Connect with us

Ghid Practic Gradina

Cum sa cresti pesti koi in iazul din curte pentru relaxare

Publicat

pe

Crapii japonezi cunoscuti in toata lumea sub denumirea de “koi” sunt crescuti de proprietarii de iazuri pentru coloritul lor divers si relaxarea pe care o ofera sa ii urmaresti. Printre proprietari sunt mari pasionati, care fac parte chiar din cluburi in care membrii isi impartasesc cunostintele si se ajuta reciproc sa isi creasca cat mai bine pestii preferati. Daca iti surade ideea, iata cum sa cresti pesti koi ca sa te bucuri de ei timp de zeci de ani.
[adinserter block=”1″]
Ce sunt pestii koi?
Sunt specii de crap crescute in Japonia din secolul al 19-lea special pentru obtinerea coloritului deosebit. Sunt colorati in special in alb, negru, rosu, portocaliu, galben, dar si in albastru. In japoneza “koi” inseamna pur si simplu crap, denumirea corecta a acestor pesti fiind “nishikigoi”, adica “crap brodad”. Sunt printre cele mai longevive animale de companie, traind in conditii bune cel putin 20 de ani, dar nu este neobisnuit sa depaseasca chiar 50 de ani.

Cum sa cresti pesti koi. Cati iti poti lua?
Trebuie sa ai mare grija sa nu supraaglomerezi iazul din dorinta de a lua pesti in toate culorile care iti plac. Dimensiunile lor variaza si unele specii pot creste foarte mult, astfel incat asigura-te ca nu vei avea mai mult de un kilogram de pesti la 400 de litri de apa.
[adinserter block=”1″]
Cum sa cresti pesti koi. Apa
Ca orice vietate, pestii koi au nevoie de un mediu cat mai stabil. Ar fi ideal ca temperatura apei sa nu se schimbe brusc cu mai mult de doua grade. Asa ca nu reimprospatati apa prea des, in ideea sa o mentineti cat mai curata pentru ei, ci limitati-va sa o faceti o data pe saptamana, in proportie de 10 – 20%, nu mai mult. In iazurile cu un sistem bun de filtrare, ajunge si o reimprospatare a apei o data pe luna.

Este bine sa stiti ca pestii koi supravietuiesc si in apa inghetata la suprafata, intrand in hibernare, dar nu strica sa faceti o gaura in gheata pentru a favoriza schimbul cu mediul exterior.

Cum sa cresti pesti koi. Hranirea
Un alt aspect sensibil priveste hranirea acestor animale. Prea multa hrana inseamna ca vor elibera prea mult amoniac si nitriti in apa, ceea ce le va dauna. Regula de aur este ca toata mancarea pe care o imprastiati o data in iaz sa dispara in mai putin de un minut. Daca dupa acest interval, inca pluteste mancare, inseamna ca le dati prea multa. Iarna, pestii nu trebuie hraniti decat o singura data pe zi, iar cand temperatura scade sub 8 grade puteti opri administrarea hranei, in timp ce vara, cand este foarte cald, pot fi hraniti si de 8 ori pe zi, respectand regula sus-mentionata.
[adinserter block=”1″]

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ghid Practic Gradina

Cum să plantezi praz pentru a obţine o recoltă bogată

Publicat

pe

Scris de

Prazul are o proprietate unică de acumulare a acidului ascorbic în timpul depozitării, dar în zona noastră temperată poate fi cultivat numai prin răsaduri pe paturi bine ilumite cu soluri un pic alcaline (pH aproximativ 7,5). În cazul în care aciditatea solului este ridicată, înainte de plantare, trebuie aplicate amendamente pe bază de var stins, pentru a creşte PH-ul soluului.

Creșterea și îngrijirea prazului
Cu două până la trei luni înainte de a planta răsadurile în pământ, se începe pregătirea seminţelor: sunt înmuiate timp de douăzeci de minute în apă fierbinte (la peste 50 ° C), apoi sunt spălate și plasate timp de o săptămână într-o cârpă umedă la temperatura camerei. După acest procedeu, semințele sunt semănate în vase mici (de exemplu, pahare de iaurt).

În primăvară, o cantitate mare de îngrășăminte organice, în general gunoi de grajd bine fermentat (până la 15 kg / m²) este introdus în solul unde urmează a fi plantat prazul. La jumătatea lunii mai, prazul aflat în răsaduri trebuie tăiat aşa încât să rămână doar o treime de tulpină, apoi prazul este plantat în sol la o adâncime de 12cm.

Prazul are nevoie de udare regulată (o dată la 5 zile), şi curaţarea spatiului dintre rânduri. Alimentați planta după cum urmează: azotat de amoniu (20 g) și sare de potasiu (15 g). Dizolvați într-o găleată cu apă și udați. Se mai pot aplica şi îngrăşăminte pe bază de gunoi de pasare sa ulei de mullein. 

Pe la mijlocul verii, se toarnă cenușă lângă tulpinile prazului. Prazul este rezistent la frig, deci poate fi lăsată pe rânduri până în noiembrie. Creșterea și îngrijirea prazului nu este deosebit de dificilă și, ca rezultat, veți obține bulbi aromaţi şi gustoşi, care toamna și iarna pot deveni principala sursă de vitamina C pentru organism și îl pot proteja de bolile infecțioase.

Beneficiile prazului

Prazul sau ceapa este cea mai obisnuita si indispensabila leguma din lume. Beneficiile prazului au fost testate și dovedite de sute de ori, prin urmare, în acest articol am decis să rezumăm proprietățile sale utile.

Ca regulă, în gătit, prazul este folosit ca un condiment care poate da un gust deosebit felului de mâncare. În unele țări, prazul este indispensabil în multe tipuri de mâncare.

În praz există o cantitate imensă de sulf organic (datorită acestui fapt are miros!), Datorită căruia posedă proprietatea principală de vindecare – luptă împotriva virușilor, chiar și Salmonella și E-coli.

Iată câteva motive pentru a mânca praz:

– este necesară îndepărtarea toxinelor din corp;

– reducerea nivelului de colesterol din sânge;

– prevenirea formării cheagurilor de sânge;

– ajuta la tratarea infecțiilor şi reduce efectele astmului, diabetului.

Prazul este folosit din ce în ce mai mult pentru scăderea în greutate. Acesta este inclus în dietă datorita conținutului său scăzut de calorii (pentru 100g numai 30 kcal), și în același timp conține o mulțime de vitamine.

Citeşte continuarea

Trending