Connect with us

Ghid Practic Gradina

Bolile trandafirilor

Published

on

bolile trandafirilor

Trandafirul este considerat regina florilor și a fost cultivat din cele mai vechi timpuri pe tot globul nu doar în scop ornamental pentru florile sau fructele de pădure (măcesele) care provin din fertilizare, ci și pentru extracția uleiurilor și a esențelor aromatice pentru „industria cosmetică și farmaceutică.

Sunt aproximativ 250 de specii botanice de trandafir, în timp ce cele cultivate, provenite din diverse selecții și hibridizări, sunt nenumărate, în condițiile în care, în fiecare an, în întreaga lume se creează sute de noi soiuri.

În general, trandafirii bătrâni, sau mai degrabă cei sălbatici, sunt robusti și deci refractari la diverși paraziți, în timp ce cei cultivați sau hibridizați sunt foarte sensibili la mediu și la adversitățile relative.

Motivul principal pentru care aproape toate selecțiile actuale sunt altoite este inerent în faptul că portaltoiul sau piciorul sălbatic sau rustic conferă apoi părții altoite (cultivată pentru floare) vigoare și rezistență în general mai mare.

Bolile trandafirilor si remedii

Pentru a simplifica diferitele probleme care dăunează trandafirilor, diferitele cauze pot fi grupate în: patologii de mediu, paraziți fungici, daune de la insecte și animale.

În acest fel va fi mai ușor de înțeles care sunt bolile care pot afecta aceste flori frumoase și de a înțelege care sunt cele mai bune tehnici pentru a interveni într-un mod decisiv pentru a contracara problema.

1) Boli neparazitare: de nutriție sau de mediu.

Pentru a trăi și a înflori regulat, toți trandafirii au nevoie de sol neutru sau subacid, bogat în elemente fertilizante, materie organică, iar din punct de vedere structural acesta trebuie să fie bine drenat.

Lipsa unui sol potrivit pentru cultivare si lipsa de nutrienti determina o deteriorare generala a trandafirilor, cu manifestari de inflorire slaba si ingalbenire a frunzelor.

Alte cauze „de mediu” sunt lipsa luminii, poluarea, stresul termic, dar si excesul de salinitate in apa, sol sau soluri necorespunzatoare, precum si altele accidentale sau involuntare precum transplantare.

Trandafirii pot prezenta decolorări specifice frunzelor, în funcție de tipul de nutrient care le lipsește:

Lipsa de azot: Decolorarea generalizata a plantei si ingalbenirea mai pronuntata a frunzelor in zonele bazale. Vegetație pipernicită cu înflorire rară cu flori spălate.

Lipsa de fosfor: Colorarea bronz-violet a frunzelor crestere slaba si ramificatii florale care se curbeaza spre S.

Lipsa de potasiu: Deshidratarea la marginea frunzelor care se poate curba in U, florile au putina culoare si au dimensiuni mici.

Lipsa de magneziu: Frunzele bazale se îngălbenesc în zona coastei centrale și se usucă rapid odată cu desprinderea lor timpurie.

Lipsa de calciu: Frunzele se plictisesc si se pliaza. Laminele se usucă în principal la margini și la vârf. 

Lipsa de fier: Îngălbenirea progresivă de la vârf până la fundul plantei cu uscarea frunzelor. Fără sau foarte puțină înflorire.

Boli parazitare datorate ciupercilor si mucegaiurilor

Una dintre cele mai frecvente probleme la trandafiri este proliferarea bolilor fungice sau criptogame, denumite mai frecvent „mucegaiuri” datorita aspectului rodirii acestora care acopera in general planta atacata.

Acești agenți patogeni, dacă nu sunt contracarate la timp, pot distruge toate florile și plantele într-un timp scurt.

Sunt favorizate de situațiile climatice umede sau ploioase și afectează mai mult trandafirii cu deficiențe nutriționale.

  • Uscaciunea tulpinilor, cancrarea ramurilor si fisuri

Pe tulpini și ramuri apar zone deprimate roșu-violet care ulterior se usucă cu o crăpătură în scoarță.

  • Putregaiul bazal sau al gulerului

Plantele tinere prezintă rumenire și putrezire la nivelul gulerului. Planta devine mai întâi galbenă, apoi se usucă rapid.

  • Mucegaiul praf sau mal alb

Pe frunze, floare și vârfuri ale ramurilor apar pete albe de pâslă. Florile nu se deschid sau se ofilesc.

  • Mucegaiul frunzelor și mugurilor

Pe frunze și flori apar mucegaiuri cenușii, care ulterior putrezesc.

  • Rugina

Pe partea inferioară a frunzelor apar pustule maro-gălbui care pot deveni pudrate. Partile afectate se usucă

  • Mucegaiul pufos

Pe pagina superioară a frunzelor apar zone gălbui, în timp ce pe pagina inferioară în corespondență cu acestea apare un mucegai alb.

  • Crusta

Pe frunze apar pete negricioase sau violete confluente. Frunzele afectate se usucă și cad rapid, dezbrăcând rapid întreaga plantă.

Insecte sau paraziți care afectează trandafirii

Trandafirii sunt ușor atacați de diverse tipuri de insecte care pot avea piese bucale de mestecat sau suge și se produce deteriorarea întregii plante, cu o preferință deosebită pentru floare deoarece este mai fragedă, dulce și suculentă.

  • Afidele sau păduchii

Cea mai înspăimântătoare categorie de insecte este dată de ventuze precum afidele deoarece, pe lângă daunele directe cauzate de scăderea sevei și transmiterea formelor virale, mai există și cea a producerii inesteticului clei care aduna furnici.

Acestea acoperă toate părțile tinere ale plantei și duc la ofilirea rapidă prin scăderea sevei.

  • Tentredini și Larve

Pot fi de diverse tipuri: de la omizi sau larve de molii verzi sau galbene, la insecte adulte precum gândacii. Ei mănâncă frunze, flori sau muguri.

Insecte cu solzi

Ele sug seva ca afidele, diferă prin faptul că sunt aproape imobile și trăiesc protejate de frunze.

Larve de molii miniere

Sunt larve de microlepidoptere care „subminează” zona verde a frunzei lăsând cuticula intactă. Frunzele se ofilesc și cad.

Fluturii de frunze

Sunt fluturi supt care înțeapă frunzele tinere sau lăstarii. Organele afectate prezente o culoare argintie

Acarieni roșii sau păianjen

Sunt păianjeni mici care provoacă îngălbenirea cu mușcăturile lor pe frunze care apoi se usucă complet. Sunt foarte mobili.

Larve și milipede tericuloase

Ele aparțin diverselor ordine de insecte de la lepidoptere la gândaci sau elateride și dăunează rădăcinilor și părților inferioare ale plantelor.

Boli ale trandafirilor: Cum să scapi de afidele de la trandafiri

Una dintre cele mai frecvente boli dintre cele descrise tocmai pentru trandafiri sunt cu siguranță afidele. Când primăvara prinde viață și temperaturile cresc asigurând nopți și dimineți mai blânde, afidele încep să se reproducă din ce în ce mai repede, infestând trandafirii într-un timp scurt.

Viteza de reproducere a afidelor este una dintre cele mai eficiente arme ale acestor paraziți care au unul dintre cele mai bune puncte forte în ciclul reproductiv scurt. În câteva săptămâni afidele pot infesta multe plante până la acoperirea completă a mugurilor, ramurilor și frunzelor trandafirilor. Acțiunea promptă este o necesitate dacă doriți să limitați undele reproductive ale acestor paraziți.

Cele mai eficiente arme împotriva afidelor sunt cu siguranță produsele clasice pe bază de pirimetrină, chiar dacă produsele sunt mai puțin toxice, dar la fel de eficiente sunt din ce în ce mai des întâlnite pe piață atunci când sunt aplicate corect.

Deși nu sunt mortale pentru plante, acești dăunători pot provoca daune grave prin slăbirea plantei și, astfel, deschizând calea către alte boli mai mortale. Din punct de vedere ornamental la trandafiri, dacă nu sunt controlate și ținute, afidele strică trandafirul și înflorirea acestuia.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Gradina

Foisoare de vis – 50 idei de foisoare pe care le poti construi in gradina

Published

on

By

Foisor de gradina cu felinare

Cauți să adaugi puțină umbră în curtea ta? Sau poate vrei o zonă de relaxare în grădina ta pentru a petrece timp cu familia și prietenii? Dacă ești ca mine, cu siguranță ai nevoie de un foișor!

Foișoarele sunt o soluție minunată pentru a obține o intimitate în aer liber, pentru a căuta adăpost de soarele arzător sau pentru a vă condimenta scena din curtea din spate. Nu uitați, totuși, că este o clădire accesorie, așa că este posibil să aveți nevoie de o autorizație pentru a construi una.

Astăzi, vă voi împărtăși 50 de idei de foișoare din curte (cu imagini) pentru grădina dvs., astfel încât să puteți alege un design care să reflecte gustul dvs. unic!

Luminile orașului

foisoare de vis

Un foișor nu numai că te protejează de soare în timpul zilei, ci poate fi și un loc de relaxare pe timp de noapte! Nu vă faceți griji, veți putea vedea în continuare – doar aprindeți niște lumini!

Acest foișor special are o atmosferă romantică modernă, datorită strălucirii gălbui a luminilor. Puteți vedea în totalitate întâlnirea de noapte scrisă pe toată scena!

Tropical modern 

foisoare de vis 2

Uneori, tot ce ai nevoie este o evadare din rutina ta zilnică aglomerată. Ei bine, ce se întâmplă dacă ai putea avea o evadare tropicală chiar în curtea ta? Ar fi al naibii de dulce!

Fiecare detaliu despre acest foișor frumos țipă doar „vacanță”. Draperiile fluide sunt de culoare crem și te fac să te simți confortabil doar privindu-le, iar patul supradimensionat oferă relaxare instantanee.

Apreciez în mod special acoperișul texturat – chiar complimentează tema paradisului!

Bucătărie în mișcare!

foisoare de vis 3

Amenajarea unei bucătării de vara în curtea ta este întotdeauna o idee câștigătoare și cu atât mai mult atunci când are un aspect modern!

Foișoarele pot fi foarte versatile și pot include totul, de la zone de relaxare până la stații de gătit în aer liber, la fel ca acest design extins. Acest foișor are de toate – un bar, un grătar, un aragaz, câteva scaune și chiar un șemineu! 

Acoperișul negru accentuează stilul modern, iar detaliile din marmură adaugă o notă de eleganță.

1. Foisor în aer liber cu un foc de piatră

Acest foișor din lemn tăiat brut are un aspect tăiat manual. Plăcile și treptele din piatră naturală împreună cu bolovanii evocă o senzație naturală.

În plus, masa rotundă și scaunele negre creează o zonă de luat masa confortabilă. Acest loc vă permite dvs. și invitaților dvs. să aveți o masă delicioasă în aer liber. Între timp, iluminatul galben creează o ambianță super caldă.

Zona de relaxare în aer liber are scaune din răchită împletită. Datorită pernelor de corali, arată mai plin de viață. În cele din urmă, focarul de piatră stârnește o conversație bună.

2. Foisori de inspirație asiatică

foisor stil japonez

Căutați idei minunate de foisoare în curte? Oferă o șansă acestui design remarcabil. Aici, structura acoperită cu cedru dezvoltă o stare de spirit primitoare. Poartă un farmec rustic și spațiului exterior.

Pavajul nebun în tonuri de pământ se potrivește foarte bine cu foișorul din lemn. În plus, zona de luat masa are o zonă de grătar, scaune dreptunghiulare de masă și scaune cu spătar înalt.

3. Foisor din lemn masiv

Foisor din lemn masiv

Nu adori acest foisor modern? Sistemul de acoperiș din lemn în nuanțe de miere permite oaspeților tăi să se bucure de vremea caldă. În plus, generează o atmosferă aerisită și o aură primitoare.

Mai mult decat atat, piesele de mobilier gri se imbina cu gresia deschisa la culoare. Între timp, pernele albastre ale scaunului dezvoltă vibrații de primăvară. Pătura albă și pernele oferă o senzație confortabilă.

4. Foisor rustic tradițional

Foisor rustic tradițional

Îți place ceva tradițional? Aceasta este una dintre ideile de amenajare a pavilionului din spate pe care trebuie să le încercați. Se mândrește cu un stil de fronton deschis. În plus, acoperișul arcuit și grinzile expuse ale tavanului reflectă rezistența sa structurală.

Piatra robustă și stâlpii din lemn conferă instantaneu foișorului un farmec rustic. Între timp, pasarela și podeaua din beton lustruit emană o senzație urbană.

Mai mult decât atât, scaunele din lemn nefinisate îmbrățișează frumusețea naturii. Șemineul din piatră face curtea mai confortabilă. Între timp, pernele cu modele încântează scena.

5. Foisor circular

Foisor circular

Acest foisor rotund din curte are pavaj nebun. Plăcile de plăci conferă spațiului o senzație naturală. Între timp, acoperișurile din lemn oferă un fel de umbră în timpul lunilor de vară.

În plus, superba groapă de foc din piatră ține vizitatorii de cald în nopțile reci. 

Zona de relaxare vă permite să vă distrați prietenii în timp ce vă bucurați de priveliști întinse și pitorești. În plus, scaunele curbate folosesc perne de șezut de culoare verde. Se îmbină perfect cu natura înconjurătoare.

6. Foisor din lemn in aer liber

Foisor din lemn in aer liber

Apropo de ideile de foișoare din curte, nu ezitați să folosiți materii prime. Această zonă de relaxare are un șemineu vechi fermecător din cărămidă și un candelabru din metal. Ei injectează scenei cu un fler clasic.

În plus, aranjamente florale și dovleci portocalii împodobesc pavilionul. Între timp, podeaua din piatră naturală emite vibrații în aer liber fără efort.

Acoperișul gri deschis și pernele albe ale scaunului luminează pavilionul. În cele din urmă, pernele vibrante fac zona de relaxare mai captivantă și mai confortabilă.

7. Foisor din caramida

Foisorul din cărămidă aparentă folosește arcade. Ele oferă o ambianță prăjită și farmec rustic întregii curți din spate. În plus, aparatele metalice conferă zonei barului un fler industrial.

În plus, zona de luat masa acoperită are rafturi deschise, iluminat cald și televizor. Scaunele din ratan și pernele albe de scaun evocă o atmosferă casual.

Jardinierele de piatră dețin plante cu flori strălucitoare. Între timp, focarul pătrat acoperă spațiu. De asemenea, leagă pavilionul.

8. Foisor din lemn

Foisor din lemn 2

Găsim acest foisor atractiv. Aruncă o privire la stâlpii săi grațioși și la acoperișul înclinat.

Ele fac din structura exterioară un punct focal al curții. Între timp, podeaua și aleea de piatră oferă un aspect rustic.

În plus, pernele și scaunele tapițate oferă confortul suprem. Mesele negre infuzează pavilionul cu o oarecare profunzime.

Șemineul din piatră emană o căldură strălucitoare. Între timp, televizorul se montează chiar deasupra șemineului. Transformă pavilionul într-un spațiu de divertisment în aer liber.

9. Foisor concept deschis

Căutați idei minunate de foisor în curte? Dați o șansă acestui design modern. Structura conferă un aspect inedit spațiului exterior.

În plus, arcadele din lemn și pereții de cărămidă conferă o ambianță primitoare.

Mai mult, unitățile de mobilier negre se laudă cu un design raționalizat. Pernele de scaun alb pur sunt un contrast excelent cu ele.

Placile din beton au o aromă industrială în spațiu. Între timp, arbuștii în ghiveci ridică pavilionul din curte.

Dacă aveți o casă rustică, luați în considerare construirea acestui pavilion fermecător. Poartă piatră robustă și stâlpi de lemn cald. Ele fac ca întreaga curte să se simtă relaxantă și plăcută vizual.

Placile de beton de diferite forme și dimensiuni acoperă suprafața podelei. Ele conferă pavilionului din curte o senzație modernă.

În plus, banca balansoar din lemn adaugă locuri suplimentare. Transformă pavilionul într-o oază de curte. Pernele colorate creează un plus de confort.

10. Foisor deschis

Foisor deschis

Vorbind despre ideile de foisoare din curte, luați în considerare acest stil standard. Se potrivește frumos atât cu estetica modernă, cât și cu cea rustică.

Mai mult, foisorul are cărămizi de piatră brută și scânduri de lemn. Ele produc un aspect rustic, dar răpitor fără efort.

În plus, pernele moale galbene cu smocuri luminează pavilionul. Focarul îi ține pe toți confortabil în lunile mai reci. În cele din urmă, hamacul roz evocă bucurie și relaxare.

11. Foisor langa piscina

Acest pavilion modern din curte folosește o mulțime de materii prime. Are podea de marmură, grinzi din lemn de esență tare, o bancă din piatră naturală și o masă de sticlă.

În plus, piscina vă permite să aveți o baie răcoritoare în timpul lunilor de vară. Infuzează curtea cu o ambianță de lux, de asemenea.

În plus, acest pavilion are o zonă de relaxare, un spațiu de divertisment și o sală de mese în aer liber. Hortensiile și accentele portocalii împiedică curtea să devină lipsită de viață.

12. Foisor inchis

Foisor inchis cu ferestre

Vorbind despre ideile de pavilion din curte, acest design merită cu siguranță încercat. Acoperișul structurii oferă o mare protecție împotriva elementelor naturale.

Acest pavilion din curte este un loc ideal pentru meditație. Structura din lemn blond și copacii sculptează o atmosferă liniștită.

Mai mult, ferestrele aduc lumina soarelui în foisor. Două scaune albe vă permit dumneavoastră și soțului dumneavoastră să vă bucurați de priveliștile în aer liber confortabil.

13. Foisor de gradina cu felinare

Foisor de gradina cu felinare

Acest pavilion tradițional din curte este un spațiu multifuncțional confortabil. Scaunele negre și pernele vibrante generează o zonă de relaxare confortabilă.

Între timp, șemineul înalt din piatră oferă scenei dramă și farmec rustic.

În plus, televizorul în aer liber vă permite să vizionați serialele sau emisiunile preferate. Lămpile cu pandantiv și aplicele de perete evocă o atmosferă calmă.

Pavilionul are, de asemenea, o mică bucătărie și zonă de luat masa. Între timp, hamacul roz creează o atmosferă relaxată.

14. Foisor de gradina rustic

foisor de gradina 2

Căutați idei grozave de foisor în curte? Încearcă acest aspect. Șemineul din piatră, pavajul nebun și stâncile de râu conferă spațiului o senzație naturală. În plus, tavanul și grinzile din lemn în nuanțe închise încălzesc zona.

În plus, scaunele de sufragerie reglabile fac mesele mai plăcute și mai primitoare. Unele felinare de epocă adaugă eleganță și iluminare caldă pavilionului. Plantele în ghivece și ventilatoarele de tavan completează aspectul.

15. Foisor cu tematica tropicala

foisor cu tematica tropicala

Acest foisor de lângă piscină poartă un acoperiș din lemn. Nu numai că transmite măreție, ci și protejează vizitatorii de soarele de vară.

Gardurile de sârmă ajută la asigurarea siguranței. Între timp, podeaua robustă din piatră sculptează un aspect rustic.

Mai mult, pernele de scaun bej insufla o atmosfera linistitoare. Pernele cu nuanțe moi oferă fără efort confort maxim.

Piscina transformă pavilionul într-un refugiu din curte. În cele din urmă, palmierii și ventilatorul de tavan cu lumini emit vibrații tropicale.

16. Idei de pavilion mici din curte

foisoare pentru curti mici

După cum vedeți, acest mic foișor are faianță de teracotă și stâlpi de lemn. Acele materiale naturale injectează spațiului cu splendoare rustică. Acoperișul din metal galvanizat conferă curții o senzație industrială.

Proprietarul a adăugat o zonă elegantă de grătar la pavilionul din curte. Mai mult, ea a atârnat șirurile de lumină. Între timp, scaunele de sufragerie gri și lemn găzduiesc șase oaspeți. În cele din urmă, verdeața înfrumusețează curtea.

17. Foisor pentru piscina

Foisor pentru piscina

Această curte din spate are o piscină neobișnuită. Pavilionul din lemn este un plus minunat pentru acesta. Între timp, luminile industriale șir stau sub acoperiș. Ele oferă o iluminare adecvată.

Mai mult, pavilionul folosește un șemineu din piatră, zonă de grătar și locuri de conversație. Pernele albe ale scaunului și accentele albastre evocă o ambianță casual de plajă.

Sperăm că ideile noastre de pavilion din curte de mai sus v-au inspirat. Este timpul să creezi unul în spațiul tău exterior. Asigurați-vă că structura ridică frumusețea casei și a curții. De asemenea, unitatea ar trebui să se integreze cu designul existent.

1. Design simplu, dar elegant, foisor pentru locuri mici:

Nu aveți nevoie de un loc uriaș sau de bani uriași pentru a realiza acest design.

2. Foisor pe schelet metalic

foisor pe schelet metalic

Aceasta este o altă idee de design pentru foisorul din curte.

Aici, o mică variație în design, realizată cu scaune de grădină și design de podea.

Mai mult, corpul foișorului este realizat din beton plus fier oțel.

Adaugă câteva plante, un raft pentru cărți și bucură-te de seara.

3. Foisoare încântătoare din curte:

foisor luminat noaptea

Știm că găsești acest design la fel de fascinant ca și noi.

Probabil crezi că este cel mai luxos design și greu de permis?

Nu!!! Vă spunem noi, este o idee simplă de foișor în curte, realizată cu lemne și scaune obișnuite de grădină.

Ceea ce îl face fantastic este fulgerul din zonă și selecția de plante.

Așezați niște lumânări și puneți niște fire de iluminat  pe plante și pe acoperiș.

Tada, designul suprem este gata.

4. Foisorul din curte pentru discuții la amiază:

foisor umbrar simplu

5. Foisor de brad

foisor schelet brad

Pentru serile relaxate când doriți să petreceți ceva timp în aer liber, iată una dintre cele mai bune idei de pavilioane din curte.

Vine cu un foișor simplu din lemn, podea cu gresie și o prăjitor făcută cu gips pentru a aprinde focul ori de câte ori este nevoie.

De asemenea, vine cu un focar unde puteți găti în aer liber și puteți face grătar.

6. Foisor patrat

foisor patrat

Cele mai multe dintre pavilioane vin cu structuri de acoperiș în formă de colibă.

Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de ceva nou, aruncați o privire la acest design.

Este un foisor portabil pe care îl puteți amplasa oriunde în gazon, acoperișuri și, bineînțeles, în curtea din spate.

Este un design simplu; tot ce aveți nevoie este să adăugați câteva scaune și decorațiuni.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x