Taierea trandafirilor. Cand si cum se taie trandafirii (7 sfaturi)


Taierea trandafirilor este un procedeu care ajuta frumoasele flori sa se dezvolte armonios si sanatos. Când și cum să tăiați trandafirii? Tăierea de iarnă este esențială pentru ca cei mai luxurianți trandafiri să înflorească din nou primăvara.

In general, in ceea ce priveste trandafirii, vorbim de doua-trei taieri: o taiere de iarna si una de vara, plus o eventuala taiere de toamna. Tăierea de iarnă a trandafirilor are loc de obicei la mijlocul iernii, înainte ca planta să dezvolte muguri noi.

Așadar, sfârșitul lunii ianuarie și februarie reprezintă perioada ideală pentru tăierea principală a trandafirilor, momentul potrivit pentru a avea grijă de „reginele” grădinii noastre, astfel încât acestea să înflorească cel mai bine în primăvara următoare și să o îmbogățească cu culoare și parfum amețitor al petalelor lor.

Când se efectueaza taierea trandafirilor

Trandafirul tau este foarte tânăr? Rețineți că, în general, este indicat să nu tăiați trandafirii în primii doi ani. Astfel, plantele se pot dezvolta și deveni mai groase. Tăierea de iarnă permite îndepărtarea ramurilor uscate deteriorate de frig, în timp ce la cea de vară, dar și la cea de toamnă se elimină florile ofilite pentru a favoriza apariția trandafirilor noi și a frunzelor căzute sau uscate.

Tăierea trandafirilor de toamnă și iarnă

Cât despre tăierea trandafirilor când plantele sunt în repaus, vorbim de tăierea de toamnă și/sau iarnă. Intervenim cand plantele si-au incheiat ciclul de inflorire. Toamna, frunzele uscate și căzute și florile ofilite sunt eliminate. Iarna ramurile uscate și suferinde sunt tăiate cu tăieturi curate, făcute chiar deasupra mugurilor.

Tăierea trandafirilor vara

Cei care doresc pot efectua o a doua tăiere a trandafirilor pe parcursul anului. Aceasta este tăierea de vară, care are loc atunci când plantele sunt încă în floare, de obicei la sfârșitul lunii august, septembrie. Scopul este de a elimina trandafirii ofiliti pentru a oferi plantei posibilitatea de a ne incanta cu o noua inflorire. Cu toate acestea, tăierea de vară a florilor ofilite nu este obligatorie și este recomandată mai ales pentru plantele de trandafiri și tufele de trandafiri cu flori mari.

Cum se efectueaza taierea trandafirilor

Tăierea propriu-zisă a trandafirilor se efectuează deci iarna. Metodele de tăiere pot varia în funcție de varietatea de trandafiri de care trebuie să avem grijă.

In acest fel, se favorizeaza circulatia aerului si a luminii intre ramurile plantelor de trandafir, chiar si in partea interioara. Tăierea se efectuează deasupra mugurelui sănătos prezent în ramura selectată.

Tăierea trebuie să fie oblică și în direcția opusă tulpinii.
taierea trandafirilor

model corect de a taia trandafirii
Model corect de a taia trandafirii

Taierea trandafirilor vara

Trandafirii noi înfloresc doar pe ramuri noi, motiv pentru care tăierea inteligentă este importantă în perioadele cele mai potrivite ale anului. Va trebui să îndepărtați ramurile care poartă florile ofilite pentru a încuraja dezvoltarea de noi flori. Dacă ramurile au crescut mult în timpul primăverii și verii, le puteți scurta cu foarfecele ascuțite. Cicatricea tăiată, dacă este foarte mare, poate fi acoperită cu chit de tăiere.

Cum să crești trandafiri

Pentru a începe să creșteți trandafiri, puteți cumpăra răsaduri de la o pepinieră de încredere, puteți începe de la sămânță sau puteți încerca să vă înmulțiți prin butași.

Cum și când să semănați trandafiri

Este posibil să crești trandafiri din semințe. Aceștia pot fi achiziționați sau extrași din trandafirii pe care îi creștem deja prin colectarea și deschiderea așa-numitelor „fructe false” (măcesele care rămân după înflorire) și extragerea semințelor care trebuie depozitate într-un loc umed pentru „trezirea lor”. . ”, Cum ar fi într-un borcan de sticlă cu rumeguș. În februarie (cea mai bună lună pentru semănat trandafiri) îi puteți lua înapoi și puteți continua cu însămânțarea. Este indicat să le clătiți și să le lăsați o noapte întreagă la macerat în apă înainte de a le îngropa pentru a înmuia învelișul semințelor.

Este indicat sa se creeze paturi mici pentru a facilita germinatia prin introducerea unei singure samante pentru fiecare borcan de maxim 10 centimetri in diametru sau, daca se doreste ingroparea direct, este indicat sa se introduca samanta la o adancime de doi sau trei centimetri. După aproximativ două luni, vor apărea primii lăstari chiar dacă unele soiuri au nevoie de mai mult timp pentru germinare.

Vezi si: Glicina mov, o floare care iti va face o gradina minunata 

Cum și când să plantezi răsaduri de trandafiri

Plantați răsadurile de trandafiri toamna, în octombrie sau iarna, între ianuarie și februarie, când se odihnesc. Pământul trebuie să fie bine săpat și fertilizat. Pentru a-l îmbogăți se folosește gunoi de grajd sau compost de casă, care se amestecă cu turbă. Trandafirii iubesc solurile acide.

Printre ingrasamintele naturale recomandate pentru cultivarea trandafirilor regasim zatul de cafea si coji de banana tocate, pe care le puteti ingropa in cantitati mici in timpul pregatirii solului. Puteți proteja plantele de frigul iernii cu un mulci format din bucăți de scoarță și frunze uscate. Solul trebuie sa fie bogat atat pentru ca trandafirii sa creasca in gradina cat si pentru cei pe care ii vei aranja in ghivece.

Cum să transplantezi trandafiri

Transplantați trandafirii în grădină la aproximativ 1 metru unul de celălalt. Aveți grijă să nu deteriorați rădăcinile. Transplantați trandafiri toamna sau iarna, evitând perioadele mai reci. Expunerea trandafirilor variază de la un soi la altul. Unele plante preferă soarele din plin, altele umbra parțială. Afla despre el inainte de a achizitiona, in functie de spatiul pe care il vei avea la dispozitie in gradina pentru a da viata gradinii tale de trandafiri. Trandafirii preferă un pH al solului între 5,5 și 7,0 (există instrumente speciale pentru măsurarea acestuia de vânzare în magazinele de grădină). O valoare de 6,5, care indică un pH ușor acid, este de obicei considerată ideală pentru trandafiri de gradina.

Cum să udați trandafirii

Udă trandafirii imediat după transplantare. În general, nu udați niciodată frunzele sau florile direct, pentru a preveni deteriorarea sau îmbolnăvirea plantelor de trandafiri. Udați trandafirii la bază și abundent, astfel încât solul să fie bine umezit. Nu udați niciodată trandafirii în plin soare. Alegeți dimineața și seara devreme.

Taierea trandafirilor: Cum să tăiați trandafirii

Pentru a tăia trandafirii este necesar să faceți o tăietură curată și ușor oblică deasupra mugurelui. Tăierea servește la reducerea dimensiunii plantei și la încurajarea dezvoltării de noi flori, precum și la eliminarea ramurilor uscate sau deteriorate. Tăierea de iarnă a trandafirilor are loc atunci când frunzele au căzut și primii lăstari nu au apărut încă. Tăierea viguroasă favorizează, de obicei, flori mai abundente. Este bine să îndepărtați cele mai vechi ramuri și să încercați întotdeauna să dați plantei cea mai bună formă. Tăierea de vară a trandafirilor servește la eliminarea florilor uscate și ofilite și pentru a facilita noi înfloriri.
taierea trandafirilor vara

Inmulțirea trandafirilor din butași

Vă veți putea înmulți trandafirii cu ajutorul butașilor. Tăierea este o tehnică foarte simplă care vă permite să obțineți o nouă plantă de trandafir dintr-una existentă. Puteți transfera butașii de trandafiri direct pe pământ, în grădina dvs. sau într-o vază. Alegeți tulpini tinere, drepte. Tăiați-le cu o tăietură curată sub mugur, din care se vor dezvolta rădăcinile. Lungimea butașilor va fi de 20 cm. Obțineți butașii cu foarfece de tăiat. Pentru tăiere, păstrați un unghi de 45 °.

Poți lăsa câteva frunze la vârful butașilor, dar de obicei este recomandat să le îndepărtezi complet, astfel încât energiile plantei să se concentreze asupra rădăcinilor și dezvoltării acestora. Introduceți butașii dumneavoastră pe două treimi din lungimea lor în sol, îmbogățit cu turbă și pământ. Pregătiți și transplantați butașii de trandafiri din a doua jumătate a verii până la începutul toamnei, adică din august până în octombrie.

Butași de trandafiri cu cartofibutasi de trandafir cu cartofi

O metodă aparent oarecum neobișnuită, dar folosită pe scară largă pentru prepararea butașilor de trandafiri este folosirea cartofilor. Cartofii promovează formarea rădăcinilor și oferă butașilor nutrienții și umiditatea de care au nevoie pentru creștere. Faceți o gaură în centrul fiecărui cartof, încrucișându-i dintr-o parte în alta și introduceți un butaș de trandafir în fiecare.

Puteți transplanta butașii de trandafiri direct în ghivece sau în grădină și poate creați o mini-sere cu o sticlă de plastic pentru a-i proteja de intemperii, amintindu-vă să-i descoperiți o perioadă măcar o dată pe zi pentru a le lăsa să respire. Alegeți o locație cu umbră parțială pentru butași și udați-i în fiecare zi, dimineața devreme sau seara, pentru a menține solul umed în orice moment. Când simțiți rezistență când trageți ușor de butaș, rădăcinile se vor fi formate.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile