Connect with us

Ghid Practic Gradina

Gradina Zen japoneza, cum se face: sfaturi de la experti

Published

on

gradina zen 3

Grădina japoneză este una dintre cele mai nobile expresii în care se poate exprima pasiunea pentru grădinărit și filozofia legată de aceasta. În cultura japoneză, de fapt, grădina Zen este un loc de reflecție și bunăstare psiho-fizică în care toate elementele naturale care o compun hrănesc mintea și corpul. Iată cum să o faci și toate secretele pentru a descoperi această artă străveche.

Pace, armonie și frumusețe: acestea sunt cele trei elemente fundamentale care caracterizează arta grădinii zen japoneze, care nu are nimic de-a face cu regulile și formalismele grădinii clasice romanesti, nici cu teatralitatea baroc a grădinii franceze. În schimb, provine din tradiția orientală a grădinăritului japonez.

Definirea sau etichetarea lui într-o singură tipologie este imposibilă. Există, de fapt, multe tipuri, fiecare cu stilul său unic și inconfundabil. Chiar și cei care nu iubesc grădinăritul  nu pot să nu iubească sentimentul de calm și seninătate pe care îl transmit aceste grădini tipice orientale.

Tipuri de grădină zen japoneză

În filosofia Zen, acest spațiu în aer liber este considerat o adevărată compoziție de peisaj, expresie a unui concept sau filozofie de viață foarte precisă.

După cum am menționat, există diferite tipuri, dar cea tradițională este Karesansui, cunoscută și ca „grădină uscată”.

Constă în esență din pietre și nisip alb. Dar nu este vorba despre pietre și nisipuri obișnuite. Pentru ca aceasta sa fie cu adevarat o gradina Zen, aceste elemente trebuie alese cu grija dupa principiile filozofiei Zen.

Instrumente

Instrumentul-simbol cu ​​care este îngrijită grădina japoneză este grebla care este folosită pentru a crea linii, jocuri de perspectivă și forme armonioase.

Fiecare linie trasată în nisip are un sens și reprezintă o cale de la un plan al realității la altul.

Contemplarea este celălalt pilon de la baza filozofiei care a inspirat de secole arta legată de acest tip de compoziții.

Pe lângă Karesansui – pur pentru masă sau interior – puteți crea grădini cu plante veșnic verzi sau foioase, bonsai, în spații exterioare mai mult sau mai puțin mari.

Important este să respectați niște reguli și să alegeți toate elementele care vor alcătui grădina după simbolismul potrivit. Să vedem cum.

tipologii gradina zen

Cum să creezi o grădină Zen

Daca vrem sa cream una cat mai naturala trebuie sa plecam de la alegerea atenta a plantelor, care nu trebuie sa aiba o functie pur decorativa ci mai presus de toate simbolica. Scopul, de fapt, este de a oferi observatorului o viziune reelaborată asupra realității în care fiecare element contribuie la crearea unui peisaj.

Pietrele, apa, nisipul, pietrișul și alte elemente materiale pot recrea dealuri, mări, lacuri și râuri. Sau pot ajuta observatorul să treacă de la un plan al compoziției în altul.

Atunci când creăm un peisaj zen, trebuie să lăsăm în urmă ideea clasică de grădină cu care ne-a obișnuit grădinăritul occidental.

Fiecare plantă, fiecare piatră, fiecare grăunte de nisip are o funcție precisă și răspunde unei ordini și unui simbolism prestabilit. Nu este loc pentru frivolitate, bibelouri sau haos. Trebuie abandonată „aleatoria” cu care sunt adesea create grădinile clasice. Ideea este de a da echilibru si armonie cu un stil minimalist si o atentie aproape maniaca la detalii.

Din toate aceste motive este indicat sa proiectezi fiecare spatiu chiar inainte de a te aventura in alegerea plantelor sau in pregatirea solului. Fie că este un bonsai, o pietricică sau o figurină, totul trebuie planificat fără loc de eroare.

Ținta? Crearea unui mediu ‘deschis’, dar în același timp ‘închis’, care să le dă celor care intră în el impresia că se află într-un spațiu fără granițe.

gradina zen

Alegerea plantelor

Alegerea plantelor este unul dintre pașii fundamentali după proiectarea spațiilor. Copacii înalți nu sunt aproape niciodată introduși pentru a evita contrastele și asimetriile prea evidente.

Plantele mici sunt mai bune, de dimensiuni mici și manevrabile cu tăiere simplă. Funcția plantelor, de fapt, nu este decorativă, ci simbolică. Ele servesc pentru a conecta natura și omul într-un univers în continuă schimbare.

În general, sunt preferate speciile veșnic verzi, cu înflorire de lungă durată și dezvoltare vegetativă regulată. Bonsai sunt cu siguranță protagoniști, alături de arțar, bambus, stuf și ienupăr.

 • Gazon. Trebuie să fie compus din mușchi și nu iarbă. Mantaua verde servește la înmuierea formelor și la crearea liniilor moi de un verde intens frumos care nu se degradează în timpul anului.
forme gradina zen
 • Stil. Pe langa calitatea plantelor, trebuie luata in considerare si cantitatea. Nu trebuie să fie prea multe pentru că ar crea haos și dezordine. Stilul trebuie să fie întotdeauna minimalist și armonios și să evite confuziile.
 • Intrare. Conform simbolului oriental, la intrare trebuie amplasate plante masculi, și anume  Pinus pentaphylla  și bursucul, care se împletesc adesea pentru a forma un arc.

Plante foioase

Printre puținele specii de foioase admise,  ginkgo biloba este foarte apreciat. Este o specie foarte veche, aproape dispărută, care se caracterizează prin frunzele mari lobate.

Salcia  plângătoare este, de asemenea, utilizată pe scară largă datorită frunzișului ornamental care se mișcă sinuos la fiecare adiere ușoară.

Arțarul este un alt protagonist incontestabil al acestei grădini, în special Acer palmatum  folosit și pentru realizarea bonsaiului.

Printre plantele veșnic verzi cu o funcție mai specific ornamentală, întâlnim Fatsia japonica, cu frunziș pestriț în formă de palmier, care în timpul toamnei dă mare impact inflorescențe și fructe de pădure.

Plante veșnic verzi

De asemenea, sunt utilizate pe scară largă zelkovalithocarpusul, chamaecyparis obtusa, cedrul și bradul argintiu. Dintre multe,  bambusul  este utilizat pe scară largă pentru a crea grupuri mici în diferite zone ale grădinii, la fel ca stuful comun.

bonsai

O grădină Zen acasă

Aplicarea acelorași principii ca și grădina adevărată la scară mică este orice altceva decât banală. În acest fel am putea crea un mic colț verde de meditație, un fel de miniatură a ceea ce am face dacă am avea un spațiu mai mare disponibil.

Dacă este bine construită și îngrijită, grădina Zen japoneză interioară vă poate oferi o mare satisfacție. Ideal, pentru a crea unul de mare impact scenic, este de a folosi

 • plante veșnic verzi tăiate perfect
 • copaci mici
 • bonsai
 • pietre și pietriș alb
 • mușchi
 • bambus
 • mici cascade de apă
 • alte elemente ușor de gestionat

Aveți grijă dacă aveți animale de companie: pisicile, în special, au o tendință naturală de a deteriora astfel de compoziții!

gradina zen 2

Cum să creezi o grădină zen

Nisipul sau pietrișul grăbit cu grijă, cu pietre așezate precis, sunt părțile principale ale unei grădini zen. Nisipul într-un model rotund, spiralat sau ondulat reprezintă marea.

Așezați pietre deasupra nisipului pentru a crea un model liniștitor. Puteți adăuga plante, dar păstrați-le la minimum și folosiți plante joase, răspândite în loc de cele verticale.

Rezultatul ar trebui să încurajeze introspecția și meditația.

Simbolismul pietrelor dintr-o grădină zen este unul dintre cele mai importante elemente de design. Pietrele verticale sau verticale pot fi folosite pentru a reprezenta copacii, în timp ce pietrele plate, orizontale, reprezintă apa. Pietrele arcuite reprezintă focul.

Încercați diferite machete pentru a vedea ce elemente naturale vă amintește de design. O grădină zen poate conține, de asemenea, un simplu pod sau potecă și felinare din stâncă sau piatră.

Aceste caracteristici adaugă un sentiment de distanță și le puteți folosi ca punct focal pentru a ajuta meditația. Termenul „shakkei” înseamnă peisaj împrumutat și se referă la practica de a folosi peisajul înconjurător pentru a face grădina să pară extinsă dincolo de granițele sale. O grădină zen nu trebuie să conțină obligatoriu un iaz sau să fie în apropierea unui corp de apă.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Gradina

Foisoare de vis – 50 idei de foisoare pe care le poti construi in gradina

Published

on

By

Foisor de gradina cu felinare

Cauți să adaugi puțină umbră în curtea ta? Sau poate vrei o zonă de relaxare în grădina ta pentru a petrece timp cu familia și prietenii? Dacă ești ca mine, cu siguranță ai nevoie de un foișor!

Foișoarele sunt o soluție minunată pentru a obține o intimitate în aer liber, pentru a căuta adăpost de soarele arzător sau pentru a vă condimenta scena din curtea din spate. Nu uitați, totuși, că este o clădire accesorie, așa că este posibil să aveți nevoie de o autorizație pentru a construi una.

Astăzi, vă voi împărtăși 50 de idei de foișoare din curte (cu imagini) pentru grădina dvs., astfel încât să puteți alege un design care să reflecte gustul dvs. unic!

Luminile orașului

foisoare de vis

Un foișor nu numai că te protejează de soare în timpul zilei, ci poate fi și un loc de relaxare pe timp de noapte! Nu vă faceți griji, veți putea vedea în continuare – doar aprindeți niște lumini!

Acest foișor special are o atmosferă romantică modernă, datorită strălucirii gălbui a luminilor. Puteți vedea în totalitate întâlnirea de noapte scrisă pe toată scena!

Tropical modern 

foisoare de vis 2

Uneori, tot ce ai nevoie este o evadare din rutina ta zilnică aglomerată. Ei bine, ce se întâmplă dacă ai putea avea o evadare tropicală chiar în curtea ta? Ar fi al naibii de dulce!

Fiecare detaliu despre acest foișor frumos țipă doar „vacanță”. Draperiile fluide sunt de culoare crem și te fac să te simți confortabil doar privindu-le, iar patul supradimensionat oferă relaxare instantanee.

Apreciez în mod special acoperișul texturat – chiar complimentează tema paradisului!

Bucătărie în mișcare!

foisoare de vis 3

Amenajarea unei bucătării de vara în curtea ta este întotdeauna o idee câștigătoare și cu atât mai mult atunci când are un aspect modern!

Foișoarele pot fi foarte versatile și pot include totul, de la zone de relaxare până la stații de gătit în aer liber, la fel ca acest design extins. Acest foișor are de toate – un bar, un grătar, un aragaz, câteva scaune și chiar un șemineu! 

Acoperișul negru accentuează stilul modern, iar detaliile din marmură adaugă o notă de eleganță.

1. Foisor în aer liber cu un foc de piatră

Acest foișor din lemn tăiat brut are un aspect tăiat manual. Plăcile și treptele din piatră naturală împreună cu bolovanii evocă o senzație naturală.

În plus, masa rotundă și scaunele negre creează o zonă de luat masa confortabilă. Acest loc vă permite dvs. și invitaților dvs. să aveți o masă delicioasă în aer liber. Între timp, iluminatul galben creează o ambianță super caldă.

Zona de relaxare în aer liber are scaune din răchită împletită. Datorită pernelor de corali, arată mai plin de viață. În cele din urmă, focarul de piatră stârnește o conversație bună.

2. Foisori de inspirație asiatică

foisor stil japonez

Căutați idei minunate de foisoare în curte? Oferă o șansă acestui design remarcabil. Aici, structura acoperită cu cedru dezvoltă o stare de spirit primitoare. Poartă un farmec rustic și spațiului exterior.

Pavajul nebun în tonuri de pământ se potrivește foarte bine cu foișorul din lemn. În plus, zona de luat masa are o zonă de grătar, scaune dreptunghiulare de masă și scaune cu spătar înalt.

3. Foisor din lemn masiv

Foisor din lemn masiv

Nu adori acest foisor modern? Sistemul de acoperiș din lemn în nuanțe de miere permite oaspeților tăi să se bucure de vremea caldă. În plus, generează o atmosferă aerisită și o aură primitoare.

Mai mult decat atat, piesele de mobilier gri se imbina cu gresia deschisa la culoare. Între timp, pernele albastre ale scaunului dezvoltă vibrații de primăvară. Pătura albă și pernele oferă o senzație confortabilă.

4. Foisor rustic tradițional

Foisor rustic tradițional

Îți place ceva tradițional? Aceasta este una dintre ideile de amenajare a pavilionului din spate pe care trebuie să le încercați. Se mândrește cu un stil de fronton deschis. În plus, acoperișul arcuit și grinzile expuse ale tavanului reflectă rezistența sa structurală.

Piatra robustă și stâlpii din lemn conferă instantaneu foișorului un farmec rustic. Între timp, pasarela și podeaua din beton lustruit emană o senzație urbană.

Mai mult decât atât, scaunele din lemn nefinisate îmbrățișează frumusețea naturii. Șemineul din piatră face curtea mai confortabilă. Între timp, pernele cu modele încântează scena.

5. Foisor circular

Foisor circular

Acest foisor rotund din curte are pavaj nebun. Plăcile de plăci conferă spațiului o senzație naturală. Între timp, acoperișurile din lemn oferă un fel de umbră în timpul lunilor de vară.

În plus, superba groapă de foc din piatră ține vizitatorii de cald în nopțile reci. 

Zona de relaxare vă permite să vă distrați prietenii în timp ce vă bucurați de priveliști întinse și pitorești. În plus, scaunele curbate folosesc perne de șezut de culoare verde. Se îmbină perfect cu natura înconjurătoare.

6. Foisor din lemn in aer liber

Foisor din lemn in aer liber

Apropo de ideile de foișoare din curte, nu ezitați să folosiți materii prime. Această zonă de relaxare are un șemineu vechi fermecător din cărămidă și un candelabru din metal. Ei injectează scenei cu un fler clasic.

În plus, aranjamente florale și dovleci portocalii împodobesc pavilionul. Între timp, podeaua din piatră naturală emite vibrații în aer liber fără efort.

Acoperișul gri deschis și pernele albe ale scaunului luminează pavilionul. În cele din urmă, pernele vibrante fac zona de relaxare mai captivantă și mai confortabilă.

7. Foisor din caramida

Foisorul din cărămidă aparentă folosește arcade. Ele oferă o ambianță prăjită și farmec rustic întregii curți din spate. În plus, aparatele metalice conferă zonei barului un fler industrial.

În plus, zona de luat masa acoperită are rafturi deschise, iluminat cald și televizor. Scaunele din ratan și pernele albe de scaun evocă o atmosferă casual.

Jardinierele de piatră dețin plante cu flori strălucitoare. Între timp, focarul pătrat acoperă spațiu. De asemenea, leagă pavilionul.

8. Foisor din lemn

Foisor din lemn 2

Găsim acest foisor atractiv. Aruncă o privire la stâlpii săi grațioși și la acoperișul înclinat.

Ele fac din structura exterioară un punct focal al curții. Între timp, podeaua și aleea de piatră oferă un aspect rustic.

În plus, pernele și scaunele tapițate oferă confortul suprem. Mesele negre infuzează pavilionul cu o oarecare profunzime.

Șemineul din piatră emană o căldură strălucitoare. Între timp, televizorul se montează chiar deasupra șemineului. Transformă pavilionul într-un spațiu de divertisment în aer liber.

9. Foisor concept deschis

Căutați idei minunate de foisor în curte? Dați o șansă acestui design modern. Structura conferă un aspect inedit spațiului exterior.

În plus, arcadele din lemn și pereții de cărămidă conferă o ambianță primitoare.

Mai mult, unitățile de mobilier negre se laudă cu un design raționalizat. Pernele de scaun alb pur sunt un contrast excelent cu ele.

Placile din beton au o aromă industrială în spațiu. Între timp, arbuștii în ghiveci ridică pavilionul din curte.

Dacă aveți o casă rustică, luați în considerare construirea acestui pavilion fermecător. Poartă piatră robustă și stâlpi de lemn cald. Ele fac ca întreaga curte să se simtă relaxantă și plăcută vizual.

Placile de beton de diferite forme și dimensiuni acoperă suprafața podelei. Ele conferă pavilionului din curte o senzație modernă.

În plus, banca balansoar din lemn adaugă locuri suplimentare. Transformă pavilionul într-o oază de curte. Pernele colorate creează un plus de confort.

10. Foisor deschis

Foisor deschis

Vorbind despre ideile de foisoare din curte, luați în considerare acest stil standard. Se potrivește frumos atât cu estetica modernă, cât și cu cea rustică.

Mai mult, foisorul are cărămizi de piatră brută și scânduri de lemn. Ele produc un aspect rustic, dar răpitor fără efort.

În plus, pernele moale galbene cu smocuri luminează pavilionul. Focarul îi ține pe toți confortabil în lunile mai reci. În cele din urmă, hamacul roz evocă bucurie și relaxare.

11. Foisor langa piscina

Acest pavilion modern din curte folosește o mulțime de materii prime. Are podea de marmură, grinzi din lemn de esență tare, o bancă din piatră naturală și o masă de sticlă.

În plus, piscina vă permite să aveți o baie răcoritoare în timpul lunilor de vară. Infuzează curtea cu o ambianță de lux, de asemenea.

În plus, acest pavilion are o zonă de relaxare, un spațiu de divertisment și o sală de mese în aer liber. Hortensiile și accentele portocalii împiedică curtea să devină lipsită de viață.

12. Foisor inchis

Foisor inchis cu ferestre

Vorbind despre ideile de pavilion din curte, acest design merită cu siguranță încercat. Acoperișul structurii oferă o mare protecție împotriva elementelor naturale.

Acest pavilion din curte este un loc ideal pentru meditație. Structura din lemn blond și copacii sculptează o atmosferă liniștită.

Mai mult, ferestrele aduc lumina soarelui în foisor. Două scaune albe vă permit dumneavoastră și soțului dumneavoastră să vă bucurați de priveliștile în aer liber confortabil.

13. Foisor de gradina cu felinare

Foisor de gradina cu felinare

Acest pavilion tradițional din curte este un spațiu multifuncțional confortabil. Scaunele negre și pernele vibrante generează o zonă de relaxare confortabilă.

Între timp, șemineul înalt din piatră oferă scenei dramă și farmec rustic.

În plus, televizorul în aer liber vă permite să vizionați serialele sau emisiunile preferate. Lămpile cu pandantiv și aplicele de perete evocă o atmosferă calmă.

Pavilionul are, de asemenea, o mică bucătărie și zonă de luat masa. Între timp, hamacul roz creează o atmosferă relaxată.

14. Foisor de gradina rustic

foisor de gradina 2

Căutați idei grozave de foisor în curte? Încearcă acest aspect. Șemineul din piatră, pavajul nebun și stâncile de râu conferă spațiului o senzație naturală. În plus, tavanul și grinzile din lemn în nuanțe închise încălzesc zona.

În plus, scaunele de sufragerie reglabile fac mesele mai plăcute și mai primitoare. Unele felinare de epocă adaugă eleganță și iluminare caldă pavilionului. Plantele în ghivece și ventilatoarele de tavan completează aspectul.

15. Foisor cu tematica tropicala

foisor cu tematica tropicala

Acest foisor de lângă piscină poartă un acoperiș din lemn. Nu numai că transmite măreție, ci și protejează vizitatorii de soarele de vară.

Gardurile de sârmă ajută la asigurarea siguranței. Între timp, podeaua robustă din piatră sculptează un aspect rustic.

Mai mult, pernele de scaun bej insufla o atmosfera linistitoare. Pernele cu nuanțe moi oferă fără efort confort maxim.

Piscina transformă pavilionul într-un refugiu din curte. În cele din urmă, palmierii și ventilatorul de tavan cu lumini emit vibrații tropicale.

16. Idei de pavilion mici din curte

foisoare pentru curti mici

După cum vedeți, acest mic foișor are faianță de teracotă și stâlpi de lemn. Acele materiale naturale injectează spațiului cu splendoare rustică. Acoperișul din metal galvanizat conferă curții o senzație industrială.

Proprietarul a adăugat o zonă elegantă de grătar la pavilionul din curte. Mai mult, ea a atârnat șirurile de lumină. Între timp, scaunele de sufragerie gri și lemn găzduiesc șase oaspeți. În cele din urmă, verdeața înfrumusețează curtea.

17. Foisor pentru piscina

Foisor pentru piscina

Această curte din spate are o piscină neobișnuită. Pavilionul din lemn este un plus minunat pentru acesta. Între timp, luminile industriale șir stau sub acoperiș. Ele oferă o iluminare adecvată.

Mai mult, pavilionul folosește un șemineu din piatră, zonă de grătar și locuri de conversație. Pernele albe ale scaunului și accentele albastre evocă o ambianță casual de plajă.

Sperăm că ideile noastre de pavilion din curte de mai sus v-au inspirat. Este timpul să creezi unul în spațiul tău exterior. Asigurați-vă că structura ridică frumusețea casei și a curții. De asemenea, unitatea ar trebui să se integreze cu designul existent.

1. Design simplu, dar elegant, foisor pentru locuri mici:

Nu aveți nevoie de un loc uriaș sau de bani uriași pentru a realiza acest design.

2. Foisor pe schelet metalic

foisor pe schelet metalic

Aceasta este o altă idee de design pentru foisorul din curte.

Aici, o mică variație în design, realizată cu scaune de grădină și design de podea.

Mai mult, corpul foișorului este realizat din beton plus fier oțel.

Adaugă câteva plante, un raft pentru cărți și bucură-te de seara.

3. Foisoare încântătoare din curte:

foisor luminat noaptea

Știm că găsești acest design la fel de fascinant ca și noi.

Probabil crezi că este cel mai luxos design și greu de permis?

Nu!!! Vă spunem noi, este o idee simplă de foișor în curte, realizată cu lemne și scaune obișnuite de grădină.

Ceea ce îl face fantastic este fulgerul din zonă și selecția de plante.

Așezați niște lumânări și puneți niște fire de iluminat  pe plante și pe acoperiș.

Tada, designul suprem este gata.

4. Foisorul din curte pentru discuții la amiază:

foisor umbrar simplu

5. Foisor de brad

foisor schelet brad

Pentru serile relaxate când doriți să petreceți ceva timp în aer liber, iată una dintre cele mai bune idei de pavilioane din curte.

Vine cu un foișor simplu din lemn, podea cu gresie și o prăjitor făcută cu gips pentru a aprinde focul ori de câte ori este nevoie.

De asemenea, vine cu un focar unde puteți găti în aer liber și puteți face grătar.

6. Foisor patrat

foisor patrat

Cele mai multe dintre pavilioane vin cu structuri de acoperiș în formă de colibă.

Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de ceva nou, aruncați o privire la acest design.

Este un foisor portabil pe care îl puteți amplasa oriunde în gazon, acoperișuri și, bineînțeles, în curtea din spate.

Este un design simplu; tot ce aveți nevoie este să adăugați câteva scaune și decorațiuni.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x