Connect with us

Ghid Practic Casa

Case din boltari de lut. Materialul saracului se intoarce spectaculos in lumea constructiilor

Publicat

pe

Folosit de multa vreme in constructii traditionale din Romania, in zona de campie, chirpiciul sau caramida de lut a fost considerat un material al saracului. A inceput insa de ceva vreme sa fie promovat in domeniul constructiilor ecologice in strainatate, unde este cunoscut ca “adobe”, si astfel redescoperit si de romanii care vor sa-si fac o locuinta ieftina si prietenoasa cu mediul. Va prezentam procesul de constructie si cateva modele de case din boltari de lut.

Chirpiciul este in mod esential o caramida uscata la soare. Este realizat dintr-un amestec de lut galben, apa si paie, caruia i se da forma paralelipipedica, dupa care este lasat la uscat. In timp ce caramizile au un continut mai mare de argila, pentru a rezista uscarii accelerate in cuptor, boltarii de lut contin mai mult nisip sau paie ca armatura.

Case din boltari de lut. Avantaje
– boltarii se fabrica in regie proprie, cu costuri foarte mici
– locuintele sunt realizate numai din materiale naturale si sanatoase: liantul si tencuiala se fac tot din lut
– boltarii de lut au foarte bune calitati de termoizolare, aceste locuinte fiind calduroase iarna si racoroase vara
– sunt destul de rezistenti la greutatea proprie şi cea a podului, de aceea zidaria nu are nevoie de o structura de rezistenta suplimentara
– peretii au o buna rezistenta la cutremure
– daca se asigura o intretinere regulata si corespunzatoare durata de viata a unei constructii din chirpici poate sa ajunga si la 170 de ani

Case din boltari de lut. Dezavantaje
– peretii sunt sensibili la umezeala, fiind nevoie de o atentie sporita la constructie si izolatie
– procesul de constructie este destul de lent, zidul trebuie lasat sa se usuce 1 an inainte de a putea fi tencuit
– casa nu poate fi ulterior recompartimentata

Case din boltari de lut. Constructie
La fundatie se foloseste piatra sau caramida suficient de lata sa suporte pereti de 45 – 60 cm latime. Fundatia trebuie sa fie inalta pentru a mentine zidul uscat, ferit de umezeala ce urca din pamant sau de apa ploilor ce stropeste cand loveste solul.

Nu se recomanda folosirea betonului la fundatie, deoarece acesta absoarbe mai usor umezeala din sol.

Hidroizolatia sub peretele de chirpici e foarte importanta. Aceasta se poate realiza prin intermediul unei talpi de lemn acoperit cu smoala, saci cu pietris sau talpa construita sub forma unei cutii din lemn acoperit cu smoala, umpluta cu pietris.

Pentru confectionarea boltarilor, lutul (aproximativ 100 lopeti) se amesteca cu apa (1000 litri) formand o masa, cu cel putin 24 de ore inainte de folosire, pentru o omogenizare corespunzatoare si o aderenta reciproca sporita. Se urmareste obtinerea unei consistente asemanatoare cu cea a iaurtului de baut.

Adaugarea paielor (aproximativ un balot la 60 litri de masa omogena lut+apa) se face de obicei cu furcile la nivelul solului, in apropierea peretelui unde urmeaza a fi puse. Se folosesc paie din baloti de grau sau de ovaz, bine afanate. Nu se foloseste fan sau iarba.

Boltarii au dimensiuni standard de 40 cm lungime, 22 cm latime si 16 cm grosime. Dupa ce se toarna, au nevoie de la doua pana la cateva zile pentru a se usca, in functie de vreme.

Zugravelile si tencuielile trebuie sa permita peretelui sa respire. Se recomanda ca in exterior se se foloseasca tencuiala de var cu nisip si zugravirea cu var, iar in interior tencuiala de argilă, in doua straturi. Tencuielile din ciment reduc cu 20 – 40% durata de viata a casei.

Inainte de tencuire se recomanda lasarea la uscat a zidului timp de un an de zile.

Va prezentam si cateva modele de case din lut, ata din tara, cat si din afara.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Casa

Cele mai bune plante de apartament pentru a purifica aerul

Published

on

By

Plantele de apartament sunt un real ajutor pentru a înfrumuseța și pentru a face mai vii camerele, dar ele sunt, de asemenea , utile pentru purificarea aerului și să mențină un nivel corect de umiditate în interior. Mai jos, vom raporta plantele care conform unui studiu NASA sunt cele mai bune pentru purificarea aerului din casele noastre. Un sfat: atunci când udați, asigurați-vă că nu abundă cu apă deoarece prea multă umiditate în sol poate duce la formarea mucegaiului.

Iedera ( Hedera helix )

Această plantă cățărătoare veșnic verde este foarte rezistentă, se adaptează bine la spațiile mici și se descurcă bine chiar și în camere slab luminate. Frunzele de iederă sunt capabile să absoarbă formaldehida, cel mai frecvent poluant în casă, întâlnită mai ales în vopsele, rășini, izolatori, vopsele pentru covoare sintetice, lemn presat, PAL, placaj, tapet, fum, produse cosmetice și multe altele. Această plantă ajută, de asemenea, la combaterea mucegaiului din aerul camerei, ajutând astfel la prevenirea problemelor precum alergiile și astmul. Aveți grijă dacă aveți animale de companie, deoarece iedera este toxică pentru pisici.

Spatifilum – Crinul pacii ( Spathiphyllum )

Spatifilum este o plantă ornamentală care se adaptează bine chiar și în medii slab iluminate. Are un aspect foarte elegant, cu o floare de culoare albă care seamănă cu un crin. Pe lângă frumusețea sa deosebită, spatula purifică aerul de substanțe toxice precum benzenul, un element cancerigen găsit mai ales în lacuri și ceară de lustruit. De asemenea, absoarbe acetona emisă de unelte electronice, adezivi și unii detergenți. Spatifilum are nevoie de apă cel puțin o dată pe săptămână. Această plantă este toxică atât pentru câini, cât și pentru pisici.

Palmier Areca ( Areca catechu )

Palmierul Areca este una dintre cele mai bune plante ornamentale pentru a umidifica mediul într-un mod natural. Areca este, de asemenea, utilă pentru detoxifierea aerului dintr-un grup derivat din benzen cunoscut sub numele de xilen, folosit mai ales la imprimarea solvenților, vopselelor, pielii, cauciucului, oțelului, pesticidelor și altele.

Palmierul doamnei ( Rhapis excelsa )

Palmierul doamnei este foarte potrivit atât pentru camere uscate atât si pentru cele umede, este foarte rezistent la dăunători. Este o plantă capabilă să reducă nivelurile de amoniac, un ingredient prezent în detergenți, precum și în unele țesături și coloranți. De asemenea, util împotriva xilenului și formaldehidei.

Feriga Boston (Nephrolepis exaltata)

Feriga Boston are frunze pene și frunze curbate care se potrivesc bine coșurilor pe care le poți agăța într-un colț liber al casei. Este o planta care are nevoie de medii umede, asa ca trebuie udata cu regularitate. Această ferigă este foarte utilă pentru îndepărtarea formaldehidei și a xilenului, precum și pentru eliminarea mucegaiului și a toxinelor.

Sansevieria (Sansevieria trifasciata)

Sansevieria este o planta de apartament cu frunze ascutite. Se adaptează bine în locuri cu lumină slabă, iar noaptea, spre deosebire de majoritatea plantelor, absoarbe dioxidul de carbon și eliberează oxigen. Prin urmare, această plantă este ideală pentru dormitor. Aloe vera, begonia și alte plante suculente acționează, de asemenea, în același mod. Pe lângă faptul că ajută la scăderea ratei de CO2, Sansevieria curăță aerul de formaldehidă și benzen. Această plantă este toxică pentru pisici și câini.

Iedera diavolului ( Epipremnum aureum )

Iedera diavolului este un cățărător foarte versatil, poate fi plantat într-o vază făcându-l susținut de tije sau un buștean, sau poate fi ținut suspendat, făcându-l să atârne în jos. Iedera diavolului ajută la purificarea aerului de formaldehida, monoxid de carbon şi benzen. Iedera diavolului este otrăvitor când este mestecat de copii și animale de companie.

Begonia (Begonia semperflorens)

Așezată într-un loc însorit, begonia va produce flori albe, roz sau roșii în timpul verii. Pe lângă faptul că este o plantă foarte frumoasă, begonia este utilă pentru detoxifierea mediului de benzen și substanțe chimice produse de toluen, un lichid care se găsește în unele ceară, rășini, cleiuri, vopsele și adezivi.

Dracaena (Dracaena marginata)

Dracaena este o plantă de apartament ideală pentru încăperile cu tavan înalt, deoarece poate crește până la 4-5 metri. Este o plantă care nu necesită multă îngrijire, deoarece se descurcă bine chiar și în medii slab luminate și nu are nevoie de multă apă. Frunzele sale pot lua anumite culori care se estompează spre roșu sau violet, dând o notă de culoare și viață mediului. În plus, dracena ajută la reducerea nivelului de xilen, tricloretilenă și formaldehidăDracena este toxică pentru animalele de companie.

Continue Reading

Trending

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x