Dacă ideea de a lucra pământul animă mai mult un grădinar, faptul de a putea culege și consuma rodul muncii proprii este o sursă minunată de fericire. Cultivarea legumelor și fructelor îți permite să faci economii reale, mai ales dacă cultivi și ierburi aromatice. Dar cât de multe trebuie să crești pentru a economisi? Și mai presus de toate, cât economisim?
Ce economii atunci când plantezi propriile legume?
La început, trebuie să faci niște investiții pentru a-ți putea începe plantațiile. Acest lucru într-adevăr necesită timp și material pentru a putea începe plantarea. Și din fericire, putem folosi materiale reciclate pentru a dezvolta spațiul exterior și luăm instrumente second-hand sau închiriate pentru a reduce aceste cheltuieli inițiale.
Aceste economii vor depinde totuși de consumul de legume al fiecărei familii, dar și de randamentul fiecărei plante. Pentru a face grădina de legume mai profitabilă, alegeți legumele care vă plac. Gândiți-vă și la ușurința cultivării și recoltării pentru a le crește pentru a putea face rapid profitabil acest spațiu. Randamentul este, desigur, unul dintre lucrurile greu de prezis din cauza diferitelor variabile: calitatea solului, lumina soarelui, locația, boli/dăunători etc. Cu toate acestea, se dovedește că o familie de trei persoane care cultivă zece legume diferite poate economisi până la 2500 lei. În fiecare an, economiile ar crește la 1000 lei pentru roșii, 750 pentru zarzavaturi (salata, marar, patrunjel, etc), 400 lei pentru ceapă, 120 lei pentru busuioc, 100 lei pentru țelină, 80 lei pentru dovleac și 50 lei pentru morcovi.
Alte idei pentru a economisi bani sau chiar pentru a câștiga bani cu grădina ta?
-Folosiți un colector de apă pentru a putea colecta apa de ploaie pentru udare și întreținerea grădinii. Este ecologic și economic.
– Instalați un mulci pentru a proteja solul.
– Luați în considerare schimbarea plantelor, răsadurilor sau semințelor (legume și fructe, flori etc.) cu alți grădinari. Pe lângă faptul că este de ajutor și evită pierderile atunci când ai o recoltă mare, îți permite, de asemenea, să nu fii nevoit să-l cumperi. Și mai presus de toate, nu uitați să vă colectați semințele și pentru anul următor.
-In plus, iti poti face gunoi de grajd, infuzii, decocturi (urzica, coada-calului, soc). Astfel, nu mai este nevoie să cumpărați pesticide împotriva insectelor dăunătoare.
-Ultima idee pentru cei cu o grădină mare: închiriază o parte din terenul tău altor persoane pentru ca aceștia să își înceapă propria grădină de legume.