Connect with us

Ghid Practic Casa

Tapetul din fibra de sticla aduce doar avantaje

Published

on

tapet fibra de sticla

Tapet din fibră de sticlă? Opiniile sunt unanime! Este un remediu pentru problemele cu denivelările suprafeței și pereților, care sunt greu de adus la o ordine perfectă. Ele ascund defecte minore ale substratului, sunt rezistente la umiditate și abraziune și, în același timp, permit schimbări multiple de culoare. Tapetul din fibră de sticlă vă permite să uităm de renovări pentru foarte mulți ani.

Avantajele tapetului din fibră de sticlă
Tapetul din fibră de sticlă este un material cu proprietăți uimitoare. Finisajul este realizat din fire presate dintr-un tip special de sticlă, datorită căruia își datorează rezistența, rezistență mecanică ridicată și rezistență la apă. Materialul este neabsorbant, dar permeabil la vapori în același timp! Permite evaporarea umidității acumulate în pereți, ceea ce pe termen lung îmbunătățește microclimatul din interior.

Durabilitatea și parametrii tehnici buni nu sunt singurele motive pentru care tapetul din fibră de sticlă câștigă multă simpatie consumatorilor. Este foarte durabil, estimat la 25-30 de ani. Acest lucru se datorează rezistenței mecanice menționate mai sus, care are că rezultat și rezistență la abraziune. Este destul de dificil să deteriorați fibra de sticlă și nu trebuie să ne îngrijorăm că, că urmare a ștergerii și spălării regulate, vor apărea abraziuni și decolorări. În plus, fibra de sticlă este rezistentă și la multe substanțe chimice. Interesant este că tapetul din sticlă poate fi lipit pe o mare varietate de suprafețe: beton, gips-carton sau lemn. De asemenea, este neinflamabil.

Unde se poate aplica un tapet din fibra de sticla?
Tapetul din fibră de sticlă este o idee grozavă dacă starea pereților lasă mult de dorit. Ne referim la mici zgârieturi și fisuri sau deteriorări minore, umplere și reparare care ar fi destul de laborioase. Acestea vor ascunde cu succes micile defecte și vor masca neregulile suprafeței.

Interesant, acestea pot fi instalate nu numai pe pereți, ci și pe tavan. Pe tavan, ele sunt folosite în primul rând pentru a acoperi deficiențele substratului. În plus, vor funcționa și că finisaj pentru pereții din gips-carton – își vor întări suplimentar structura.

Fibrele de sticlă creează o suprafață care este impermeabilă la apă și umiditate, dar în același timp permit pereților să respire liber. Prin urmare, acest finisaj este perfect pentru baie. Cu condiția să fie aplicate corespunzător, acestea nu vor fi afectate de umiditatea crescută a aerului din încăpere. Datorită rezistenței lor la deteriorare și la schimbarea temperaturii, precum și posibilității de spălare repetată, vor funcționă bine și în bucătărie, chiar și pe blatul de lucru, precum și pe holuri.

Materialul folosit pentru producție și structura să au fost concepute pentru a preveni creșterea ciupercilor și microorganismelor. Se vă descurca mai bine într-o încăpere cu umiditate crescută și, de exemplu, ventilație ineficientă (acestea sunt probleme frecvente în băi și bucătării de bloc), dar și într-o situație în care în rândul membrilor gospodăriei există alergici.

Cum se montează tapetul din fibra de sticla
Atunci când planificați instalarea tapetului din fibră de sticlă, trebuie să luăm anumite măsuri de precauție. La tăierea materialului, se creează mult praf, așa că toate activitățile trebuie efectuate cu o mască de praf, ochelari de protecție și mănuși. Pentru a evita iritarea pielii, merită să protejați corpul cu haine de lucru cu mâneci lungi. De asemenea, ar trebui să avem grijă să protejăm podelele împotriva murdăriei și să scoatem mobilierul din cameră.

Substratul acoperit cu tapet trebuie să fie curat, lipsit de orice murdărie și denivelări majore. Dacă observăm crăpături mai grave pe perete, reparați-le mai întâi cu un chit special. Instrucțiuni detaliate pentru asamblarea tapetelor din fibră de sticlă se găsesc în fișa tehnică a produsului. Majoritatea producătorilor recomandă amorsarea mai întâi a suprafețelor absorbante (de exemplu, cu adeziv diluat cu apă sau grund).

După pregătirea substratului, măsurați lungimea tapetului și tăiați-l. Tapetul tăiat corespunzător este puțîn mai lung decât înălțimea peretelui. Adezivul se aplică cu o rolă de vopsea sau o perie pe suprafața peretelui – de la tavan, până la toată lățimea tapetului. Lipim imediat tapetul și îl apăsăm cu o rolă de cauciuc. Orice adeziv care iese din tapet trebuie îndepărtat ușor cu o cârpă umedă. În caz contrar, pe tapet vor rămâne pete inestetice.

Care este diferența dintre un tapet clasic și unu din fibră de sticlă?
Spre deosebire de tapeturile standard din hârtie, acestea sunt durabile, rezistente la abraziune și umiditate, iar materialul este neabsorbant. În plus, putem schimba culoarea tapetului selectat, este posibil să-l pictam de mai multe ori. Durata de viață este estimată la peste 30 de ani, datorită rezistenței mecanice menționate, fibra este foarte greu de deteriorat, nu trebuie să ne îngrijorăm nici în cazul ștergerii repetate a peretelui și alți factori similari, inclusiv chimicale.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Plante care absorb umiditatea din casa

Published

on

By

plante care absorb umiditatea

Umiditatea în casă este o problemă destul de comună și deloc nesemnificativă. Locuirea în medii excesiv de umede poate provoca, de fapt, probleme de sănătate, în special pentru cei care suferă de alergii. Folosirea unui dezumidificator sau instalarea sistemelor de filtrare este cu siguranță alegerea potrivită. Dar amintiți-vă că problema poate fi rezolvată și prevenită și într-un mod mult mai ecologic și mai ieftin. Putem recurge de fapt la plante împotriva umidității din casă.

Plante împotriva umidității casei: cum funcționează

Sunt un fel de umidificatoare și  ionizatoare naturale. Prin frunzele și pământul lor sunt capabili să absoarbă umiditatea prezentă în casă.

Așezați-le în încăperi care mai mult decât altele au problema umidității și mucegaiului, cum ar fi baia. Acestea creează un mediu sănătos și verde și ajută la îmbunătățirea calității aerului din casă.

Plante care absorb umiditatea din casa: ce sunt

Să vedem împreună din ce specii să alegem.

 • Aloe. Cunoscută pentru proprietățile sale cosmetice, aloe vera este una dintre plantele perfecte împotriva umidității, deoarece poate capta cu ușurință excesul de umiditate, făcând mediul înconjurător mai sănătos. Ar trebui plasat într-un loc cu lumină indirectă a soarelui, poate iluminat de o fereastră interioară. Prea multă lumină directă a soarelui poate arde frunzele. 
Aloe Vera
 • Feriga. Planta tipica care a fost folosita intotdeauna la mobilarea baii. Bogate în frunze verzi strălucitoare, ferigile nu se tem de schimbările bruște de temperatură și absorb umiditatea din casă. Mici ca dimensiuni, sunt bine venite chiar și în spații mici și, nu în ultimul rând, nu necesită îngrijire deosebită. Unelor variante le place lumina puternică, în timp ce altora le place puțin mai moderată și mai puțin puternică. 
Feriga
 • Orhideea. Originară din țările tropicale, orhideele se dezvoltă în condiții calde și umede. Datorita acestor caracteristici sunt ideale pentru amenajarea baii si bucatariei, zone ale casei in care riscul de condens si umiditate este foarte mare. Dar pe lângă această caracteristică practică utilă, trebuie să ne amintim că orhideele sunt plante foarte elegante și rafinate, care dau o notă de clasă mediului. Există multe varietăți, de la cel alb, cel mai elegant și mai sofisticat dintre toate, până la cele mai colorate. 
 • Bambus. Planta de bambus este, de asemenea, foarte eficientă împotriva umidității. Varianta ideală pentru cazul nostru specific este cea bambusul pitic, deoarece crește puțin și nu trebuie să fie repotat prea des. În plus, poate fi amplasat și pe un raft sau într-un colț pentru a lumina și a face camera mai primitoare. Iubește lumina slabă, motiv pentru care este perfect și într-o baie oarbă iluminată indirect.
 • Aglaonema. Provenită din China, este o plantă veșnic verde care poate supraviețui chiar și cu foarte puțină apă. Iubește umiditatea și lumina scăzută sau indirectă. Suportă bine chiar și temperaturile destul de scăzute. O plantă perfectă pentru cei incepatori, deoarece nu este deosebit de delicată și nu necesită îngrijire deosebită. Având în vedere caracteristicile sale și condițiile în care adoră să trăiască, aglaonema este planta ideală de așezat în baie.
Aglaonema
 • Filodendron. Plantă de origine tropicală, filodendronul iubește lumina strălucitoare și aerul umed. Este usor de cultivat.
 • Asparagină. O altă plantă cunoscută pentru capacitatea sa de a absorbi umiditatea casei este asparagina. Se hrănește cu umiditate și crește bine în prezența a multă lumină. Cu toate acestea, este capabil să supraviețuiască chiar și cu o luminozitate mai moderată. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru băile oarbe.
 • Iederă. Extrem de scenografică datorită obiceiului său în cascadă, iedera iubește foarte mult umiditatea. De aceea este deosebit de potrivit pentru absorbția umidității excesive care se formează în casă. În plus, datorită ramurilor lungi și subțiri și a frunzelor în formă de inimă, creează frumoase decorațiuni romantice.
 • Azalee. Azalea apare printre cele mai potrivite plante pentru a trăi în interior pe timpul iernii. Nu-i place climatul uscat ci dimpotriva, creste foarte bine in context umed. Important este să nu-l expui la curenți. Există multe varietăți. Una dintre cele mai recomandate este cea de foioase: emana un miros amețitor foarte plăcut și funcționează ca un dezumidificator natural.
 • Sansevieria trifasciata. numele său comun este „limba soacrei”. Oricum ai vrea să-i spui, este o plantă tropicală cu frunze lungi și groase, verzi, care tind să crească în sus. Trăiește foarte bine în medii umede. Din acest motiv este inclusă și printre plantele utile pentru absorbția unui exces de umiditate și pentru purificarea aerului de poluanți. Sanseveria crește în lățime. Pentru a preveni răspândirea prea multă, puteți încerca să-l țineți înconjurând-o cu bandă adezivă. Alternativ, poate fi agățat, pentru un efect de cascadă spectaculos! Trăiește bine atât în ​​contexte de lumină intensă, cât și în cele moderate. Nu necesită îngrijire specială.
Sansevieria trifasciata
 • Aspidistra. Supranumită și „planta de plumb”, aspidistra este planta perfectă pentru cei mai incepatori. Este atât de nepretențios încât este practic imposibil să-l faci să moară. Absoarbe umezeala si decoreaza elegant in acelasi timp. Trăiește bine chiar și în prezența luminii puține sau a luminii indirecte.
 • Gerbera. Vesele și colorate, gerberele seamănă cu margaretele mari în culori intense: de la galben la portocaliu și de la roșu la roz intens. Sunt ideale ca plante de păstrat în interior pe timpul iernii. De fapt, se tem de frig și de îngheț, în timp ce preferă mediile umede. A avea gerbere in casa ta inseamna asadar sa scapi de umiditate si sa dai o nota de culoare in timpul iernii gri. Cunoscută și sub numele de „margareta africană”, gerbera ține muștele departe.
 • Pothos. Iată o altă plantă cu un obicei în cascadă sau cățărător care se hrănește cu umiditate. Practic indestructibil, pothos-ul este perfect pentru bai oarbe sau foarte luminoase. Crește în lungime ca o viță de vie. Captează umiditatea din jur și în același timp decorează mediul. Efectul obținut prin agățarea lui de tavan este foarte frumos.
 • Begonia. Să încheiem turul nostru de plante care se hrănesc cu umiditate cu begonia. La fel ca toate plantele pe care le-am văzut până acum, begonia se dezvoltă și în soluri umede, bine drenate și funcționează perfect ca un dezumidificator natural. Necesită puțină îngrijire. Singurul avertisment: nu o expune direct la lumina soarelui. Extrem de ornamentală și decorativă, begonia este planta perfectă pentru a înfrumuseța și a da o notă de culoare și viață mediului.

Umiditatea în casă: cum se calculează nivelul ideal

Termenul „umiditate” se referă la cantitatea de apă sau vapori de apă prezentă în atmosferă și în mediu.

Dar de unde știi nivelul de umiditate din casă pentru a ști dacă avem prea mult sau prea puțin?

Rata de umiditate este calculată ca procent folosind un instrument special numit higrometru.

Evident, gradul de umiditate nu este întotdeauna același, deoarece variază în funcție de sezonul în care te afli. Cu titlu indicativ putem spune că:

 • iarna temperatura in casa ar trebui sa fie in jur de 20°C cu un nivel de umiditate intre 45 si 47%. 
 • vara, temperatura internă ar trebui să fie în jur de 25-26 ° C, cu o umiditate de 55%.

Consecințele asupra sănătății ale excesului de umiditate în casă

Dar de ce este atât de important să reducem gradul de umiditate din casă? Un exces de umiditate poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Iată cele mai comune:

 • alergii respiratorii cauzate în principal de micotoxine și spori care sunt eliberați de mucegaiuri, la rândul lor, o consecință directă a unui exces de umiditate în aer.
 • astm bronșic, care se prezintă cu dificultăți evidente la respirație
 • rinita alergică ale cărei simptome principale sunt tusea, curgerea nasului, cefaleea etc…
 • conjunctivită, inflamație a membranei oculare
 • probleme dermatologice care se prezintă cu exfoliere a pielii, erupții cutanate și mâncărime
 • dificultate de concentrare asociată adesea cu amețeli și dureri de cap
Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x