Cu temperaturile în creștere și căldura devenind insuportabilă, iubitul nostru ventilator a revenit în funcțiune. Te-ai întrebat vreodată, totuși, cât consumă un ventilator care stă aprins toată ziua? Să aflăm.
Facturile de vară sunt cele mai periculoase pentru portofelul tău. Din cauza căldurii și a temperaturilor intolerabile, devine imposibil să nu folosiți aparate de aer condiționat și ventilatoare. Dar cât consumă? Astăzi aflăm în special cât te costă un ventilator care stă aprins toată ziua.
Cum să te protejezi de căldură fără a crește costurile facturilor
Odată cu creșterea căldurii și temperaturile din ce în ce mai ridicate, nu mai sunt prea multe soluții pentru a ne înviora rapid: aparatele de aer condiționat și ventilatoarele sunt singurele care ne pot salva.
Dar cât ne costă? Facturile de vară sunt întotdeauna mai mari, iar costurile mai mari depind de utilizarea adesea disproporționată și inconștientă a acestor aparate. Cu toate acestea, ar fi suficient să implementați câteva măsuri de precauție simple pentru a vă putea bucura de un mediu proaspăt fără a risca să primiți facturi prea mari.
În ceea ce privește aparatele de aer condiționat, de exemplu, experții spun că acestea ar trebui setate pe modul dezumidificator și doar pentru câteva ore.
O mișcare și mai inteligentă este să închideți ușile camerei de răcit și să coborâți jaluzelele sau să trageți draperiile: în acest fel mediul devine proaspăt fără prea mult efort și costuri economice. Un aparat de aer condiționat poate consuma chiar și 186 kWh, iar cele mai consumatoare de energie chiar și 430 kWh.
Tocmai din acest motiv, mulți preferă să pornească ventilatorul mai degrabă decât aerul condiționat, siguri că economisesc la facturi. Dar este chiar așa? Astăzi aflăm cât consumă un ventilator care este aprins toată ziua.
Cât costă un ventilator care stă aprins toată ziua
Dacă doriți să economisiți bani, funcționarea aparatului de aer condiționat 24 de ore pe zi cu siguranță nu este o mișcare inteligentă. Știm că, cu vara apropiindu-se, aparatele de aer condiționat rămân cea mai ușoară alegere la care să recurgă, dar și cea mai puțin economică.
Un aparat de aer condiționat din clasa energetică A+++ poate consuma până la 186 kWh în timp ce cei aparținând celor mai proaste clase energetice, chiar și 430 kWh pe an. De aceea, multe familii, pentru a face față facturilor scumpe, recurg din ce în ce mai mult la utilizarea ventilatorului
În primul rând, trebuie să faceți o specificație. Costurile din factura, cand vine vorba de consumul de energie, depind de pretul energiei. Pe așa-numita piață „protejată” , costă 0,70 ron/kWh.
Trebuie spus ca consumul variaza in functie de clasa energetica si tipul de electrocasnice. De exemplu, ventilatoarele de podea pot consuma până la 90 W pe oră.
In schimb, un ventilator de masa simplu si mic poate consuma pana la 25W dar pe piata gasesti si modele destul de ieftine care nu consuma mai mult de 8W.
Consumul unui ventilator de tavan este diferit si poate consuma chiar 120 W. Dupa cum vedeti, costurile variaza in functie de modelele aflate in posesia noastra si evident si in functie de pretul pe kW.
Pentru a calcula energia pe care o consumă un ventilator, trebuie să faceți un calcul foarte simplu folosind această formulă: Energie = putere x timp.
Să presupunem că aveți un ventilator de tavan de 75 W și îl folosiți 8 ore, 7 zile pe săptămână. Iată ce iese: 75 wați x 56 ore = 4200 Wh = 4,2 kWh.
Să presupunem acum că prețul energiei electrice este de 0,70 RON/kWh: 4,2 kWh x 0,70 RON/kWh = 2.94 LEI. Astfel, folosirea unui ventilator de tavan te costă în jur de 3 lei / săptămânal.
După cum puteți înțelege, ventilatorul ar putea fi soluția potrivită pentru a vă răcori vara fără a vă crește excesiv costurile facturilor. Evident, trebuie să luați în considerare 2 elemente fundamentale:
- clasa energetică a aparatului;
- pretul energiei.