Incretirea frunzelor la capsuni


Încreţirea frunzelor de căpșun reprezintă o boală provocată de viruși (viroză), periculoasă pentru plantațiile de căpșun. Prezența acestei boli, produce pagube serioase asupra producției. Pe lângă plantațiile de căpșun, mai pot fi infectate de această boală și alte speci precum: fragul sau capsunul sălbatic.

De unde provine boala
Transmiterea bolii se face cel mai des prin înființarea de culturi cu material infectat, dar și datorita afidelor si purecilor. Virusul prezent la una dintre plante va fi purtat și la alte plante de către afide (mici dăunători).

Semnele de boală
Frunzele plantelor se deformează, se increţesc și au peţitolul scurt. Mai pot apărea și pete clorotice, o decolorare gălbui, în jurul nervurilor. Plantele afectate cresc în mod neuniform și a fructe mici și puține.

Metode de prevenire
Se recomandă înființarea de culturi cu material sănătos și lipsit de boli.
Se poate utiliza un soi de căpșun tolerant la această boală.
O altă varianta pentru prevenirea răspândirii acestei boli, este înființarea de culturi barieră pentru afide, precum este cultura de porumb. Dacă această varianta nu este viabilă, se pot combate afidele cu insecticidele specifice.

Din nefericire nu există substanță chimică pentru a ajută lupta împotriva virozelor. Astfel, măsurile care se pot lua, pot fi doar profilactice, prin procurarea de material săditor sănătos din pepiniere autorizate, și de asemenea, combaterea afidelor, purecilor sau nematozilor prin insecticidele specifice.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile