gradina zen 3

Gradina Zen japoneza, cum se face: sfaturi de la experti


Grădina japoneză este una dintre cele mai nobile expresii în care se poate exprima pasiunea pentru grădinărit și filozofia legată de aceasta. În cultura japoneză, de fapt, grădina Zen este un loc de reflecție și bunăstare psiho-fizică în care toate elementele naturale care o compun hrănesc mintea și corpul. Iată cum să o faci și toate secretele pentru a descoperi această artă străveche.

Pace, armonie și frumusețe: acestea sunt cele trei elemente fundamentale care caracterizează arta grădinii zen japoneze, care nu are nimic de-a face cu regulile și formalismele grădinii clasice romanesti, nici cu teatralitatea baroc a grădinii franceze. În schimb, provine din tradiția orientală a grădinăritului japonez.

Definirea sau etichetarea lui într-o singură tipologie este imposibilă. Există, de fapt, multe tipuri, fiecare cu stilul său unic și inconfundabil. Chiar și cei care nu iubesc grădinăritul  nu pot să nu iubească sentimentul de calm și seninătate pe care îl transmit aceste grădini tipice orientale.

Tipuri de grădină zen japoneză

În filosofia Zen, acest spațiu în aer liber este considerat o adevărată compoziție de peisaj, expresie a unui concept sau filozofie de viață foarte precisă.

După cum am menționat, există diferite tipuri, dar cea tradițională este Karesansui, cunoscută și ca „grădină uscată”.

Constă în esență din pietre și nisip alb. Dar nu este vorba despre pietre și nisipuri obișnuite. Pentru ca aceasta sa fie cu adevarat o gradina Zen, aceste elemente trebuie alese cu grija dupa principiile filozofiei Zen.

Instrumente

Instrumentul-simbol cu ​​care este îngrijită grădina japoneză este grebla care este folosită pentru a crea linii, jocuri de perspectivă și forme armonioase.

Fiecare linie trasată în nisip are un sens și reprezintă o cale de la un plan al realității la altul.

Contemplarea este celălalt pilon de la baza filozofiei care a inspirat de secole arta legată de acest tip de compoziții.

Pe lângă Karesansui – pur pentru masă sau interior – puteți crea grădini cu plante veșnic verzi sau foioase, bonsai, în spații exterioare mai mult sau mai puțin mari.

Important este să respectați niște reguli și să alegeți toate elementele care vor alcătui grădina după simbolismul potrivit. Să vedem cum.

tipologii gradina zen

Cum să creezi o grădină Zen

Daca vrem sa cream una cat mai naturala trebuie sa plecam de la alegerea atenta a plantelor, care nu trebuie sa aiba o functie pur decorativa ci mai presus de toate simbolica. Scopul, de fapt, este de a oferi observatorului o viziune reelaborată asupra realității în care fiecare element contribuie la crearea unui peisaj.

Pietrele, apa, nisipul, pietrișul și alte elemente materiale pot recrea dealuri, mări, lacuri și râuri. Sau pot ajuta observatorul să treacă de la un plan al compoziției în altul.

Atunci când creăm un peisaj zen, trebuie să lăsăm în urmă ideea clasică de grădină cu care ne-a obișnuit grădinăritul occidental.

Fiecare plantă, fiecare piatră, fiecare grăunte de nisip are o funcție precisă și răspunde unei ordini și unui simbolism prestabilit. Nu este loc pentru frivolitate, bibelouri sau haos. Trebuie abandonată „aleatoria” cu care sunt adesea create grădinile clasice. Ideea este de a da echilibru si armonie cu un stil minimalist si o atentie aproape maniaca la detalii.

Din toate aceste motive este indicat sa proiectezi fiecare spatiu chiar inainte de a te aventura in alegerea plantelor sau in pregatirea solului. Fie că este un bonsai, o pietricică sau o figurină, totul trebuie planificat fără loc de eroare.

Ținta? Crearea unui mediu ‘deschis’, dar în același timp ‘închis’, care să le dă celor care intră în el impresia că se află într-un spațiu fără granițe.

gradina zen

Alegerea plantelor

Alegerea plantelor este unul dintre pașii fundamentali după proiectarea spațiilor. Copacii înalți nu sunt aproape niciodată introduși pentru a evita contrastele și asimetriile prea evidente.

Plantele mici sunt mai bune, de dimensiuni mici și manevrabile cu tăiere simplă. Funcția plantelor, de fapt, nu este decorativă, ci simbolică. Ele servesc pentru a conecta natura și omul într-un univers în continuă schimbare.

În general, sunt preferate speciile veșnic verzi, cu înflorire de lungă durată și dezvoltare vegetativă regulată. Bonsai sunt cu siguranță protagoniști, alături de arțar, bambus, stuf și ienupăr.

  • Gazon. Trebuie să fie compus din mușchi și nu iarbă. Mantaua verde servește la înmuierea formelor și la crearea liniilor moi de un verde intens frumos care nu se degradează în timpul anului.
forme gradina zen
  • Stil. Pe langa calitatea plantelor, trebuie luata in considerare si cantitatea. Nu trebuie să fie prea multe pentru că ar crea haos și dezordine. Stilul trebuie să fie întotdeauna minimalist și armonios și să evite confuziile.
  • Intrare. Conform simbolului oriental, la intrare trebuie amplasate plante masculi, și anume  Pinus pentaphylla  și bursucul, care se împletesc adesea pentru a forma un arc.

Plante foioase

Printre puținele specii de foioase admise,  ginkgo biloba este foarte apreciat. Este o specie foarte veche, aproape dispărută, care se caracterizează prin frunzele mari lobate.

Salcia  plângătoare este, de asemenea, utilizată pe scară largă datorită frunzișului ornamental care se mișcă sinuos la fiecare adiere ușoară.

Arțarul este un alt protagonist incontestabil al acestei grădini, în special Acer palmatum  folosit și pentru realizarea bonsaiului.

Printre plantele veșnic verzi cu o funcție mai specific ornamentală, întâlnim Fatsia japonica, cu frunziș pestriț în formă de palmier, care în timpul toamnei dă mare impact inflorescențe și fructe de pădure.

Plante veșnic verzi

De asemenea, sunt utilizate pe scară largă zelkovalithocarpusul, chamaecyparis obtusa, cedrul și bradul argintiu. Dintre multe,  bambusul  este utilizat pe scară largă pentru a crea grupuri mici în diferite zone ale grădinii, la fel ca stuful comun.

bonsai

O grădină Zen acasă

Aplicarea acelorași principii ca și grădina adevărată la scară mică este orice altceva decât banală. În acest fel am putea crea un mic colț verde de meditație, un fel de miniatură a ceea ce am face dacă am avea un spațiu mai mare disponibil.

Dacă este bine construită și îngrijită, grădina Zen japoneză interioară vă poate oferi o mare satisfacție. Ideal, pentru a crea unul de mare impact scenic, este de a folosi

  • plante veșnic verzi tăiate perfect
  • copaci mici
  • bonsai
  • pietre și pietriș alb
  • mușchi
  • bambus
  • mici cascade de apă
  • alte elemente ușor de gestionat

Aveți grijă dacă aveți animale de companie: pisicile, în special, au o tendință naturală de a deteriora astfel de compoziții!

gradina zen 2

Cum să creezi o grădină zen

Nisipul sau pietrișul grăbit cu grijă, cu pietre așezate precis, sunt părțile principale ale unei grădini zen. Nisipul într-un model rotund, spiralat sau ondulat reprezintă marea.

Așezați pietre deasupra nisipului pentru a crea un model liniștitor. Puteți adăuga plante, dar păstrați-le la minimum și folosiți plante joase, răspândite în loc de cele verticale.

Rezultatul ar trebui să încurajeze introspecția și meditația.

Simbolismul pietrelor dintr-o grădină zen este unul dintre cele mai importante elemente de design. Pietrele verticale sau verticale pot fi folosite pentru a reprezenta copacii, în timp ce pietrele plate, orizontale, reprezintă apa. Pietrele arcuite reprezintă focul.

Încercați diferite machete pentru a vedea ce elemente naturale vă amintește de design. O grădină zen poate conține, de asemenea, un simplu pod sau potecă și felinare din stâncă sau piatră.

Aceste caracteristici adaugă un sentiment de distanță și le puteți folosi ca punct focal pentru a ajuta meditația. Termenul „shakkei” înseamnă peisaj împrumutat și se referă la practica de a folosi peisajul înconjurător pentru a face grădina să pară extinsă dincolo de granițele sale. O grădină zen nu trebuie să conțină obligatoriu un iaz sau să fie în apropierea unui corp de apă.


1 1 Voteaza
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile