Case din boltari de lut. Materialul saracului se intoarce spectaculos in lumea constructiilor


Folosit de multa vreme in constructii traditionale din Romania, in zona de campie, chirpiciul sau caramida de lut a fost considerat un material al saracului. A inceput insa de ceva vreme sa fie promovat in domeniul constructiilor ecologice in strainatate, unde este cunoscut ca “adobe”, si astfel redescoperit si de romanii care vor sa-si fac o locuinta ieftina si prietenoasa cu mediul. Va prezentam procesul de constructie si cateva modele de case din boltari de lut.

Chirpiciul este in mod esential o caramida uscata la soare. Este realizat dintr-un amestec de lut galben, apa si paie, caruia i se da forma paralelipipedica, dupa care este lasat la uscat. In timp ce caramizile au un continut mai mare de argila, pentru a rezista uscarii accelerate in cuptor, boltarii de lut contin mai mult nisip sau paie ca armatura.

Case din boltari de lut. Avantaje
– boltarii se fabrica in regie proprie, cu costuri foarte mici
– locuintele sunt realizate numai din materiale naturale si sanatoase: liantul si tencuiala se fac tot din lut
– boltarii de lut au foarte bune calitati de termoizolare, aceste locuinte fiind calduroase iarna si racoroase vara
– sunt destul de rezistenti la greutatea proprie şi cea a podului, de aceea zidaria nu are nevoie de o structura de rezistenta suplimentara
– peretii au o buna rezistenta la cutremure
– daca se asigura o intretinere regulata si corespunzatoare durata de viata a unei constructii din chirpici poate sa ajunga si la 170 de ani

Case din boltari de lut. Dezavantaje
– peretii sunt sensibili la umezeala, fiind nevoie de o atentie sporita la constructie si izolatie
– procesul de constructie este destul de lent, zidul trebuie lasat sa se usuce 1 an inainte de a putea fi tencuit
– casa nu poate fi ulterior recompartimentata

Case din boltari de lut. Constructie
La fundatie se foloseste piatra sau caramida suficient de lata sa suporte pereti de 45 – 60 cm latime. Fundatia trebuie sa fie inalta pentru a mentine zidul uscat, ferit de umezeala ce urca din pamant sau de apa ploilor ce stropeste cand loveste solul.

Nu se recomanda folosirea betonului la fundatie, deoarece acesta absoarbe mai usor umezeala din sol.

Hidroizolatia sub peretele de chirpici e foarte importanta. Aceasta se poate realiza prin intermediul unei talpi de lemn acoperit cu smoala, saci cu pietris sau talpa construita sub forma unei cutii din lemn acoperit cu smoala, umpluta cu pietris.

Pentru confectionarea boltarilor, lutul (aproximativ 100 lopeti) se amesteca cu apa (1000 litri) formand o masa, cu cel putin 24 de ore inainte de folosire, pentru o omogenizare corespunzatoare si o aderenta reciproca sporita. Se urmareste obtinerea unei consistente asemanatoare cu cea a iaurtului de baut.

Adaugarea paielor (aproximativ un balot la 60 litri de masa omogena lut+apa) se face de obicei cu furcile la nivelul solului, in apropierea peretelui unde urmeaza a fi puse. Se folosesc paie din baloti de grau sau de ovaz, bine afanate. Nu se foloseste fan sau iarba.

Boltarii au dimensiuni standard de 40 cm lungime, 22 cm latime si 16 cm grosime. Dupa ce se toarna, au nevoie de la doua pana la cateva zile pentru a se usca, in functie de vreme.

Zugravelile si tencuielile trebuie sa permita peretelui sa respire. Se recomanda ca in exterior se se foloseasca tencuiala de var cu nisip si zugravirea cu var, iar in interior tencuiala de argilă, in doua straturi. Tencuielile din ciment reduc cu 20 – 40% durata de viata a casei.

Inainte de tencuire se recomanda lasarea la uscat a zidului timp de un an de zile.

Va prezentam si cateva modele de case din lut, ata din tara, cat si din afara.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile