inmultire Euonymus alatus

Euonymus alatus – plantare si ingrijire a frumosului arbust rosu aprins


Euonymus alatus (numit și salba cu frunze inaripate) este unul dintre cei mai des întâlniți arbuști din grădini: speciile de frunze persistente sunt un clasic pentru crearea gardurilor vii frumoase. Cele de foioase sunt apreciate pentru frumoasele lor fructe de toamna.

Există aproximativ 170 de soiuri de euonymus alatus, răspândite practic pe toate continentele; pot fi arbuști, copaci mici și plante cățărătoare, atât de foioase, cât și veșnic verzi. Euonymus alatus este un mic arbust veșnic verde cu frunze ovale, verzi; există numeroase soiuri cu frunze de diverse nuanțe, chiar pestrițe; este utilizat pe scară largă în paturi de flori și ca bordură sau gard viu mic, cu creștere compactă și destul de lentă.

Euonymus europaeus are frunze de foioase care toamna capătă o culoare roșie violet; produce boabe mici roz, cu seminte de portocal, foarte decorative. Euonymus japonicus are frunze rotunjite, groase și piele, un arbust mic cu creștere compactă și viguroasă, există soiuri cu frunze pestrițe.

Euonymus alatus este un arbust de dimensiuni medii cu frunze de foioase, foarte decorativ toamna. Euonymus alatus produce flori mici verzui sau violet primăvara, urmate de boabe mici, închise la culoare sau roz. Toamna, arbuștii sunt tăiați prin eliminarea ramurilor uscate sau deteriorate de vreme rea, iar ramurile arbuștilor gard viu se scurtează cu aproximativ un sfert, pentru a le menține mai compacte.

Euonymus alatus arbust

Expunere in gradina

euonymus

Aceste plante se pot dezvolta fara probleme in orice pozitie, atat insorita cat si umbrita; cu toate acestea, cu siguranță este indicat să le plantați în plin soare pentru a obține cea mai bună dezvoltare posibilă. Euonymus alatus suportă frigul și poate suporta chiar și căldura celor mai fierbinți veri.

In general acesti arbusti se preteaza in paturi de flori de oras sau de coasta, deoarece, fiind un soi destul de rustic si rezistent, tolereaza poluarea si aerul salmastru fara probleme deosebite.

Cresc bine atât la soare, cât și la umbră parțială. În mod clar, soiurile de foioase preferă o poziție mai rece în sud, iar cele veșnic verzi una mai luminoasă și mai caldă în nord (în special soiurile pestrițe).

Descriere, clasificare și origini

Genul Euonymus (care aparține familiei Celastraceae) include cel puțin 160 de specii răspândite spontan în toată lumea, dar mai ales din Europa și Asia de Sud-Est. A face o descriere generală este dificilă deoarece este un gen foarte eterogen. Include arbuști și copaci care pot varia de la doar 30 cm înălțime până la 7 metri. 

De asemenea, frunzele variază foarte mult de la specie la specie: există frunze opuse și alternative, ovale, lanceolate și zimțate. De asemenea culorile prezente sunt multe: verde deschis, inchis, galben sau roz. Un aspect care le face pe toate interesante este producția de fructe de toamnă, de obicei foarte vii și cu o formă deosebită. În horticultură se folosesc mai ales soiurile obținute din euonymus japonez: au avantajul de a fi foarte tolerant.

EVONIMUL PE SCURT
Denumirea comunăEuonymus alatus
Nume de familie și nume latinCelastraceae, Euonymus (Europaeus, Japonicus, alatus, fortunei); peste 160 de specii
Originile Europa, Asia
Tip de plantă Arbore sau arbust
Culoarea frunzelor Verde, galben, roz
FrunzişFoios sau vesnic verde
Înălţime De la 30 cm la 7 metri
Cultivare uşor
Irigare Ușoară spre medie
Creştere încet
Expunere Umbra soarelui
Sol Tolerant, mai bine proaspăt și bogat, calcaros sau argilos
Temperatura minima Unele foarte tolerante la temperaturi scazute, altele -7 ° C
pH terreno Neutru sau sub-alcalin
Fertilizare Ameliorator organic al solului
Paraziți și boli Afidele, cocenila, paianjen
Propagare Sămânță, tăiere
Utilizare Exemplar izolat, grupuri, gard viu, topiară, vază

Udare Euonymus alatus

Există diferențe importante între soiurile veșnic verzi și cele de foioase. Primele necesită irigații destul de frecvente doar în primii ani după plantare, încercând să mențină zona răcoroasă, mai ales în perioadele calde și secetoase. Mai târziu vor deveni foarte autonomi.

Soiul de foioase: vara va trebui întotdeauna să monitorizăm solul pentru a preveni uscarea completă. Atentia va trebui sa fie mai mare daca traim in Sud, pe litoral sau daca solul nostru este sarac si retine putina apa. În acest caz, un ajutor valid poate veni de la un mulci gros cu o bază vegetată.

Euonymus alatus este unul dintre diferitele tipuri de evonymus prezente în natură și are și el aceleași nevoi ca și celelalte soiuri. Din martie până în octombrie este indicat să udați regulat cel puțin o dată pe săptămână, mai ales în perioadele de secetă prelungită; în lunile de iarnă nu este necesară dar este utilă udarea sporadic a exemplarelor veşnic verzi.

În general, acești arbuști pot rezista fără probleme la secetă, dar se dezvoltă cel mai bine dacă sunt udați în mod regulat, așteptând mereu ca solul să se usuce pentru a evita eventuala formare a apei stagnante care ar fi foarte periculoase pentru sănătatea plantelor tale.

Sol

Plantele Evonymus cresc fara probleme in orice tip de sol, chiar sarac si foarte alcalin. Pentru o dezvoltare optima este bine sa plantati planta intr-un sol format din argila amestecata cu o parte din sol de frunze si o parte de nisip sau alt material incoerent. Acest amestec ajută la promovarea drenajului solului, facilitează creșterea rădăcinilor și oferă plantei toți nutrienții de care are nevoie.

Axul este tolerant cu substratul. Crește destul de bine într-o mare varietate de soluri atâta timp cât nu este prea uscat sau prea sărac. Cresterea ideala se va desfasura intr-un sol neutru sau subalcalin, deci calcaros sau usor argilos, si cu o buna dotare de materie organica. De asemenea, trebuie să se poată menține mereu răcoros, mai ales vara, dar să aibă și un drenaj bun pentru a evita problemele de rădăcină.

CALENDAR
Plantarea Toamnă primăvară
Inmultire prin butasi iulie august
Tunderea Aprilie-august (veșnic verde), martie (foioase)
Fertilizare Toamna (balegar de grajd), primavara (granulat pentru plante verzi
Protectie de iarna noiembrie până în martie
Înflorire Primavara-toamna (in functie de specie)
Fructificare Toamna

Inmultire Euonymus alatus

inmultire Euonymus alatus

Înmulțirea acestor arbori se face în general prin sămânță, toamna, sau prin tăiere în august-septembrie, folosind porțiuni de ramură semilemnoasă.

Semănatul necesită stratificare de iarnă de cel puțin 3 luni: atunci când va fi emisă prima radiculă vom putea trece în compost final, în ghivece unice.

Tăierea necesită perioade diferite în funcție de specie.

La cele de foioase se procedează cu ramuri de august, la cele veșnic verzi cu ramuri (în iulie): se pun într-un compost foarte ușor, păstrându-se mereu umed și cu temperaturi nu prea scăzute, chiar și iarna. Primavara putem muta in ghivece individuale.

Climat tolerat de euonymus

Nevoile climatice sunt foarte diferite între diferitele tipuri. Speciile de foioase, cum ar fi E. europaeus, sunt foarte rustice și cresc bine în nordul tarii noastre și în alte părți, pe dealuri sau munți. În schimb, evităm să-l inserăm în regiunile centru-sudice și pe litoral deoarece este afectat în mod deosebit de căldură.

Dimpotrivă, speciile veșnic verzi sunt mult mai tolerante în ceea ce privește temperaturile ridicate, dar nu toate sunt perfect rustice (pentru unii este bine să nu coboare niciodată sub -6°C). În caz de incertitudine, pregătim un mulci gros înainte de iarnă și, dacă creștem în ghivece, îl învelim cu materiale izolante.

Când să transplantăm euonymus?

Cel mai bun moment pentru a planta arbuști și copaci este întotdeauna toamna; vom putea cumpara exemplare cu radacina goala, mai ieftine, care vor avea tot sezonul rece sa se elibereze in noua locatie. Când va veni vremea bună, reluarea vegetativă va fi cu siguranță mai devreme și mai viguroasă.

Lucrăm de preferință din martie încolo doar dacă euonymusul nostru nu este deosebit de rustic și trăim în regiuni în care îngheață frecvent. În acest caz optăm pentru plante cu bulgăre de pământ.

Cum să plantezi euonymus alatus?

Săpăm o groapă de cel puțin 50 cm lățime și adâncime. În partea de jos creăm un strat de drenaj cu pietriș. În orice caz, dar mai ales dacă solul este prea sărac, să-l amestecăm cu gunoi de grajd asezonat din belșug și, dacă avem, puțin pământ argilos. Acoperim si compactam bine; si irigam din belsug.

Este foarte important să lăsați suficient spațiu pentru ca planta să crească: un exemplar izolat necesită cel puțin 2 metri liberi în fiecare direcție. Daca dorim sa realizam un gard viu lasam intre o gaura si alta de la 80 la 150 cm in functie de marimea finala la care va ajunge soiul specific.

Fertilizare

Aportul de nutrienți nu este strict necesar, dar o îmbogățire a zonei este întotdeauna utilă: permite menținerea solului vital și aerat. Sfatul este așadar să întindeți toamna o doză bună de făină de gunoi de grajd la poalele plantei.

Tunderea euonymus alatus

Tăierea de antrenament nu este recomandată pentru soiurile de foioase: plasati-le întotdeauna acolo unde pot crește liber și să-și asume forma naturală. Dacă vrem ca partea inferioară să fie umplută, facem tăieturi drastice în primii ani. De asemenea, este util să tăiați în mod regulat ramurile laterale pentru a obține o coroană densă. În plus, se recomandă tăierea la fiecare 5 ani prin îndepărtarea a aproximativ 1/3 din cele mai vechi ramuri și încercând să deschideți centrul.

Euonymus alatus: Paraziți și boli

Euonymus alatus - boli si paraziti

Majoritatea speciilor de evonymus tind să fie masiv afectate de paraziți, așa că este bine să fii foarte atent și să intervii imediat ce sunt observate primele simptome. Cel mai mare dușman al evonimelor este coșenila, care provoacă pagube chiar foarte grave; aceste plante pot fi afectate și de acarieni și afide.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile