Nici nu banuiai, dar acesta e adevarul: locul in care te cuibaresti si te relaxezi, mai ales in perioada de autoizolare, este foarte murdar.
Dupa ce a devenit, pe rand, „biroul” tau, „restaurantul” preferat si „palatul” in care dormeai, canapeaua s-a transformat intr-un adapost perfect pentru microbi. Cercetatorii spun ca are mai multi germeni decat vasul de toaleta.
„Canapelele tind sa se umple de germeni pentru ca noi, oamenii, imprastiem milioane de bacterii si alti microbi de pe corp in fiecare ora”, explica microbiologul Jason Tetro, autorul cartii „The Germ Files”.
„Poate ca bacteriile nu se dezvolta repede, dar daca nimeresc intr-un mediu cu intuneric si umiditate, pot fi suficient de puternice pentru a da un miros neplacut si a provoca infectii, daca sunt patogene”, a mai spus Tetro.
Este logic ca o canapea devine un loc murdar, pentru ca acolo se aduna bacteriile de pe corp si de pe hainele tale, ale partenerilor, ale animalelor de companie, prietenilor si musafirilor care stau pe ea. Iar acum, dat fiind ca il folosesti cam toata ziua in perioada de carantina, acest obiect de mobilier poate deveni si mai periculos.
Daca nu o cureti periodic, canapeaua aduna multe reziduuri – acarieni, celule de piele moarta, fire de par, germeni, firimituri, pete de apa si cafea, asa ca trebuie sa te apuci de curatenie, scrie Well+Good.
Cum sa cureti eficient canapeaua
Cea mai buna metoda recomandata de Tetro pentru a curata canapeaua este un aparat cu aburi. Nu trebuie sa cheltuiesti o avere pentru asa ceva – un aparat obisnuit costa cam 27 de dolari (in jur de 100 si ceva de lei) si este foarte eficient. „Nu doar ca ucide bacteriile, dar improspateaza si materialele din care este facuta canapeaua. Poti sa folosesti si solutii pentru curatarea tapiteriei, dar ai grija sa urmezi instructiunile ca sa nu te trezesti cu pete albe nedorite”, spune microbiologul.
Daca nu ai un aparat de curatare cu aburi sau nu vrei sa aplici aceasta metoda, atunci foloseste aspiratorul, cu o perie moale atasata, recomanda Katie Brown, proprietara companiei Rytina Fine Cleaners din Sacramento, California. „Acest pas va preveni acumularea prafului si a parului de animale, dar vei putea sa stergi si urmele aparute. Daca este o pata recenta, foloseste o laveta sau un prosop de bucatarie pentru a absorbi lichidul. De preferat una alba, ca sa nu se ia culoarea din greseala. Iar daca pata lasa o urma, atunci citeste instructiunile de curatare”, spune Brown.
Curatare umeda sau uscata?
Curatarea umeda este indicata pentru petele lasate de varsarea unor lichide, in timp ce curatarea uscata e cea mai potrivita daca observi pete uleioase, precum cele provocate de popcorn sau chipsuri. „Este important sa speli toate piesele canapelei laolalta pentru a mentine consistenta culorii si a texturii. Daca nu incap toate piesele fetei de canapea odata in masina de spalat, atunci spala-le pe rand, dar sa fie toate curatate. Foloseste mai intai un program cu o temperatura mai mica pentru cateva minute, apoi baga-le la stoarcere si lasa-le la uscat”, arata Katie Brown.
In general, tesatura de canapea se poate dovedi destul de greu de intretinut, mai ales cele din piele capitonata care necesita ingrijire profesionala. Dar in plina izolare sociala provocata de criza COVID-19 suntem nevoiti sa ne descurcam pe cont propriu si sa incercam sa facem noi, atat cat putem, ceea ce faceau specialistii.
Asa ca, daca vrei o canapea curata, fara „musafiri nepoftiti”, trebuie sa acorzi timp si curatarii locului tau preferat de relaxare. Si poate ca e timpul sa cumperi o cuvertura lavabila, recomanda Weel+Good.