Connect with us

Agricultura

Cele mai profitabile culturi pe spații mici în anul 2018

Published

on

Anul 2017 ne-a pus față în față cu idei și inovații care s-au dovedit a fi un real succes. Fermierii români au reușit să iasă în față cu noi inovații în agricultură care au adus un real profit. Spre exemplu o cultură de cătină sau de castravete amar, a fost un pariu câștigat de către fermierii care au mizat pe ele.

În anul 2018, culturile profitabile pe spații mici, rămân în mare cam aceleași din anul 2017.

Culturi profitable pe saptii mici în 2018: Lavandă
Ca și în anii trecuți, lavanda rămâne la putere, aducând venituri mari fermierilor ce mizează pe o astfel de cultură. Lavandă se cultivă toamnă sau primăvară, este rezistentă la temperaturi de peste 40 de grade dar și la minime de -20 de grade Celsius. Lavanda este o cultură care aduce profituri de până la 5.000E la hectar.

Culturi profitable pe saptii mici în 2018: Gălbenelele
Petalele florilor de gălbenele sunt la mare căutare de către companiile din Germania, fiind utilizate în industria cosmeticelor și ca suplimente alimentare. Gălbenelele se cutltiva primăvară devreme, în luna martie. Conform agricultorilor, ele cresc foarte bine pe toate tipurile de sol, chiar și pe cele mlăștinoase, dar producția cea mai mare va fi obținută pe solurile fertile și afânate. Avantajul gălbenelelor este că aveți nevoie de doar 7kg de semințe pentru a cultiva un hectar. Prețul unui kilogram de gălbenele uscate este 16 lei. Un agricultor spune că pe o suprafața de circa 1500mp a obținut aproximativ 80-100kg de gălbenele la o zi de cules. Gălbenelele se culeg timp de 3 zile pe săptămâna în perioada înfloririi.

Culturi profitable pe saptii mici în 2018: Mușețelul
Pentru a înființa un hectar de musețel aveți nevoie de doar 2 kilograme de semințe, dar care totuși costă 400 de euro. Investiția totală într-o plantație de musețel este de maximum 1000 de euro la hectar și se obțin profituri de aproximativ 5000E la hectar.

Culturi profitable pe saptii mici în 2018: Menta
Pentru a înființa un hectar de mentă costurile sunt mai ridicate, de până la 6000 de euro, însă, este probabil un pariu bine făcut, astfel încât din al 3-lea an de cultivare, se pot obține până la 15.000E la hectar.

Culturi profitable pe saptii mici în 2018: Armurariul
Armurariul este o plantă medicinala ce se utilizează în suplimentele pentru protectia ficatului. Nu este o plantă pretențioasă și aduce fermierilor profituri de minim 2500E la hectar.

Culturi profitabile pe spații mici în 2018: Căpșunile
Trebuie incluse și căpșunile în culturile profitabile pentru că, an de an, acestea reușesc să aducă venituri bune foarte multor fermieri. Este o cultură cu pretenții și este o investiție de risc, dar dacă fermierul câștiga acest pariu, atunci cu siguranță profitul va fi pe măsură.

Culturi profitabile pe spații mici în 2018: Zmeura
Se spune că zmeură nu dezamăgeste micii fermieri, și așa este. Cultura continuă să fie profitabilă în fiecare an, mai ales pentru producătorii care aleg soiurile cele mai bune și mai mari. De asemenea, se poate avea în vedere și valorificarea zmeurei sub formă de dulcețuri și siropuri.

Culturi profitabile pe spații mici în 2018: afinul
Afinul este în continuare foarte profitabil pentru că recolta poate fi valorificată foarte rapid. Sunt foarte rezistente în timpul transportului și nu se degradează precum alte fructe. De asemenea, sunt foarte căutate pe piață.

Informatiile publicate de PERFECTPRACTIC.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Agricultura

Cenușa, cum trebuie să o folosești ca îngrășământ ieftin și natural pentru grădină

Published

on

By

Cenușa este considerată cel mai ieftin îngrășământ pentru grădina de legume. Are efecte nutritive, mineralizante și alcaline.

Bogată în calciu, magneziu, fier fosfor și potasiu, ea poate îmbogăți solul sărac în minerale.

Cum se folosește cenușa ca îngrășământ
Cenușa se poate presăra în strat subțire direct pe pământul din jurul plantelor. Se poate pune și în ghivece.

Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 1)
Ingrediente

1 găleată cu apă (de 10 litri)
150 g de cenușă
Preparare

Pentru a cântări mai ușor cenușa, puteți folosi un ibric de mărime medie. Umpleți-l cu cenușă. Sau măsurați cenușa cu lingura -1 lingură cu vârf are 9 grame.

Puneți cenușa în găleata cu apă și amestecați cu un băț. Lăsați soluția să stea câteva ore. În acest timp cenușa se va dizolva. Amestecați ocazional în găleată.

Se poate lăsa și peste noapte. A doua zi, turnați soluția de cenușă într-o stropitoare. Sau lăsați-o în găleată. Udați bine răsadurile înainte. Apoi turnați soluția de cenușă la baza fiecărei plante.

Se poate pune circa 1 litru la fiecare plantă. Turnați direct cu stropitoarea, sau folosiți o cană mare pentru a uda fiecare plantă.

Dacă aveți mai multe plante, preparați o cantitate mai mare de soluție. Umpleți mai multe găleți cu apă și puneți în ele cenușă.

Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 2)
Ingrediente

1 litru de apă
1 cană de cenușă
Preparare

Cenușa se fierbe în apă jumătate de oră într-un ceaun sau într-o oală. Se lasă apoi la răcorit. Se va depune pe fundul cratiței. Se diluează apoi cu apă – 1 parte cenușă la 5 părți de apă. Se toarnă la baza plantelor sau în ghivece.

Când se folosește cenușa ca îngrășământ
Începeți să faceți rezerve de cenușă din timpul iernii. Păstrați-o în găleți de metal sau alte recipiente din metal, uscate bine înainte. Depozitați recipientele în locuri ferite de umezeală.

Cenușa se folosește primăvara, în zilele însorite și nu pe timp de ploaie. Sunt două metode principale de utilizare:

Înainte de însămânțare – se presară pe solul în care intenționați să răsădiți semințele; astfel pământul va avea suficient timp să absoarbă substanțele nutritive din cenușă.
După ce răsadurile au crescut – se presară pe pământul din jurul răsadurilor.
Cenușa ca îngrășământ – beneficii
Această soluție cu cenușă acționează ca un fertilizator natural pentru plantele din grădină. Totodată, la fel ca varul, cenușa ajută la reducerea acidității excesive a pământului și reglează pH-ul solului.

Se poate folosi la:

roșii
ardei
castraveți
cartofi
broccoli
anghinare
rucola
rozmarin
lavandă
căpșuni, zmeur
legume rădăcinoase
leguminoase
legume verzi
Cenușa presărată pe pământul uscat acționează și ca insecticid. Combate insectele dăunătoare, în special larvele care atacă rădăcinile plantelor.

Contraindicații
Nu este indicat să puneți cenușă peste semințele proaspăt plantate sau care abia au început să dea tulpinițe. Specialiștii spun că aceste pot fi arse din cauza conținutului de potasiu.

O altă avertizare este să nu folosiți cenușa obținută de la arderea lemnelor vopsite sau lăcuite. Nici cenușa rămasă după arderea cărbuni pentru grătar nu este bună. Dimpotrivă, substanțele chimice pot afecta solul.

Atenție așadar, când aruncați această cenușă, să nu pice pe plante sau pe solul din jurul plantelor!

Surse articol:

1. Agro TV, Care este cel mai ieftin ingrasamant natural: https://www.youtube.com/watch?v=Q8Yk5c-pxaY
2. Agrointeligența, Cenusa, cel mai ieftin îngrășământ natural: https://www.youtube.com/watch?v=LN2M8LSODHE
3. Magazinul de Acasă, Cum facem fertilizatorul cu cenușă pentru grădină: https://magazinuldeacasa.com/cum-facem-fertilizatorul-cu-cenusa-pentru-gradina/
4. Alexandra Vanesa, Ingrasamant natural pentru rasaduri: https://www.youtube.com/watch?v=DOqi2dmq-Z0
5. LaTaifas.ro: https://lataifas.ro/gradinarit/143062/cenusa-ingrasamant-ieftin-si-natural-pentru-legume-cum-sa-o-folosesti/?fbclid=IwAR1kMdsd-mV59GGIybQwXYBxuyYGBMSLBkPBgbtxtPSwWFyoYWhYEcBh8r8

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x