A căuta o identitate de design interior înseamnă a afla câte ceva despre fiecare dintre stilurile de mobilier și despre modul în care acestea diferă unele de altele. Există multe stiluri de mobilier la modă: de la clasic la modern, la rustic, la industrial. Fiecare tip de stil de mobilier se caracterizează prin propriile caracteristici.
Stilul modern
Mobilierul modern este un concept larg de design care înseamnă de obicei o casă cu linii curate, clare, o paletă de culori neutre și utilizarea de materiale care pot include metal, sticlă și oțel. Mulți oameni asociază mobilierul modern cu conceptul de rece, rigid sau steril.
Designul modern necesită simplitate în fiecare element, inclusiv în mobilier. Liniile drepte și pătrate fac mediul ordonat și ferm.
Stilul tradițional
Stilul tradițional de design oferă detalii clasice, mobilier somptuos și o abundență de accesorii. Are rădăcini în sensibilitățile europene.
Casele tradiționale prezintă adesea lemn întunecat, finisat, palete bogate de culori și o varietate de texturi și linii curbe. Mobilierul are detalii și țesături elaborate și ornamentate, cum ar fi catifea și mătase, care pot include o varietate de modele și texturi, conform https://lunahome.ro
Stilul industrial
Stilul industrial, așa cum spune și numele, își trage inspirația dintr-o fabrică.
Mobilierul industrial este adesea abordat de către bărbați, dar datorită paletei de culori neutre și utilizării lemnului și a metalelor cromate, atrage în general pe toată lumea.
De obicei, în acest stil nu este neobișnuit să vezi cărămidă, țevi și lemn expuse. O casă iconică cu o temă de design industrial ar fi o mansardă renovată dintr-o fostă clădire industrială.
Stilul minimalist
Caracteristicile unui stil de amenajare trebuie să reflecte cel puțin parțial personalitatea celor care îl aleg. Fiecare stil de amenajare are caracteristicile sale distinctive: stilul de amenajare minimal este potrivit unei persoane care iubește ordinea extremă, cu un caracter pragmatic și hotărât, dar care iubește și eleganța sobră. De altfel, principala caracteristică a stilului de amenajare minimalist este, după cum sugerează cuvântul, aceea de a fi redus cât mai mult la esențial, tocmai la minimum. Și cine poate iubi minimul indispensabil mai mult decât persoana riguroasă și practică?
Mobilierul minimalist se apropie foarte mult de designul modern și îl reduce la un minimum.
Paletele de culori sunt neutre și vaporoase; decorul este simplu și direct și nimic nu este excesiv sau extravagant în accesorii sau mobilier.
Oamenii tind adesea să confunde minimalismul cu o răcoare totală și o severitate incomodă, ceea ce nu este deloc cazul. De fapt, există chiar și o abordare mai caldă a designului interior minimal (minimalism cald), care este plin de eleganță simplă și curată.
Gândește-te la simplitate, rafinament și o mână pricepută în confort. Cheia aici este să păstrați camerele fără dezordine și bine întreținute, cu accesorii fără imprimeuri și decorațiuni suplimentare.
Stilul rustic
Designul rustic este extras din inspirația naturii, folosind elemente naturale, în stil brut, inclusiv lemn și piatră.
Decorul rustic pune accent pe finisaje naturale, rezistente la intemperii. Lemnul masiv este predominant in acest stil, spre exemplu în amenajarea unui bucătării, se poate opta pentru o mobila dining din lemn masiv, combinată cu o podea din piatră naturală.
De obicei luminile sunt calde, la fel și culorile predominante chiar dacă contrastează cu frigul pietrei, iar tavanele sunt adesea din de grinzi de lemn. Un alt material folosit pe scară largă pentru accesoriile de mobilier rustic este cuprul.
Stilul mediteranean
Stilul mediteranean este inspirat de casele cu vedere la mare în toate acele locuri în care soarele este o prerogativă importantă. Stilul, de fapt, îmbină acest element cu dorința de prospețime și ușurință care este adesea căutată în interiorul căminului, menținând o atmosferă mereu sobră și luminoasă.
Albul devine așadar culoarea predominantă combinată cu albastrul în toate nuanțele sale și care amintesc de valurile mării. Alături de acestea, regăsim nuanțele de nisip și lemn, culori neutre care fac casa mai primitoare, creând armonia cromatică potrivită care încurajează relaxarea.