Connect with us

Sfaturi practice

Cum se face o afumatoare in mod corect. Afumarea la rece

Publicat

pe

Afumarea se practică de mii de ani și reprezintă o formă de conservare a cărnii și peștelui. În acest articol o să prezentăm modul în care puteți construi o afumătoare în mod corect, pentru afumarea la rece.

Ce înseamnă afumare la rece?
Înseamnă că fumul care vă ajunge la carne, va avea o temperatura care să nu depășească 24 de grade Celsius. Unii experți din domeniu spun că afumarea la rece poate fi făcută și ar fi de preferat, să fie făcută cu fum la temperatura de 10-15 grade Celsius. În orice caz, se recomandă că fumul să nu aibă o temperatura la ieșire de mai mult de 24 grade.

Care este diferență dintre afumarea la cald și afumarea la rece?
Metoda afumării la rece reprezintă o conservare mai bună a cărnii, pe o perioadă mai lungă de timp, în timp ce afumarea la cald nu permite conservarea pe o perioadă foate lungă de timp, deoarece carnea este tratată termic. O carne gătita termic asemeni că pe grătar doar că se face cu fum, nu se păstrează mult timp chiar dacă e ținută în frigider.

Afumarea la rece se face în cabine din cărămidă, blocuri de beton, scânduri. Principalul factor care trebuie luat în seamă indiferent de materialul ales pentru construirea afumătorii, este: focarul unde ard lemnele trebuie să fie situat la o distanță de minimum 2 metri față de camera de afumare.

Este necesară distanța de 2 metri între locul focului și camera de afumare pentru ca fumul să ajungă rece. De asemenea, pentru o răcire mai eficientă, conducta coșului de fum trebuie să treacă pe sub pământ unde primește o porție suplimentară de rece din sol.

Procesul de afumare la rece este foarte lung și durează de la câteva zile la câteva săptămâni, dar timpul petrecut merită cu siguranță, produsele fiind foarte gustoase după finalizarea întregului proces.

Metoda de construire a unei afumători
În cazul de fata, am ales materiale precum: cărămidă, scandură, ciment, țeavă de coș, grătar pentru așezarea cărnii.

Daca doriți să construiți o afumătoare precum cea din imaginile noastre, mai aveți nevoie de câteva unelte precum: lopată, mistrie, ciocan, fierăstrău.

Schema prin care să înțelegeți modul de funcționare a unei afumătoare cu fum rece

În schema de mai sus puteți observa distanța dintre locul focarului și camera de afumare, care este situată la o distanță de 2 metri.

Construire afumatoare pas cu pas
1. Se toarnă o placă de beton de 1.5 pe 1.5 metri sau în funcție de cât de mare se dorește a fi afumătoarea. În mijlocul plăcii se face o gaura rotundă sau pătrată, deservind că loc pe unde va pătrunde fumul în interior. Se montează țeavă pe sub pământ, la circa 20cm adâncime, cu lungimea de 2 metri.

Acest pas se face doar daca doriți să aveți o afumătoare pentru mai mulți ani. Daca doriți să faceți o afumătoare temporar, pentru un singur sezon, recomand să faceți una simpla fară placă de beton.

2. Montarea cărămizilor de tip bolțari

Înălțimea camerei de afumare poate avea între 1.5 metri și 2 metri, în funcție de cât de mare doriți să fie spațiul din interior.

Acoperișul

Acoperișul trebuie să fie din lemn, care la rândul sau poate fi acoperit cu tablă sau țiglă. Aveți în vedere să lașați un spațiu de ieșire a fumului, așa încât, prin partea din față sau din spate să poată ieși fumul din camera de afumare.

3. Focarul

După cum am spus mai sus, focarul trebuie să fie amplasat la 2 metri de camera de afumare și conectate printr-o țeavă fie trecuta prin pământ, fie pe la suprafață.

Camera de afumare

In acest moment avand o camera de afumare destul de incapatoare, pot fi puse rafturi de tip grătar.

Afumarea la rece cu o afumatoare simpla sezoniera
Cum mulți dintre dvs. nu doriți să construiți o afumătoare pe care să o păstrați mai mulți ani, vom discuta în acest articol și despre afumătoarele de sezon, făcute doar pentru doar o singură afumare înaintea sărbătorilor de iarnă. În cazul acesta vom vorbi despre materiale mai puțin costisitoare.

Aveți nevoie de: un butoi de metal de 200-300 litri, câteva placi de tiglă sau un coș de fum, o bucată de panza de cânepă (iută)

Foto: T. Neacşu

Principiul este același, butoiul îi va fi îndepărtat fundul. Se va face un canal de la butoi la camera de ardere, de 1.5-2m, iar deasupra se vor așeza bucăți de tiglă sau pietre.

La ce tipuri de carne se face afumarea

  • Afumarea la rece se face pentru: șuncă, jambon, cârnați cruzi, coaste, oase de porc, rasoale, salam crud sau uscat, mușchi.
  • Afumarea la cald se face pentru: cârnați fierți, pește și alte mezeluri. În cazul afumării la cald, după afumare se face o fierbere pentru a se pătrunde mai bine.

Cât timp se face afumarea la rece?

  • Pentru cârnați se face o afumare la rece de maximum jumătate de zi
  • Pentru salamuri se face o afumare de 1 zi
  • Pentru bucăți de carne mai mari, se face o afumare de 1-2 zile pentru fiecare kilogram de carne. Se va face și pauza, o zi fum rece, o zi de pauză, o zi fum rece, iar pauză. Este recomandată această pauză pentru a pătrunde fumul în profunzime.

Cum se face afumarea la rece?
Este de preferat a se face cu rumeguș, fară flacăra, fumul să iasă ușor către camera de afumare. În general se folosește rumeguș uscat în combinație cu rumeguș umed. Atenție, rumegușul umed nu înseamnă că vă fi ud, ci doar se vă umezi înainte cu puțină apă. Este important să nu apară flacăra pentru că temperatura vă creste și vă degaja căldură către camera de afumare. Adesea se pune un cărbune dedesubt și se acoperă cu rumeguș. Interesul nostru este că focul să mocnească și să scoată numai fum.

Cum se face afumarea la cald?
Afumarea la cald se face cu lemne. Se face focul în mod obișnuit și atunci când flacăra scade și nu mai are aceasi putere, se pun preparatele în afumătoare. Se întreține o flacăra mică în tot acest timp.

Temperatura de afumare la cald este situată undeva intre 60 și 75 grade. În afumarea la cald, carnații și peștii pot fi scoși după 1-2 ore. În cazul mușchiului sau a kaizerului, pot fi scoase după 4 ore. Afumarea la cald nu reprezintă o metodă de conservare prea lungă, ci mai degrabă are loc o gătire parțială a preparatelor. Se recomandă fierberea preparatelor după ce au fost afumate la cald.

Ce tip de lemne se folosește la afumare?
După cum am mai spus, în cazul afumării la rece se folosește rumegușul, iar în cazul afumării la cald se folosesc lemnele, de preferat de esență tare: fag, stejar, sau lemne de pomi fructiferi: cireș, prun, măr (fară nuc). De asemenea, nu se folosesc: brad, pin sau alte rășinoase, pot da un gust amar preparatelor.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Sfaturi practice

Case de lemn incepand de la pretul de 10000 euro

Published

on

By

Când îți vine în minte cuvântul „case de lemn”, mulți se gândesc inițial la case tipice suedeze din lemn cu vopseaua lor caracteristică roșie.

Dar ce se înțelege exact prin casă din lemn, ce avantaje și dezavantaje are și ce trebuie luat în considerare la constructia unei clădiriAm pus împreună cele mai importante întrebări și răspunsuri pe tema „construirea unei case din lemn” pentru dvs.

Conținutul acestei pagini:

    1. Ce tipuri de case din lemn există?
    2. Care sunt avantajele unei case din lemn?
    3. Care sunt dezavantajele unei case din lemn?
    4. Cât de eficientă din punct de vedere energetic este o casă din lemn?
    5. Case din lemn – pret

1. Ce tipuri de case din lemn există?

Casele din lemn pot fi împărțite în mai multe tipuri de construcții, fiind posibilă atât o construcție individuală, cât și varianta ca casă si prefabricată.

Construcție cadru din lemn

Cu această construcție de cadru din lemn, care este deosebit de comună în America de Nord și Scandinavia, cadrul portant din lemn definește forma casei. Cadrul este îmbrăcat în lemn, golurile sunt umplute cu material izolator. Avantajul acestui tip de construcție: Majoritatea elementelor casei pot fi prefabricate astfel încât casa să poată fi construită rapid.

Construcție din lemn masiv

Acest tip de construcție, care este utilizat în principal în Scandinavia și Canada, se caracterizează prin faptul că podeaua, pereții și tavanele sunt, de asemenea, din lemnCasele din bușteni clasice sunt, de asemenea, construite în acest fel, dar reprezintă doar o variantă vizuală a construcției din lemn masiv.

Casele construite conform principiului construcției cadrului din lemn oferă multe opțiuni de proiectare: pot fi prevăzute cu placări din lemn, precum și cu tencuială sau fațadă din cărămidă.

2. Care sunt avantajele unei case din lemn?

Cele mai frecvente sunt casele din lemn bazate pe o construcție de cadru din lemn. Aceasta are avantajul că majoritatea componentelor pot fi prefabricate. Acest lucru reduce semnificativ timpul de construcție: o casă standardizată din lemn poate fi ridicată complet în doar câteva săptămâni – iar metoda de construcție uscată înseamnă nu există timpi de uscare lungi. 

Un alt avantaj al construcției din lemn: lemnul absoarbe poluanții din aer, astfel încât climatul interior din casele din lemn este mai sănătos decât în ​​cele construite folosind o construcție solidă. Există, de asemenea, mai puțină acumulare de praf într-o casă din lemn. În plus, casele din lemn sunt mai puțin predispuse la creșterea mucegaiului spre deosebire de casele clasice. Casele din lemn sunt, de asemenea, eficiente din punct de vedere energetic.

Popularitatea caselor din lemn se bazează și pe faptul că pot fi construite și în condiții dificile de sol, deoarece acestea sunt semnificativ mai ușoare decât casele solide.

3. Care sunt dezavantajele unei case din lemn?

Deoarece lemnul este expus vremii de-a lungul anilor, are nevoie de întreținere regulată. Prin urmare, menținerea fațadei în formă bună este mai complexă decât în cazul unei case obisnuite. De asemenea, trebuie să se acorde atenție protecției adecvate a materialului de construcție împotriva dăunătorilor, cum ar fi rozătoarele și putrezirea.

lipsa de etanseitate și o protecție insuficientă împotriva ploii se dovedesc a fi de multe ori puncte slabe. Cu toate acestea, dacă sunt realizate cu atenție, aceste dezavantaje tipice pot fi evitate. Un alt dezavantaj: casele din lemn sunt mai vulnerabile la daune provocate de incendiu.

  • Izolație fonică insuficientă: Comparativ cu o casă solidă din cărămidă, zgomotele din exterior sunt mult mai audibile într-o casă din lemn.
  • Influențe meteorologice mai puternice: vântul și vremea îngreunează afectează lemnul, iar acest lucru înseamnă automat un efort de întreținere mai mare.
  • Pericol de umiditate: Atunci când construiți o casă din lemn, este imperativ să respectați standarde ridicate de calitate. În caz contrar, se poate întâmpla ca structurile portante să fie deteriorate de umezeală sau atac fungic – și acest lucru poate fi cu adevărat scump.

4. Cât de eficientă din punct de vedere energetic este o casă din lemn?

Lemnul ca material de construcție are două avantaje: Pe de o parte, senzația de căldură este mai mare cu pereții din lemn decât cu pereții din cărămidă. Pe de altă parte, lemnul are proprietăți bune de izolare termică. Acest lucru aduce un alt punct în plus, deoarece evită crearea unui pod rece între materialele de construcție. Deoarece eficiența energetică a caselor din lemn poate fi foarte diferită în funcție de tipul de clădire, acest aspect ar trebui examinat cu atenție în contextul unei consultări cu furnizorul. În funcție de construcție, un standard de casă pasivă poate fi realizat și cu o casă din lemn.

5. Case din lemn – pret

Preturile practicate de către constructorii de case din lemn din România sunt în general situate între 400 de euro și 700 de euro pe metrul pătrat în varianta semifinisat. Astfel ajungem la concluzia că pentru a plăti doar 10000 de euro pentru o casă din lemn, putem obține doar o mica căsuță de doar 25 metri pătrați in medie.

Trebuie avute în vedere și alte cheltuieli precum:

  • autorizația de construcție, proiectul sau alte acte necesare pot ajunge să coste în jur de 5000 de lei
  • racordarea la utilități precum apa, energie electrică sau gaze naturale pot ajusta prețul cu încă 5000-7000 lei
  • costurile cu amenajarea terenului pot ajusta prețul cu încă 3000-5000 de lei

Case din lemn – modele

Casa de lemn – 55mp

Pret estimativ: 45.000 Euro

Casa de lemn – 139 mp

Pret estimativ: 60.000 Euro

Casa din lemn – 92mp

Pret estimativ: 44000 Euro

 

 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x