Schimbarea lenjeriei de pat: cât de des trebuie făcută


Menținerea curățeniei și a igienei corespunzătoare în casa ta are un impact pozitiv asupra stilului tău de viață, deoarece ceva la fel de simplu precum schimbarea lenjeriei în mod regulat permite un somn mai profund și mai odihnitor. Experții o spun.

Mulți sunt de acord că există o perioadă medie estimată: trebuie să vă schimbați cearșafurile și fețele de pernă cel puțin o dată pe săptămână sau, cel mult, o faceți la fiecare 10 zile. Ar fi ideal, dar de ce este important să o faci atât de des?

Lenjeria de pat, în special cearșafurile și fețele de pernă, sunt țesăturile pe care le folosim cel mai mult și, din păcate, acestea sunt țesăturile care pot găzdui cele mai dăunătoare microorganisme. De exemplu, știați că cearșafurile acumulează toate bacteriile și acarienii prezenți pe piele și din haine? Vara, acești factori se adaugă la transpirația naturală pe care o produce corpul tău.

Te trezești cu pielea iritată? Suferiți de atacuri de alergie imediat ce vă treziți? Ai constant nasul înfundat? Ar putea fi din cauza cearșafurilor, deoarece atrag tot felul de alergeni. Până și praful care este în aer se așează pe cearșaf! Mai rău, dacă petrecem în medie 8 ore pe zi în pat, ceea ce înseamnă că petrecem tot acest timp cu tot felul de microbi.

Cearșafurile murdare care nu au fost schimbate de mult timp pot conține ciuperci, bacterii, păr de animale (dacă aveți animale de companie), polen și reziduuri precum transpirație, salivă, celule moarte ale pielii, machiaj… Este o listă foarte lungă.

Philip Tierno, microbiolog și patolog la Școala de Medicină a Universității din New York, într-un interviu pentru ziarul El Confidencial, indică faptul că un bărbat obișnuit poate elibera până la 100 de litri de transpirație pe an pe pat și perne și până la 17 tipuri diferite de ciuperci. Știați că o față de pernă murdară ne poate face să apară cosuri pe față și chiar ne poate murdara părul?

Acarieni, o problemă serioasă!

Alte organisme prezente în pat, pe lângă ciuperci și celule moarte, sunt acarienii! Într-adevăr, patul este locul lor preferat. Printre efectele lor nocive, se știe că acarienii agravează astmul și pot provoca rinită și urticarie.

Aceste trei patologii au o soluție, dar este mai bine să evitați problema rădăcinii: schimbați lenjeria cel puțin o dată pe săptămână!

Important: Dacă dormiți de obicei gol, transpirați mult, astfel cearceafurile trebuie schimbate de două sau chiar de trei ori pe săptămână pentru a menține o igienă adecvată. Acum, pe lângă schimbarea lenjeriei de pat, ar trebui să știți și să spălați aceste țesături fără a le uza și să eliminați, pe cât posibil, toți microbii prezenți.

Spălarea cearșafurilor: cum se face pentru a elimina bacteriile, ciupercile și acarienii

Pentru a curăța corect cearșafurile și fețele de pernă, primul lucru de făcut este să citiți cu atenție eticheta de spălat pentru a afla ce produse pot fi aplicate și care nu. Dacă nu au etichetă de spălare, consultați următoarele instrucțiuni: spălați cearșafurile și păturile cu un program de spălare la 60ºCAsta în cazul cearșafurilor și huselor din bumbac sau țesături sintetice. Dacă sunt albe, puteți folosi înălbitor. Dacă nu, puteți adăuga o cană de oțet la fiecare spălare.

Dacă este vorba de cearșafuri din satin sau in, luați în considerare să le spălați pe un ciclu mediu de spălare la 30ºC, deoarece acest lucru previne uzura acestui tip de țesătură. De asemenea, dacă doriți să vă asigurați dezinfecția completă, puteți călca cu abur lenjeria de pat, deoarece căldura va asigura dezinfecția completă. Dacă nu doriți să călcați, asigurați-vă că agățați aceste haine la soare. Soarele este un bun aliat pentru a ucide acarienii.

Și plapuma?

Odată ce ai luat obiceiul de a-ți schimba cearșafurile și fețele de pernă, nu uita că îți speli și păturile și plapumele. In cazul huselor de pilote, le puteti spala o data la doua saptamani pentru a evita dezvoltarea ciupercilor si bacteriilor.

Pilotele fine, tipice verii, trebuie spălate la fiecare trei sau patru luni. Dacă este o plapumă, spălați-o la fiecare 6 luni. Dacă nu o folosești mult, va fi suficient să o speli chiar și o dată pe an. În schimb, pentru cuverturi de pat sau pilote, spălați-le la fiecare 3 sau 4 luni.


1 1 Voteaza
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile