Uleiul esențial de lavandă

Lavanda are o particularitate în comparație cu multe alte plante care o deosebește: este uleiul său esențial special, cunoscut pentru diverse proprietăți terapeutice, cu multiple beneficii: favorizează relaxarea, dar acționează și ca antidepresiv și agent de vindecare.

Pentru a-l obține este suficient să folosiți doar vârfurile înflorite, obținându-se un lichid vâscos cu încărcătură verde închis și cu miros intens de iarbă.

Se recomandă tratarea stărilor de anxietate, insomnie, agitație, hipertensiune arterială și nervozitate, dar și pentru combaterea infecțiilor sau alergiilor și mai ales a răcelilor răspândite și comune: în aceste cazuri se recomandă utilizarea uleiului prin inhalare.

Deosebit de potrivit și pentru influențele copiilor care pot fi vindecate printr-un simplu masaj pe gât sau pe piept sau prin întinderea a câteva picături de esență pe pernă.

Varietate

Lavanda angustifolia

Speciile care au fost numite „vera” și „spica” sunt unite sub această denumire. Sunt plante originare din Marea Mediterană. Acestea sunt arbuști veșnic verzi denși, ramificați, cu tulpini pătrate. Frunzele sunt acoperite cu un puf subțire care conferă întregului aspect argintiu.

Frunzele sunt liniare, lungi de 3-5 cm și lățime de 3 până la 5 mm. Tulpinile florilor se ridică pe plantă și poartă ciorchini de flori de obicei liliac sau albastru (dar astăzi există și soiuri roz și albe).

Întreaga plantă este parfumată, chiar dacă florile sunt mai intens.

Există soiuri înalte (chiar și 1,5 metri) și soiuri mai compacte (35-40 cm) care pot fi folosite în diferite scopuri.

Cu toate acestea, toate sunt foarte rustice (pot rezista chiar și -15 grade), le plac solurile calcaroase, sărace și foarte bine drenate.

Soiurile care au fost odată clasificate drept „adevărate” au frunze mai mult verzi și mai puțin argintii.

Lavanda pitică „hidcote albastră” aparține acestei categorii, foarte căutată în ultima vreme pentru compactitatea, adaptabilitatea și abundența sa în flori.

Totusi, cea mai des intalnita lavanda in gradini este marginea gri: a devenit foarte populara pentru ca este foarte viguroasa si are avantajul de a crea rapid gard viu. Totuși, este la fel de adevărat că în curând tinde să devină foarte lemnos la bază și, prin urmare, destul de inestetic.

Alte soiuri: alba, rosea, alba compacta, Munstead Dwarf, hidcote pink.

Lavanda Lanata

Această specie diferă de angustifolia datorită părului argintiu abundent care îi acoperă frunzele. Este la fel de rustic și preferă solurile pietroase și sărace.

Lavanda x intermedia

Este un hibrid între angustifolia și latifolia. De obicei este de dimensiune medie spre mare și foarte viguroasă.

Este cel mai folosit soi pentru producerea esentelor si este cel cultivat in camp deschis in Midiul Frantei unde este denumit in mod obisnuit „chiuveta”. Este foarte parfumat și robust.

Cea mai comună lavandă în grădini este un x intermediar: marginea cenușie. Este foarte popular deoarece este foarte viguros și are avantajul de a crea rapid gard viu. Este la fel de adevărat, însă, că în curând tinde să devină lemnos la bază și, prin urmare, destul de inestetic.

Alte soiuri sunt: ​​Sabine, Hidcote Giant, Hidcote White, Provence.

Lavandă cu dinți

Este răspândită în Italia, Spania și Africa de Nord. Are frunze opuse, tomentoase, cu margini adânc sculptate.

Este mai sensibilă la îngheț și este o plantă pentru climă blândă, unde poate înflori pe tot parcursul anului.

Mirosul său este mai intens și asemănător rozmarinului.

Stoechas de lavandă

Este originar din bazinul mediteranean, în special de pe coastele Tireniene. Are frunze moi, tomentoase acoperite cu un puf cenușiu. Tulpinile florale au aspect pătrat, iar bracteele sunt foarte mari. Are un parfum puternic de rozmarin.

Florile sunt violete, roz sau albe.

Nu este foarte rustic si are nevoie de un sol silicios, deci subacid.

varietateDimensiuniSolCuloriRusticAromă
Angustifolia20-30 cm până la 1,5 mArgilos, bine drenat, săracLiliac, albastru, alb, roz, albastru deschisdaMulte, toată planta
LanataAproximativ 70-80 cmArgilos și săracLiliac și albastrudada
X intermediar70 până la 150 cmArgilos și săracLiliac, albastru, alb, roz, albastru deschisdaMulte, toată planta
DintatPână la 1 mSărac, pietrosLiliac și rozPână la -5 ° CAroma de lavandă și rozmarin
StoechasDe la 30 la 80 cmSilicios și subacidLiliac, alb, roz, movPână la – 5 ° CAroma de rozmarin

Când să plantezi lavandă

Cel mai bun moment pentru a planta lavandă poate fi toamna sau primăvara.

Dacă trăim într-o zonă foarte ploioasă, cu siguranță este mai bine să procedăm primăvara. De fapt, lavandele se tem în special de stagnarea apei și, în consecință, de putregaiul rădăcinilor. În unele zone din nord, acestea ar putea avea probleme de a înrădăcina în timpul unei ierni deosebit de ploioase sau înzăpezite, oferindu-le chiar un substrat drenant. Dacă, în schimb, locuim în Centru-Sud sau într-o zonă de litoral, idealul este să procedăm toamna, așa că vom da timp plantei să se așeze și să înceapă înrădăcinarea. Este necesar să procedați prin săparea unei gropi de trei ori mai mare, introduceți planta, introduceți din nou pământul și compactați-l. Dacă substratul este prea greu, este recomandabil să îl amestecați cu material de drenaj precum pietriș, pietricele și nisip de râu.

Dacă efectuăm transplantul iarna nu va fi necesar să udăm. Primavara (si daca decidem sa procedam vara) este in schimb esential sa intervenim cel putin de doua ori pe saptamana (in lipsa ploii) timp de aproximativ o luna.

Udare si fertilizare

Lavanda prosperă în soluri uscate, sărace. In consecinta, in afara de perioada de inradacinare, practic nu este necesara niciodata irigarea plantelor si chiar interventia cu ingrasaminte care, dimpotriva, ar putea chiar compromite inflorirea acestora.

Tunderea

Poate singura intervenție cu adevărat utilă și importantă care trebuie efectuată asupra lavandei este tăierea.

Este deosebit de bine să interveniți prompt asupra soiurilor mari precum gardul viu gri care tind să devină rapid lemnos și stângaci dacă sunt lăsate singure. Tunderea trebuie facuta in septembrie (dar chiar mai devreme daca vedem ca planta este inestetica). Este necesar să se intervină prin tăierea plantei cât mai jos, evitând însă să se ajungă la lemnul gol (din care nu ar mai vegeta). In acest fel exemplarele vor deveni ordonate, bine ramificate si vor rezista mai mult in timp. Cu toate acestea, chiar și cu cea mai bună îngrijire, vom vedea că plantele noastre își pierd armonia în decurs de 8-10 ani. În acel moment va fi timpul să le înlocuiți (și poate să luați măsuri la timp pentru a obține plante noi din butași în acest scop).

Înmultire

Reproducerea prin semințe nu este recomandată, deoarece este nevoie de mult timp pentru a obține plante de dimensiuni bune. În plus, aproape toți hibrizii au semințe sterile sau, în orice caz, dau plante puțin apreciabile. Cel mai rapid și mai fiabil sistem este, fără îndoială, tăierea. Este necesar să se ia câteva segmente de ramură semi-lemnoasă cu o limbă de scoarță, de aproximativ 7-8 cm lungime și să le introduci într-un compus foarte ușor și umed. Cel mai bun moment este toamna sau primăvara. Când încep să intre in vegetatie, este important ca acestea să fie completate și împiedicate să înflorească. În acest fel se vor întări și vor fi gata să fie plantate definitiv în aproximativ unul sau doi ani.

Utilizare în grădină

Lavanda fi plantata si in gradina. Poate fi folosit pentru a crea garduri vii frumoase de toate dimensiunile. Acestea au avantajul de a necesita foarte puțină atenție, de a înflori, de a parfuma și de a atrage insecte colorate. Sunt ideale în grădinile însorite și poate fără sisteme de irigare. Frunzișul lor persistent le face valoroase chiar și iarna.

Putem adăuga că colorarea lor generală este de obicei gri argintiu. Acest lucru aduce multă eleganță grădinii și ajută la crearea unor combinații de culori interesante.

Unele soiuri sunt excelente și pentru a fi introduse în paturi de flori formale, în grădini de stânci sau chiar într-o grădină dedicată în totalitate ierburilor aromatice (la care se îmbină perfect, mai ales cu cimbru, rozmarin, santolina și helichrysum). Soiurile mai mici pot fi cultivate și în ghivece. În acest caz, o atenție deosebită trebuie acordată stagnării apei (deci evitați solurile grele și utilizarea farfurioarelor).

Lavanda Hidcote

Un soi foarte popular in ultima vreme si usor de gasit atat de florarii cat si de pepiniere este lavanda Hidcote, cunoscuta si sub denumirea de lavanda pitica, un soi cu totul deosebit, cu un aspect extrem de placut si elegant. Este, evident, o plantă perenă foarte populară pentru florile sale frumoase violet-albastru și capabilă să înflorească din iulie până în septembrie-octombrie. Lavanda Hidcote este o plantă perenă ideală de folosit pentru crearea de borduri și tufișuri, deoarece atinge o înălțime adultă de aproximativ 50-60 cm. La fel ca majoritatea lavandelor este o planta iubitoare de soare, foarte parfumata si foarte potrivita pentru cultivare in ghivece si in jardiniere. După iarnă este bine să tăiați această plantă destul de hotărât pentru a o stimula să producă o înflorire nouă și intensă.

Proprietățile lavandei

Pe lângă faptul că este o plantă ornamentală frumoasă, cu un miros unic, cel puțin, lavanda este, de asemenea, bogată în proprietăți naturale și este un remediu excelent pentru combaterea anxietății și a stresului. De altfel, lavanda a fost întotdeauna apreciată pentru proprietățile sale calmante și relaxante precum și pentru aromele sale care sunt capabile să parfumeze orice mediu.

Există multe modalități de a folosi această plantă pentru a-și exploata beneficiile. Lavanda este uscată și pusă în pungi pentru a parfuma încăperile, este gătită și fiartă în ceaiuri din plante pentru a profita de caracteristicile sale relaxante și liniștitoare și în final uleiurile esențiale sunt extrase pentru a produce alte produse, în principal cosmetice și demachiante, aromate cu levănțică.

Uleiul de lavandă, în special, este folosit pentru a trata acneea și mătreața, precum și pentru a calma roșeața și înțepăturile de insecte. Pe scurt, a învăța cum să cultivăm corect această plantă poate fi un avantaj nu numai pentru grădină și pentru paturile noastre de flori, ci și pentru noi înșine.

Prețul lavandei

Prețul de vânzare al răsadurilor de lavandă poate varia semnificativ în funcție de soiul pe care îl căutăm și de mărimea plantei. Așa cum este ușor de ghicit, o lavandă cu o vază mică (8-10 cm în diametru) va avea un preț mult mai mic decât o lavandă cu o vază de 15-18 cm.

În ceea ce privește soiurile, pe de altă parte, lavandele din soiul angustifolia sunt în general puțin mai ieftine decât stocheele și alte soiuri mai particulare.

Cu toate acestea, prețul plantelor de lavandă variază în general între 12-15 lei pentru plantele mai mici până la 40-50 lei pentru plantele mai mari. La cumpărarea acesteia, este bine de reținut că levănțica este o plantă care se dezvoltă intens atunci când se află în poziții potrivite, adică expusă în plin soare pe soluri drenate și fertile.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile