curatare canapea

Cum să curățați canapeaua cu „metoda periei”: va fi fără pete și parfumată


În inima fiecărei locuințe, canapeaua reprezintă nu doar un loc de odihnă și relaxare, ci și martorul tăcut al multor momente împărtășite, de la seri de film în familie până la discuții cu prietenii. Totuși, ca orice piesă de mobilier folosită pe scară largă, este inevitabil ca, pe măsură ce zilele trec, canapeaua să înceapă să dea semne de uzură. Urmele de mâncare, amprentele, acumularea de praf și, în anumite circumstanțe, chiar și petele accidentale pot modifica aspectul și mirosul original al canapelei noastre iubite.

În căutarea metodelor de a reda canapeaua la frumusețea ei originală, mulți oameni au apelat la substanțe chimice disponibile în comerț. Acestea nu se pot dovedi însă costisitoare, ci pot conține și substanțe dăunătoare atât mediului, cât și celor care le folosesc. Acolo intervine bicarbonatul de sodiu. Această substanță, cunoscută mai ales în bucătărie ca agent de dospire, are în mod surprinzător de multiple aplicații și în lumea curățeniei.

Complet natural, economic si usor disponibil in multe locuinte, bicarbonatul de sodiu se prezinta ca un aliat de neinlocuit in lupta impotriva murdariei si petelor. Și cel mai surprinzător lucru? Când este folosit corect, poate lupta și îndepărta chiar și cele mai încăpățânate pete, oferind canapelei acel aspect proaspăt și curat pe care ni-l dorim cu toții.

Înainte de a explica cum se procedează pentru a elimina petele și mirosurile neplăcute, trebuie să spunem câteva cuvinte pentru a înțelege cum acționează această substanță asupra petelor. Acțiunea sa este dublă:

 • Acțiune abrazivă: Particulele de bicarbonat acționează ca un exfoliant și un agent de netezire. Deși delicat, ajută la îndepărtarea murdăriei de pe suprafața canapelei, îndepărtând petele de pe cele mai superficiale pete datorită microgranulelor sale.
 • Actiune dezodorizanta: Bicarbonatul neutralizeaza mirosurile, absorband si neutralizand moleculele mirositoare. Acest lucru îl face deosebit de eficient pentru împrospătarea canapelei și eliminarea mirosurilor neplăcute care au invadat-o de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, ceea ce vă va ajuta să faceți diferența în această îmbunătățire practică a locuinței este peria cu peri duri care ar trebui folosită pentru a curăța suprafața, astfel încât să crească puterea de curățare. Dar acum să vedem în detaliu cum să procedăm!

Cum să curățați canapeaua cu bicarbonat de sodiu și o perie

Bicarbonatul de sodiu, datorita proprietatilor sale usor abrazive si dezodorizante, reprezinta o solutie excelenta pentru curatarea canapelelor. Pentru a-i spori si mai mult eficacitatea, o perie cu peri rezistenti este accesoriul perfect. Pentru a pregăti corect pensula, scufundați-o în apă clocotită timp de câteva minute, pentru a face perii să se încălzească. După ce perii s-au muiat, indepărtați excesul de apă de pe perie.

Acest lucru va asigura că peria este suficient de umedă, dar nu complet umedă. Căldura perilor, combinată cu umiditatea și bicarbonatul de sodiu, acționează ca un puternic agent de curățare și îndepărtare a petelor, oferind rezultate excelente de curățare.

 • Pasul 1: Aspirați canapeaua. În acest moment puteți trece la aspirarea canapelei cu un aspirator bun. In acest fel puteti indeparta praful care se acumuleaza si resturile alimentare care cad in el.
 • Pasul 2: Răspândiți bicarbonatul de sodiu. Luați bicarbonatul de sodiu și întindeți o cantitate mică pe suprafața canapelei. Insista mai mult asupra zonelor cele mai pătate. Lăsați pudra de bicarbonat să acționeze timp de 15 minute.
 • Pasul 3: Frecați cu peria. După ce ați încălzit perii periei, îndepărtați excesul de apă. Cheia este ca peria să fie ușor umedă și nu prea udă. Acum, folosiți peria pentru a curăța materialul, asigurându-vă că includeți și bicarbonatul de sodiu. Faceți mișcări circulare și concentrați-vă în special pe cele mai persistente pete.
 • Pasul 4: Îndepărtați reziduul. Utilizați o cârpă umedă din microfibră pentru a îndepărta reziduurile de bicarbonat de sodiu de pe canapea, apoi uscați-o cu o cârpă uscată.

 Sfaturi pentru o curățare profundă și de lungă durată

Pentru a obține cele mai bune rezultate atunci când vă curățați canapeaua cu bicarbonat de sodiu, iată câteva recomandări:

 • Regularitate: În timp ce bicarbonatul de sodiu este eficient împotriva petelor, este mai bine să fii sigur decât să-ți pară rău. Curățați-vă canapeaua în mod regulat pentru a evita acumularea de murdărie. O dată pe lună este recomandarea noastră.
 • Amestecați cu alte ingrediente naturale: Dacă bicarbonatul singur nu este suficient, îi puteți îmbunătăți acțiunea combinându-l cu alte ingrediente. De exemplu, un amestec de bicarbonat de sodiu și oțet poate acționa ca un agent de curățare puternic pentru petele deosebit de încăpățânate.
 • Aer proaspăt: Pe lângă curățare, expunerea canapelei la aer proaspăt poate ajuta la împrospătarea și dezodorizarea. Dacă este posibil, așezați canapeaua lângă o fereastră deschisă pentru câteva ore, sau chiar mai bine, dacă este o canapea transportabilă, plasați-o afară într-o zi însorită.

Alte metode de curățare pentru canapea

Dacă bicarbonatul de sodiu nu este eficient sau dacă preferați să utilizați o altă metodă, există și alte alternative naturale:

 • Oțet alb: are proprietăți antibacteriene și poate ajuta la îndepărtarea petelor și mirosurilor. Cu toate acestea, ca și în cazul bicarbonatului de sodiu, este important să testați mai întâi pe o zonă mică.
 • Săpun de Marsilia: Este un săpun natural și delicat, ideal pentru curățarea multor țesături. Poate fi folosit in combinatie cu apa pentru a trata petele specifice sau pentru a curata intreaga suprafata a canapelei.

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile