Connect with us

Cultura de capşuni

Plantarea capsunului, sfaturi si pratici de plantare a stolonilor de capsuni

Published

on

Plantarea capsunului se poate face atât primăvară-vară, cât și toamnă. Pentru toate perioadele se vor folosi stoloni de căpșuni.

Plantarea capsunului este diferită în funcție de sistemul de cultură: direct pe câmp, cultură liberă sau cultură protejată în seră. De asemenea, aș mai putea adaugă o opțiune, aceea de plantare a căpșunilor în sistem acvaponic sau hidroponic.

Perioada de plantare toamnă are loc între: 5 septembrie și 20 octombrie, iar primăvara, în perioada martie-aprilie. Pentru o recoltare de toamnă a capsunului, puteți planta stolonii și în perioada iunie-iulie.

Plantarea căpșunilor:
– se va excuta o groapă cu adâncimea de 10-15cm
– se vor introduce stolonii în gropi
– se va strânge pământul la rădăcini, așa încât să facă masă cu solul și să nu rămână aer.

Cum se plantează căpșunile:
– în rânduri simple, cu o distanță de 600-100cm între rânduri și 20cm între plante pe rând

Fasonarea stolonilor: se vor îndepărta resturile de frunze uscate sau filamente, lăsându-se 1-2 frunzulițe. Rădăcina nu se scurtează deoarece este necesară pentru o mai bună fixare a stolonilor în pământ.

Mocirlirea stolonilor ajută la o mai bună prindere la plantare, asigurând o aderență mai bună a rădăcinilor cu solul. Amestecul pentru mocirlire se va face din bălegar proaspăt de bovină, pământ galben și apa.

Trebuie să țineți cont de următoarele sfaturi atunci când plantați stolonul de căpșun.
– poziția rădăcinilor să fie perfect verticală și dreaptă în gropi
– mugurele central să fie deasupra solului
– solul trebuie să fie tasat prin călcare în jurul plantelor
– se irigă cultura în mod regulat

Plantarea căpșunilor în solarii
Recomandarea noastră este ca plantarea să se facă până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a putea obține o producție satisfăcătoare în primăvara următoare. În solarii se plantează circa 6-7 plante pe metrul pătrat, în timp ce în câmp se plantează doar 4 plante pe metrul pătrat.

sursă foto: pepinieramoara.ro

Plantarea căpșunilor în sistem acvaponic
Mai nou, plantarea căpșunilor se poate efectua și în sistem acvaponic, obținându-se atât căpșune cât și pește. Am mai discutat despre sistemul acvaponic într-un art articol pe care îl puteți găsi aici: Cum să creezi un sistem acvaponic.

Pentru plantarea căpșunilor sistem acvaponic aveți nevoie de următoarele:
– bazin cu de 1mc.
– pietriș
– cuve drept suport
– de recirculare apei

Plantarea capsunilor in sistem acvaponic, folosind ca suport tevi din plastic.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cultura de capşuni

Incretirea frunzelor la capsuni

Published

on

By

Încreţirea frunzelor de căpșun reprezintă o boală provocată de viruși (viroză), periculoasă pentru plantațiile de căpșun. Prezența acestei boli, produce pagube serioase asupra producției. Pe lângă plantațiile de căpșun, mai pot fi infectate de această boală și alte speci precum: fragul sau capsunul sălbatic.

De unde provine boala
Transmiterea bolii se face cel mai des prin înființarea de culturi cu material infectat, dar și datorita afidelor si purecilor. Virusul prezent la una dintre plante va fi purtat și la alte plante de către afide (mici dăunători).

Semnele de boală
Frunzele plantelor se deformează, se increţesc și au peţitolul scurt. Mai pot apărea și pete clorotice, o decolorare gălbui, în jurul nervurilor. Plantele afectate cresc în mod neuniform și a fructe mici și puține.

Metode de prevenire
Se recomandă înființarea de culturi cu material sănătos și lipsit de boli.
Se poate utiliza un soi de căpșun tolerant la această boală.
O altă varianta pentru prevenirea răspândirii acestei boli, este înființarea de culturi barieră pentru afide, precum este cultura de porumb. Dacă această varianta nu este viabilă, se pot combate afidele cu insecticidele specifice.

Din nefericire nu există substanță chimică pentru a ajută lupta împotriva virozelor. Astfel, măsurile care se pot lua, pot fi doar profilactice, prin procurarea de material săditor sănătos din pepiniere autorizate, și de asemenea, combaterea afidelor, purecilor sau nematozilor prin insecticidele specifice.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x