de ce nu germineaza semintele

7 motive pentru care semințele tale nu vor încolți și ce să faci în privința asta


Chiar dacă faceți totul corect, semințele pe care le plantați pur și simplu nu vor dori să încolțească. Vă explicăm cele 7 cele mai comune motive pentru care semințele nu vor germina și vă oferim 5 sfaturi pentru a vă rezolva problema.

1. Sămânța este prea veche

Da, chiar și semințele au o dată de expirare. Cu cât sămânța este mai veche, cu atât capacitatea sa de a germina este mai slabă. Iată o prezentare generală a duratei celor mai comune semințe:

  • 1 an: ceapa, arpagic, usturoi, pastarnac
  • 2 ani: morcovi
  • 3 ani: telina, fenicul, spanac
  • 4 ani: ridichi, mazare, fasole, napi, salata verde
  • 5 ani: roșii, varză, dovleac, castraveți

Deci, dacă semințele tale nu vor germina, pot fi prea vechi. Uitați-vă la ambalaj, ar trebui să existe o dată de expirare. De asemenea, puteți face un test simplu pentru a vedea dacă semințele dvs. mai pot germina: luați o bucată de hârtie de bucătărie umedă, presărați câteva semințe pe ea și rulați-o. Apoi puneți hârtia rulată într-o pungă de plastic, în care ați făcut în prealabil găuri mici. Păstrați totul la temperatura camerei și verificați dacă răsadurile se formează în timpul stabilit. Dacă mai mult de jumătate din semințe au germinat, semințele sunt încă utilizabile. Dacă apar mai puține răsaduri, mai bine să nu le folosiți.

2. Semințele nu au fost bine depozitate

Dacă semințele au fost depozitate incorect în lunile de iarnă, problemele de germinare pot apărea chiar și la începutul sezonului de plantare. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să păstrați întotdeauna semințele într-un loc răcoros și întunecat. Asigurați-vă că există o bună circulație a aerului și asigurați-vă că ambalați semințele într-un loc ventilat pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Pungile de hârtie sunt ideale, în timp ce pungile de plastic sunt cea mai proastă soluție. Dacă semințele tale sunt sută la sută uscate, le poți depozita și într-un borcan cu capac cu filet.

3. Este încă prea frig

Nu este neobișnuit ca temperaturile solului să fie prea scăzute pentru a împiedica germinarea semințelor. Pentru a fi în siguranță, ar trebui să așteptați puțin mai mult înainte de a semăna în aer liber decât este indicat pe ambalajul semințelor. Dacă solul este semnificativ mai cald, germinarea este adesea chiar mai rapidă decât era de așteptat. Un alt avantaj: La temperaturi mai ridicate, răsadurile nu sunt acoperite de buruieni la fel de repede ca la temperaturi mai scăzute.

4. Substratul greșit

Substratul trebuie sa fie potrivit pentru rasadurile pe care vrem sa-i semanam. În general, se recomandă alegerea unui substrat afanat și friabil, cu un conținut destul de nutrienți, pentru a permite semințelor să germineze optim. Pe lângă substratul de cocos și pământul special pentru ghivece pentru plante tinere, puteți crea și singur solul. Puteți amesteca o parte de pământ de grădină cernut, o parte de compost cernut și o parte de nisip. Solurile grele pentru ghiveci cu un conținut ridicat de argilă nu sunt deloc potrivite, deoarece rădăcinile tinere le pătrund foarte greu.

5. Semănați greșit

Când alegeți să utilizați discuri de semințe sau benzi, din păcate, lucrurile pot merge prost. Deși aceste ajutoare sunt menite să faciliteze plantarea, există câteva puncte importante de luat în considerare. Benzile și discurile trebuie umezite bine după ce au fost plasate. Numai după ce au fost complet umezite le poți acoperi cu pământ. De asemenea, solul trebuie să adere bine de bandă sau discul și să nu fie prea liber, altfel rădăcinile plantelor tale tinere nu vor putea să se prindă.

6. Prea puțină apă

Lipsa apei este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care semințele nu germinează. Mai ales după însămânțare și în stadiul de germinare, asigurați-vă că păstrați solul bine umed, pentru ca semințele să se umfle și să germineze. În această fază, prea puțină apă duce inevitabil la moartea răsadurilor fragede.

7. Adâncime greșită de plantare

În principiu, semințele pot fi împărțite în semințe care au nevoie de lumină și semințe care au nevoie de întuneric. Semințele mici nu trebuie semănate adânc și abia acoperite cu pământ, astfel încât răsadurile să poată ajunge cu ușurință la suprafață. Semințele mai mari, pe de altă parte, trebuie să intre mai adânc în pământ. Ține cont de această regulă de bază. Îl puteți folosi ca ghid dacă nu aveți informații despre adâncimea corectă de plantare.

Planul tău în 5 pași pentru răsaduri puternice

Dacă urmați câteva sfaturi simple, puteți crește semnificativ rata de germinare a semințelor și puteți obține o mulțime de răsaduri puternice și sănătoase.

  1. Înmuiați semințele înainte de însămânțare. Semințele cu o coajă deosebit de tare trebuie să fie înmuiate înainte de însămânțare sau, dacă este posibil, frecate ușor cu șmirghel. Acest lucru va face mai ușor pentru răsad să germineze.
  2. Folosiți pământ special pentru ghivece sau fibre de cocos. Solurile specifice germinației și sărace în nutrienți nu doar că oferă semințelor condiții ideale, dar asigură și formarea rădăcinilor puternice. Cu toate acestea, deoarece plantele vor avea nevoie de un mediu bogat în nutrienți mai târziu, veți dori să umpleți jumătatea inferioară a ghivecelor cu pământ bogat pentru ghiveci și jumătatea superioară cu pământ de ghiveci specific germinației. Când rădăcinile plantelor sunt suficient de lungi, ele ajung automat în solul bogat în nutrienți.
  3. Asigurați-vă că există suficientă căldură și umiditate. Aerul uscat din interior nu este ideal pentru germinare. Pe de alta parte, mini-serele si seturile de cultivare, dotate cu capace transparente, asigura conditii ideale de germinare si sunt un remediu excelent pentru un climat nefavorabil. Dacă capacul nu are orificii de ventilație, pur și simplu îndepărtați-l câteva minute în fiecare zi pentru a preveni infecțiile fungice prin circulația aerului.
  4. Păstrați solul bine umed. Udarea regulată este esențială pentru ca semințele să germineze. Cel mai bine este să folosiți un atomizor, astfel încât semințele mai mici să nu fie inundate și luate de apă.
  5. Utilizați sfoară de plante. Când semănați direct în câmp, o sfoară de semințe este un instrument foarte util cu care puteți menține o distanță adecvată dintre rânduri și o linie dreaptă de semințe. Acest lucru face plantarea semințelor mai mici mult mai ușoară.

Evită greșelile pe care ți le-am indicat și aplică sfaturile noastre și vei vedea că vei reuși să-ți faci să germineze semințele! Vă dorim multă distracție și succes cu semințele voastre!


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile