Connect with us

Sfaturi practice

Cum se face o afumatoare in mod corect. Afumarea la rece

Publicat

pe

Afumarea se practică de mii de ani și reprezintă o formă de conservare a cărnii și peștelui. În acest articol o să prezentăm modul în care puteți construi o afumătoare în mod corect, pentru afumarea la rece.

Ce înseamnă afumare la rece?
Înseamnă că fumul care vă ajunge la carne, va avea o temperatura care să nu depășească 24 de grade Celsius. Unii experți din domeniu spun că afumarea la rece poate fi făcută și ar fi de preferat, să fie făcută cu fum la temperatura de 10-15 grade Celsius. În orice caz, se recomandă că fumul să nu aibă o temperatura la ieșire de mai mult de 24 grade.

Care este diferență dintre afumarea la cald și afumarea la rece?
Metoda afumării la rece reprezintă o conservare mai bună a cărnii, pe o perioadă mai lungă de timp, în timp ce afumarea la cald nu permite conservarea pe o perioadă foate lungă de timp, deoarece carnea este tratată termic. O carne gătita termic asemeni că pe grătar doar că se face cu fum, nu se păstrează mult timp chiar dacă e ținută în frigider.

Afumarea la rece se face în cabine din cărămidă, blocuri de beton, scânduri. Principalul factor care trebuie luat în seamă indiferent de materialul ales pentru construirea afumătorii, este: focarul unde ard lemnele trebuie să fie situat la o distanță de minimum 2 metri față de camera de afumare.

Este necesară distanța de 2 metri între locul focului și camera de afumare pentru ca fumul să ajungă rece. De asemenea, pentru o răcire mai eficientă, conducta coșului de fum trebuie să treacă pe sub pământ unde primește o porție suplimentară de rece din sol.

Procesul de afumare la rece este foarte lung și durează de la câteva zile la câteva săptămâni, dar timpul petrecut merită cu siguranță, produsele fiind foarte gustoase după finalizarea întregului proces.

Metoda de construire a unei afumători
În cazul de fata, am ales materiale precum: cărămidă, scandură, ciment, țeavă de coș, grătar pentru așezarea cărnii.

Daca doriți să construiți o afumătoare precum cea din imaginile noastre, mai aveți nevoie de câteva unelte precum: lopată, mistrie, ciocan, fierăstrău.

Schema prin care să înțelegeți modul de funcționare a unei afumătoare cu fum rece

În schema de mai sus puteți observa distanța dintre locul focarului și camera de afumare, care este situată la o distanță de 2 metri.

Construire afumatoare pas cu pas
1. Se toarnă o placă de beton de 1.5 pe 1.5 metri sau în funcție de cât de mare se dorește a fi afumătoarea. În mijlocul plăcii se face o gaura rotundă sau pătrată, deservind că loc pe unde va pătrunde fumul în interior. Se montează țeavă pe sub pământ, la circa 20cm adâncime, cu lungimea de 2 metri.

Acest pas se face doar daca doriți să aveți o afumătoare pentru mai mulți ani. Daca doriți să faceți o afumătoare temporar, pentru un singur sezon, recomand să faceți una simpla fară placă de beton.

2. Montarea cărămizilor de tip bolțari

Înălțimea camerei de afumare poate avea între 1.5 metri și 2 metri, în funcție de cât de mare doriți să fie spațiul din interior.

Acoperișul

Acoperișul trebuie să fie din lemn, care la rândul sau poate fi acoperit cu tablă sau țiglă. Aveți în vedere să lașați un spațiu de ieșire a fumului, așa încât, prin partea din față sau din spate să poată ieși fumul din camera de afumare.

3. Focarul

După cum am spus mai sus, focarul trebuie să fie amplasat la 2 metri de camera de afumare și conectate printr-o țeavă fie trecuta prin pământ, fie pe la suprafață.

Camera de afumare

In acest moment avand o camera de afumare destul de incapatoare, pot fi puse rafturi de tip grătar.

Afumarea la rece cu o afumatoare simpla sezoniera
Cum mulți dintre dvs. nu doriți să construiți o afumătoare pe care să o păstrați mai mulți ani, vom discuta în acest articol și despre afumătoarele ad-hoc, făcute doar pentru doar o singură afumare înaintea sărbătorilor de iarnă. În cazul acesta vom vorbi despre materiale mai puțin costisitoare.

Aveți nevoie de: un butoi de metal de 200-300 litri, câteva placi de tiglă sau un coș de fum, o bucată de panza de cânepă (iută)

Foto: T. Neacşu

Principiul este același, butoiul îi va fi îndepărtat fundul. Se va face un canal de la butoi la camera de ardere, de 1.5-2m, iar deasupra se vor așeza bucăți de tiglă sau pietre.

La ce tipuri de carne se face afumarea

  • Afumarea la rece se face pentru: șuncă, jambon, cârnați cruzi, coaste, oase de porc, rasoale, salam crud sau uscat, mușchi.
  • Afumarea la cald se face pentru: cârnați fierți, pește și alte mezeluri. În cazul afumării la cald, după afumare se face o fierbere pentru a se pătrunde mai bine.

Cât timp se face afumarea la rece?

  • Pentru cârnați se face o afumare la rece de maximum jumătate de zi
  • Pentru salamuri se face o afumare de 1 zi
  • Pentru bucăți de carne mai mari, se face o afumare de 1-2 pentru fiecare kilogram de carne. Se va face și pauza, o zi fum rece, o zi de pauză, o zi fum rece, iar pauză. Este recomandată această pauză pentru a pătrunde fumul în profunzime.

Cum se face afumarea la rece?
Este de preferat a se face cu rumeguș, fară flacăra, fumul să iasă ușor către camera de afumare. În general se folosește rumeguș uscat în combinație cu rumeguș umed. Atenție, rumegușul umed nu înseamnă că vă fi ud, ci doar se vă umezi înainte cu puțină apă. Este important să nu apară flacăra pentru că temperatura vă creste și vă degaja căldură către camera de afumare. Adesea se pune un cărbune dedesubt și se acoperă cu rumeguș. Interesul nostru este că focul să mocnească și să scoată numai fum.

Cum se face afumarea la cald?
Afumarea la cald se face cu lemne. Se face focul în mod obișnuit și atunci când flacăra scade și nu mai are aceasi putere, se pun preparatele în afumătoare. Se întreține o flacăra mică în tot acest timp.

Temperatura de afumare la cald este situată undeva intre 60 și 75 grade. În afumarea la cald, carnații și peștii pot fi scoși după 1-2 ore. În cazul mușchiului sau a kaizerului, pot fi scoase după 4 ore. Afumarea la cald nu reprezintă o metodă de conservare prea lungă, ci mai degrabă are loc o gătire parțială a preparatelor. Se recomandă fierberea preparatelor după ce au fost afumate la cald.

Ce tip de lemne se folosește la afumare?
După cum am mai spus, în cazul afumării la rece se folosește rumegușul, iar în cazul afumării la cald se folosesc lemnele, de preferat de esență tare: fag, stejar, sau lemne de pomi fructiferi: cireș, prun, măr (fară nuc). De asemenea, nu se folosesc: brad, pin sau alte rășinoase, pot da un gust amar preparatelor.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sfaturi practice

Mini-serele sau paturile calde pentru creşterea rapidă a răsadurilor sau verdeţurilor

Publicat

pe

Scris de

Paturile de creştere sau mini-solariile pot deveni o alternativă ieftină şi convenabilă la o seră. Acestea nu necesită încălzire, dar permit accelerarea culturilor şi au un randament mai bun decât culturile clasice din grădină. În esență, o mini-seră este un fel de „pat cald”, realizat din compost, humus, sol de grădină, crengi, rumeguș și alte materiale naturale de grădină. Datorită interacțiunii dintre toate componentele cu umiditatea și aerul, căldura este eliberată. Aceste structuri, numite mini-sere, pot fi temporare sau permanente. Cele temporare sunt o movilă de mai multe componente și sunt ușor de construit. Cel mai adesea, cele temporare sunt folosite pentru creșterea răsadurilor.

Beneficiile mini-serelor
Construirea unei mini-sere poate fi obositoare. Dar o astfel de construcție poate fi o suprafață fertilă timp de câțiva ani, care nu necesită îngrășăminte minerale și materii organice. Avantajele sale, pe lângă recolta timpurie, pot fi:

– o recoltă ecologică

– randamente ridicate, care asigură condiții favorabile pentru solul putrezit;

– costurile minime;

– reducerea numărului de buruieni;

– capacitatea de a creste legume chiar si in cea mai goala şi înfertilă parte a gradinii;

– utilizarea deșeurilor menajere pe care nu ai unde să le arunci

Puteți crește aproape toate culturile de grădină: fasole, castraveți, dovlecei, roșii, cartofi, dovleac, ardei, salate, sfecla, morcovi, varza. Fără amendamente şi îngrășăminte, puteți obține o recoltă bună de fasole, verdeață sau mazăre.

Cum să construiți o mini-seră temporară
Mai întâi de toate, ar trebui să decideți locul în care va fi amplasată mini-sera. Locul ar trebui să fie bine luminat pentru ca soarele să încălzească substratul. Pregătirea unui loc pentru cultivarea plantelor începe în toamnă sau chiar în primăvară. În acest moment aveți nevoie de:

– săturați un șanț la o adâncime de 10 cm și umpleți-l cu gunoi proaspăt, astfel încât să se ridice deasupra nivelului solului.

– următorul strat puneţi iarbă, buruieni, crengi și alte deșeuri de grădină, apoi acoperiţi-le cu solul îndepărtat

În această formă, patul rămâne până la iarnă
În primăvară, imediat ce se topeste zăpada, structura trebuie să fie stropită cu apă fierbinte sau cu gunoi de grajd lichid. Acest lucru se face pentru a începe procesele biologice și pentru a face patul să genereze căldură. Deasupra este necesar să acoperiţi cu folie. Semințele sunt semănate când temperatura sub folie, în interiorul mini-serei se încălzește la + 12 ° C. Răsadurile timpurii cresc foarte bine în acest mediu, iar atunci când plantele devin mai puternice, ele sunt transplantate în sol deschis.

Cum se realizează o mini-seră pe termen lung
Mini-serele permanente sub forma unei cutii nu necesită saparea solului și sunt perfecte pentru aproape toate culturile de grădină. Înălțimea optimă a mini-serei este de 60-80 cm pentru a ușura îngrijirea plantelor, nu se recomandă ca structura să fie prea largă, lățimea cea mai convenabilă este de 80-100 cm. Dacă există mai multe min-sere în zonă, atunci lăsați spațiu pentru alei cel putin 90cm.

Cadrul pentru mini-sere se pot face astfel
Se foloseste lemn ca şi cadru. Dar atenţie, lemnul, cutia, scândurile sau cheresteaua trebuie tratate cu un antiseptic pentru a preveni putregaiul anterior.

Următoarea etapă este plasarea compostului în straturi:
1. Se adaugă 30cm de materie vegetală: radacini, ramuri, ciocanele mici de lemn
2. 10-15cm de deseuri menajere, frunze, buruieni
3. Se adauga 20 cm de materiale usor degradabile: compost, iarbă, frunze, humus, gunoi de pasăre
4. Se adauga 20cm de sol mixt, humus şi turba.
5. Fiecare strat este bine compactat.

Mini-sera se udă bine şi se acoperă cu folie. În primăvara anului, pentru a începe procesul de descompunere și degradare a materiei organice, este necesar să se pulverizeze solul cu gunoi cald sau cu apă fierbinte și să se acopere cu folie. Înainte de plantarea semințelor, este suficient să le plantaţi în stratul superior. Astfel de paturi sunt construite nu numai în zonele deschise ale grădinii, ci și în sere de policarbonat, ceea ce permite creșterea randamentului.

Citeşte continuarea

Trending

This is a test for Pinterest