Connect with us

Diverse

Doi actori si-au facut o casa din baloti de paie cu doar 3500 de euro si traiesc fericiti

Published

on

Doi actori romani care nu au vrut sa plateasca rate la banca o mare parte din viata au reusit sa isi construiasca o casa traditionala simpla, la pret de masina veche.

Ciprian Ciuciu-Pitz este actor la Teatrul Regina Maria din Oradea. Sotia sa, Melu, joaca la Teatrul Maghiar. In doi ani – cu sprijinul rudelor si prietenilor – ei au reusit sa ridica o casa cu ziduri din baloti de paie.

“Nu am avut o suma de bani pregatita. Nu am pornit la drum cu ideea de a face un credit si de a avea bani pregatiti, ci am pornit cu ce putem, cu ce avem si am luat-o din aproape in aproape, astfel incat a ajuns sa ne coste 2 ani si aproximativ 3.500 de euro”, spune Ciprian pentru adevarul.ro.

Fundatia casei este de beton. In rest, tinerii au folosit in mare parte materiale naturale, cum sunt paiele, lemnul sau lutul. Casa are structura de lemn si peretii din baloti de paie. Principalele camere sunt livingul de la parter si dormitorul din mansarda. Tot la parter este si baia. Acoperisul tuguiat se termina cu un luminator facut pe comanda. Prin el, noaptea, cei doi pot admira cerul instelat.

Curentul si-l produc singuri, cu ajutorul panourilor fotovoltaice. ” Incercam sa folosim cat de mult si apa de ploaie pe care o colectam, urmand sa o si filtram”, adauga Ciprian.

Aceasta casa este insa doar primul pas din planul celor doi. Vor sa ridice pe pamantul cumparat un adevarat complex, cu case din cob, din busteni, din cauciucuri, din saci de pamant.

„Vrem sa cladim o casa de tip Earthship, din cauciuri, alta din segmenti de busteni si inca una din saci de pamant. Vom organiza workshop-uri, astfel incat oamenii sa vada practic cum pot construi ecologic. Totodata, dorim sa ne oferim propria hrana, la parametri cat mai mari. Vrem sa mai facem o gradina, o sera sapata in pamant, un turn, un lac”, incheie actorul.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Diverse

Cheia longevității: să nu te doară oasele (!) Rețeta secretă a românului care a trăit 138 de ani

Published

on

By

A fost un adevărat monument al longevității… hrănindu-se cu legume și dragavei, cu brânză și lapte și carne din an în Paște (ori nici chiar atât). În vremea revoluţiei din 1848 era flăcău în toată firea, avea douăzeci de ani. 49 de ani la 1877. 86 la izbucnirea primului război mondial. Şi 135 de ani la intrarea Ştiinţei Craiova în categoria A. Olteanul verde ca bradul (era cât pe ce să spun/scriu verde ca prazul) ar fi murit în 1966, la vârsta de 138 de ani. Călare pe două veacuri, se pare că a fost unul dintre cei mai longevivi români (despre care să se fi auzit până la noi).

De la el ne-au rămas legende de tot felul, care trec din gură-n gură și din generație în generație, în comuna mehedințeană Firiz (azi în comuna Ilovăț) dar și o rețetă care e folosită de localnici pentru a alunga durerile de oase și de încheieturi. Oamenii sunt astfel mai sprinteni, mai puțin încrâncenați de durere și, zice-se, de aceea au și ei șansa de a trăi mai mult. Poate nu chiar atât de mult precum consăteanul lor, ciobanul Ilie Stamate, zis Mandău, cel mai vârstnic bărbat din România tuturor timpurilor (ori măcar unul dintre cei mai bătrâni, că din când în când mai apar vești și povești despre câte unul, prin câte un capăt de țară). British Pathe detine in arhiva sa un fragment dintr-un Jurnal TV care il prezinta vioi la 138 de ani.

Referindu-se la secretul longevității sale, moș Mandău spunea: „Omul trebuie să se păstreze ca să trăiască mult, să nu bea, să nu fumeze, să muncească. Am fost cioban toată viața, am trăit printre brazi și stejari, nu am cunoscut beteșugul”.

Leacul de care vă spuneam e de pregătit acum, în acest sezon, căci planta minune din care se face e liliacul mov, inflorescent în aprilie-mai. Unii spun că leacul ar fi în putere dacă-l faci cu liliac mehedințean, din vreunul dintre locurile binecuvântate de Sfântul Nicodim de la Tismana, care a trecut pe-acolo ca să înalțe mănăstiri. Făcu una la Vodița și alta la Coșuștea-Crivelnic și trecu cu pasul și pe la Ponoare, unde-i celebra pădure de liliac monument al naturii (dar din aceea nu ai voie să rupi vreun rap, așa că pigulește doar cu grijă suta de grame de flori proaspete de care ai nevoie).

Cum se pregătește alifia lui Ilie Stamate zis Măndău?

Culegi 100 de grame de floarea frumoasă, cu petalele bine deschise, dar care nu a început a se tumefia. E important ca floarea să fie în momentul cel mai puternic și sănătos al inflorescenței. Ai grijă să nu pui frunze sau crenguțe, numai floare curată. O așezi într-un vas de pământ și torni peste ea un litru de oloi curat de floarea soarelui (nu din cel de la magazin, ci obținut prin presare la rece, în moara de ulei). Ei, și vasul acesta îl pui la macerat, într-un loc întunecat, dar vezi să nu fie în beci, unde-i rece și timpul de macerare ar fi prea crescut. Unii zic că-i bine să îngropi vasul în pământ, sub 20 de cm, că acolo temperatura e mereu aceeași. După două săptămâni, când florile se vor fi macerat, scoți vasul la lumină și-nvârți în el cu o spatulă de lemn, ca să se omogenizeze alifia.

Cum se folosește? Se vor unge încheieturile cu această alifie și se vor masa ușor, până va intra în piele. Apoi se va acoperi locul cu o pânză moale și curată, din materiale naturale (in, bumbac, lână) ori chiar cu o blăniță bine curățată de iepure (se așază cu pielea tăbăcită spre mână, picior etc. și blănița spre exterior).

Articol relatat de portalul antenasatelor.ro

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x