Crapii japonezi cunoscuti in toata lumea sub denumirea de “koi” sunt crescuti de proprietarii de iazuri pentru coloritul lor divers si relaxarea pe care o ofera sa ii urmaresti. Printre proprietari sunt mari pasionati, care fac parte chiar din cluburi in care membrii isi impartasesc cunostintele si se ajuta reciproc sa isi creasca cat mai bine pestii preferati. Daca iti surade ideea, iata cum sa cresti pesti koi ca sa te bucuri de ei timp de zeci de ani.
Ce sunt pestii koi?
Sunt specii de crap crescute in Japonia din secolul al 19-lea special pentru obtinerea coloritului deosebit. Sunt colorati in special in alb, negru, rosu, portocaliu, galben, dar si in albastru. In japoneza “koi” inseamna pur si simplu crap, denumirea corecta a acestor pesti fiind “nishikigoi”, adica “crap brodad”. Sunt printre cele mai longevive animale de companie, traind in conditii bune cel putin 20 de ani, dar nu este neobisnuit sa depaseasca chiar 50 de ani.
Cum sa cresti pesti koi. Cati iti poti lua?
Trebuie sa ai mare grija sa nu supraaglomerezi iazul din dorinta de a lua pesti in toate culorile care iti plac. Dimensiunile lor variaza si unele specii pot creste foarte mult, astfel incat asigura-te ca nu vei avea mai mult de un kilogram de pesti la 400 de litri de apa.
Cum sa cresti pesti koi. Apa
Ca orice vietate, pestii koi au nevoie de un mediu cat mai stabil. Ar fi ideal ca temperatura apei sa nu se schimbe brusc cu mai mult de doua grade. Asa ca nu reimprospatati apa prea des, in ideea sa o mentineti cat mai curata pentru ei, ci limitati-va sa o faceti o data pe saptamana, in proportie de 10 – 20%, nu mai mult. In iazurile cu un sistem bun de filtrare, ajunge si o reimprospatare a apei o data pe luna.
Este bine sa stiti ca pestii koi supravietuiesc si in apa inghetata la suprafata, intrand in hibernare, dar nu strica sa faceti o gaura in gheata pentru a favoriza schimbul cu mediul exterior.
Cum sa cresti pesti koi. Hranirea
Un alt aspect sensibil priveste hranirea acestor animale. Prea multa hrana inseamna ca vor elibera prea mult amoniac si nitriti in apa, ceea ce le va dauna. Regula de aur este ca toata mancarea pe care o imprastiati o data in iaz sa dispara in mai putin de un minut. Daca dupa acest interval, inca pluteste mancare, inseamna ca le dati prea multa. Iarna, pestii nu trebuie hraniti decat o singura data pe zi, iar cand temperatura scade sub 8 grade puteti opri administrarea hranei, in timp ce vara, cand este foarte cald, pot fi hraniti si de 8 ori pe zi, respectand regula sus-mentionata.