Connect with us

Ghid Practic Casa

Flori de balcon: tipurile pentru un balcon in soare sau umbra

Published

on

flori de balcon

Nu toți avem ocazia să cultivăm plante și flori în grădină, într-adevăr cei mai mulți dintre noi suntem nevoiți să ne mulțumim cu florile de balcon în spații mai mult sau mai puțin înguste. Dar cine a spus că florile de balcon trebuie neapărat să-ți reducă creativitatea? Iată un scurt ghid despre cum să-ți faci balconul de invidiat!

În primul rând, evaluați cu atenție gradul de expunere la soare, astfel încât să puteți alege florile care pot crește în acea zonă specifică. Apoi înarmează-te cu toate uneltele (lopeți, pământ, ghivece și farfurii) și alege-ți cu grijă plantele.

Vă recomandăm să vă concentrați atât pe plante veșnic verzi, pentru a avea  un balcon plin de nuanțe de verde chiar și în sezonul rece, cât și pe plante cu o înflorire bogată, pentru a crea adevărate explozii de culoare în perioadele cele mai favorabile.

Puteți elimina orice capriciu, combinând diferite specii și nuanțe împreună pentru a crea compoziții unice și originale!

Plantele de sezon necesită îngrijire specială, așa că nu uitați să adăugați gunoi de grajd în jardiniere și să preferați ceva îngrășământ lichid pe timpul verii pentru ghivecele deja înflorite.

Dar care sunt plantele perfecte pentru balcoane? Am putea face o listă foarte lungă, așa că să începem cu cele mai cunoscute.

Care sunt cele mai populare flori de balcon?

Să începem cu cele mai comune și cunoscute flori:

 • Crini Grandiflora. Sunt printre speciile cu flori bogate, între iunie și august îți vor colora balcoanele și se vor adapta bine între arbuști și plante perene cu condiția să nu depășească 60-80 cm înălțime. Dacă plantele perene sunt mai înalte, atunci se recomandă gladiole care înfloresc din iunie până în septembrie.
Crin Grandiflora
 • Begoniile o specie foarte colorată și de lungă durată este begonia tuberhybrida, din care găsim pe piață soiul „Non stop” care înflorește din iunie până în noiembrie.
Begonii
 • Terrace dahlia garantează acoperire din iulie până în noiembrie și este potrivită atât pentru jardiniere, cât și pentru ghivece.
Terrace dahlia
 • Azalea japoneză. Pentru cei care își doresc ceva mai rafinat, pot îndrăzni cu această plantă de puieți care înflorește între aprilie și mai. Nu o confundați cu clasica azalee cu flori roz, o plantă care are nevoie de raze în perioada primăverii, dar care trebuie adăpostită imediat ce sosește vara.
Azalea japoneza
 • Primulele și violetele sunt cunoscute pentru florile lor viu colorate, dar în cazul violetelor aveți grijă să nu le lăsați prea expuse la razele verii.
Primulele si violetele
 • Nasturtium este potrivit pentru cei care iubesc culorile luminoase: inflorirea variaza de la galben la rosu, trecand prin diferitele nuante de portocaliu.
Nasturtium
Nasturtium
 • Hortensiile sunt grozave pentru cei care doresc să-și asigure o plantă care să supraviețuiască tot timpul anului, la fel și mușcatele care vă vor ține companie din martie până la sfârșitul verii și sunt cu adevărat ușor de îngrijit.
Hortensiile
 • Iasomie cataratoare. Pentru cei care iubesc să decoreze pereții, acesta este cel mai bun cățărător, tot din varietatea de ricospermum jasminoides, iasomia falsă, care adoră soarele direct și are în luna mai flori albe parfumate.
Iasomie cataratoare
 • Lobelia. Este potrivit pentru agățat și are un frumos efect de „cascada” de flori pentru a ne înfrumuseța balconul.
Lobelia

Alte tipuri de flori speciale de balcon

Unele specii supraviețuiesc până în noiembrie și printre acestea amintim de begonia din soiul crispa marginataverbenamușcatele tiroleze suspendate, numite și mușcate iederă (pelargonium peltatum)  și mai exotica petunia calibrachoa, care înflorește foarte repede.

Dintre plantele cu frunze verzi și însoțitoare, remarcăm trei specii potrivite atât pentru un balcon însorit, cât și pentru umbră parțială: iedera pestrițăcineraria maritima și carexul pestriț.

Nu poate lipsi nici una dintre plantele noastre preferate, lavanda!

Flori de balcon pentru balconul insorit

Să presupunem că până și plantele rezistente la soare, care necesită puțină apă, reacționează diferit în funcție de mediul înconjurător.

Reguli bune cu privire la sol și udare

Acestea fiind spuse, aveți întotdeauna pământ nou și asigurați-vă că este întotdeauna umed. Când udați, utilizați numai apă la temperatura camerei și aveți grijă să evitați irigarea directă a florilor și a frunzelor deoarece aceasta ar putea provoca schimbări de temperatură și poate deteriora planta.

Mai bine udati seara tarziu, cand temperatura a scazut, si daca adaugati chiar si un capac de ingrasamant lichid de fiecare data puteti asigura inflorirea pana toamna.

Verificați să nu fie flori uscate sau ofilite și, dacă este necesar, îndepărtați-le imediat. Dacă vrei să protejezi florile de căldura verii, iată un mic truc: tapetează vaza în interior cu polistiren sau hârtie de folie cu bule pentru a crea izolație termică pentru rădăcini.

Dar care sunt speciile care reușesc să crească în contact direct cu razele soarelui?

Cele mai bune flori de balcon pentru un balcon însorit

Iată o selecție dintre cele mai frumoase și mai ușor de cultivat.

 • Agastache este o planta perena cu o culoare albastra vie si are frunze comestibile, excelente in salate si pentru ceaiuri de plante; suporta foarte bine caldura mare iar iarna intra in stare vegetativa pentru a-si reveni primavara. Atentie ca tinde sa creasca foarte mult.
Agastache
 • Bidens ferulifolia este excelent pentru balconul in plin soare care se va insenina cu o cascada de flori galbene aurii, dar atentie, pentru ca moare la prima zi de frig.
Bidens ferulifolia
 • Lavandă. Va forma un tufiș parfumat în cel mai scurt timp, așa că luați în considerare așezați-l într-o oală mare. Varietatea de Lavanda angustifolia, cunoscută sub numele de lavandă engleză, este perfectă.
Lavanda
 • Lantana camara, un arbust excelent, înflorește primăvara în albastru, galben sau roșu, și nu rezistă frigului, așa că o poți muta în interior pe timpul iernii; dar ai grija ca cu cat primeste mai mult soare, cu atat inflorirea lui va fi mai bogata. De asemenea, amintiți-vă că este otrăvitor, așa că nici semințele și nici frunzele sale nu trebuie ingerate.
Lantana camara
 • Plumbago auriculata, cunoscut în mod obișnuit sub numele de plummet, înflorește din iunie până la sfârșitul lunii octombrie într-o frumoasă culoare albastru cobalt. Are tendinta de a urca asa ca poti sa faci si festone sau sa-l asezi pe un grilaj.
Plumbago auriculata
 • Salvie ornamentală are o dezvoltare scăzută și necesită puțină apă; la sfârșitul primăverii se luminează cu mici inflorescențe roșii sau albastre aprinse. Alegeți soiurile de salvie făinoasă și salvia splendens  pentru a vă bucura de înflorire, dar și de magnifica culoare verde-argintie, în timp ce salvia officinalis va fi folosită în bucătărie.
Salvia ornamentala
 • Portulaca (numită și floare de sticlă), nu are nevoie de multă udare deoarece este o suculentă. Este perfect pentru cei care nu sunt prea „capabili” cu plantele. Primăvara, florile mici de trandafiri vor înflori. Este o plantă excelentă pentru acoperirea solului și foarte rezistentă la atacurile paraziților. Este una dintre cele mai utilizate flori de balcon.
Portulaca
 • Calibrachoa, sau Petunia, care în special în soiul cu flori mici, milionul de clopote, va fi un triumf de culori pentru balconul tău. Dacă este plasat pe vase sau boluri suspendate, acesta cade în cascade mari de flori. Atentie ca are nevoie de un loc foarte luminos, cel putin sase ore pe zi; daca este pus intr-un loc umbrit poate da infloriri rare. Foarte utilizata ca flor de balcon in Romania.
Calibrachoa
 • Thunbergia alata este o varietate cunoscută în mod obișnuit ca Susanna cu ochi negri  datorită butonului întunecat din centrul corolei; de la sfarsitul primaverii pana in octombrie produce triumfuri de flori galbene.
Thunbergia alata
 • Mușcata, chiar și în versiunile de cădere, precum „parizienii”, vă vor colora balconul pe tot parcursul verii. Ușor de cultivat, mușcatele produc o cantitate incredibilă de flori în fiecare an. Doar uda-le corect.
Muscata

Alte soiuri interesante pentru balconul tau la soare pot fi aceste alte flori de balcon:  angelonia,  brachycome iberidifolia,  snapdragon,  bracteantha,  convolvulus sabatius,  coreopsis,  cuphea hyssopifolia, diascia,  dipladenia sanderi sundaville,  felicia amelloides.

Flori de balcon pentru balcon la umbră sau umbră parțială

Un balcon umbrit nu trebuie neapărat să fie gol și anonim! Într-adevăr, există multe specii de flori care îți pot colora colțurile.

In primul rand, ai grija sa faci diferenta intre balcoanele care sunt perpetuu la umbra si cele care in schimb primesc lumina soarelui in anumite momente ale zilei, pentru ca nu toate florile sunt la fel si unele au nevoie de cateva ore de lumina pentru a inflori.

Ce flori sunt cele mai potrivite flori pentru un balcon la umbră?

 • Nasturtium pitic cu florile sale caracteristice portocalii, potrivite nu doar pentru chenar ci si pentru balcoane unde le puteti arunca din ghivece suspendate pentru a crea un efect de cascada placut.
Nasturtium pitic
 • Impatiens (numit și „baghete de sticlă”) sunt un mare clasic. Înfloresc din martie până în toamnă, producând multe flori de diferite culori, de la alb la roz, de la roșu la violet. Sunt potrivite și ca plante de apartament în timpul iernii, dar nu se păstrează de la un an la altul. Ușor de venit, sunt foarte rezistente la paraziți.
Impatiens
 • Anemona coronaria are nevoie de câteva ore de soare pe zi, așa că evitați să o lăsați în balcoane perpetuu umbrite. La rândul ei, anemona vă va oferi un cadou decorole colorate și grațioase „ margarete ”. Este un bec și de aceea poate fi păstrat pentru anul următor.
Anemone coronaria
 • Begonia semperflorens este potrivită pentru umbră și dorește udare regulată. Fiind o plantă care rămâne mică, dar este plină de flori, este indicat să puneți multe într-o singură vază, pentru a vă bucura de florile lor  roșii, albe și roz.
Begonia semperflorens
 • Muscatele reusesc sa supravietuiasca chiar si la umbra; poate vor produce mai putine flori, dar tot vor putea sa iti imbogateasca terasa cu culoare.
 • Hortensiile, perfecte pentru zonele umbrite, care sunt plante generoase pentru cantitatea de flori pe care o produc, puternice pentru ca sunt rezistente la numerosi paraziti si extrem de adaptabile la orice tip de sol, cresc bine atat la soare cat si la umbra; singurele doua conditii sunt sa le udam regulat si sa le scurgem bine.
 • Surfinia, este si o specie agatatoare, cu culori variind de la alb la violet si albastru, care creste in cantitati mari chiar si la umbra, are nevoie doar de multa apa. Sunt plantele ideale pentru terasa la umbra, intr-adevar florile nu trebuie expuse la plin soare.
Surfinia
 • Lobelia erinus cu florile sale caracteristice de un albastru intens, se teme de soare, așa că nu se poate bucura de razele sale decât dimineața devreme. Ușor de crescut, ea este potrivită pentru a fi așezată în ghivece suspendate din căderi în cascade colorate.
Lobelia erinus
 • Tradescanzia, cunoscută mai bine ca plantă de mizerie și potrivită și pentru apartamente, este un anual cu frunze cărnoase, folosit în principal ca acoperire a solului în zonele umbrite sau semiumbrite.
 • Heliotropul este o plantă care crește bine chiar și la umbră parțială și trebuie protejată de soare în orele cele mai fierbinți. Cunoscută și sub denumirea  de floare de vanilie , are flori care amintesc de fapt notele lacome ale acestui condiment, așa că a-l avea pe balcon este și o plăcere pentru simțul mirosului. Ar trebui udat în mod regulat, altfel moare.
 • Campanula portenschlagiana,  in nuantele sale intre mov si albastru deschis, este perfecta pentru balconul la umbra, iar din ea poti face perne magnifice. Nu se teme de frig si se adapteaza la umbra chiar daca se naste pentru zone insorite. Cu toate acestea, dacă vara este foarte caldă, atunci devine o plantă de umbră.
 • Bacopa,  al cărei nume botanic este sutera cordata, crește rapid, dar are nevoie de sol umed și de câteva ore de soare pe zi pentru a da  flori mici, albe,  cu un centru galben pe tot parcursul verii.
 • Calceolaria, numită și papuc pentru forma cu adevărat originală și amuzantă a petalelor sale, va crea tufe mici pestrițe pe tot parcursul anului. Are nevoie de câteva ore de soare pentru a înflori, dar fără a fi prea puternic.
 • Euphorbia amygdaloides,  din aceeași familie ca poinsettia, poate suporta frigul și își dorește doar umbră; este apreciat si pentru frunzele cu bordura alb-crem caracteristica care iese in evidenta pe verde.
 • Felisia cunoscută și sub numele de  agatea, înflorește din primăvară până în toamnă și, dacă temperaturile nu sunt rigide, vei vedea cum florile apar chiar și iarna, atâta timp cât este bine la adăpost de frig.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Plante care absorb umiditatea din casa

Published

on

By

plante care absorb umiditatea

Umiditatea în casă este o problemă destul de comună și deloc nesemnificativă. Locuirea în medii excesiv de umede poate provoca, de fapt, probleme de sănătate, în special pentru cei care suferă de alergii. Folosirea unui dezumidificator sau instalarea sistemelor de filtrare este cu siguranță alegerea potrivită. Dar amintiți-vă că problema poate fi rezolvată și prevenită și într-un mod mult mai ecologic și mai ieftin. Putem recurge de fapt la plante împotriva umidității din casă.

Plante împotriva umidității casei: cum funcționează

Sunt un fel de umidificatoare și  ionizatoare naturale. Prin frunzele și pământul lor sunt capabili să absoarbă umiditatea prezentă în casă.

Așezați-le în încăperi care mai mult decât altele au problema umidității și mucegaiului, cum ar fi baia. Acestea creează un mediu sănătos și verde și ajută la îmbunătățirea calității aerului din casă.

Plante care absorb umiditatea din casa: ce sunt

Să vedem împreună din ce specii să alegem.

 • Aloe. Cunoscută pentru proprietățile sale cosmetice, aloe vera este una dintre plantele perfecte împotriva umidității, deoarece poate capta cu ușurință excesul de umiditate, făcând mediul înconjurător mai sănătos. Ar trebui plasat într-un loc cu lumină indirectă a soarelui, poate iluminat de o fereastră interioară. Prea multă lumină directă a soarelui poate arde frunzele. 
Aloe Vera
 • Feriga. Planta tipica care a fost folosita intotdeauna la mobilarea baii. Bogate în frunze verzi strălucitoare, ferigile nu se tem de schimbările bruște de temperatură și absorb umiditatea din casă. Mici ca dimensiuni, sunt bine venite chiar și în spații mici și, nu în ultimul rând, nu necesită îngrijire deosebită. Unelor variante le place lumina puternică, în timp ce altora le place puțin mai moderată și mai puțin puternică. 
Feriga
 • Orhideea. Originară din țările tropicale, orhideele se dezvoltă în condiții calde și umede. Datorita acestor caracteristici sunt ideale pentru amenajarea baii si bucatariei, zone ale casei in care riscul de condens si umiditate este foarte mare. Dar pe lângă această caracteristică practică utilă, trebuie să ne amintim că orhideele sunt plante foarte elegante și rafinate, care dau o notă de clasă mediului. Există multe varietăți, de la cel alb, cel mai elegant și mai sofisticat dintre toate, până la cele mai colorate. 
 • Bambus. Planta de bambus este, de asemenea, foarte eficientă împotriva umidității. Varianta ideală pentru cazul nostru specific este cea bambusul pitic, deoarece crește puțin și nu trebuie să fie repotat prea des. În plus, poate fi amplasat și pe un raft sau într-un colț pentru a lumina și a face camera mai primitoare. Iubește lumina slabă, motiv pentru care este perfect și într-o baie oarbă iluminată indirect.
 • Aglaonema. Provenită din China, este o plantă veșnic verde care poate supraviețui chiar și cu foarte puțină apă. Iubește umiditatea și lumina scăzută sau indirectă. Suportă bine chiar și temperaturile destul de scăzute. O plantă perfectă pentru cei incepatori, deoarece nu este deosebit de delicată și nu necesită îngrijire deosebită. Având în vedere caracteristicile sale și condițiile în care adoră să trăiască, aglaonema este planta ideală de așezat în baie.
Aglaonema
 • Filodendron. Plantă de origine tropicală, filodendronul iubește lumina strălucitoare și aerul umed. Este usor de cultivat.
 • Asparagină. O altă plantă cunoscută pentru capacitatea sa de a absorbi umiditatea casei este asparagina. Se hrănește cu umiditate și crește bine în prezența a multă lumină. Cu toate acestea, este capabil să supraviețuiască chiar și cu o luminozitate mai moderată. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru băile oarbe.
 • Iederă. Extrem de scenografică datorită obiceiului său în cascadă, iedera iubește foarte mult umiditatea. De aceea este deosebit de potrivit pentru absorbția umidității excesive care se formează în casă. În plus, datorită ramurilor lungi și subțiri și a frunzelor în formă de inimă, creează frumoase decorațiuni romantice.
 • Azalee. Azalea apare printre cele mai potrivite plante pentru a trăi în interior pe timpul iernii. Nu-i place climatul uscat ci dimpotriva, creste foarte bine in context umed. Important este să nu-l expui la curenți. Există multe varietăți. Una dintre cele mai recomandate este cea de foioase: emana un miros amețitor foarte plăcut și funcționează ca un dezumidificator natural.
 • Sansevieria trifasciata. numele său comun este „limba soacrei”. Oricum ai vrea să-i spui, este o plantă tropicală cu frunze lungi și groase, verzi, care tind să crească în sus. Trăiește foarte bine în medii umede. Din acest motiv este inclusă și printre plantele utile pentru absorbția unui exces de umiditate și pentru purificarea aerului de poluanți. Sanseveria crește în lățime. Pentru a preveni răspândirea prea multă, puteți încerca să-l țineți înconjurând-o cu bandă adezivă. Alternativ, poate fi agățat, pentru un efect de cascadă spectaculos! Trăiește bine atât în ​​contexte de lumină intensă, cât și în cele moderate. Nu necesită îngrijire specială.
Sansevieria trifasciata
 • Aspidistra. Supranumită și „planta de plumb”, aspidistra este planta perfectă pentru cei mai incepatori. Este atât de nepretențios încât este practic imposibil să-l faci să moară. Absoarbe umezeala si decoreaza elegant in acelasi timp. Trăiește bine chiar și în prezența luminii puține sau a luminii indirecte.
 • Gerbera. Vesele și colorate, gerberele seamănă cu margaretele mari în culori intense: de la galben la portocaliu și de la roșu la roz intens. Sunt ideale ca plante de păstrat în interior pe timpul iernii. De fapt, se tem de frig și de îngheț, în timp ce preferă mediile umede. A avea gerbere in casa ta inseamna asadar sa scapi de umiditate si sa dai o nota de culoare in timpul iernii gri. Cunoscută și sub numele de „margareta africană”, gerbera ține muștele departe.
 • Pothos. Iată o altă plantă cu un obicei în cascadă sau cățărător care se hrănește cu umiditate. Practic indestructibil, pothos-ul este perfect pentru bai oarbe sau foarte luminoase. Crește în lungime ca o viță de vie. Captează umiditatea din jur și în același timp decorează mediul. Efectul obținut prin agățarea lui de tavan este foarte frumos.
 • Begonia. Să încheiem turul nostru de plante care se hrănesc cu umiditate cu begonia. La fel ca toate plantele pe care le-am văzut până acum, begonia se dezvoltă și în soluri umede, bine drenate și funcționează perfect ca un dezumidificator natural. Necesită puțină îngrijire. Singurul avertisment: nu o expune direct la lumina soarelui. Extrem de ornamentală și decorativă, begonia este planta perfectă pentru a înfrumuseța și a da o notă de culoare și viață mediului.

Umiditatea în casă: cum se calculează nivelul ideal

Termenul „umiditate” se referă la cantitatea de apă sau vapori de apă prezentă în atmosferă și în mediu.

Dar de unde știi nivelul de umiditate din casă pentru a ști dacă avem prea mult sau prea puțin?

Rata de umiditate este calculată ca procent folosind un instrument special numit higrometru.

Evident, gradul de umiditate nu este întotdeauna același, deoarece variază în funcție de sezonul în care te afli. Cu titlu indicativ putem spune că:

 • iarna temperatura in casa ar trebui sa fie in jur de 20°C cu un nivel de umiditate intre 45 si 47%. 
 • vara, temperatura internă ar trebui să fie în jur de 25-26 ° C, cu o umiditate de 55%.

Consecințele asupra sănătății ale excesului de umiditate în casă

Dar de ce este atât de important să reducem gradul de umiditate din casă? Un exces de umiditate poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Iată cele mai comune:

 • alergii respiratorii cauzate în principal de micotoxine și spori care sunt eliberați de mucegaiuri, la rândul lor, o consecință directă a unui exces de umiditate în aer.
 • astm bronșic, care se prezintă cu dificultăți evidente la respirație
 • rinita alergică ale cărei simptome principale sunt tusea, curgerea nasului, cefaleea etc…
 • conjunctivită, inflamație a membranei oculare
 • probleme dermatologice care se prezintă cu exfoliere a pielii, erupții cutanate și mâncărime
 • dificultate de concentrare asociată adesea cu amețeli și dureri de cap
Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x