Connect with us

Ghid Practic Gradina

Taierea trandafirilor. Cand si cum se taie trandafirii (7 sfaturi)

Published

on

Taierea trandafirilor este un procedeu care ajuta frumoasele flori sa se dezvolte armonios si sanatos. Când și cum să tăiați trandafirii? Tăierea de iarnă este esențială pentru ca cei mai luxurianți trandafiri să înflorească din nou primăvara.

In general, in ceea ce priveste trandafirii, vorbim de doua-trei taieri: o taiere de iarna si una de vara, plus o eventuala taiere de toamna. Tăierea de iarnă a trandafirilor are loc de obicei la mijlocul iernii, înainte ca planta să dezvolte muguri noi.

Așadar, sfârșitul lunii ianuarie și februarie reprezintă perioada ideală pentru tăierea principală a trandafirilor, momentul potrivit pentru a avea grijă de „reginele” grădinii noastre, astfel încât acestea să înflorească cel mai bine în primăvara următoare și să o îmbogățească cu culoare și parfum amețitor al petalelor lor.

Când se efectueaza taierea trandafirilor

Trandafirul tau este foarte tânăr? Rețineți că, în general, este indicat să nu tăiați trandafirii în primii doi ani. Astfel, plantele se pot dezvolta și deveni mai groase. Tăierea de iarnă permite îndepărtarea ramurilor uscate deteriorate de frig, în timp ce la cea de vară, dar și la cea de toamnă se elimină florile ofilite pentru a favoriza apariția trandafirilor noi și a frunzelor căzute sau uscate.

Tăierea trandafirilor de toamnă și iarnă

Cât despre tăierea trandafirilor când plantele sunt în repaus, vorbim de tăierea de toamnă și/sau iarnă. Intervenim cand plantele si-au incheiat ciclul de inflorire. Toamna, frunzele uscate și căzute și florile ofilite sunt eliminate. Iarna ramurile uscate și suferinde sunt tăiate cu tăieturi curate, făcute chiar deasupra mugurilor.

Tăierea trandafirilor vara

Cei care doresc pot efectua o a doua tăiere a trandafirilor pe parcursul anului. Aceasta este tăierea de vară, care are loc atunci când plantele sunt încă în floare, de obicei la sfârșitul lunii august, septembrie. Scopul este de a elimina trandafirii ofiliti pentru a oferi plantei posibilitatea de a ne incanta cu o noua inflorire. Cu toate acestea, tăierea de vară a florilor ofilite nu este obligatorie și este recomandată mai ales pentru plantele de trandafiri și tufele de trandafiri cu flori mari.

Cum se efectueaza taierea trandafirilor

Tăierea propriu-zisă a trandafirilor se efectuează deci iarna. Metodele de tăiere pot varia în funcție de varietatea de trandafiri de care trebuie să avem grijă.

In acest fel, se favorizeaza circulatia aerului si a luminii intre ramurile plantelor de trandafir, chiar si in partea interioara. Tăierea se efectuează deasupra mugurelui sănătos prezent în ramura selectată.

Tăierea trebuie să fie oblică și în direcția opusă tulpinii.
taierea trandafirilor

model corect de a taia trandafirii

Model corect de a taia trandafirii

Taierea trandafirilor vara

Trandafirii noi înfloresc doar pe ramuri noi, motiv pentru care tăierea inteligentă este importantă în perioadele cele mai potrivite ale anului. Va trebui să îndepărtați ramurile care poartă florile ofilite pentru a încuraja dezvoltarea de noi flori. Dacă ramurile au crescut mult în timpul primăverii și verii, le puteți scurta cu foarfecele ascuțite. Cicatricea tăiată, dacă este foarte mare, poate fi acoperită cu chit de tăiere.

Cum să crești trandafiri

Pentru a începe să creșteți trandafiri, puteți cumpăra răsaduri de la o pepinieră de încredere, puteți începe de la sămânță sau puteți încerca să vă înmulțiți prin butași.

Cum și când să semănați trandafiri

Este posibil să crești trandafiri din semințe. Aceștia pot fi achiziționați sau extrași din trandafirii pe care îi creștem deja prin colectarea și deschiderea așa-numitelor „fructe false” (măcesele care rămân după înflorire) și extragerea semințelor care trebuie depozitate într-un loc umed pentru „trezirea lor”. . ”, Cum ar fi într-un borcan de sticlă cu rumeguș. În februarie (cea mai bună lună pentru semănat trandafiri) îi puteți lua înapoi și puteți continua cu însămânțarea. Este indicat să le clătiți și să le lăsați o noapte întreagă la macerat în apă înainte de a le îngropa pentru a înmuia învelișul semințelor.

Este indicat sa se creeze paturi mici pentru a facilita germinatia prin introducerea unei singure samante pentru fiecare borcan de maxim 10 centimetri in diametru sau, daca se doreste ingroparea direct, este indicat sa se introduca samanta la o adancime de doi sau trei centimetri. După aproximativ două luni, vor apărea primii lăstari chiar dacă unele soiuri au nevoie de mai mult timp pentru germinare.

Vezi si: Glicina mov, o floare care iti va face o gradina minunata 

Cum și când să plantezi răsaduri de trandafiri

Plantați răsadurile de trandafiri toamna, în octombrie sau iarna, între ianuarie și februarie, când se odihnesc. Pământul trebuie să fie bine săpat și fertilizat. Pentru a-l îmbogăți se folosește gunoi de grajd sau compost de casă, care se amestecă cu turbă. Trandafirii iubesc solurile acide.

Printre ingrasamintele naturale recomandate pentru cultivarea trandafirilor regasim zatul de cafea si coji de banana tocate, pe care le puteti ingropa in cantitati mici in timpul pregatirii solului. Puteți proteja plantele de frigul iernii cu un mulci format din bucăți de scoarță și frunze uscate. Solul trebuie sa fie bogat atat pentru ca trandafirii sa creasca in gradina cat si pentru cei pe care ii vei aranja in ghivece.

Cum să transplantezi trandafiri

Transplantați trandafirii în grădină la aproximativ 1 metru unul de celălalt. Aveți grijă să nu deteriorați rădăcinile. Transplantați trandafiri toamna sau iarna, evitând perioadele mai reci. Expunerea trandafirilor variază de la un soi la altul. Unele plante preferă soarele din plin, altele umbra parțială. Afla despre el inainte de a achizitiona, in functie de spatiul pe care il vei avea la dispozitie in gradina pentru a da viata gradinii tale de trandafiri. Trandafirii preferă un pH al solului între 5,5 și 7,0 (există instrumente speciale pentru măsurarea acestuia de vânzare în magazinele de grădină). O valoare de 6,5, care indică un pH ușor acid, este de obicei considerată ideală pentru trandafiri de gradina.

Cum să udați trandafirii

Udă trandafirii imediat după transplantare. În general, nu udați niciodată frunzele sau florile direct, pentru a preveni deteriorarea sau îmbolnăvirea plantelor de trandafiri. Udați trandafirii la bază și abundent, astfel încât solul să fie bine umezit. Nu udați niciodată trandafirii în plin soare. Alegeți dimineața și seara devreme.

Taierea trandafirilor: Cum să tăiați trandafirii

Pentru a tăia trandafirii este necesar să faceți o tăietură curată și ușor oblică deasupra mugurelui. Tăierea servește la reducerea dimensiunii plantei și la încurajarea dezvoltării de noi flori, precum și la eliminarea ramurilor uscate sau deteriorate. Tăierea de iarnă a trandafirilor are loc atunci când frunzele au căzut și primii lăstari nu au apărut încă. Tăierea viguroasă favorizează, de obicei, flori mai abundente. Este bine să îndepărtați cele mai vechi ramuri și să încercați întotdeauna să dați plantei cea mai bună formă. Tăierea de vară a trandafirilor servește la eliminarea florilor uscate și ofilite și pentru a facilita noi înfloriri.
taierea trandafirilor vara

Inmulțirea trandafirilor din butași

Vă veți putea înmulți trandafirii cu ajutorul butașilor. Tăierea este o tehnică foarte simplă care vă permite să obțineți o nouă plantă de trandafir dintr-una existentă. Puteți transfera butașii de trandafiri direct pe pământ, în grădina dvs. sau într-o vază. Alegeți tulpini tinere, drepte. Tăiați-le cu o tăietură curată sub mugur, din care se vor dezvolta rădăcinile. Lungimea butașilor va fi de 20 cm. Obțineți butașii cu foarfece de tăiat. Pentru tăiere, păstrați un unghi de 45 °.

Poți lăsa câteva frunze la vârful butașilor, dar de obicei este recomandat să le îndepărtezi complet, astfel încât energiile plantei să se concentreze asupra rădăcinilor și dezvoltării acestora. Introduceți butașii dumneavoastră pe două treimi din lungimea lor în sol, îmbogățit cu turbă și pământ. Pregătiți și transplantați butașii de trandafiri din a doua jumătate a verii până la începutul toamnei, adică din august până în octombrie.

Butași de trandafiri cu cartofibutasi de trandafir cu cartofi

O metodă aparent oarecum neobișnuită, dar folosită pe scară largă pentru prepararea butașilor de trandafiri este folosirea cartofilor. Cartofii promovează formarea rădăcinilor și oferă butașilor nutrienții și umiditatea de care au nevoie pentru creștere. Faceți o gaură în centrul fiecărui cartof, încrucișându-i dintr-o parte în alta și introduceți un butaș de trandafir în fiecare.

Puteți transplanta butașii de trandafiri direct în ghivece sau în grădină și poate creați o mini-sere cu o sticlă de plastic pentru a-i proteja de intemperii, amintindu-vă să-i descoperiți o perioadă măcar o dată pe zi pentru a le lăsa să respire. Alegeți o locație cu umbră parțială pentru butași și udați-i în fiecare zi, dimineața devreme sau seara, pentru a menține solul umed în orice moment. Când simțiți rezistență când trageți ușor de butaș, rădăcinile se vor fi formate.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Gradina

Foisoare de vis – 50 idei de foisoare pe care le poti construi in gradina

Published

on

By

Foisor de gradina cu felinare

Cauți să adaugi puțină umbră în curtea ta? Sau poate vrei o zonă de relaxare în grădina ta pentru a petrece timp cu familia și prietenii? Dacă ești ca mine, cu siguranță ai nevoie de un foișor!

Foișoarele sunt o soluție minunată pentru a obține o intimitate în aer liber, pentru a căuta adăpost de soarele arzător sau pentru a vă condimenta scena din curtea din spate. Nu uitați, totuși, că este o clădire accesorie, așa că este posibil să aveți nevoie de o autorizație pentru a construi una.

Astăzi, vă voi împărtăși 50 de idei de foișoare din curte (cu imagini) pentru grădina dvs., astfel încât să puteți alege un design care să reflecte gustul dvs. unic!

Luminile orașului

foisoare de vis

Un foișor nu numai că te protejează de soare în timpul zilei, ci poate fi și un loc de relaxare pe timp de noapte! Nu vă faceți griji, veți putea vedea în continuare – doar aprindeți niște lumini!

Acest foișor special are o atmosferă romantică modernă, datorită strălucirii gălbui a luminilor. Puteți vedea în totalitate întâlnirea de noapte scrisă pe toată scena!

Tropical modern 

foisoare de vis 2

Uneori, tot ce ai nevoie este o evadare din rutina ta zilnică aglomerată. Ei bine, ce se întâmplă dacă ai putea avea o evadare tropicală chiar în curtea ta? Ar fi al naibii de dulce!

Fiecare detaliu despre acest foișor frumos țipă doar „vacanță”. Draperiile fluide sunt de culoare crem și te fac să te simți confortabil doar privindu-le, iar patul supradimensionat oferă relaxare instantanee.

Apreciez în mod special acoperișul texturat – chiar complimentează tema paradisului!

Bucătărie în mișcare!

foisoare de vis 3

Amenajarea unei bucătării de vara în curtea ta este întotdeauna o idee câștigătoare și cu atât mai mult atunci când are un aspect modern!

Foișoarele pot fi foarte versatile și pot include totul, de la zone de relaxare până la stații de gătit în aer liber, la fel ca acest design extins. Acest foișor are de toate – un bar, un grătar, un aragaz, câteva scaune și chiar un șemineu! 

Acoperișul negru accentuează stilul modern, iar detaliile din marmură adaugă o notă de eleganță.

1. Foisor în aer liber cu un foc de piatră

Acest foișor din lemn tăiat brut are un aspect tăiat manual. Plăcile și treptele din piatră naturală împreună cu bolovanii evocă o senzație naturală.

În plus, masa rotundă și scaunele negre creează o zonă de luat masa confortabilă. Acest loc vă permite dvs. și invitaților dvs. să aveți o masă delicioasă în aer liber. Între timp, iluminatul galben creează o ambianță super caldă.

Zona de relaxare în aer liber are scaune din răchită împletită. Datorită pernelor de corali, arată mai plin de viață. În cele din urmă, focarul de piatră stârnește o conversație bună.

2. Foisori de inspirație asiatică

foisor stil japonez

Căutați idei minunate de foisoare în curte? Oferă o șansă acestui design remarcabil. Aici, structura acoperită cu cedru dezvoltă o stare de spirit primitoare. Poartă un farmec rustic și spațiului exterior.

Pavajul nebun în tonuri de pământ se potrivește foarte bine cu foișorul din lemn. În plus, zona de luat masa are o zonă de grătar, scaune dreptunghiulare de masă și scaune cu spătar înalt.

3. Foisor din lemn masiv

Foisor din lemn masiv

Nu adori acest foisor modern? Sistemul de acoperiș din lemn în nuanțe de miere permite oaspeților tăi să se bucure de vremea caldă. În plus, generează o atmosferă aerisită și o aură primitoare.

Mai mult decat atat, piesele de mobilier gri se imbina cu gresia deschisa la culoare. Între timp, pernele albastre ale scaunului dezvoltă vibrații de primăvară. Pătura albă și pernele oferă o senzație confortabilă.

4. Foisor rustic tradițional

Foisor rustic tradițional

Îți place ceva tradițional? Aceasta este una dintre ideile de amenajare a pavilionului din spate pe care trebuie să le încercați. Se mândrește cu un stil de fronton deschis. În plus, acoperișul arcuit și grinzile expuse ale tavanului reflectă rezistența sa structurală.

Piatra robustă și stâlpii din lemn conferă instantaneu foișorului un farmec rustic. Între timp, pasarela și podeaua din beton lustruit emană o senzație urbană.

Mai mult decât atât, scaunele din lemn nefinisate îmbrățișează frumusețea naturii. Șemineul din piatră face curtea mai confortabilă. Între timp, pernele cu modele încântează scena.

5. Foisor circular

Foisor circular

Acest foisor rotund din curte are pavaj nebun. Plăcile de plăci conferă spațiului o senzație naturală. Între timp, acoperișurile din lemn oferă un fel de umbră în timpul lunilor de vară.

În plus, superba groapă de foc din piatră ține vizitatorii de cald în nopțile reci. 

Zona de relaxare vă permite să vă distrați prietenii în timp ce vă bucurați de priveliști întinse și pitorești. În plus, scaunele curbate folosesc perne de șezut de culoare verde. Se îmbină perfect cu natura înconjurătoare.

6. Foisor din lemn in aer liber

Foisor din lemn in aer liber

Apropo de ideile de foișoare din curte, nu ezitați să folosiți materii prime. Această zonă de relaxare are un șemineu vechi fermecător din cărămidă și un candelabru din metal. Ei injectează scenei cu un fler clasic.

În plus, aranjamente florale și dovleci portocalii împodobesc pavilionul. Între timp, podeaua din piatră naturală emite vibrații în aer liber fără efort.

Acoperișul gri deschis și pernele albe ale scaunului luminează pavilionul. În cele din urmă, pernele vibrante fac zona de relaxare mai captivantă și mai confortabilă.

7. Foisor din caramida

Foisorul din cărămidă aparentă folosește arcade. Ele oferă o ambianță prăjită și farmec rustic întregii curți din spate. În plus, aparatele metalice conferă zonei barului un fler industrial.

În plus, zona de luat masa acoperită are rafturi deschise, iluminat cald și televizor. Scaunele din ratan și pernele albe de scaun evocă o atmosferă casual.

Jardinierele de piatră dețin plante cu flori strălucitoare. Între timp, focarul pătrat acoperă spațiu. De asemenea, leagă pavilionul.

8. Foisor din lemn

Foisor din lemn 2

Găsim acest foisor atractiv. Aruncă o privire la stâlpii săi grațioși și la acoperișul înclinat.

Ele fac din structura exterioară un punct focal al curții. Între timp, podeaua și aleea de piatră oferă un aspect rustic.

În plus, pernele și scaunele tapițate oferă confortul suprem. Mesele negre infuzează pavilionul cu o oarecare profunzime.

Șemineul din piatră emană o căldură strălucitoare. Între timp, televizorul se montează chiar deasupra șemineului. Transformă pavilionul într-un spațiu de divertisment în aer liber.

9. Foisor concept deschis

Căutați idei minunate de foisor în curte? Dați o șansă acestui design modern. Structura conferă un aspect inedit spațiului exterior.

În plus, arcadele din lemn și pereții de cărămidă conferă o ambianță primitoare.

Mai mult, unitățile de mobilier negre se laudă cu un design raționalizat. Pernele de scaun alb pur sunt un contrast excelent cu ele.

Placile din beton au o aromă industrială în spațiu. Între timp, arbuștii în ghiveci ridică pavilionul din curte.

Dacă aveți o casă rustică, luați în considerare construirea acestui pavilion fermecător. Poartă piatră robustă și stâlpi de lemn cald. Ele fac ca întreaga curte să se simtă relaxantă și plăcută vizual.

Placile de beton de diferite forme și dimensiuni acoperă suprafața podelei. Ele conferă pavilionului din curte o senzație modernă.

În plus, banca balansoar din lemn adaugă locuri suplimentare. Transformă pavilionul într-o oază de curte. Pernele colorate creează un plus de confort.

10. Foisor deschis

Foisor deschis

Vorbind despre ideile de foisoare din curte, luați în considerare acest stil standard. Se potrivește frumos atât cu estetica modernă, cât și cu cea rustică.

Mai mult, foisorul are cărămizi de piatră brută și scânduri de lemn. Ele produc un aspect rustic, dar răpitor fără efort.

În plus, pernele moale galbene cu smocuri luminează pavilionul. Focarul îi ține pe toți confortabil în lunile mai reci. În cele din urmă, hamacul roz evocă bucurie și relaxare.

11. Foisor langa piscina

Acest pavilion modern din curte folosește o mulțime de materii prime. Are podea de marmură, grinzi din lemn de esență tare, o bancă din piatră naturală și o masă de sticlă.

În plus, piscina vă permite să aveți o baie răcoritoare în timpul lunilor de vară. Infuzează curtea cu o ambianță de lux, de asemenea.

În plus, acest pavilion are o zonă de relaxare, un spațiu de divertisment și o sală de mese în aer liber. Hortensiile și accentele portocalii împiedică curtea să devină lipsită de viață.

12. Foisor inchis

Foisor inchis cu ferestre

Vorbind despre ideile de pavilion din curte, acest design merită cu siguranță încercat. Acoperișul structurii oferă o mare protecție împotriva elementelor naturale.

Acest pavilion din curte este un loc ideal pentru meditație. Structura din lemn blond și copacii sculptează o atmosferă liniștită.

Mai mult, ferestrele aduc lumina soarelui în foisor. Două scaune albe vă permit dumneavoastră și soțului dumneavoastră să vă bucurați de priveliștile în aer liber confortabil.

13. Foisor de gradina cu felinare

Foisor de gradina cu felinare

Acest pavilion tradițional din curte este un spațiu multifuncțional confortabil. Scaunele negre și pernele vibrante generează o zonă de relaxare confortabilă.

Între timp, șemineul înalt din piatră oferă scenei dramă și farmec rustic.

În plus, televizorul în aer liber vă permite să vizionați serialele sau emisiunile preferate. Lămpile cu pandantiv și aplicele de perete evocă o atmosferă calmă.

Pavilionul are, de asemenea, o mică bucătărie și zonă de luat masa. Între timp, hamacul roz creează o atmosferă relaxată.

14. Foisor de gradina rustic

foisor de gradina 2

Căutați idei grozave de foisor în curte? Încearcă acest aspect. Șemineul din piatră, pavajul nebun și stâncile de râu conferă spațiului o senzație naturală. În plus, tavanul și grinzile din lemn în nuanțe închise încălzesc zona.

În plus, scaunele de sufragerie reglabile fac mesele mai plăcute și mai primitoare. Unele felinare de epocă adaugă eleganță și iluminare caldă pavilionului. Plantele în ghivece și ventilatoarele de tavan completează aspectul.

15. Foisor cu tematica tropicala

foisor cu tematica tropicala

Acest foisor de lângă piscină poartă un acoperiș din lemn. Nu numai că transmite măreție, ci și protejează vizitatorii de soarele de vară.

Gardurile de sârmă ajută la asigurarea siguranței. Între timp, podeaua robustă din piatră sculptează un aspect rustic.

Mai mult, pernele de scaun bej insufla o atmosfera linistitoare. Pernele cu nuanțe moi oferă fără efort confort maxim.

Piscina transformă pavilionul într-un refugiu din curte. În cele din urmă, palmierii și ventilatorul de tavan cu lumini emit vibrații tropicale.

16. Idei de pavilion mici din curte

foisoare pentru curti mici

După cum vedeți, acest mic foișor are faianță de teracotă și stâlpi de lemn. Acele materiale naturale injectează spațiului cu splendoare rustică. Acoperișul din metal galvanizat conferă curții o senzație industrială.

Proprietarul a adăugat o zonă elegantă de grătar la pavilionul din curte. Mai mult, ea a atârnat șirurile de lumină. Între timp, scaunele de sufragerie gri și lemn găzduiesc șase oaspeți. În cele din urmă, verdeața înfrumusețează curtea.

17. Foisor pentru piscina

Foisor pentru piscina

Această curte din spate are o piscină neobișnuită. Pavilionul din lemn este un plus minunat pentru acesta. Între timp, luminile industriale șir stau sub acoperiș. Ele oferă o iluminare adecvată.

Mai mult, pavilionul folosește un șemineu din piatră, zonă de grătar și locuri de conversație. Pernele albe ale scaunului și accentele albastre evocă o ambianță casual de plajă.

Sperăm că ideile noastre de pavilion din curte de mai sus v-au inspirat. Este timpul să creezi unul în spațiul tău exterior. Asigurați-vă că structura ridică frumusețea casei și a curții. De asemenea, unitatea ar trebui să se integreze cu designul existent.

1. Design simplu, dar elegant, foisor pentru locuri mici:

Nu aveți nevoie de un loc uriaș sau de bani uriași pentru a realiza acest design.

2. Foisor pe schelet metalic

foisor pe schelet metalic

Aceasta este o altă idee de design pentru foisorul din curte.

Aici, o mică variație în design, realizată cu scaune de grădină și design de podea.

Mai mult, corpul foișorului este realizat din beton plus fier oțel.

Adaugă câteva plante, un raft pentru cărți și bucură-te de seara.

3. Foisoare încântătoare din curte:

foisor luminat noaptea

Știm că găsești acest design la fel de fascinant ca și noi.

Probabil crezi că este cel mai luxos design și greu de permis?

Nu!!! Vă spunem noi, este o idee simplă de foișor în curte, realizată cu lemne și scaune obișnuite de grădină.

Ceea ce îl face fantastic este fulgerul din zonă și selecția de plante.

Așezați niște lumânări și puneți niște fire de iluminat  pe plante și pe acoperiș.

Tada, designul suprem este gata.

4. Foisorul din curte pentru discuții la amiază:

foisor umbrar simplu

5. Foisor de brad

foisor schelet brad

Pentru serile relaxate când doriți să petreceți ceva timp în aer liber, iată una dintre cele mai bune idei de pavilioane din curte.

Vine cu un foișor simplu din lemn, podea cu gresie și o prăjitor făcută cu gips pentru a aprinde focul ori de câte ori este nevoie.

De asemenea, vine cu un focar unde puteți găti în aer liber și puteți face grătar.

6. Foisor patrat

foisor patrat

Cele mai multe dintre pavilioane vin cu structuri de acoperiș în formă de colibă.

Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de ceva nou, aruncați o privire la acest design.

Este un foisor portabil pe care îl puteți amplasa oriunde în gazon, acoperișuri și, bineînțeles, în curtea din spate.

Este un design simplu; tot ce aveți nevoie este să adăugați câteva scaune și decorațiuni.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x