Cum se face altoirea în despicătură


Altoirea în despicătura este o metodă veche și foarte utilizată în lumea largă. Este probabil cea mai bună variantă pentru a va îmbunătăți calitatea livezii. Metodă este simplă, și de cele mai multe ori, dacă este făcută corect, are șanse foarte mari de succes.

Care sunt regulile principale:
1. Se folosesc întotdeauna ramuri sănătoase și se va altoi întotdeauna pe pomi sănătoși.
2. Ustensilele ce vor fi folosite pentru altoire, se vor steriliza în prealabil cu alcool.

Avantajele altoirii în despicatira
1. Se pot obține mai multe soiuri de fructe în același pom.
2. Se întinerește livadă și aveți șansa să salvați fructele favorite.
3. Se pot valorifică pomii cu valoare scăzută, ca de exemplu, corcodusul, care are o valoare biologică scăzută, poate fi altoit cu ramuri de prun.

Când se face altoirea?
Altoirea în despicătura se poate face începând cu finalul lunii februarie, până spre finalul lunii aprilie. Va recomandăm că totuși, ramurile altoi să fie recoltate încă de iarnă, și să fie păstrate în locuri reci până când se face altoirea (martie-aprilie).

1. Se folosește drept portaltoi o ramură din coroană care pornește de pe axul pomului. Grosimea ramurii nu trebuie să depășească 6cm diametru. Mulți dintre cei care se pricep, folosesc chiar și axul principal că ramură de portaltoi.

2. Se tăie ramură cât mai bine cu dinți mărunți, așa încât să fie netedă zonă unde s-a tăiat.

3. Cu ajutorul unui despicator sau a unui cuțit, se despică ramură în două jumătăți egale. Atenție! Despicătura trebuie să aibă în jur de 6cm adâncime.

4. În mijlocul tăieturii, se introduce cu atenție, o pana de lemn. (cu foarte mare atenție, să nu despicați ramură în două sau să o rupeți). După ce ați introdus pana, ar trebui că despicătura să fie deschisă.

Acum se pregătește altoiul. După cum am spus se aleg ramuri din pomi sănătoși care au fost cel puțin pe rod cu un an înainte. Grosimea ramurilor nu trebuie să depășească 5mm. Ramurele se cioplesc la bază pe ambele părți, creând formă unei pene, pe o lungime de circa 5cm.


Începe altoirea
1. Ramurile se întroduc în despicătură, cu mugurii ramurilor altoi poziționați în exterior.

2. După ce ramurile se poziționează, se scoate din despicătură pana ce am poziționat-o înainte.

3. Spațiul rămas în despicătura, se umple cu ceară specială (numită și mastic), sau în lipsă, cu chit pentru lemn, ori parafină încălzită (Atenție! Nu trebuie să fie încălzită la mai mult de 45°C).

4. După ce s-a făcut pasul 3, se folosește o vopsea pe bază de ulei, pentru a sigila complet zonă unde s-a făcut altoirea.

* Unele persoane leagă cu rafie zonă de fixare dintre altoi și portaltoi. Va recomand să faceți și voi acest lucru.

Compatibilitate
Mulți încearcă să altoiască cireșul în plop. Puțin probabil să iasă ceva, tocmai de aceea, va reamintesc că, altoirea se face între soiuri care aparțin acelorași specii, că de exemplu: măr cu măr, prun cu prun, cireș cu cireș, vișin cu vișin, sau cireș sălbatic (portaltoi) cu cireș (altoi). De asemenea, chiar și cireș cu vișin merg, însă nu pentru mult timp, după câțiva ani uscându-se.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile