Connect with us

Ghid Practic Gradina

Cum se face altoirea în despicătură

Published

on

Altoirea în despicătura este o metodă veche și foarte utilizată în lumea largă. Este probabil cea mai bună variantă pentru a va îmbunătăți calitatea livezii. Metodă este simplă, și de cele mai multe ori, dacă este făcută corect, are șanse foarte mari de succes.

Care sunt regulile principale:
1. Se folosesc întotdeauna ramuri sănătoase și se va altoi întotdeauna pe pomi sănătoși.
2. Ustensilele ce vor fi folosite pentru altoire, se vor steriliza în prealabil cu alcool.

Avantajele altoirii în despicatira
1. Se pot obține mai multe soiuri de fructe în același pom.
2. Se întinerește livadă și aveți șansa să salvați fructele favorite.
3. Se pot valorifică pomii cu valoare scăzută, ca de exemplu, corcodusul, care are o valoare biologică scăzută, poate fi altoit cu ramuri de prun.

Când se face altoirea?
Altoirea în despicătura se poate face începând cu finalul lunii februarie, până spre finalul lunii aprilie. Va recomandăm că totuși, ramurile altoi să fie recoltate încă de iarnă, și să fie păstrate în locuri reci până când se face altoirea (martie-aprilie).

1. Se folosește drept portaltoi o ramură din coroană care pornește de pe axul pomului. Grosimea ramurii nu trebuie să depășească 6cm diametru. Mulți dintre cei care se pricep, folosesc chiar și axul principal că ramură de portaltoi.

2. Se tăie ramură cât mai bine cu dinți mărunți, așa încât să fie netedă zonă unde s-a tăiat.

3. Cu ajutorul unui despicator sau a unui cuțit, se despică ramură în două jumătăți egale. Atenție! Despicătura trebuie să aibă în jur de 6cm adâncime.

4. În mijlocul tăieturii, se introduce cu atenție, o pana de lemn. (cu foarte mare atenție, să nu despicați ramură în două sau să o rupeți). După ce ați introdus pana, ar trebui că despicătura să fie deschisă.

Acum se pregătește altoiul. După cum am spus se aleg ramuri din pomi sănătoși care au fost cel puțin pe rod cu un an înainte. Grosimea ramurilor nu trebuie să depășească 5mm. Ramurele se cioplesc la bază pe ambele părți, creând formă unei pene, pe o lungime de circa 5cm.


Începe altoirea
1. Ramurile se întroduc în despicătură, cu mugurii ramurilor altoi poziționați în exterior.

2. După ce ramurile se poziționează, se scoate din despicătură pana ce am poziționat-o înainte.

3. Spațiul rămas în despicătura, se umple cu ceară specială (numită și mastic), sau în lipsă, cu chit pentru lemn, ori parafină încălzită (Atenție! Nu trebuie să fie încălzită la mai mult de 45°C).

4. După ce s-a făcut pasul 3, se folosește o vopsea pe bază de ulei, pentru a sigila complet zonă unde s-a făcut altoirea.

* Unele persoane leagă cu rafie zonă de fixare dintre altoi și portaltoi. Va recomand să faceți și voi acest lucru.

Compatibilitate
Mulți încearcă să altoiască cireșul în plop. Puțin probabil să iasă ceva, tocmai de aceea, va reamintesc că, altoirea se face între soiuri care aparțin acelorași specii, că de exemplu: măr cu măr, prun cu prun, cireș cu cireș, vișin cu vișin, sau cireș sălbatic (portaltoi) cu cireș (altoi). De asemenea, chiar și cireș cu vișin merg, însă nu pentru mult timp, după câțiva ani uscându-se.

Apasa ca sa comentezi
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Gradina

Cum să plantezi praz pentru a obţine o recoltă bogată

Published

on

Prazul are o proprietate unică de acumulare a acidului ascorbic în timpul depozitării, dar în zona noastră temperată poate fi cultivat numai prin răsaduri pe paturi bine ilumite cu soluri un pic alcaline (pH aproximativ 7,5). În cazul în care aciditatea solului este ridicată, înainte de plantare, trebuie aplicate amendamente pe bază de var stins, pentru a creşte PH-ul soluului.

Creșterea și îngrijirea prazului
Cu două până la trei luni înainte de a planta răsadurile în pământ, se începe pregătirea seminţelor: sunt înmuiate timp de douăzeci de minute în apă fierbinte (la peste 50 ° C), apoi sunt spălate și plasate timp de o săptămână într-o cârpă umedă la temperatura camerei. După acest procedeu, semințele sunt semănate în vase mici (de exemplu, pahare de iaurt).

În primăvară, o cantitate mare de îngrășăminte organice, în general gunoi de grajd bine fermentat (până la 15 kg / m²) este introdus în solul unde urmează a fi plantat prazul. La jumătatea lunii mai, prazul aflat în răsaduri trebuie tăiat aşa încât să rămână doar o treime de tulpină, apoi prazul este plantat în sol la o adâncime de 12cm.

Prazul are nevoie de udare regulată (o dată la 5 zile), şi curaţarea spatiului dintre rânduri. Alimentați planta după cum urmează: azotat de amoniu (20 g) și sare de potasiu (15 g). Dizolvați într-o găleată cu apă și udați. Se mai pot aplica şi îngrăşăminte pe bază de gunoi de pasare sa ulei de mullein. 

Pe la mijlocul verii, se toarnă cenușă lângă tulpinile prazului. Prazul este rezistent la frig, deci poate fi lăsată pe rânduri până în noiembrie. Creșterea și îngrijirea prazului nu este deosebit de dificilă și, ca rezultat, veți obține bulbi aromaţi şi gustoşi, care toamna și iarna pot deveni principala sursă de vitamina C pentru organism și îl pot proteja de bolile infecțioase.

Beneficiile prazului

Prazul sau ceapa este cea mai obisnuita si indispensabila leguma din lume. Beneficiile prazului au fost testate și dovedite de sute de ori, prin urmare, în acest articol am decis să rezumăm proprietățile sale utile.

Ca regulă, în gătit, prazul este folosit ca un condiment care poate da un gust deosebit felului de mâncare. În unele țări, prazul este indispensabil în multe tipuri de mâncare.

În praz există o cantitate imensă de sulf organic (datorită acestui fapt are miros!), Datorită căruia posedă proprietatea principală de vindecare – luptă împotriva virușilor, chiar și Salmonella și E-coli.

Iată câteva motive pentru a mânca praz:

– este necesară îndepărtarea toxinelor din corp;

– reducerea nivelului de colesterol din sânge;

– prevenirea formării cheagurilor de sânge;

– ajuta la tratarea infecțiilor şi reduce efectele astmului, diabetului.

Prazul este folosit din ce în ce mai mult pentru scăderea în greutate. Acesta este inclus în dietă datorita conținutului său scăzut de calorii (pentru 100g numai 30 kcal), și în același timp conține o mulțime de vitamine.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x