Alunele de pământ mai poartă și numele de arahide. Ți-ar plăcea să crești alune de pământ în ghivece? Citind mai jos veti constata ca este mult mai usor decat pare si, in final, poate veti constata ca este chiar distractiv. Iată recomandările noastre.
Alunele aparțin familiei leguminoase. Semințele sale se dezvoltă sub pământ. Partea comestibilă este conținută în interiorul cochiliei și este imposibil să nu recunoști gustul semințelor de arahide din prima clipă. Noi, occidentalii, mâncăm de obicei semințele de arahide prăjite. Este un aliment pe care îl folosim de obicei ca o gustare pentru băuturile noastre.
Ce sunt arahidele?
După cum am spus, acestea sunt leguminoase. Semințele comestibile sunt conținute în păstaia care este produsă în rădăcinile plantei care aparține familiei Fabaceae. Originile sale datează din America de Sud, când aztecii le consumau și le considerau alimente sacre. De-a lungul secolelor, planta a fost apoi adusă în Africa. Acolo, alunele au devenit o parte integrantă și fundamentală a dietei locale.
Cum să crești arahide?
Înmulțirea poate avea loc prin plasarea semințelor în pământ. Nu trebuie să fie nici sărate, nici prăjite. Ghiveciul trebuie să aibă cel puțin 15 centimetri adâncime. Semințele pot germina în 3/5 zile dar, pentru a le stimula creșterea, va fi bine să le așezi sub pământ la o adâncime de 5 centimetri, direct în ghiveci.
Una dintre caracteristicile semințelor de arahide este că sunt capabile să preia azotul din aer și să-l aducă pe pământ fixându-l. Această caracteristică permite solului să se umple cu azot. Acesta este motivul pentru care alunele sunt adesea folosite în rotația culturilor și devin extrem de utile dacă aveți o grădină sinergică.
În timpul dezvoltării lor, alunele urmează un ciclu similar cu cel al năutului, ajungând până la 80 de centimetri înălțime. Dezvoltarea este singulară deoarece se produc primele flori galbene care sunt adunate în ciorchini și se numesc raceme. Acesta din urmă, odată fertilizat, se îndoaie și se lipește în pământ ajungând la 7-8 cm adâncime.
Cum să crești arahide în ghiveci: trucuri
Aveți grijă să folosiți pământ bine drenat și afanat. Pentru a crește bine trebuie așezate într-un loc foarte însorit și cald. Aveți grijă să evitați temperaturile care scad sub 15 grade. Semănatul ar trebui să înceapă în a doua jumătate a primăverii (prin luna mai), acoperind, dacă este necesar, cu o foaie de material nețesut. Urmăriți și curenții: nu trebuie să fie vânturi reci. Dacă doriți să începeți cultivarea iarna, aveți grijă să începeți cultivarea în sere (sau în interior).
Cu toate acestea, cultivarea arahidelor este deosebit de simplă. Este, de fapt, o leguminoasă independentă pentru că este rustică și robustă. Irigațiile trebuie calibrate corect. În plus, va trebui să adăugați niște anti-afide pentru a împiedica acești dăunători neplăcuți să atace planta. Pentru a le evita, acordați atenție și îmbinării cu apă care ar trebui evitată categoric. Acesta este motivul pentru care udarea trebuie suspendată și atunci când alunele sunt pe cale să se coacă. Acest lucru este necesar tocmai pentru a preveni putrezirea semințelor.
Recoltarea și depozitarea alunelor cultivate în ghivece
În momentul în care frunzele încep să devină galbene, veți ști că este timpul să recoltați alunele. Pentru a verifica mai bine, ridicați o arahidă de pe pământ și decojiți-o ușor, dacă observați mici dungi, atunci ele pot fi recoltate. Pentru a simplifica operațiunile de recoltare ai putea uda puțin solul. În general, recoltarea poate avea loc la 130/140 de zile de la semănat.
Odată recoltate, alunele pot fi păstrate până la un an dacă sunt decojite. Puneți-le într-un recipient sigilat în vid. Cu coaja, in schimb, pot fi pastrate trei luni.