Connect with us

Ghid Practic Casa

Led RGB vs Led RGBW – ce banda led sa alegi

Published

on

LED-urile sunt adesea folosite în sistemele de iluminat în care se utilizează o mare varietate de LED-uri albe. Din ce în ce mai des, însă, se folosesc LED-uri colorate, în principal pentru iluminatul interior, ceea ce oferă efecte estetice interesante. Cea mai avansată soluție de acest tip sunt benzile LED RGBW, a căror culoare poate fi controlată fără probleme, atingând aproape orice culoare de lumină din gama vizibilă.

Ce mai merită să știi despre aceste benzi cu led? Mai presus de toate, sunt convenabile de utilizat. Nu trebuie să ajungem utilizam pistoale de lipit sau conectori complicati – conectarea benzilor și conectarea sursei de alimentare este simplă, iar instalarea benzii LED se limitează, de obicei, la utilizarea benzii adezive cu două fețe.

De ce sunt folosite ledurile RGB?
RGB este un model de culoare aditiv în care luminile roșii, verzi și albastre sunt combinate într-o varietate de moduri pentru a reproduce o gamă largă de culori. Denumirea modelului provine direct de la denumirile engleze ale culorilor primare folosite.

Cum se conecteaza benzile led RGB?
Cele mai multe benzi RGB sunt construite folosind LED-uri RGB clasice cu patru fire – un anod sau catod comun și un singur cablu pentru fiecare culoare (firul roșu în acest caz este sursa de alimentare a canalului R). Cablurile nu pot fi conectate direct la sursa de alimentare, deoarece este necesar un driver (controler), datorită căruia putem schimba cu ușurință culoarea.

Ce controler ar trebui sa aleg?
Pe piață sunt disponibile diverse benzi RGB cu drivere integrate. Sunt benzi cu putere și număr diferit de LED-uri, ceea ce se traduce în diferite niveluri de luminozitate. Aceste tipuri de produse constau din 30 până la 144 de LED-uri pe metru și au o putere maximă de 36W până la 86,4W (pe 1 metru de bandă).

Benzile RGB pot fi alimentate la 5V, 12V sau 24V DC (sunt disponibile în mod obișnuit surse de alimentare cu astfel de parametri). Alegerea unei benzi LED specifice trebuie dictată de tensiunea de alimentare disponibilă într-un anumit sistem (desigur, tăierea benzii LED nu îi schimbă tensiunea nominală). De exemplu, o bandă alimentată cu o tensiune de 5 V va fi perfectă pentru un sistem de microcontroler, iar o bandă alimentată cu o tensiune de 24 V într-un sistem industrial. În plus, atunci când alegeți o bandă LED pentru aplicații industriale, merită să acordați atenție clasei de protecție a produsului. Alegerea unui model IP65, puteți conta pe fiabilitatea sistemului, deoarece această clasă garantează etanșeitatea la praf și protecție împotriva umezelii. Informațiile despre cum să conectați sursa de alimentare la driver și despre cum să conectați banda LED sunt de obicei incluse pe corpul controlerului (rareori există cazuri când va fi necesară lipirea benzii LED).

Led RGB vs Led RGBW – ce leduri sa aleg?
Banda LED RGB standard folosește un sistem format din trei LED-uri (roșu, verde și albastru). Poate produce o gamă largă de culori amestecând cele trei culori menționate, dar chiar și atunci când toate cele trei LED-uri sunt aprinse la luminozitate maximă, culoarea rezultată este departe de a fi ideală. Prin urmare, se folosesc benzi LED RGB + W , care folosesc patru elemente: RGB și o diodă emițătoare de lumină suplimentară, albă.

Deși banda RGB poate obține o culoare apropiată de alb, un LED alb dedicat în structură oferă un ton de alb mult mai curat și permite utilizarea unui cip suplimentar alb cald sau rece. În plus, cipul alb oferă capacități suplimentare de amestecare a culorilor cu cipurile RGB, permițându-vă să creați o gamă largă de nuanțe unice.

Iată câteva dintre diferențele importante dintre luminile LED RGB și RGBW:

RGB – cip LED 3 în 1
Luminile LED RGB folosesc cip LED 3 în 1 care este alcătuit din culorile primare; roșu, verde și albastru.

RGBW – cip LED 4 în 1
Banda LED RGBW 4 în 1 este alcatuita din culorile rosu, verde si albastru si alb. Dar de ce este nevoie de un cip suplimentar? După cum am menționat mai devreme, o bandă LED RGB standard nu poate produce alb pur. Deci, un cip LED alb dedicat produce un ton de alb mai rafinat, care se adaugă la intensitatea culorilor care pot fi produse.

Iluminează obiectele colorate
Luminile LED RGBW luminează obiectele colorate și tonurile pielii mai natural decât luminile LED RGB obișnuite.

Paletă de culori mai plină
Luminile LED RGBW permit o paletă de culori mult mai plină în comparație cu luminile RGB.

Performanță mai precisă
Luminile LED RGBW oferă performanțe mai precise decât LED-urile RGB.

Iluminare cu spectru complet
LED-urile RGBW realizează ceea ce poate fi descris ca iluminare cu spectru complet mult mai bine decât LED-urile RGB.

Lumina LED RGBW este mai bună decât RGB
În general, lumina LED RGBW este mai bună decât cea RGB. Adăugarea cipului LED alb contribuie la o calitate mai bună a luminii, la un consum mai mic de energie și la o eficiență mai mare a luminii. Se pare că lumina LED RGB este suficient de bună pentru a satisface nevoile de iluminare ornamentală colorată. Dar ar trebui să luăm în considerare și efectele asupra mediului. Schimbările climatice devin din ce în ce mai grave, de ce să nu alegeți un LED RGBW care economisește energie pentru a aborda un mod de iluminare durabil.

Unde se folosesc ledurile RGBW?
În general în interior pentru amenajarea spațiilor ambientale, în living, în spatele mobilierului sau chiar în bucătărie. Totul tine de creativitatea dumneavoastră. Se pot folosi și în exterior, însă trebuie luat în calcul ratingul de protecție (IP). Cele pentru exterior trebuie să fie IP65 sau IP66.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Plante care absorb umiditatea din casa

Published

on

By

plante care absorb umiditatea

Umiditatea în casă este o problemă destul de comună și deloc nesemnificativă. Locuirea în medii excesiv de umede poate provoca, de fapt, probleme de sănătate, în special pentru cei care suferă de alergii. Folosirea unui dezumidificator sau instalarea sistemelor de filtrare este cu siguranță alegerea potrivită. Dar amintiți-vă că problema poate fi rezolvată și prevenită și într-un mod mult mai ecologic și mai ieftin. Putem recurge de fapt la plante împotriva umidității din casă.

Plante împotriva umidității casei: cum funcționează

Sunt un fel de umidificatoare și  ionizatoare naturale. Prin frunzele și pământul lor sunt capabili să absoarbă umiditatea prezentă în casă.

Așezați-le în încăperi care mai mult decât altele au problema umidității și mucegaiului, cum ar fi baia. Acestea creează un mediu sănătos și verde și ajută la îmbunătățirea calității aerului din casă.

Plante care absorb umiditatea din casa: ce sunt

Să vedem împreună din ce specii să alegem.

 • Aloe. Cunoscută pentru proprietățile sale cosmetice, aloe vera este una dintre plantele perfecte împotriva umidității, deoarece poate capta cu ușurință excesul de umiditate, făcând mediul înconjurător mai sănătos. Ar trebui plasat într-un loc cu lumină indirectă a soarelui, poate iluminat de o fereastră interioară. Prea multă lumină directă a soarelui poate arde frunzele. 
Aloe Vera
 • Feriga. Planta tipica care a fost folosita intotdeauna la mobilarea baii. Bogate în frunze verzi strălucitoare, ferigile nu se tem de schimbările bruște de temperatură și absorb umiditatea din casă. Mici ca dimensiuni, sunt bine venite chiar și în spații mici și, nu în ultimul rând, nu necesită îngrijire deosebită. Unelor variante le place lumina puternică, în timp ce altora le place puțin mai moderată și mai puțin puternică. 
Feriga
 • Orhideea. Originară din țările tropicale, orhideele se dezvoltă în condiții calde și umede. Datorita acestor caracteristici sunt ideale pentru amenajarea baii si bucatariei, zone ale casei in care riscul de condens si umiditate este foarte mare. Dar pe lângă această caracteristică practică utilă, trebuie să ne amintim că orhideele sunt plante foarte elegante și rafinate, care dau o notă de clasă mediului. Există multe varietăți, de la cel alb, cel mai elegant și mai sofisticat dintre toate, până la cele mai colorate. 
 • Bambus. Planta de bambus este, de asemenea, foarte eficientă împotriva umidității. Varianta ideală pentru cazul nostru specific este cea bambusul pitic, deoarece crește puțin și nu trebuie să fie repotat prea des. În plus, poate fi amplasat și pe un raft sau într-un colț pentru a lumina și a face camera mai primitoare. Iubește lumina slabă, motiv pentru care este perfect și într-o baie oarbă iluminată indirect.
 • Aglaonema. Provenită din China, este o plantă veșnic verde care poate supraviețui chiar și cu foarte puțină apă. Iubește umiditatea și lumina scăzută sau indirectă. Suportă bine chiar și temperaturile destul de scăzute. O plantă perfectă pentru cei incepatori, deoarece nu este deosebit de delicată și nu necesită îngrijire deosebită. Având în vedere caracteristicile sale și condițiile în care adoră să trăiască, aglaonema este planta ideală de așezat în baie.
Aglaonema
 • Filodendron. Plantă de origine tropicală, filodendronul iubește lumina strălucitoare și aerul umed. Este usor de cultivat.
 • Asparagină. O altă plantă cunoscută pentru capacitatea sa de a absorbi umiditatea casei este asparagina. Se hrănește cu umiditate și crește bine în prezența a multă lumină. Cu toate acestea, este capabil să supraviețuiască chiar și cu o luminozitate mai moderată. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru băile oarbe.
 • Iederă. Extrem de scenografică datorită obiceiului său în cascadă, iedera iubește foarte mult umiditatea. De aceea este deosebit de potrivit pentru absorbția umidității excesive care se formează în casă. În plus, datorită ramurilor lungi și subțiri și a frunzelor în formă de inimă, creează frumoase decorațiuni romantice.
 • Azalee. Azalea apare printre cele mai potrivite plante pentru a trăi în interior pe timpul iernii. Nu-i place climatul uscat ci dimpotriva, creste foarte bine in context umed. Important este să nu-l expui la curenți. Există multe varietăți. Una dintre cele mai recomandate este cea de foioase: emana un miros amețitor foarte plăcut și funcționează ca un dezumidificator natural.
 • Sansevieria trifasciata. numele său comun este „limba soacrei”. Oricum ai vrea să-i spui, este o plantă tropicală cu frunze lungi și groase, verzi, care tind să crească în sus. Trăiește foarte bine în medii umede. Din acest motiv este inclusă și printre plantele utile pentru absorbția unui exces de umiditate și pentru purificarea aerului de poluanți. Sanseveria crește în lățime. Pentru a preveni răspândirea prea multă, puteți încerca să-l țineți înconjurând-o cu bandă adezivă. Alternativ, poate fi agățat, pentru un efect de cascadă spectaculos! Trăiește bine atât în ​​contexte de lumină intensă, cât și în cele moderate. Nu necesită îngrijire specială.
Sansevieria trifasciata
 • Aspidistra. Supranumită și „planta de plumb”, aspidistra este planta perfectă pentru cei mai incepatori. Este atât de nepretențios încât este practic imposibil să-l faci să moară. Absoarbe umezeala si decoreaza elegant in acelasi timp. Trăiește bine chiar și în prezența luminii puține sau a luminii indirecte.
 • Gerbera. Vesele și colorate, gerberele seamănă cu margaretele mari în culori intense: de la galben la portocaliu și de la roșu la roz intens. Sunt ideale ca plante de păstrat în interior pe timpul iernii. De fapt, se tem de frig și de îngheț, în timp ce preferă mediile umede. A avea gerbere in casa ta inseamna asadar sa scapi de umiditate si sa dai o nota de culoare in timpul iernii gri. Cunoscută și sub numele de „margareta africană”, gerbera ține muștele departe.
 • Pothos. Iată o altă plantă cu un obicei în cascadă sau cățărător care se hrănește cu umiditate. Practic indestructibil, pothos-ul este perfect pentru bai oarbe sau foarte luminoase. Crește în lungime ca o viță de vie. Captează umiditatea din jur și în același timp decorează mediul. Efectul obținut prin agățarea lui de tavan este foarte frumos.
 • Begonia. Să încheiem turul nostru de plante care se hrănesc cu umiditate cu begonia. La fel ca toate plantele pe care le-am văzut până acum, begonia se dezvoltă și în soluri umede, bine drenate și funcționează perfect ca un dezumidificator natural. Necesită puțină îngrijire. Singurul avertisment: nu o expune direct la lumina soarelui. Extrem de ornamentală și decorativă, begonia este planta perfectă pentru a înfrumuseța și a da o notă de culoare și viață mediului.

Umiditatea în casă: cum se calculează nivelul ideal

Termenul „umiditate” se referă la cantitatea de apă sau vapori de apă prezentă în atmosferă și în mediu.

Dar de unde știi nivelul de umiditate din casă pentru a ști dacă avem prea mult sau prea puțin?

Rata de umiditate este calculată ca procent folosind un instrument special numit higrometru.

Evident, gradul de umiditate nu este întotdeauna același, deoarece variază în funcție de sezonul în care te afli. Cu titlu indicativ putem spune că:

 • iarna temperatura in casa ar trebui sa fie in jur de 20°C cu un nivel de umiditate intre 45 si 47%. 
 • vara, temperatura internă ar trebui să fie în jur de 25-26 ° C, cu o umiditate de 55%.

Consecințele asupra sănătății ale excesului de umiditate în casă

Dar de ce este atât de important să reducem gradul de umiditate din casă? Un exces de umiditate poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Iată cele mai comune:

 • alergii respiratorii cauzate în principal de micotoxine și spori care sunt eliberați de mucegaiuri, la rândul lor, o consecință directă a unui exces de umiditate în aer.
 • astm bronșic, care se prezintă cu dificultăți evidente la respirație
 • rinita alergică ale cărei simptome principale sunt tusea, curgerea nasului, cefaleea etc…
 • conjunctivită, inflamație a membranei oculare
 • probleme dermatologice care se prezintă cu exfoliere a pielii, erupții cutanate și mâncărime
 • dificultate de concentrare asociată adesea cu amețeli și dureri de cap
Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x