Connect with us

Ghid Practic Casa

Case din boltari de lut. Materialul saracului se intoarce spectaculos in lumea constructiilor

Published

on

Folosit de multa vreme in constructii traditionale din Romania, in zona de campie, chirpiciul sau caramida de lut a fost considerat un material al saracului. A inceput insa de ceva vreme sa fie promovat in domeniul constructiilor ecologice in strainatate, unde este cunoscut ca “adobe”, si astfel redescoperit si de romanii care vor sa-si fac o locuinta ieftina si prietenoasa cu mediul. Va prezentam procesul de constructie si cateva modele de case din boltari de lut.

Chirpiciul este in mod esential o caramida uscata la soare. Este realizat dintr-un amestec de lut galben, apa si paie, caruia i se da forma paralelipipedica, dupa care este lasat la uscat. In timp ce caramizile au un continut mai mare de argila, pentru a rezista uscarii accelerate in cuptor, boltarii de lut contin mai mult nisip sau paie ca armatura.

Case din boltari de lut. Avantaje
– boltarii se fabrica in regie proprie, cu costuri foarte mici
– locuintele sunt realizate numai din materiale naturale si sanatoase: liantul si tencuiala se fac tot din lut
– boltarii de lut au foarte bune calitati de termoizolare, aceste locuinte fiind calduroase iarna si racoroase vara
– sunt destul de rezistenti la greutatea proprie şi cea a podului, de aceea zidaria nu are nevoie de o structura de rezistenta suplimentara
– peretii au o buna rezistenta la cutremure
– daca se asigura o intretinere regulata si corespunzatoare durata de viata a unei constructii din chirpici poate sa ajunga si la 170 de ani

Case din boltari de lut. Dezavantaje
– peretii sunt sensibili la umezeala, fiind nevoie de o atentie sporita la constructie si izolatie
– procesul de constructie este destul de lent, zidul trebuie lasat sa se usuce 1 an inainte de a putea fi tencuit
– casa nu poate fi ulterior recompartimentata

Case din boltari de lut. Constructie
La fundatie se foloseste piatra sau caramida suficient de lata sa suporte pereti de 45 – 60 cm latime. Fundatia trebuie sa fie inalta pentru a mentine zidul uscat, ferit de umezeala ce urca din pamant sau de apa ploilor ce stropeste cand loveste solul.

Nu se recomanda folosirea betonului la fundatie, deoarece acesta absoarbe mai usor umezeala din sol.

Hidroizolatia sub peretele de chirpici e foarte importanta. Aceasta se poate realiza prin intermediul unei talpi de lemn acoperit cu smoala, saci cu pietris sau talpa construita sub forma unei cutii din lemn acoperit cu smoala, umpluta cu pietris.

Pentru confectionarea boltarilor, lutul (aproximativ 100 lopeti) se amesteca cu apa (1000 litri) formand o masa, cu cel putin 24 de ore inainte de folosire, pentru o omogenizare corespunzatoare si o aderenta reciproca sporita. Se urmareste obtinerea unei consistente asemanatoare cu cea a iaurtului de baut.

Adaugarea paielor (aproximativ un balot la 60 litri de masa omogena lut+apa) se face de obicei cu furcile la nivelul solului, in apropierea peretelui unde urmeaza a fi puse. Se folosesc paie din baloti de grau sau de ovaz, bine afanate. Nu se foloseste fan sau iarba.

Boltarii au dimensiuni standard de 40 cm lungime, 22 cm latime si 16 cm grosime. Dupa ce se toarna, au nevoie de la doua pana la cateva zile pentru a se usca, in functie de vreme.

Zugravelile si tencuielile trebuie sa permita peretelui sa respire. Se recomanda ca in exterior se se foloseasca tencuiala de var cu nisip si zugravirea cu var, iar in interior tencuiala de argilă, in doua straturi. Tencuielile din ciment reduc cu 20 – 40% durata de viata a casei.

Inainte de tencuire se recomanda lasarea la uscat a zidului timp de un an de zile.

Va prezentam si cateva modele de case din lut, ata din tara, cat si din afara.

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Casa

De ce să folosim un burghiu profesional

Published

on

By

Tipurile de burghie pe care le folosim astăzi în construcții sau în bricolaj sunt nenumărate, de la burghie pentru lemn sau beton, până la burghie pentru ceramică sau metal. În articolul următor o să vorbim despre majoritatea burghielor, despre modele și cum să alegi burghiul corect pentru tipul de lucrare pe care dorești să o realizezi.

Burghie pentru lemn

Burghiu elicoidal – utilizat de către cei mai mulți tâmplari pentru realizarea gaurilor. Acest tip de burgiu are canale de evacuare adânci, așa încât materialul rezultat din peforarea lemnului să fie îndepărtat cu ușurință.

Burghiu pentru lemn simplu – probabil cel mai utilizat tip de burghiu de către toți meseriașii. Adesea acestea se mai numesc burghie în 3 spițe și datorita formei lui permite crearea de gauri precise și uniforme.

Burghie spada – sunt folosite cel mai adesea pentru a realiza găuri de adâncime mică în lemn, dar cu diametru mai mare.

Burghie pentru zidărie


Se diferențiază de burghiele de lemn datorita vârfului care are o formă diferită, de asemenea aceste burghie au marginea spiralului mult mai groasă. Burghiele pentru zidărie sunt perfecte pentru găurirea betonului, pietrei și cărămizii atunci când burghiul este setat să bată (pe percuție). Au un vârf din carbură de tungsten pentru o durabilitate sporită și vin cu o coadă cilindrică sau cu o coadă hexagonală pentru a le împiedica să alunece în mandrină atunci când burghiul este sub presiune. Trebuie reținut faptul că burghiele de beton nu pot fi ascuțite cu polizor sau pila, ci doar cu ajutorul unei piatre de diamant.

Tensiunea pe burghiele de zidărie este imensă, determinându-i să se încălzească rapid. Acest lucru topește stratul de tungsten și face ca burghiul să se încălzească. Fie păstrați puțină apă rece în apropiere pentru a scufunda burghiul, fie asigurați-vă că îndepărtați resturile de pe burghiu în timp ce lucrați.

Burghie pentru metal

Burghiele pentru metal sunt făcute din materiale cu duritate mare precum titan. Se folosesc pentru găurirea tuturor tipurilor de metale, precum: fier, alamă, cupru, aluminiu sau chiar materiale plastice. Pentru găurirea otelului se poate utiliza un burghiu care are în compoziția sa și cobalt. Trebuie reținut faptul că în cazul oțelului, este necesară aplicarea de lichid pentru taiere, iar viteza de rotație să fie una mică.

Burghiu în trepte pentru metal
Un alt tip de burghiu utilizat pentru metale este cel în trepte, care are avantajul de a putea fi folosit pentru găuri de diferite diametre, de la 5 la 30mm.

Diferențele dintre un burghiu profesional și unul obișnuit
Avem pe piață o multitudine de tipuri de burghie și în același timp, o diferență de calitate observabilă atât la finisaje sau în funcție de materialul din care a fost făcut respectivul burghiu. Adesea burghiele de slabă calitate se găsesc în orice loc, chiar și în bazaruri și pot fi achiziționate la un preț mic. Chiar dacă burghiele arată în general la fel, ele sunt făcute din materiale care pot face diferența.

De exemplu, un burghiu obișnuit achiziționat dintr-un bazar, este adesea făcut dintr-un aliaj slab, prezintă imperfecțiuni și poate fi fisurat încă de la început. Riscul utilizării unui astfel de burghiu este adesea unul însemnat, acesta rupându-se în timpul operațiunii de găurire și provocând accidentări. Tocmai de aceea, este indicat să achiziționam întotdeauna burghie de cea mai bună calitate, pentru că adesea le putem avea pe viață dacă le întreținem.

Materialele din care sunt fabricate burghiele și finisajele aplicate acestora joacă un rol semnificativ în viața și performanța burghiului.

 • Burghiele din oțel de mare viteză (HSS) pot fora lemnul, fibra de sticlă, clorura de polivinil (PVC) și metalele moi precum aluminiu.
 • Burghiele de cobalt sunt extrem de dure și disipă rapid căldura. Sunt folosite în special pentru dure precum oțelul inoxidabil.
 • Burghiele HSS acoperite cu oxid negru au un finisaj conceput pentru a ajuta la rezistența la coroziune și la creșterea durabilității. Rezistă mai mult decât burghiele HSS obisnuite și funcționează bine pe o varietate de materiale, inclusiv metal, lemn de esență tare, rasinoase, PVC și fibră de sticlă.
 • Burghiele HSS acoperite cu titan produc o frecare mai mică. Sunt mai dure decât burghiele HSS de bază și rezistă mai mult timp. Lucrează pentru găurirea lemnului, metalului, fibrelor de sticlă și PVC.
 • Burghiele cu vârf de carbură rămân ascuțite mult mai mult decât cele din oțel, HSS sau titan. Sunt eficiente pentru găurirea țiglelor și zidăriei.

 • Continue Reading

  Trending

  1
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x