Led RGB vs Led RGBW – ce banda led sa alegi


LED-urile sunt adesea folosite în sistemele de iluminat în care se utilizează o mare varietate de LED-uri albe. Din ce în ce mai des, însă, se folosesc LED-uri colorate, în principal pentru iluminatul interior, ceea ce oferă efecte estetice interesante. Cea mai avansată soluție de acest tip sunt benzile LED RGBW, a căror culoare poate fi controlată fără probleme, atingând aproape orice culoare de lumină din gama vizibilă.

Ce mai merită să știi despre aceste benzi cu led? Mai presus de toate, sunt convenabile de utilizat. Nu trebuie să ajungem utilizam pistoale de lipit sau conectori complicati – conectarea benzilor și conectarea sursei de alimentare este simplă, iar instalarea benzii LED se limitează, de obicei, la utilizarea benzii adezive cu două fețe.

De ce sunt folosite ledurile RGB?
RGB este un model de culoare aditiv în care luminile roșii, verzi și albastre sunt combinate într-o varietate de moduri pentru a reproduce o gamă largă de culori. Denumirea modelului provine direct de la denumirile engleze ale culorilor primare folosite.

Cum se conecteaza benzile led RGB?
Cele mai multe benzi RGB sunt construite folosind LED-uri RGB clasice cu patru fire – un anod sau catod comun și un singur cablu pentru fiecare culoare (firul roșu în acest caz este sursa de alimentare a canalului R). Cablurile nu pot fi conectate direct la sursa de alimentare, deoarece este necesar un driver (controler), datorită căruia putem schimba cu ușurință culoarea.

Ce controler ar trebui sa aleg?
Pe piață sunt disponibile diverse benzi RGB cu drivere integrate. Sunt benzi cu putere și număr diferit de LED-uri, ceea ce se traduce în diferite niveluri de luminozitate. Aceste tipuri de produse constau din 30 până la 144 de LED-uri pe metru și au o putere maximă de 36W până la 86,4W (pe 1 metru de bandă).

Benzile RGB pot fi alimentate la 5V, 12V sau 24V DC (sunt disponibile în mod obișnuit surse de alimentare cu astfel de parametri). Alegerea unei benzi LED specifice trebuie dictată de tensiunea de alimentare disponibilă într-un anumit sistem (desigur, tăierea benzii LED nu îi schimbă tensiunea nominală). De exemplu, o bandă alimentată cu o tensiune de 5 V va fi perfectă pentru un sistem de microcontroler, iar o bandă alimentată cu o tensiune de 24 V într-un sistem industrial. În plus, atunci când alegeți o bandă LED pentru aplicații industriale, merită să acordați atenție clasei de protecție a produsului. Alegerea unui model IP65, puteți conta pe fiabilitatea sistemului, deoarece această clasă garantează etanșeitatea la praf și protecție împotriva umezelii. Informațiile despre cum să conectați sursa de alimentare la driver și despre cum să conectați banda LED sunt de obicei incluse pe corpul controlerului (rareori există cazuri când va fi necesară lipirea benzii LED).

Led RGB vs Led RGBW – ce leduri sa aleg?
Banda LED RGB standard folosește un sistem format din trei LED-uri (roșu, verde și albastru). Poate produce o gamă largă de culori amestecând cele trei culori menționate, dar chiar și atunci când toate cele trei LED-uri sunt aprinse la luminozitate maximă, culoarea rezultată este departe de a fi ideală. Prin urmare, se folosesc benzi LED RGB + W , care folosesc patru elemente: RGB și o diodă emițătoare de lumină suplimentară, albă.

Deși banda RGB poate obține o culoare apropiată de alb, un LED alb dedicat în structură oferă un ton de alb mult mai curat și permite utilizarea unui cip suplimentar alb cald sau rece. În plus, cipul alb oferă capacități suplimentare de amestecare a culorilor cu cipurile RGB, permițându-vă să creați o gamă largă de nuanțe unice.

Iată câteva dintre diferențele importante dintre luminile LED RGB și RGBW:

RGB – cip LED 3 în 1
Luminile LED RGB folosesc cip LED 3 în 1 care este alcătuit din culorile primare; roșu, verde și albastru.

RGBW – cip LED 4 în 1
Banda LED RGBW 4 în 1 este alcatuita din culorile rosu, verde si albastru si alb. Dar de ce este nevoie de un cip suplimentar? După cum am menționat mai devreme, o bandă LED RGB standard nu poate produce alb pur. Deci, un cip LED alb dedicat produce un ton de alb mai rafinat, care se adaugă la intensitatea culorilor care pot fi produse.

Iluminează obiectele colorate
Luminile LED RGBW luminează obiectele colorate și tonurile pielii mai natural decât luminile LED RGB obișnuite.

Paletă de culori mai plină
Luminile LED RGBW permit o paletă de culori mult mai plină în comparație cu luminile RGB.

Performanță mai precisă
Luminile LED RGBW oferă performanțe mai precise decât LED-urile RGB.

Iluminare cu spectru complet
LED-urile RGBW realizează ceea ce poate fi descris ca iluminare cu spectru complet mult mai bine decât LED-urile RGB.

Lumina LED RGBW este mai bună decât RGB
În general, lumina LED RGBW este mai bună decât cea RGB. Adăugarea cipului LED alb contribuie la o calitate mai bună a luminii, la un consum mai mic de energie și la o eficiență mai mare a luminii. Se pare că lumina LED RGB este suficient de bună pentru a satisface nevoile de iluminare ornamentală colorată. Dar ar trebui să luăm în considerare și efectele asupra mediului. Schimbările climatice devin din ce în ce mai grave, de ce să nu alegeți un LED RGBW care economisește energie pentru a aborda un mod de iluminare durabil.

Unde se folosesc ledurile RGBW?
În general în interior pentru amenajarea spațiilor ambientale, în living, în spatele mobilierului sau chiar în bucătărie. Totul tine de creativitatea dumneavoastră. Se pot folosi și în exterior, însă trebuie luat în calcul ratingul de protecție (IP). Cele pentru exterior trebuie să fie IP65 sau IP66.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile