Tapet din fibră de sticlă? Opiniile sunt unanime! Este un remediu pentru problemele cu denivelările suprafeței și pereților, care sunt greu de adus la o ordine perfectă. Ele ascund defecte minore ale substratului, sunt rezistente la umiditate și abraziune și, în același timp, permit schimbări multiple de culoare. Tapetul din fibră de sticlă vă permite să uităm de renovări pentru foarte mulți ani.
Avantajele tapetului din fibră de sticlă
Tapetul din fibră de sticlă este un material cu proprietăți uimitoare. Finisajul este realizat din fire presate dintr-un tip special de sticlă, datorită căruia își datorează rezistența, rezistență mecanică ridicată și rezistență la apă. Materialul este neabsorbant, dar permeabil la vapori în același timp! Permite evaporarea umidității acumulate în pereți, ceea ce pe termen lung îmbunătățește microclimatul din interior.
Durabilitatea și parametrii tehnici buni nu sunt singurele motive pentru care tapetul din fibră de sticlă câștigă multă simpatie consumatorilor. Este foarte durabil, estimat la 25-30 de ani. Acest lucru se datorează rezistenței mecanice menționate mai sus, care are că rezultat și rezistență la abraziune. Este destul de dificil să deteriorați fibra de sticlă și nu trebuie să ne îngrijorăm că, că urmare a ștergerii și spălării regulate, vor apărea abraziuni și decolorări. În plus, fibra de sticlă este rezistentă și la multe substanțe chimice. Interesant este că tapetul din sticlă poate fi lipit pe o mare varietate de suprafețe: beton, gips-carton sau lemn. De asemenea, este neinflamabil.
Unde se poate aplica un tapet din fibra de sticla?
Tapetul din fibră de sticlă este o idee grozavă dacă starea pereților lasă mult de dorit. Ne referim la mici zgârieturi și fisuri sau deteriorări minore, umplere și reparare care ar fi destul de laborioase. Acestea vor ascunde cu succes micile defecte și vor masca neregulile suprafeței.
Interesant, acestea pot fi instalate nu numai pe pereți, ci și pe tavan. Pe tavan, ele sunt folosite în primul rând pentru a acoperi deficiențele substratului. În plus, vor funcționa și că finisaj pentru pereții din gips-carton – își vor întări suplimentar structura.
Fibrele de sticlă creează o suprafață care este impermeabilă la apă și umiditate, dar în același timp permit pereților să respire liber. Prin urmare, acest finisaj este perfect pentru baie. Cu condiția să fie aplicate corespunzător, acestea nu vor fi afectate de umiditatea crescută a aerului din încăpere. Datorită rezistenței lor la deteriorare și la schimbarea temperaturii, precum și posibilității de spălare repetată, vor funcționă bine și în bucătărie, chiar și pe blatul de lucru, precum și pe holuri.
Materialul folosit pentru producție și structura să au fost concepute pentru a preveni creșterea ciupercilor și microorganismelor. Se vă descurca mai bine într-o încăpere cu umiditate crescută și, de exemplu, ventilație ineficientă (acestea sunt probleme frecvente în băi și bucătării de bloc), dar și într-o situație în care în rândul membrilor gospodăriei există alergici.
Cum se montează tapetul din fibra de sticla
Atunci când planificați instalarea tapetului din fibră de sticlă, trebuie să luăm anumite măsuri de precauție. La tăierea materialului, se creează mult praf, așa că toate activitățile trebuie efectuate cu o mască de praf, ochelari de protecție și mănuși. Pentru a evita iritarea pielii, merită să protejați corpul cu haine de lucru cu mâneci lungi. De asemenea, ar trebui să avem grijă să protejăm podelele împotriva murdăriei și să scoatem mobilierul din cameră.
Substratul acoperit cu tapet trebuie să fie curat, lipsit de orice murdărie și denivelări majore. Dacă observăm crăpături mai grave pe perete, reparați-le mai întâi cu un chit special. Instrucțiuni detaliate pentru asamblarea tapetelor din fibră de sticlă se găsesc în fișa tehnică a produsului. Majoritatea producătorilor recomandă amorsarea mai întâi a suprafețelor absorbante (de exemplu, cu adeziv diluat cu apă sau grund).
După pregătirea substratului, măsurați lungimea tapetului și tăiați-l. Tapetul tăiat corespunzător este puțîn mai lung decât înălțimea peretelui. Adezivul se aplică cu o rolă de vopsea sau o perie pe suprafața peretelui – de la tavan, până la toată lățimea tapetului. Lipim imediat tapetul și îl apăsăm cu o rolă de cauciuc. Orice adeziv care iese din tapet trebuie îndepărtat ușor cu o cârpă umedă. În caz contrar, pe tapet vor rămâne pete inestetice.
Care este diferența dintre un tapet clasic și unu din fibră de sticlă?
Spre deosebire de tapeturile standard din hârtie, acestea sunt durabile, rezistente la abraziune și umiditate, iar materialul este neabsorbant. În plus, putem schimba culoarea tapetului selectat, este posibil să-l pictam de mai multe ori. Durata de viață este estimată la peste 30 de ani, datorită rezistenței mecanice menționate, fibra este foarte greu de deteriorat, nu trebuie să ne îngrijorăm nici în cazul ștergerii repetate a peretelui și alți factori similari, inclusiv chimicale.