polistirenextrudat

Polistiren extrudat: avantaje și dezavantaje


Dacă îți dorești ca locuința ta să fie eficientă din punct de vedere termic, să reduci costurile de pe facturile de gaze și curent și să îți asiguri un mediu confortabil, izolarea termică a locuinței este soluția. în materie de sisteme de termoizolație piața materialelor de construcții îți pune la dispoziție mai multe variante dintre care cele mai cunoscute și mai des utilizate sunt termosistemele cu polistiren expandat sau extrudat. Ambele tipuri de polistiren au avantajele și dezavantajele lor dar pentru că polistirenul expandat este mai cunoscut, articolul nostru își propune să îți aducă informații cât mai complete despre polistirenul extrudat.

Ce este polistirenul extrudat și unde se folosește

Polistirenul extrudat este un material produs din cristale solide de polistiren. În timpul procesului de fabricație, polistirenul este topit și apoi trecut printr-un extruder. Plăcile ce rezultă în urma procesului de extrudare sunt dense, au o suprafață fină și o structură uniformă. Plăcile de polistiren extrudat ca și cele de polistiren expandat vin în diferite grosimi și au o performanță termică excelentă. În domeniul construcțiilor, polistirenul extrudat este folosit pentru izolarea balcoanelor și a teraselor, a acoperișului, sub pardoseală ori pe ziduri, atât la interior, cât și la exterior.

Aplicat la exterior pe zidurile locuinței, polistirenul extrudat asigură o barieră termică foarte eficientă ce împiedică transferul de căldură de la interior spre exterior dar și răcirea sau încălzirea zidurilor sub acțiunea temperaturilor exterioare. Totodată, aplicat sub pardoseală, polistirenul extrudat mărește confortul locuinței, minimizând pierderile de căldură.

Polistiren extrudat: avantaje

Primul dintre avantajele izolării locuinței cu polistiren extrudat ca cel de aici este performanța termică a acestui material, calitate despre care am scris anterior. Comparativ cu polistirenul expandat, polistirenul extrudat are o rezistență termică mai mare. Cu alte cuvinte o placă de polistiren extrudat de 10 cm este un izolator termic mai bun decât o placă de polistiren expandat de aceeași grosime.

Impermeabilitatea este un alt Factor important într un termosistem. Si în acest caz polistirenul extrudat este mai eficient. Suprafața sa fină, lipsită de pori, face ca polistirenul extrudat să aibă o permeabilitate la apă și vapori mai scăzută decât cea a polistirenului expandat. Ca urmare polistirenul extrudat nu doar că va proteja fațada de acțiunea precipitațiilor ci este și foarte puțin predispus la formarea de mucegai și igrasie sau la putrezire, sub acțiunea umidității și a umezelii.

Rezistența la compresiune este o altă caracteristică a polistirenului extrudat care este capabil să suporte greutăți foarte mari. Acesta este și motivul pentru care polistirenul extrudat poate fi folosit cu succes la izolarea termică a pardoselilor. De altfel datorită capacității sale de a rezista la compresiune fără să se deformeze, polistirenul extrudat este folosit inclusiv sub plăci de beton, în parcari sau garaje.

Polistirenul extrudat este un material cu greutate redusă ( mai mare totuși decât cea a polistirenului expandat) și care poate fi tăiat foarte ușor pentru a fi montat în spații înguste sau pentru a urma forma fațadei, a acoperișului ori a pardoselii.

In ceea ce privește dezavantajele polistirenul extrudat este un material mai scump decât cel expandat. Ambele tipuri de polistiren pot fi cumpărate online de pe site-ul cidconstruct.ro și dacă vei accesa acest site vei putea face și o comparație de preț între ele. Cei preocupați de protecția mediului înconjurător trebuie să ia în calcul și faptul că fabricarea polistirenului extrudat este un proces care poluează, polistirenul expandat fiind un material mult mai prietenos cu mediu și care poate fi reciclat. În proporție foarte mare. Vestea bună este că se fac progrese din această perspectivă și în cazul polistirenului extrudat. Pe site-ul menționat anterior, în secțiunea de blog, vei găsi și un articol dedicat termosistemelor, articol ce te va ajuta să înțelegi mai bine care sunt diversele materiale folosite în sistemele de izolație termică.

In concluzie fie că ai o locuință nouă pe care trebuie să o anvelopezi, fie că vrei să începi lucrări de renovare a fațadei unei locuințe mai vechi, decizia privitoare la tipul de material pe care îl vei folosi în izolarea termică a casei este una ce trebuie luată doar după ce ai cântărit bine avantajele și dezavantajele pe care le prezintă materialul respectiv. Numai așa vei putea determina care dintre ele ( polistiren expandat, extrudat ori vată bazaltică) se potrivește mai bine așteptărilor tale.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile