Nu toți avem ocazia să cultivăm plante și flori în grădină, într-adevăr cei mai mulți dintre noi suntem nevoiți să ne mulțumim cu florile de balcon în spații mai mult sau mai puțin înguste. Dar cine a spus că florile de balcon trebuie neapărat să-ți reducă creativitatea? Iată un scurt ghid despre cum să-ți faci balconul de invidiat!
În primul rând, evaluați cu atenție gradul de expunere la soare, astfel încât să puteți alege florile care pot crește în acea zonă specifică. Apoi înarmează-te cu toate uneltele (lopeți, pământ, ghivece și farfurii) și alege-ți cu grijă plantele.
Vă recomandăm să vă concentrați atât pe plante veșnic verzi, pentru a avea un balcon plin de nuanțe de verde chiar și în sezonul rece, cât și pe plante cu o înflorire bogată, pentru a crea adevărate explozii de culoare în perioadele cele mai favorabile.
Puteți elimina orice capriciu, combinând diferite specii și nuanțe împreună pentru a crea compoziții unice și originale!
Plantele de sezon necesită îngrijire specială, așa că nu uitați să adăugați gunoi de grajd în jardiniere și să preferați ceva îngrășământ lichid pe timpul verii pentru ghivecele deja înflorite.
Dar care sunt plantele perfecte pentru balcoane? Am putea face o listă foarte lungă, așa că să începem cu cele mai cunoscute.
Care sunt cele mai populare flori de balcon?
Să începem cu cele mai comune și cunoscute flori:
- Crini Grandiflora. Sunt printre speciile cu flori bogate, între iunie și august îți vor colora balcoanele și se vor adapta bine între arbuști și plante perene cu condiția să nu depășească 60-80 cm înălțime. Dacă plantele perene sunt mai înalte, atunci se recomandă gladiole care înfloresc din iunie până în septembrie.
- Begoniile o specie foarte colorată și de lungă durată este begonia tuberhybrida, din care găsim pe piață soiul „Non stop” care înflorește din iunie până în noiembrie.
- Terrace dahlia garantează acoperire din iulie până în noiembrie și este potrivită atât pentru jardiniere, cât și pentru ghivece.
- Azalea japoneză. Pentru cei care își doresc ceva mai rafinat, pot îndrăzni cu această plantă de puieți care înflorește între aprilie și mai. Nu o confundați cu clasica azalee cu flori roz, o plantă care are nevoie de raze în perioada primăverii, dar care trebuie adăpostită imediat ce sosește vara.
- Primulele și violetele sunt cunoscute pentru florile lor viu colorate, dar în cazul violetelor aveți grijă să nu le lăsați prea expuse la razele verii.
- Nasturtium este potrivit pentru cei care iubesc culorile luminoase: inflorirea variaza de la galben la rosu, trecand prin diferitele nuante de portocaliu.
- Hortensiile sunt grozave pentru cei care doresc să-și asigure o plantă care să supraviețuiască tot timpul anului, la fel și mușcatele care vă vor ține companie din martie până la sfârșitul verii și sunt cu adevărat ușor de îngrijit.
- Iasomie cataratoare. Pentru cei care iubesc să decoreze pereții, acesta este cel mai bun cățărător, tot din varietatea de ricospermum jasminoides, iasomia falsă, care adoră soarele direct și are în luna mai flori albe parfumate.
- Lobelia. Este potrivit pentru agățat și are un frumos efect de „cascada” de flori pentru a ne înfrumuseța balconul.
Alte tipuri de flori speciale de balcon
Unele specii supraviețuiesc până în noiembrie și printre acestea amintim de begonia din soiul crispa marginata, verbena, mușcatele tiroleze suspendate, numite și mușcate iederă (pelargonium peltatum) și mai exotica petunia calibrachoa, care înflorește foarte repede.
Dintre plantele cu frunze verzi și însoțitoare, remarcăm trei specii potrivite atât pentru un balcon însorit, cât și pentru umbră parțială: iedera pestriță, cineraria maritima și carexul pestriț.
Nu poate lipsi nici una dintre plantele noastre preferate, lavanda!
Flori de balcon pentru balconul insorit
Să presupunem că până și plantele rezistente la soare, care necesită puțină apă, reacționează diferit în funcție de mediul înconjurător.
Reguli bune cu privire la sol și udare
Acestea fiind spuse, aveți întotdeauna pământ nou și asigurați-vă că este întotdeauna umed. Când udați, utilizați numai apă la temperatura camerei și aveți grijă să evitați irigarea directă a florilor și a frunzelor deoarece aceasta ar putea provoca schimbări de temperatură și poate deteriora planta.
Mai bine udati seara tarziu, cand temperatura a scazut, si daca adaugati chiar si un capac de ingrasamant lichid de fiecare data puteti asigura inflorirea pana toamna.
Verificați să nu fie flori uscate sau ofilite și, dacă este necesar, îndepărtați-le imediat. Dacă vrei să protejezi florile de căldura verii, iată un mic truc: tapetează vaza în interior cu polistiren sau hârtie de folie cu bule pentru a crea izolație termică pentru rădăcini.
Dar care sunt speciile care reușesc să crească în contact direct cu razele soarelui?
Cele mai bune flori de balcon pentru un balcon însorit
Iată o selecție dintre cele mai frumoase și mai ușor de cultivat.
- Agastache este o planta perena cu o culoare albastra vie si are frunze comestibile, excelente in salate si pentru ceaiuri de plante; suporta foarte bine caldura mare iar iarna intra in stare vegetativa pentru a-si reveni primavara. Atentie ca tinde sa creasca foarte mult.
- Bidens ferulifolia este excelent pentru balconul in plin soare care se va insenina cu o cascada de flori galbene aurii, dar atentie, pentru ca moare la prima zi de frig.
- Lavandă. Va forma un tufiș parfumat în cel mai scurt timp, așa că luați în considerare așezați-l într-o oală mare. Varietatea de Lavanda angustifolia, cunoscută sub numele de lavandă engleză, este perfectă.
- Lantana camara, un arbust excelent, înflorește primăvara în albastru, galben sau roșu, și nu rezistă frigului, așa că o poți muta în interior pe timpul iernii; dar ai grija ca cu cat primeste mai mult soare, cu atat inflorirea lui va fi mai bogata. De asemenea, amintiți-vă că este otrăvitor, așa că nici semințele și nici frunzele sale nu trebuie ingerate.
- Plumbago auriculata, cunoscut în mod obișnuit sub numele de plummet, înflorește din iunie până la sfârșitul lunii octombrie într-o frumoasă culoare albastru cobalt. Are tendinta de a urca asa ca poti sa faci si festone sau sa-l asezi pe un grilaj.
- Salvie ornamentală are o dezvoltare scăzută și necesită puțină apă; la sfârșitul primăverii se luminează cu mici inflorescențe roșii sau albastre aprinse. Alegeți soiurile de salvie făinoasă și salvia splendens pentru a vă bucura de înflorire, dar și de magnifica culoare verde-argintie, în timp ce salvia officinalis va fi folosită în bucătărie.
- Portulaca (numită și floare de sticlă), nu are nevoie de multă udare deoarece este o suculentă. Este perfect pentru cei care nu sunt prea „capabili” cu plantele. Primăvara, florile mici de trandafiri vor înflori. Este o plantă excelentă pentru acoperirea solului și foarte rezistentă la atacurile paraziților. Este una dintre cele mai utilizate flori de balcon.
- Calibrachoa, sau Petunia, care în special în soiul cu flori mici, milionul de clopote, va fi un triumf de culori pentru balconul tău. Dacă este plasat pe vase sau boluri suspendate, acesta cade în cascade mari de flori. Atentie ca are nevoie de un loc foarte luminos, cel putin sase ore pe zi; daca este pus intr-un loc umbrit poate da infloriri rare. Foarte utilizata ca flor de balcon in Romania.
- Thunbergia alata este o varietate cunoscută în mod obișnuit ca Susanna cu ochi negri datorită butonului întunecat din centrul corolei; de la sfarsitul primaverii pana in octombrie produce triumfuri de flori galbene.
- Mușcata, chiar și în versiunile de cădere, precum „parizienii”, vă vor colora balconul pe tot parcursul verii. Ușor de cultivat, mușcatele produc o cantitate incredibilă de flori în fiecare an. Doar uda-le corect.
Alte soiuri interesante pentru balconul tau la soare pot fi aceste alte flori de balcon: angelonia, brachycome iberidifolia, snapdragon, bracteantha, convolvulus sabatius, coreopsis, cuphea hyssopifolia, diascia, dipladenia sanderi sundaville, felicia amelloides.
Flori de balcon pentru balcon la umbră sau umbră parțială
Un balcon umbrit nu trebuie neapărat să fie gol și anonim! Într-adevăr, există multe specii de flori care îți pot colora colțurile.
In primul rand, ai grija sa faci diferenta intre balcoanele care sunt perpetuu la umbra si cele care in schimb primesc lumina soarelui in anumite momente ale zilei, pentru ca nu toate florile sunt la fel si unele au nevoie de cateva ore de lumina pentru a inflori.
Ce flori sunt cele mai potrivite flori pentru un balcon la umbră?
- Nasturtium pitic cu florile sale caracteristice portocalii, potrivite nu doar pentru chenar ci si pentru balcoane unde le puteti arunca din ghivece suspendate pentru a crea un efect de cascada placut.
- Impatiens (numit și „baghete de sticlă”) sunt un mare clasic. Înfloresc din martie până în toamnă, producând multe flori de diferite culori, de la alb la roz, de la roșu la violet. Sunt potrivite și ca plante de apartament în timpul iernii, dar nu se păstrează de la un an la altul. Ușor de venit, sunt foarte rezistente la paraziți.
- Anemona coronaria are nevoie de câteva ore de soare pe zi, așa că evitați să o lăsați în balcoane perpetuu umbrite. La rândul ei, anemona vă va oferi un cadou decorole colorate și grațioase „ margarete ”. Este un bec și de aceea poate fi păstrat pentru anul următor.
- Begonia semperflorens este potrivită pentru umbră și dorește udare regulată. Fiind o plantă care rămâne mică, dar este plină de flori, este indicat să puneți multe într-o singură vază, pentru a vă bucura de florile lor roșii, albe și roz.
- Muscatele reusesc sa supravietuiasca chiar si la umbra; poate vor produce mai putine flori, dar tot vor putea sa iti imbogateasca terasa cu culoare.
- Hortensiile, perfecte pentru zonele umbrite, care sunt plante generoase pentru cantitatea de flori pe care o produc, puternice pentru ca sunt rezistente la numerosi paraziti si extrem de adaptabile la orice tip de sol, cresc bine atat la soare cat si la umbra; singurele doua conditii sunt sa le udam regulat si sa le scurgem bine.
- Surfinia, este si o specie agatatoare, cu culori variind de la alb la violet si albastru, care creste in cantitati mari chiar si la umbra, are nevoie doar de multa apa. Sunt plantele ideale pentru terasa la umbra, intr-adevar florile nu trebuie expuse la plin soare.
- Lobelia erinus cu florile sale caracteristice de un albastru intens, se teme de soare, așa că nu se poate bucura de razele sale decât dimineața devreme. Ușor de crescut, ea este potrivită pentru a fi așezată în ghivece suspendate din căderi în cascade colorate.
- Tradescanzia, cunoscută mai bine ca plantă de mizerie și potrivită și pentru apartamente, este un anual cu frunze cărnoase, folosit în principal ca acoperire a solului în zonele umbrite sau semiumbrite.
- Heliotropul este o plantă care crește bine chiar și la umbră parțială și trebuie protejată de soare în orele cele mai fierbinți. Cunoscută și sub denumirea de floare de vanilie , are flori care amintesc de fapt notele lacome ale acestui condiment, așa că a-l avea pe balcon este și o plăcere pentru simțul mirosului. Ar trebui udat în mod regulat, altfel moare.
- Campanula portenschlagiana, in nuantele sale intre mov si albastru deschis, este perfecta pentru balconul la umbra, iar din ea poti face perne magnifice. Nu se teme de frig si se adapteaza la umbra chiar daca se naste pentru zone insorite. Cu toate acestea, dacă vara este foarte caldă, atunci devine o plantă de umbră.
- Bacopa, al cărei nume botanic este sutera cordata, crește rapid, dar are nevoie de sol umed și de câteva ore de soare pe zi pentru a da flori mici, albe, cu un centru galben pe tot parcursul verii.
- Calceolaria, numită și papuc pentru forma cu adevărat originală și amuzantă a petalelor sale, va crea tufe mici pestrițe pe tot parcursul anului. Are nevoie de câteva ore de soare pentru a înflori, dar fără a fi prea puternic.
- Euphorbia amygdaloides, din aceeași familie ca poinsettia, poate suporta frigul și își dorește doar umbră; este apreciat si pentru frunzele cu bordura alb-crem caracteristica care iese in evidenta pe verde.
- Felisia cunoscută și sub numele de agatea, înflorește din primăvară până în toamnă și, dacă temperaturile nu sunt rigide, vei vedea cum florile apar chiar și iarna, atâta timp cât este bine la adăpost de frig.