In mod normal baia este locul cel mai expus la umiditate si deci la aparitia mucegaiului. Apa stătătoare și produsele de igienă personală facilitează apariția ciupercilor, de care nu sunt ușor de scăpat.
Mucegaiul, mai ales mucegaiul negru, se indeparteaza greu si este cel mai periculos pentru ca atunci cand incerci sa il indepartezi, deseori elibereaza spori care nu sunt buni pentru sanatatea ta deoarece pot provoca alergii si astm. Pe langa faptul ca este ceva inestetic, mucegaiul ajunge sa deterioreze materialele din baie pe termen lung, asa ca este extrem de important sa va asigurati ca nu apare.
Primul semn de avertizare vor fi punctele negre, un indiciu că mucegaiul apare deja în baia noastră. Este important să-l îndepărtați cât mai curând posibil, iar produsele de casă funcționează foarte bine.
Oțet alb, apă caldă și bicarbonat de sodiu
Pentru a scăpa de mucegaiul care se acumulează în baie, cum ar fi în chiuvetă, duș sau toaletă, amestecați un litru de apă caldă cu trei sferturi de oțet alb și două linguri de bicarbonat de sodiu într-un borcan sau sticlă. Agitați puternic pentru ca toate ingredientele să se amestece bine și turnați amestecul direct pe petele de mucegai, lăsând să acționeze aproximativ o jumătate de oră.
Apoi, frecați cu o periuță de dinți sau un burete pentru a putea ajunge la colțurile cel mai greu de curățat și asigurați-vă că mucegaiul negru a dispărut. Ulterior, clătim cu un jet de apă fierbinte, uscându-ne imediat, astfel încât să nu rămână urme de umiditate.
Alternative la înălbitor: alcool și peroxid de hidrogen (apă oxigenată)
Din punct de vedere al sănătății poate fi interesant să cauți alternative la înălbitor pentru a îndepărta mucegaiul din băi. Pentru îndepărtarea mucegaiului putem folosi apă fierbinte amestecată cu alcool etilic 80% sau putem folosi și peroxid de hidrogen (apa oxigenată) amestecat cu apă fierbinte, și folosim aceste amestecuri în același mod ca bicarbonatul de sodiu.
Cum să previi apariția mucegaiului în baie
Este foarte frecvent să apară mucegai în baie, mai ales dacă a rămas apă stagnantă. Dacă nu a apărut încă, există o serie de trucuri pentru a preveni apariția mucegaiului.
Este important să păstrăm baia curată, uscată și, dacă baia noastră are ferestre, deschise și ventilate, pentru ca apa să nu stagneze și să nu se evapore în mod natural. Uscarea bine a zonei dupa utilizare este foarte importanta pentru a preveni aparitia mucegaiului, deoarece vom evita acumularea de apa. Acest lucru nu trebuie făcut doar la duș, ci și în chiuvete sau oriunde în casă cu exces de umiditate.
Indiferent ca curatam baia in fiecare saptamana, este important sa curatam dusul, chiuveta si toaleta cu unul dintre aceste produse cel putin o data pe luna. Chiar dacă nu există mucegai, este convenabil să aplicați apă fierbinte cu oțet alb sau bicarbonat de sodiu și apoi să uscați bine cu o cârpă curată. În acest fel vom preveni stagnarea apei și dezvoltarea mucegaiului.