Afumarea se practică de mii de ani și reprezintă o formă de conservare a cărnii și peștelui. În acest articol o să prezentăm modul în care puteți construi o afumătoare în mod corect, pentru afumarea la rece.
Ce înseamnă afumare la rece?
Înseamnă că fumul care vă ajunge la carne, va avea o temperatura care să nu depășească 24 de grade Celsius. Unii experți din domeniu spun că afumarea la rece poate fi făcută și ar fi de preferat, să fie făcută cu fum la temperatura de 10-15 grade Celsius. În orice caz, se recomandă că fumul să nu aibă o temperatura la ieșire de mai mult de 24 grade.
Care este diferență dintre afumarea la cald și afumarea la rece?
Metoda afumării la rece reprezintă o conservare mai bună a cărnii, pe o perioadă mai lungă de timp, în timp ce afumarea la cald nu permite conservarea pe o perioadă foate lungă de timp, deoarece carnea este tratată termic. O carne gătita termic asemeni că pe grătar doar că se face cu fum, nu se păstrează mult timp chiar dacă e ținută în frigider.
Afumarea la rece se face în cabine din cărămidă, blocuri de beton, scânduri. Principalul factor care trebuie luat în seamă indiferent de materialul ales pentru construirea afumătorii, este: focarul unde ard lemnele trebuie să fie situat la o distanță de minimum 2 metri față de camera de afumare.
Este necesară distanța de 2 metri între locul focului și camera de afumare pentru ca fumul să ajungă rece. De asemenea, pentru o răcire mai eficientă, conducta coșului de fum trebuie să treacă pe sub pământ unde primește o porție suplimentară de rece din sol.
Procesul de afumare la rece este foarte lung și durează de la câteva zile la câteva săptămâni, dar timpul petrecut merită cu siguranță, produsele fiind foarte gustoase după finalizarea întregului proces.
Metoda de construire a unei afumători
În cazul de fata, am ales materiale precum: cărămidă, scandură, ciment, țeavă de coș, grătar pentru așezarea cărnii.
Daca doriți să construiți o afumătoare precum cea din imaginile noastre, mai aveți nevoie de câteva unelte precum: lopată, mistrie, ciocan, fierăstrău.
Schema prin care să înțelegeți modul de funcționare a unei afumătoare cu fum rece
În schema de mai sus puteți observa distanța dintre locul focarului și camera de afumare, care este situată la o distanță de 2 metri.
Construire afumatoare pas cu pas
1. Se toarnă o placă de beton de 1.5 pe 1.5 metri sau în funcție de cât de mare se dorește a fi afumătoarea. În mijlocul plăcii se face o gaura rotundă sau pătrată, deservind că loc pe unde va pătrunde fumul în interior. Se montează țeavă pe sub pământ, la circa 20cm adâncime, cu lungimea de 2 metri.
Acest pas se face doar daca doriți să aveți o afumătoare pentru mai mulți ani. Daca doriți să faceți o afumătoare temporar, pentru un singur sezon, recomand să faceți una simpla fară placă de beton.
2. Montarea cărămizilor de tip bolțari
Înălțimea camerei de afumare poate avea între 1.5 metri și 2 metri, în funcție de cât de mare doriți să fie spațiul din interior.
Acoperișul
Acoperișul trebuie să fie din lemn, care la rândul sau poate fi acoperit cu tablă sau țiglă. Aveți în vedere să lașați un spațiu de ieșire a fumului, așa încât, prin partea din față sau din spate să poată ieși fumul din camera de afumare.
3. Focarul
După cum am spus mai sus, focarul trebuie să fie amplasat la 2 metri de camera de afumare și conectate printr-o țeavă fie trecuta prin pământ, fie pe la suprafață.
Camera de afumare
In acest moment avand o camera de afumare destul de incapatoare, pot fi puse rafturi de tip grătar.
Afumarea la rece cu o afumatoare simpla sezoniera
Cum mulți dintre dvs. nu doriți să construiți o afumătoare pe care să o păstrați mai mulți ani, vom discuta în acest articol și despre afumătoarele de sezon, făcute doar pentru doar o singură afumare înaintea sărbătorilor de iarnă. În cazul acesta vom vorbi despre materiale mai puțin costisitoare.
Aveți nevoie de: un butoi de metal de 200-300 litri, câteva placi de tiglă sau un coș de fum, o bucată de panza de cânepă (iută)
Principiul este același, butoiul îi va fi îndepărtat fundul. Se va face un canal de la butoi la camera de ardere, de 1.5-2m, iar deasupra se vor așeza bucăți de tiglă sau pietre.
La ce tipuri de carne se face afumarea
- Afumarea la rece se face pentru: șuncă, jambon, cârnați cruzi, coaste, oase de porc, rasoale, salam crud sau uscat, mușchi.
- Afumarea la cald se face pentru: cârnați fierți, pește și alte mezeluri. În cazul afumării la cald, după afumare se face o fierbere pentru a se pătrunde mai bine.
Cât timp se face afumarea la rece?
- Pentru cârnați se face o afumare la rece de maximum jumătate de zi
- Pentru salamuri se face o afumare de 1 zi
- Pentru bucăți de carne mai mari, se face o afumare de 1-2 zile pentru fiecare kilogram de carne. Se va face și pauza, o zi fum rece, o zi de pauză, o zi fum rece, iar pauză. Este recomandată această pauză pentru a pătrunde fumul în profunzime.
Cum se face afumarea la rece?
Este de preferat a se face cu rumeguș, fară flacăra, fumul să iasă ușor către camera de afumare. În general se folosește rumeguș uscat în combinație cu rumeguș umed. Atenție, rumegușul umed nu înseamnă că vă fi ud, ci doar se vă umezi înainte cu puțină apă. Este important să nu apară flacăra pentru că temperatura vă creste și vă degaja căldură către camera de afumare. Adesea se pune un cărbune dedesubt și se acoperă cu rumeguș. Interesul nostru este că focul să mocnească și să scoată numai fum.
Cum se face afumarea la cald?
Afumarea la cald se face cu lemne. Se face focul în mod obișnuit și atunci când flacăra scade și nu mai are aceasi putere, se pun preparatele în afumătoare. Se întreține o flacăra mică în tot acest timp.
Temperatura de afumare la cald este situată undeva intre 60 și 75 grade. În afumarea la cald, carnații și peștii pot fi scoși după 1-2 ore. În cazul mușchiului sau a kaizerului, pot fi scoase după 4 ore. Afumarea la cald nu reprezintă o metodă de conservare prea lungă, ci mai degrabă are loc o gătire parțială a preparatelor. Se recomandă fierberea preparatelor după ce au fost afumate la cald.
Ce tip de lemne se folosește la afumare?
După cum am mai spus, în cazul afumării la rece se folosește rumegușul, iar în cazul afumării la cald se folosesc lemnele, de preferat de esență tare: fag, stejar, sau lemne de pomi fructiferi: cireș, prun, măr (fară nuc). De asemenea, nu se folosesc: brad, pin sau alte rășinoase, pot da un gust amar preparatelor.
As avea o întrebare: in cazul unei afumători din scândură, cum se poate proteja scândura împotriva putrezirii, mucegaiului etc fara ca mirosul de lac, bait să afecteze carnea pusă la afumat si ținând cont că în general o astfel de afumătoare sta afara. Multumesc
Ce tip de afumătoare ar fii ideală pentru uz personal ? Din lemn sau inox ?