Pete, urme, schimbări de culoare… Covorul este un element decorativ al casei care se deteriorează ușor și trebuie să știi să-l cureți bine, fie că este vorba de grămezi lungi sau de fibre naturale. Cu îngrijirea corespunzătoare, îi veți prelungi viața. Iată un ghid de trucuri fără greșeli.
Covoare, nu folosiți apă și amoniac
Dacă covorul tău și-a pierdut culoarea inițială, îl poți reînvia cu unul dintre aceste trei trucuri simple de casă care îți vor fi foarte ușor și eficiente.
- Cu sare grunjoasă. Amestecă o mână de sare și apă într-un castron pentru a forma o pastă. Întindeți-l pe covor și lăsați-l să se usuce. Apoi frecați cu o cârpă și îndepărtați resturile cu un aspirator.
- Oțetul alcoolic, de preferință cald, este un alt remediu eficient. Frecați suprafața covorului cu o cârpă de bumbac înmuiată în oțet. Se lasa sa actioneze cateva minute si se sterge cu o carpa uscata inainte de a aspira.
- Dacă covorul este întunecat, puteți răspândi peste el zaț de cafea ușor umed. Doar scoateți-l după ce s-au uscat.
DACA COVORUL ARE UN MIROS NEPLACUT…
Neutralizați-l cu bicarbonat de sodiu. Doar presărați-l pe suprafață, lăsați-l să acționeze și îndepărtați-l cu un aspirator. De asemenea, puteți parfuma covorul cu uleiuri esențiale de lavandă, scorțișoară, muscata… Pentru a o ușura, folosiți un spray.
DACĂ COVORUL ARE URME DE MOBILĂ…
Puteți folosi cuburi de gheață. Aplicați-le pe zona afectată și lăsați-le să se dizolve. Urmele vor dispărea în cele din urmă. Dacă semnul este încăpățânat, folosiți o furculiță de desert pentru a tăia fin fibrele.
Oh! Și rotește locația covorului tău cel puțin o dată pe an. Astfel va avea urme pe ambele fețe și vor fi mai puțin vizibile.
PRAF: MARELE DUȘMAN AL COVOARELOR
Praful deteriorează fibrele și, dacă nu este îndepărtat, le poate rupe, precum și îngreunează covorul. Cel mai bine este să-l îndepărtați cu un aspirator. Este indicat să o faci fără perie, doar cu furtunul aspiratorului, pentru a preveni uzura inutilă a covorului.
DACĂ COVORUL ESTE PĂTAT
Acționează rapid: este cel mai bun remediu împotriva petelor. Primul lucru de făcut este să îndepărtați resturile cu hârtie absorbantă. Ștergeți de la margine la centru și nu folosiți niciodată un burete foarte umed – puteți răspândi pata. Înainte de a utiliza orice produs pentru îndepărtarea petelor, testați-l pe o zonă neobservată. Și pentru cele mai încăpățânate pete:
de vin roșu
Elimină-le frecând zona afectată cu apă spumantă.
de cafea
Se curăță prin frecarea petei cu un amestec de detergent și oțet alb.
gumă de mestecat
Nu încercați să o trageți direct. Întăriți cauciucul cu un cub de gheață și va fi mai ușor de îndepărtat.
cerneală
Se îndepărtează prin „atingerea” petei cu o cârpă albă curată, înmuiată în lapte.
Covoare, cum să le curățați în funcție de materialul din care este făcut?
Cum să curățați covoarele din lână
Agitați-l pentru a îndepărta murdăria și apoi aspirați-l. Curățați cu o cârpă înmuiată în apă și săpun neutru și uscați rapid.
Cum să curățați covoarele din bumbac
Pentru curățarea de bază, aspirați ambele părți din centru spre exterior și invers. Pentru o curățare profundă, spălați cu oțet alb și apă caldă.
Cum să curățați covoarele din fibre sintetice
Cu mai multă electricitate statică decât lâna, acestea absorb părul și firele. Aspirați des.
Cum să curățați covorul din fibre naturale
Curățați sisalurile și cele de iută cu o cârpă înmuiată în apă cu sare. Lăsați-le să se usuce într-un loc fără soare direct.
Cum se curata covoarele realizate cu materiale ecologice
Să vorbim despre covoare din hârtie sau bambus. Sunt igienice și antibacteriene. Aspirați-le, dar nu le scuturați niciodată și tratați petele cu apă și săpun ușor.