La ce distanta se planteaza pomii fructiferi


Dati unei gradini, oricat de mic ar fi spatiul, si o latura practica, cultivand pomi fructiferi pentru ca, fara acestia, mica oaza din fata sau din spatele casei ar fi incompleta. Nu numai ca va ofera roade, vara sau toamna, dar pomii fructiferi poarta cu ei si simbolistica inradacinarii proprietarului in locul respectiv, alaturi de un dram de responsabilitate pentru ca ingrijirea lor in schimbul fructelor, implica ceva atentie. Si pentru ca am mai vorbit despre subiect, abordat din diferite perspective, sa vedem astazi la ce distanta se planteaza pomii fructiferi pentru o gradina armonioasa.

Inainte de a ne vedea de ale noastre, sa oferim si o informatie foarte utila pentru cei care au o suprafata cat de cat modesta pe care vor sa cultive pomi fructiferi. Multi se intreaba cam care ar fi necesarul de pomi pentru suprafata pe care ei o au in gradina, fara sa iroseasca spatiul respectiv cultivand prea putini copaci, dar nici sa ii inghesuiasca pe o arie mult prea mica. Raspunsul cel mai bun vine in urma unui simplu calcul matematic. Astfel, pentru a sti de cati pomi avem nevoie pe un perimetru, impartim suprafata totala a terenului pe care veti planta la suprafata ideala pentru buna dezvoltare a unui pom fructifer care este de 4X4 metri. De exemplu, la o suprafata de 1000 de metri patrati veti avea nevoie de 1000/16=62,5. Deci pe 1000 de metri patrati puteti creste circa 62 de pomi fructiferi.

Pornind de la acest calcul, am aflat si distanta ideala care trebuie pastrata intre pomii fructiferi atunci cand sunt plantati, si anume 4 metri, cu mici marje in functie de soiul cultivat. De exemplu, pomii cu coroane mai mari, precum nucii sau ciresii, ar trebui plantati la distante de cel putin 5 metri unul de altul. La plantarea marului, parului, piersicului, caisului, prunului si visnului sunt recomandate distante de 4X4 metri, cu mici variatiuni de 4X3 metri. Prima cifra reprezinta distanta dintre randuri, in vreme ce a doua se refera la distanta dintre pomi.

Distantele pot fi mai mici intre pomi, spun horticultorii, daca acestia sunt plantati de-a lungul unui gard orientat pe directia est-vest. De asemenea, distanta poate fi scurtata daca pomii sunt bine ingrijiti periodic sau daca solul are o fertilitate scazuta. Si pentru ca am vorbit de gard, trebuie sa stiti ca, in Romania, incepand cu anul 2007, anul aderarii la UE, legea reglementeaza distanta fata de hotar la care un pom poate fi cultivat: doi metri de un gard care separa proprietati diferite in cazul pomilor de talie mica si trei, in cazul celor mai inalti.

Surse: Paradisverde.ro, Hobbygradina.ro


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile