Connect with us

Culturi agricole

Infiintare plantatie de alun: ce investitie ai si la ce profit sa te astepti

Published

on

Plantatia de alun este la mare cautare in Romania, si trebuie sa recunoastem, ca este una dintre cele mai rentabile afaceri agricole de la noi din tara. Trebuie stiut inca de la inceput ca necesita o investitie medie, dar care se amortizeaza intr-un interval relativ scurt, in comparatie cu alte culturi.

Profiturile din plantatiile de alun sunt generoase, primele venituri facand-si prezenta dupa aproximativ 3 ani de zile.

Productia de alune pe hectar: ~ 450 de kilograme
In general alunii rodesc dupa aproximativ 3 ani de la plantare, iar in primul an de rod, productia este de aproximativ 150 de kilograme la hectar. Deseori, dupa anul 4 de la plantare, un hectar produce aproximativ 450 de kilograme.

Necesarul de puieti de alun la hectar: ~ 1000 de puieti
Alunul se planteaza deobicei toamna, si pentru a acoperi un hectar, este nevoie de aproximativ 1000 de bucati.
Incepand cu luna noiembrie, in perioada de repaso vegetativ, se poate incepe lantarea. Se va avea in vedere si un sistem de irigiat.

Soiuri de alun: Rotunde de Roman numite si Tonda Gentile Romana
Caracteristicile acestui soi: coaja groasa si rezistenta, un miez detine aproximativ 50% din greutatea alunei, fructe grupate cate 2-4. Este soiul care se foloseste cel mai des in industria ciocolatei si are un randament bun miez-coaja, fiind in proportii de 50-50%. Soiurile care fac alune de masa, au un randament mai mic de coaja-miez.

Schema de plantare alun
Alunul merge pe orice tip de sol, excepetie facand doar solul mlastinos. Numarul de pueiti de pe un hectar difera in functie de schema de plantare, dar deobiei intr-un hecetar intra aproximativ 900-1000 de puieti. Se folosesc mai multe scmehe, una dintre ele fiind de 3 pe 3 (3 metri lungime intre arbusti si 3 metri latime intre randuri). Aceasta schema este doar pentru a se lucra manual si nu cu tractorul. Daca se doreste intrarea cu tractorul, se poate folosi schema de 4 metri intre randuri si 3 metri pe rand.

Lucrari de intretinere a plantatiei de alun
Cel mai des trebuie taiata iarba cu tractorul sau cu motocoasa, dar se poate folosi si erbicid. Recomandata este o saparae toamna si primavara cu un motocultor pentru a elimina buruienile. Taierile la alun se fac dupa al 4-lea an, in functie de cum evolueaza planta.

Pe parcrsul unui an, se fac cateva stropiri pentru a nu intampina probleme cu daunatorii.
Cea mai buna intretinere la plantatia de alun ramane irigarea. Daca se iriga, productivitatea la hectar este mult mai mare.

Pretul alunelor
In general pretul pleaca de la 15 lei kilogramul in coaja si ajunge pana la 50 de lei kilogramul de miez de alune. Recoltarea alunelor incepe pe la jumatatea lunii august si tine cam o luna, pana spre sfarsitul lui septembrie. Pentru a coji alunele se poate folosi un utilaj simplu, in valoare de 300 de lei, arata ca o moara de tocat struguri.

Pretul unui puuiet de alun costa 14 lei
Daca pentru un hectar avem nevoie de circa 1000 de bucati, asta inseamna ca pretul pentru a infiinta un hectar se ridica la 14000 lei, ceea ce inseamna in jur de 3000 de euro.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cultura de capşuni

Incretirea frunzelor la capsuni

Published

on

By

Încreţirea frunzelor de căpșun reprezintă o boală provocată de viruși (viroză), periculoasă pentru plantațiile de căpșun. Prezența acestei boli, produce pagube serioase asupra producției. Pe lângă plantațiile de căpșun, mai pot fi infectate de această boală și alte speci precum: fragul sau capsunul sălbatic.

De unde provine boala
Transmiterea bolii se face cel mai des prin înființarea de culturi cu material infectat, dar și datorita afidelor si purecilor. Virusul prezent la una dintre plante va fi purtat și la alte plante de către afide (mici dăunători).

Semnele de boală
Frunzele plantelor se deformează, se increţesc și au peţitolul scurt. Mai pot apărea și pete clorotice, o decolorare gălbui, în jurul nervurilor. Plantele afectate cresc în mod neuniform și a fructe mici și puține.

Metode de prevenire
Se recomandă înființarea de culturi cu material sănătos și lipsit de boli.
Se poate utiliza un soi de căpșun tolerant la această boală.
O altă varianta pentru prevenirea răspândirii acestei boli, este înființarea de culturi barieră pentru afide, precum este cultura de porumb. Dacă această varianta nu este viabilă, se pot combate afidele cu insecticidele specifice.

Din nefericire nu există substanță chimică pentru a ajută lupta împotriva virozelor. Astfel, măsurile care se pot lua, pot fi doar profilactice, prin procurarea de material săditor sănătos din pepiniere autorizate, și de asemenea, combaterea afidelor, purecilor sau nematozilor prin insecticidele specifice.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x