Cactusul este destul de sensibil la climat.
1/ Clima cactusului
Cactusul provine din zonele foarte calde si uscate ale deserturilor americane. Romania este într-o regiune cu climă temperată, cu temperaturi scăzute iarna, astfel este indicat să creșteți cactusul într-un ghiveci, deoarece vă puteți așeza cactusul afară în anotimpurile calde. , și în interior când temperaturile au scăzut. Cactușii nu tolerează foarte bine temperaturile negative.
2/ Umiditatea mediului
Cactusul este foarte sensibil la umiditatea mediului înconjurător. Pentru unele specii ale acestei plante, factorul de umiditate este vital, deoarece cactusul nu tolerează expunerea la acest tip de mediu. Soiurile pufoase se vor dezvolta foarte prost atunci cand aerul este umed, deoarece acest lucru favorizeaza sosirea insectelor sau putrezirea plantei. Găsim în această categorie cactusul lumânare, cactusul murat, cactusul feroce, cactusul pepene galben, cactusul cu afine sau cactusul rachetă.
Pe de altă parte, există și specii care se adaptează bine unui mediu umed: cactusul arici de mare, Acanthocalycium etc.
3/Lumina
În funcție de specie, cactusul va crește mai mult sau mai puțin. Unele trebuie expuse la lumina directă a soarelui, cum ar fi Acanthocalycium, arici de mare sau cactus lânos. Alte specii nu suportă soarele, mai ales la orele cele mai fierbinți: cactus cu frunze, Echinofossulocactus etc.
4/ Substraturi de plantare
În general, toți cactușii au nevoie de un substrat care oferă un amestec drenant și aerisit. Amestecul de sol, nisip și pietriș va fi așadar perfect pentru a vedea cactusul tău evoluând corespunzător. Adăugarea regulată de îngrășământ pentru cactus este un plus.
5/ Udă cactusul
Nu trebuie udat iarna, deoarece aceasta deshidratare va permite o inflorire frumoasa primavara. Vara este indicat sa udam cactusul la nivelul globului radacina, si asta in general o data pe saptamana / 2 saptamani. Udarea prea frecventă va duce, după cum am menționat mai sus, la apariția putregaiului și a insectelor.
6/ Repotați cactusul
Este recomandabil să schimbați ghiveciul pentru cactus la fiecare doi-trei ani. Deoarece cactușilor le place să trăiască în spații apropiate, ar trebui să se folosească ghivece puțin mai late decât globul de rădăcină.