bolile trandafirilor

Bolile trandafirilor


Trandafirul este considerat regina florilor și a fost cultivat din cele mai vechi timpuri pe tot globul nu doar în scop ornamental pentru florile sau fructele de pădure (măcesele) care provin din fertilizare, ci și pentru extracția uleiurilor și a esențelor aromatice pentru „industria cosmetică și farmaceutică.

Sunt aproximativ 250 de specii botanice de trandafir, în timp ce cele cultivate, provenite din diverse selecții și hibridizări, sunt nenumărate, în condițiile în care, în fiecare an, în întreaga lume se creează sute de noi soiuri.

În general, trandafirii bătrâni, sau mai degrabă cei sălbatici, sunt robusti și deci refractari la diverși paraziți, în timp ce cei cultivați sau hibridizați sunt foarte sensibili la mediu și la adversitățile relative.

Motivul principal pentru care aproape toate selecțiile actuale sunt altoite este inerent în faptul că portaltoiul sau piciorul sălbatic sau rustic conferă apoi părții altoite (cultivată pentru floare) vigoare și rezistență în general mai mare.

Bolile trandafirilor si remedii

Pentru a simplifica diferitele probleme care dăunează trandafirilor, diferitele cauze pot fi grupate în: patologii de mediu, paraziți fungici, daune de la insecte și animale.

În acest fel va fi mai ușor de înțeles care sunt bolile care pot afecta aceste flori frumoase și de a înțelege care sunt cele mai bune tehnici pentru a interveni într-un mod decisiv pentru a contracara problema.

1) Boli neparazitare: de nutriție sau de mediu.

Pentru a trăi și a înflori regulat, toți trandafirii au nevoie de sol neutru sau subacid, bogat în elemente fertilizante, materie organică, iar din punct de vedere structural acesta trebuie să fie bine drenat.

Lipsa unui sol potrivit pentru cultivare si lipsa de nutrienti determina o deteriorare generala a trandafirilor, cu manifestari de inflorire slaba si ingalbenire a frunzelor.

Alte cauze „de mediu” sunt lipsa luminii, poluarea, stresul termic, dar si excesul de salinitate in apa, sol sau soluri necorespunzatoare, precum si altele accidentale sau involuntare precum transplantare.

Trandafirii pot prezenta decolorări specifice frunzelor, în funcție de tipul de nutrient care le lipsește:

Lipsa de azot: Decolorarea generalizata a plantei si ingalbenirea mai pronuntata a frunzelor in zonele bazale. Vegetație pipernicită cu înflorire rară cu flori spălate.

Lipsa de fosfor: Colorarea bronz-violet a frunzelor crestere slaba si ramificatii florale care se curbeaza spre S.

Lipsa de potasiu: Deshidratarea la marginea frunzelor care se poate curba in U, florile au putina culoare si au dimensiuni mici.

Lipsa de magneziu: Frunzele bazale se îngălbenesc în zona coastei centrale și se usucă rapid odată cu desprinderea lor timpurie.

Lipsa de calciu: Frunzele se plictisesc si se pliaza. Laminele se usucă în principal la margini și la vârf. 

Lipsa de fier: Îngălbenirea progresivă de la vârf până la fundul plantei cu uscarea frunzelor. Fără sau foarte puțină înflorire.

Boli parazitare datorate ciupercilor si mucegaiurilor

Una dintre cele mai frecvente probleme la trandafiri este proliferarea bolilor fungice sau criptogame, denumite mai frecvent „mucegaiuri” datorita aspectului rodirii acestora care acopera in general planta atacata.

Acești agenți patogeni, dacă nu sunt contracarate la timp, pot distruge toate florile și plantele într-un timp scurt.

Sunt favorizate de situațiile climatice umede sau ploioase și afectează mai mult trandafirii cu deficiențe nutriționale.

  • Uscaciunea tulpinilor, cancrarea ramurilor si fisuri

Pe tulpini și ramuri apar zone deprimate roșu-violet care ulterior se usucă cu o crăpătură în scoarță.

  • Putregaiul bazal sau al gulerului

Plantele tinere prezintă rumenire și putrezire la nivelul gulerului. Planta devine mai întâi galbenă, apoi se usucă rapid.

  • Mucegaiul praf sau mal alb

Pe frunze, floare și vârfuri ale ramurilor apar pete albe de pâslă. Florile nu se deschid sau se ofilesc.

  • Mucegaiul frunzelor și mugurilor

Pe frunze și flori apar mucegaiuri cenușii, care ulterior putrezesc.

  • Rugina

Pe partea inferioară a frunzelor apar pustule maro-gălbui care pot deveni pudrate. Partile afectate se usucă

  • Mucegaiul pufos

Pe pagina superioară a frunzelor apar zone gălbui, în timp ce pe pagina inferioară în corespondență cu acestea apare un mucegai alb.

  • Crusta

Pe frunze apar pete negricioase sau violete confluente. Frunzele afectate se usucă și cad rapid, dezbrăcând rapid întreaga plantă.

Insecte sau paraziți care afectează trandafirii

Trandafirii sunt ușor atacați de diverse tipuri de insecte care pot avea piese bucale de mestecat sau suge și se produce deteriorarea întregii plante, cu o preferință deosebită pentru floare deoarece este mai fragedă, dulce și suculentă.

  • Afidele sau păduchii

Cea mai înspăimântătoare categorie de insecte este dată de ventuze precum afidele deoarece, pe lângă daunele directe cauzate de scăderea sevei și transmiterea formelor virale, mai există și cea a producerii inesteticului clei care aduna furnici.

Acestea acoperă toate părțile tinere ale plantei și duc la ofilirea rapidă prin scăderea sevei.

  • Tentredini și Larve

Pot fi de diverse tipuri: de la omizi sau larve de molii verzi sau galbene, la insecte adulte precum gândacii. Ei mănâncă frunze, flori sau muguri.

Insecte cu solzi

Ele sug seva ca afidele, diferă prin faptul că sunt aproape imobile și trăiesc protejate de frunze.

Larve de molii miniere

Sunt larve de microlepidoptere care „subminează” zona verde a frunzei lăsând cuticula intactă. Frunzele se ofilesc și cad.

Fluturii de frunze

Sunt fluturi supt care înțeapă frunzele tinere sau lăstarii. Organele afectate prezente o culoare argintie

Acarieni roșii sau păianjen

Sunt păianjeni mici care provoacă îngălbenirea cu mușcăturile lor pe frunze care apoi se usucă complet. Sunt foarte mobili.

Larve și milipede tericuloase

Ele aparțin diverselor ordine de insecte de la lepidoptere la gândaci sau elateride și dăunează rădăcinilor și părților inferioare ale plantelor.

Boli ale trandafirilor: Cum să scapi de afidele de la trandafiri

Una dintre cele mai frecvente boli dintre cele descrise tocmai pentru trandafiri sunt cu siguranță afidele. Când primăvara prinde viață și temperaturile cresc asigurând nopți și dimineți mai blânde, afidele încep să se reproducă din ce în ce mai repede, infestând trandafirii într-un timp scurt.

Viteza de reproducere a afidelor este una dintre cele mai eficiente arme ale acestor paraziți care au unul dintre cele mai bune puncte forte în ciclul reproductiv scurt. În câteva săptămâni afidele pot infesta multe plante până la acoperirea completă a mugurilor, ramurilor și frunzelor trandafirilor. Acțiunea promptă este o necesitate dacă doriți să limitați undele reproductive ale acestor paraziți.

Cele mai eficiente arme împotriva afidelor sunt cu siguranță produsele clasice pe bază de pirimetrină, chiar dacă produsele sunt mai puțin toxice, dar la fel de eficiente sunt din ce în ce mai des întâlnite pe piață atunci când sunt aplicate corect.

Deși nu sunt mortale pentru plante, acești dăunători pot provoca daune grave prin slăbirea plantei și, astfel, deschizând calea către alte boli mai mortale. Din punct de vedere ornamental la trandafiri, dacă nu sunt controlate și ținute, afidele strică trandafirul și înflorirea acestuia.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile