Connect with us

Ghid Practic Casa

Cum se face o afumatoare in mod corect. Afumarea la rece

Published

on

Afumarea se practică de mii de ani și reprezintă o formă de conservare a cărnii și peștelui. În acest articol o să prezentăm modul în care puteți construi o afumătoare în mod corect, pentru afumarea la rece.

Ce înseamnă afumare la rece?
Înseamnă că fumul care vă ajunge la carne, va avea o temperatura care să nu depășească 24 de grade Celsius. Unii experți din domeniu spun că afumarea la rece poate fi făcută și ar fi de preferat, să fie făcută cu fum la temperatura de 10-15 grade Celsius. În orice caz, se recomandă că fumul să nu aibă o temperatura la ieșire de mai mult de 24 grade.

Care este diferență dintre afumarea la cald și afumarea la rece?
Metoda afumării la rece reprezintă o conservare mai bună a cărnii, pe o perioadă mai lungă de timp, în timp ce afumarea la cald nu permite conservarea pe o perioadă foate lungă de timp, deoarece carnea este tratată termic. O carne gătita termic asemeni că pe grătar doar că se face cu fum, nu se păstrează mult timp chiar dacă e ținută în frigider.

Afumarea la rece se face în cabine din cărămidă, blocuri de beton, scânduri. Principalul factor care trebuie luat în seamă indiferent de materialul ales pentru construirea afumătorii, este: focarul unde ard lemnele trebuie să fie situat la o distanță de minimum 2 metri față de camera de afumare.

Este necesară distanța de 2 metri între locul focului și camera de afumare pentru ca fumul să ajungă rece. De asemenea, pentru o răcire mai eficientă, conducta coșului de fum trebuie să treacă pe sub pământ unde primește o porție suplimentară de rece din sol.

Procesul de afumare la rece este foarte lung și durează de la câteva zile la câteva săptămâni, dar timpul petrecut merită cu siguranță, produsele fiind foarte gustoase după finalizarea întregului proces.

Metoda de construire a unei afumători
În cazul de fata, am ales materiale precum: cărămidă, scandură, ciment, țeavă de coș, grătar pentru așezarea cărnii.

Daca doriți să construiți o afumătoare precum cea din imaginile noastre, mai aveți nevoie de câteva unelte precum: lopată, mistrie, ciocan, fierăstrău.

Schema prin care să înțelegeți modul de funcționare a unei afumătoare cu fum rece

În schema de mai sus puteți observa distanța dintre locul focarului și camera de afumare, care este situată la o distanță de 2 metri.

Construire afumatoare pas cu pas
1. Se toarnă o placă de beton de 1.5 pe 1.5 metri sau în funcție de cât de mare se dorește a fi afumătoarea. În mijlocul plăcii se face o gaura rotundă sau pătrată, deservind că loc pe unde va pătrunde fumul în interior. Se montează țeavă pe sub pământ, la circa 20cm adâncime, cu lungimea de 2 metri.

Acest pas se face doar daca doriți să aveți o afumătoare pentru mai mulți ani. Daca doriți să faceți o afumătoare temporar, pentru un singur sezon, recomand să faceți una simpla fară placă de beton.

2. Montarea cărămizilor de tip bolțari

Înălțimea camerei de afumare poate avea între 1.5 metri și 2 metri, în funcție de cât de mare doriți să fie spațiul din interior.

Acoperișul

Acoperișul trebuie să fie din lemn, care la rândul sau poate fi acoperit cu tablă sau țiglă. Aveți în vedere să lașați un spațiu de ieșire a fumului, așa încât, prin partea din față sau din spate să poată ieși fumul din camera de afumare.

3. Focarul

După cum am spus mai sus, focarul trebuie să fie amplasat la 2 metri de camera de afumare și conectate printr-o țeavă fie trecuta prin pământ, fie pe la suprafață.

Camera de afumare

In acest moment avand o camera de afumare destul de incapatoare, pot fi puse rafturi de tip grătar.

Afumarea la rece cu o afumatoare simpla sezoniera
Cum mulți dintre dvs. nu doriți să construiți o afumătoare pe care să o păstrați mai mulți ani, vom discuta în acest articol și despre afumătoarele de sezon, făcute doar pentru doar o singură afumare înaintea sărbătorilor de iarnă. În cazul acesta vom vorbi despre materiale mai puțin costisitoare.

Aveți nevoie de: un butoi de metal de 200-300 litri, câteva placi de tiglă sau un coș de fum, o bucată de panza de cânepă (iută)

Foto: T. Neacşu

Principiul este același, butoiul îi va fi îndepărtat fundul. Se va face un canal de la butoi la camera de ardere, de 1.5-2m, iar deasupra se vor așeza bucăți de tiglă sau pietre.

La ce tipuri de carne se face afumarea

  • Afumarea la rece se face pentru: șuncă, jambon, cârnați cruzi, coaste, oase de porc, rasoale, salam crud sau uscat, mușchi.
  • Afumarea la cald se face pentru: cârnați fierți, pește și alte mezeluri. În cazul afumării la cald, după afumare se face o fierbere pentru a se pătrunde mai bine.

Cât timp se face afumarea la rece?

  • Pentru cârnați se face o afumare la rece de maximum jumătate de zi
  • Pentru salamuri se face o afumare de 1 zi
  • Pentru bucăți de carne mai mari, se face o afumare de 1-2 zile pentru fiecare kilogram de carne. Se va face și pauza, o zi fum rece, o zi de pauză, o zi fum rece, iar pauză. Este recomandată această pauză pentru a pătrunde fumul în profunzime.

Cum se face afumarea la rece?
Este de preferat a se face cu rumeguș, fară flacăra, fumul să iasă ușor către camera de afumare. În general se folosește rumeguș uscat în combinație cu rumeguș umed. Atenție, rumegușul umed nu înseamnă că vă fi ud, ci doar se vă umezi înainte cu puțină apă. Este important să nu apară flacăra pentru că temperatura vă creste și vă degaja căldură către camera de afumare. Adesea se pune un cărbune dedesubt și se acoperă cu rumeguș. Interesul nostru este că focul să mocnească și să scoată numai fum.

Cum se face afumarea la cald?
Afumarea la cald se face cu lemne. Se face focul în mod obișnuit și atunci când flacăra scade și nu mai are aceasi putere, se pun preparatele în afumătoare. Se întreține o flacăra mică în tot acest timp.

Temperatura de afumare la cald este situată undeva intre 60 și 75 grade. În afumarea la cald, carnații și peștii pot fi scoși după 1-2 ore. În cazul mușchiului sau a kaizerului, pot fi scoase după 4 ore. Afumarea la cald nu reprezintă o metodă de conservare prea lungă, ci mai degrabă are loc o gătire parțială a preparatelor. Se recomandă fierberea preparatelor după ce au fost afumate la cald.

Ce tip de lemne se folosește la afumare?
După cum am mai spus, în cazul afumării la rece se folosește rumegușul, iar în cazul afumării la cald se folosesc lemnele, de preferat de esență tare: fag, stejar, sau lemne de pomi fructiferi: cireș, prun, măr (fară nuc). De asemenea, nu se folosesc: brad, pin sau alte rășinoase, pot da un gust amar preparatelor.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Casa

Sfaturi pentru a vă răci casa în mod natural, mai ales dacă nu există aer condiționat

Published

on

By

racirea casei vara

Răcirea casei fără aparat de aer condiționat este posibila: haideți să aflăm cum să răcorim casa fără aer condiționat, pentru bucuria finanțelor noastre, de dragul mediului înconjurător și, de asemenea, de dragul sănătății noastre, de multe ori puse în pericol tocmai de folosirea excesivă a aerului condiționat. .

Când vine vara,  un subiect de conversație atemporal iese în prim-plan: căldura. Ce sa fac? Pentru a racori casa, multi apeleaza la aer conditionat, dar… Daca constiinta ecologica iti interzice, daca nu ai aparat de aer conditionat, sau daca il ai dar vrei sa il folosesti putin sau deloc, pt. atat din motive ecologice, cat si economice, nu inseamna ca trebuie sa te resemnezi cu gafatul.

Iata cateva  sfaturi pentru a  trai (si bine!) Fara aparat de aer conditionat, plecand de la remediile simple de pus in practica imediat, pentru a ajunge la precautiile care iti vor face casa mai proaspata in viitor.

Răcirea unei case fără aer condiționat: regulile de bază

Acestea sunt sfaturi care uneori par evidente, dar toate sunt importante pentru a menține răcoarea fără aer condiționat.

Închide geamurile

Ai citit bine: închide geamurile, nu doar cele expuse la soare. Poate părea contraintuitiv, dar când afară este foarte cald, o fereastră deschisă riscă să crească temperatura în interior. In schimb, tine ferestrele larg deschise noaptea pentru a circula aer proaspat, inchizand-le dimineata impreuna cu obloanele, pentru a le redeschide dupa apusul soarelui. De asemenea, puteți plasa plante de  balcon pe ferestre: acestea vor absorbi o parte din căldura produsă de soare. Protejarea interioarelor de lumina directă a soarelui este cea mai importantă regulă: umbra este principalul nostru aliat în această întreprindere.

Folosiți ventilatoarele într-un mod rational

Dacă într-adevăr nu te poți descurca fără ventilatoare, folosește-le strategic: plasează-le relativ aproape de tine pentru a le putea menține la minimum, opreste-le când ieși din cameră.

Regulile în bucătărie

Acest lucru, pe de altă parte, este intuitiv: evitați utilizarea cuptorului și gătirea alimentelor care necesită timpi lungi de gătire. În schimb, dacă ai unul, profită de cuptorul cu microunde. O să pară un discurs prostesc pentru că atunci când este cald ultimul dintre lucrurile pe care vrei să le faci este să începi „sa frigaluiesti”, dar sfatul este să nu folosești cuptorul la pregătirea meselor și să limitezi folosirea aragazului la un minim. Așadar, mai bine o salată, atemporalul șuncă și pepene galben sau clasica salată caprese pentru a potoli pofta familiei.

De asemenea, amintiți-vă că consumul de alimente reci ajută la menținerea temperaturii corpului scăzute, la fel ca și consumul de lichide reci (dar nu prea multe). Undă verde, așadar, la salate, supe reci, pepeni și pepeni galbeni bine răciți.

Ai grijă la lumini

Opriți luminile, în special becurile tradiționale cu incandescență, care produc multă căldură . Toate instrumentele electronice, chiar dacă sunt lăsate în stand-by, produc o cantitate minimă de căldură: un motiv în plus, pe lângă economisirea energiei, pentru a opri și deconecta toate aparatele pe care nu le folosiți.

Și dacă chiar e prea cald…

Fă un duș rece. Ar fi mai eficient și mai plăcut să faci o baie în mare sau în piscină. Daca nu ai sansa, un dus scurt si racoros va avea efectul dorit. Alternativ, scufundați încheieturile și mâinile în apă rece, deoarece vasele de sânge din aceste părți ale corpului sunt foarte puțin adânci. Senzația de împrospătare se va comunica rapid cu restul corpului.

Cum să acționați asupra clădirii pentru a răci casa

Izolează-ți casa, astfel încât să limitezi pătrunderea căldurii de la suprafața pe care bate soarele. Dacă aveți o mulțime de canale de ventilație, închideți-le pe cele inutile, mai ales dacă se deschid pe pereții exteriori însorați.

Gândiți-vă la un „ acoperiș verde”. Utilizarea unei acoperiri vegetale pe acoperis, dar si pe peretii verticali, permit economii de energie. De fapt îmbunătățește izolația termică a acoperișului, iar vara limitează căldura care pătrunde prin suprafețele clădirii. Noile sisteme depășesc problemele de infiltrație și umiditate. Solicitați o estimare de fezabilitate unei companii specializate în acoperișuri verzi.

Dacă aveți o grădină, plantați copaci strategic. Lăsați natura să vă ajute să faceți față căldurii și să vă reduceți facturile. Copacii și plantele de lemn de lemn plasate de-a lungul pereților de est și vest ai casei tale vor produce umbra dorită vara , în timp ce iarna vor lăsa să treacă razele soarelui. În general, a avea plante pe terase și balcoane ajută la absorbția căldurii externe.

Instalați jaluzele exterioare peste ferestre și uși de terasă.

O alternativă ieftină? Așezați o umbrelă pe terasă, cu fața la cea mai însorită fereastră.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x