parchet

Parchetul, curat și primitor la fel ca în prima zi


Parchetul nu se demodează, este elegant și este cea mai caldă alegere. Dar, cum să aveți grijă de podeaua din lemn, astfel încât să arate perfect pentru mulți ani?

Îngrijirea parchetului din lemn masiv. Dacă ați ales parchetul din lemn masiv, vă puteți considera norocoși, pentru că nimeni nu-l întrece la frumusețe. Dar pentru că este realizat 100% din lemn, cu trecerea timpului parchetul masiv îmbătrânește și își schimbă nuanța. În timp tinde să se închidă la culoare, așa că este important să-l protejați cu un lac bun și să-l rașchetați la fiecare 10 ani, aproximativ. Este o podea vie, unică. Cel mai important lucru este să îndepărtați zilnic praful și mizeria de pe suprafața lui, astfel încât să nu se zgârie.

Îngrijirea parchetului multistrat. Trebuie avut în vedere că, în cazul parchetului multistrat, numai stratul superior este lemn, restul este placaj sau PAL. Acest tip de parchet are nevoie de aceeași îngrijire ca o podea solidă, ca un parchet masiv, dar nu poate fi lustruit la fel de mult ca cel din urmă. Este important să acordați atenție rosturilor și colțurilor, aici se acumulează murdăria și poate deteriora ulterior parchetul. O dată pe săptămână, sau ori de câte ori este nevoie, treceți cu mopul ușor umed pentru a îndepărta resturile.

Îngrijirea parchetului laminat. Parchetul laminat este alcătuit din fibre de lemn de înaltă densitate, deci nu este de fapt lemn și nu poate fi lustruit. Datorită rezistenței sale, poate fi folosit în zone expuse la apă, precum bucătărie și baie. Nu același lucru este valabil pentru parchetul din lemn masiv, întrucat umiditatea este marele dușman al podelelor din lemn. Pentru a proteja parchetul de umiditate, ideal este să mențineți casa la o umiditate între 35 și 60%.

Fără ceară, fără produse chimice. Curățați parchetul cu produse specifice, întotdeauna în cantitatea recomandată de producător sau cu un produs de curățat compus din apă fierbinte și puțin oțet (dacă aveți dubii, testați pe o zonă discretă). Produsele cu ceară sau siliconi și produsele abrazive vă pot strica lacul parchetului.

Curățați petele imediat. Cu cât acționați mai repede asupra petelor, cu atât acestea vor fi mai ușor de îndepărtat. Dacă sunt pete de băuturi, frecați cu o cârpă moale înmuiată în apă fierbinte și puțin detergent neutru. Nu folosiți niciodată obiecte dure, acestea pot zgâria suprafața parchetului. Petele care se lipesc de podea, cum ar fi ceara, pot fi tratate cu gheață și apoi îndepărtate cu grijă.

Zgârieturi pe suprafața parchetului. În funcție de adâncimea unei zgârieturi puteți folosi un produs sau altul. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să curățați zona zgâriată cu o cârpă și să șlefuiți puțin suprafața. Dacă este o zgârietură superficială puteți folosi un marker special pentru lemn. Identificați culoarea markerului care seamănă cel mai mult cu cea a parchetului și aplicați-l cu atenție. O modalitate bună este să aplicați marker pe o cârpă de bumbac și apoi să frecați cu ea zona zgâriată. Dacă fisura este mai adâncă, umpleți-o cu un bețișor de ceară pentru podea sau un chit special (acest tip de chit se găsește în mai multe nuanțe).

Cum puteți să preveniți decolorarea parchetului?

Expunerea directă la soare provoacă oxidare și schimbări de culoare în lemn. Acest lucru poate fi evitat cu gesturi la fel de simple precum: coborârea jaluzelelor sau tragerea draperiilor. Iar acest lucru trebuie făcut mai ales în perioada când soarele are putere maximă. În mod ideal, finisajul podelei ar trebui să fie realizat de așa manieră încât să joace rol de ecran care filtrează razele ultraviolete.

După cum spune o vorbă înțeleaptă, este mai bine să previi decât să repari. Ei bine, același lucru se întâmplă și cu podelele din lemn. Cu cât sunteți mai atenți ca murdăria să nu se mențină mult timp pe parchet, cu atât acesta se va păstra într-o formă bună mult timp. Nu spune nimeni să vă plimbați în vârful picioarelor prin casă toată ziua, dar este important să țineți cont de câteva sfaturi simple, care vă vor face parchetul să strălucească de lumina proprie.

Atenție la încălțăminte și la mobilier! Cu cât mergeți mai puțin în pantofi de stradă în interiorul casei, cu atât mai bine. Iar încălțămintea care pedepsește cel mai mult parchetul sunt pantofii cu toc, așa că scoateți-i cât mai repede. Un alt sfat este să nu târâți pe parchet scaune sau alte piese mobilier, pentru a evita zgârieturile.

Curățarea parchetului poate părea o sarcină complicată, mai ales când parchetul este grav deteriorat de trecerea timpului. În aceste cazuri, de obicei, e posibil ca stratul de protecție care i-a dat acea strălucire satinată, elegantă să se fi pierdut. Astfel că, parchetul capătă un aspect tern, fără viață, care, oricât de mult ai curăța, continuă să arate învechit. Parchetul pare și mai dificil de curățat când vine vorba de parchet din lemn care a fost lăcuit sau cerat la vremea sa, dar a cărui ceară și-a pierdut din calități, făcând podeaua să pară veche și murdară. Totuși, prin cumpărarea produselor potrivite, reînnoirea, curățarea și lustruirea parchetului este o sarcină foarte simplă pe care o puteți face singuri și să obțineți rezultate profesionale.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile