saltea muceigaita

Saltea de pat mucegăită: cum să o cureți


Cu un produs natural si de casa ne vom putea curata si recupera salteaua de petele de mucegai.

Salteaua este unul dintre cele mai importante obiecte din casă, de care depinde calitatea odihnei noastre și, în consecință, și bunăstarea noastră psiho-fizică. Pentru aceasta, alegerea celui potrivit este esențială.

Dacă salteaua noastră este cea perfectă pentru noi, următorul pas este întreținerea corespunzătoare. Și uneori mucegaiul este un dușman amar. Cu toate acestea, cu un produs pe care îl avem deja acasă, va fi doar o amintire.

Mucegaiul poate duce la alergii

Mucegaiul este una dintre cele mai răspândite și comune probleme. Absorbția umidității ambientale, sau a transpirației noastre atunci când dormim, poate duce la crearea acestui oaspete neplăcut. Și când se întâmplă asta, efectele sunt de-a dreptul urâte.

În primul rând, mucegaiul provoacă mirosuri neplăcute, care deranjează foarte mult experiența de somn și gradul de viață al dormitorului. În orice caz, mucegaiul este un pericol, deoarece poate duce apoi la probleme grave care nu trebuie subestimate, cum ar fi alergiile. De fapt, mucegaiul este un adevărat organism viu și eliberează spori în aer care afectează tractul respirator, provocând reacții alergice sau probleme respiratorii. Pentru asta, curata corect salteaua și menținerea în cele mai bune condiții încercând să prevină formarea mucegaiului este pasul ideal.

Cu toate acestea, uneori observăm mucegai doar atunci când s-a format deja. În acest caz, probabil că ne gândim imediat la cea mai drastică soluție, adică aruncarea saltelei și înlocuirea acesteia cu una nouă. Salteaua noastră este încă recuperabilă. Tot ce trebuie să faci este să folosești un ingredient pe care cu siguranță îl vom avea deja acasă și pe care îl folosim în bucătărie în fiecare zi: zahărul.

Zaharul, de fapt, daca este folosit in mod corect, va putea elimina mucegaiul si igieniza suprafata saltelei. Iar ceea ce ne va surprinde este ușurința și simplitatea operațiunilor necesare. Iată care sunt ele. 

Lucrurile de care vom avea nevoie sunt un recipient marecârpe noi sau curate, apă caldă și, bineînțeles, zahăr. Primul lucru de turnat în recipient este zahărul. Apoi turnăm și apa călduță, până când recipientul este plin, și amestecăm pentru a dizolva zahărul. În acel moment, înmuiați o cârpă în lichidul obținut, strângeți-o și treceți-o exact pe punctele saltelei unde s-a format mucegaiul.

Odată făcut acest lucru, tot ce trebuie să facem este să-l lăsăm să acționeze timp de cinci minute și să clătim cu o altă cârpă curată și apă caldă. Uscam salteaua la soare si, daca sunt pete de mucegai mai rezistente, repetam procedura.

Cum să îndepărtezi mucegaiul de pe saltea (alte soluții)

În general, pentru a preveni problema mucegaiului, ar fi indicat să aerisești frecvent dormitorul și să lași obloanele deschise când vremea o permite. În plus, este important să alegeți o saltea bine realizată, dotată cu izolație termică adecvată, combinată cu bune proprietăți de transpirație; în sfârșit, este necesar să ne amintim să efectuați intervenții regulate de întreținere și curățare, astfel încât să garantați longevitatea căptușelii.

Dacă salteaua ta are urme de mucegai sau a căpătat un miros neplăcut, există câteva remedii pe care le poți folosi pentru a elimina problema: operațiunile care trebuie efectuate pentru îngrijirea saltelei variază în funcție de tipul de material.

  • Saltea tradițională: dacă aveți o saltea de tip tradițional, din lână sau cu arcuri, cea mai bună metodă de a scăpa de mucegai este să folosiți un aspirator cu vaporizator: după ce ați aspirat cu atenție întreaga suprafață, salteaua trebuie lăsată să se usuce la aer deschisă pt. cel puțin opt ore; daca este necesar, operatia se poate repeta pana la indepartarea totala a petelor. În cazul mucegaiului în stadiu avansa , se poate folosi o cârpă înmuiată în amoniac (sau inalbitor). Cu toate acestea, trebuie avută o grijă deosebită pentru a vă asigura că materialul nu absoarbe detergentul, pentru a nu risca deteriorarea căptușelii.
  • Saltea din spumă cu memorie sau din latex: deși mult mai respirabilă decât materialele tradiționale și cu siguranță mai puțin predispusă la creșterea mucegaiului, saltelele cu memorie sau din latex se pot mucegăi. Deoarece sunt mult mai sensibile la căldură, utilizarea aburului nu este recomandată în aceste cazuri. Cea mai buna metoda de a indeparta mirosul de mucegai de pe saltea si de a elimina petele este deci sa apelezi la bicarbonat: doar stropesti toata suprafata cu pudra, si las-o sa actioneze cateva ore; bicarbonatul de sodiu este un antibacterian eficient și este capabil să absoarbă umezeala. Alternativ, poate fi folosit și amoniacul, dar în unele cazuri poate fi dăunător. Dacă salteaua are mucegai este într-un stadiu avansat, puteți aplica un amestec de bicarbonat de sodiu și oțet și lăsați salteaua să se usuce la soare timp de câteva ore.

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile