Amenajare iaz de gradină. Cum să construiești un iaz în mod corect


Am primit din partea vizitatorilor o grămadă de mesaje prin care mă invită să îi ajut în amenajarea unui iaz de gradină. Având în vedere că am cunoștinte de piscicultură și studiind mulți ani apele stătătoare, sunt în măsură să ofer câteva informații. Că să construiești un iaz de gradină nu este greu, însă pentru întreținerea lui va trebui să sacrifici puțin timp și să te documentezi. În articolul care urmează mai jos veți avea ocazia să citiți despre toate problemele privind un iaz de gradină.

Trebuie discutat încă de la început dacă optăm pentru un iaz cu folie de tip PVC sau alegem să construim un iaz direct pe pământ. 90% dintre oameni aleg să îl construiască cu folie PVC pentru că nu dispun de apă în mod constant. Un iaz construit direct pe pământ, fară folie, implică un debit de apa constant care să păstreze nivelul iazului. Recomandarea mea este să alegeți amenajarea iazului direct pe pământ, fară folie, doar în cazul în care aveți un izvor în apropiere care să alimenteze iazul constant.

Pasul 1. Alegerea locației unde va fi amenajat iazul

Dacă vorbim despre un iaz de gradină decorativ, cu pești decorativi, atunci cu siguranță îl vom amenaja în fața casei, dar nu chiar în apropierea casei, ci la cel puțin 1 metru de casă. Trebuie luată în seamă și asigurarea de curent în zona unde îl vom amenaja, pentru că pompele de recirculare și filtrele au nevoie de electricitate. Dacă alegem un iaz în care să creștem pesti, acesta poate fi amenajat și în spatele casei.

Pasul 2. Săparea iazului


În funcție de dimensiunea iazului care urmează a fi construit, se poate opta fie pentru săparea lui manuală cu cazmaua, fie săparea lui cu un mini-excavator sau chiar cu un excavator dacă vorbim despre iazuri mai mari de 20mp.

O să simulam un scenariu pentru amenajarea unui iaz și vom lua următoarele date, pentru a vă face să înțelegi mai bine modul în are trebuie amenajat iazul. Să presupunem că dorim să facem un iaz de 20 de metri pătrați.

Adâncimea medie a iazului trebuie să fie undeva la 1 metru. Vom face malurile înclinate la 45 de grade, și de asemenea, într-o parte a iazului, vom adânci până la 1.8 metri. Această „groapă” de 1.8 metri va servi că refugiu pentru pesti în perioada iernii.

Astfel, la o adâncime medie de 1 metru, ori 20 de metri pătrați, avem o cantitate de 20 metri cubi de apă în iazul nostru. Recomand adesea această dimensiune tocmai pentru că e mai ușor de manageriat pe viitor când trebuie adaptate diverse filtre și tratamente.

Pasul 3. Asezarea foliei pe fundul iazului


Pentru a impermeabiliza fundul iazului, este necesară amplasarea de folie PVC. Folia se găsește de mai multe tipuri, ca și dimensiune sau diametru. Cea mai subțire folie PVC este de 0,5mm și cea mai groasă de 2mm. Recomandarea noastră este să folosiți o folie de 1mm grosime, dar înainte de amplasarea foliei PVC, să așezați și geotextil care deservește ca un strat de filtru sau strat de separație intre pământ și folia PVC. Este indicată chiar și tapetarea iazului cu nisip înaintea așezării geotextilului și foliei PVC.

Ca și estimare a costurilor, 1mp de de geotextil costa în jur de 3,5 lei, iar 1mp de folie PVC de 1mm, costă în jur de 17 lei. Efectiv costurile cu geotextilul și folia PVC pentru amenajarea unui iaz de 20mp ar ajunge undeva la aproximativ 500-600 lei.

Dacă se alege folosirea iazului fară folie PVC, atunci trebuie să luați în calcul ceea ce spuneam la început, asigurarea unui debit de apă constant pentru că un iaz cu fundul neizolat, vă avea pierderi de apă constant. De exemplu, în cazul unui iaz amenajat pe sol nisipos va avea pierderi si mari de apa prin scurgerea apei în sol.

Pasul 4. Montarea pompei și a filtrului și a altor accesorii


Pentru ca un iaz să funcționeze corect, trebuia că apa să fie în mod constant recirculată și filtrata. Nu putem utiliza iazul pur și simplu după umplerea lui. O apă stătută care nu va fi recirculată și filtrata nu va avea viață lunga și în scurt timp se va înverzi și peștii vor muri.

La acest capitol vom discuta mai mult, pentru că implică încă de la început câteva date de care trebuie să țineți cont și să fiți foarte atenți la modul în care se face filtrarea iazului. De altfel, menținerea apei curate și în parametri este probabil cel mai important lucru la un iaz.

Pompa de recirculare

Se vă achiziționa o pompă submersibilă (adică care vă fi poziționată pe fundul iazului) și se vă conecta pe malul iazului la un filtru, ulterior apa se vă reîntoarce în iaz. Principiul este următorul: pompa de pe fundul iazului împinge apa către filtru, apa se filtrează de impurtati o data și în al 2-lea rand de amoniac și nitriți, ulterior apa se întoarce înapoi în iaz.

Dimensionarea unei pompe de recirculare. Dacă în iaz avem aproximativ 20mc de apă (20.000 litri), putem opta pentru o pompă de 5000 de litri, ceea ce înseamnă că întreagă apa din iaz vă fi recirculată în aproximativ 5 ore de funcționare a pompei.

Alegerea filtrului

În general filtrul se alege în funcție de cantitatea de apa din iaz, în cazul nostru 20mc. Se alege un filtru care să aibă posibilitate de filtrare până la 20.000 litri. Adesea un filtru conține: bureți de filtrare, bioballs, filtru, sterilizator UV. Prețul unui filtru de 20.000 litri costă intre 500 și 1000 lei pe piață românească. Având în vedere costul destul de mare, într-un alt articol o să vă învăț să vă construiți singur un astfel de filtru, cu materiale la îndemăna, la un preț cu mult mai mic.

Cum funcționează filtrul?

O întrebare pe care o primesc destul de des. O să le luam pe rand. Apa vine din pompă și ajunge în filtru, unde întâi de toate se găsește cu bureții de filtrare, având loc o filtrare mecanică. Ulterior, trece prin niste bioballs-uri, având loc o filtrare biologică, apa ajunge în final în sterilizatorul UV, care lichidează germenii, sporii de mucegai, sporii de alge. În fiecare filtru se formează după punerea în funcțiune: bacteriile nitrificatoare care transformă amoniacul în nitriți, ulterior în nitrați prin procesul de nitrificare.

Nota: amoniacul este foarte periculos pentru pesti și animalele acvatice. O cantitate de 0.1mg amoniac per litru duce la mortea peștilor. De asemenea, o cantitatea de peste 0.5mg/l nitriți în apa duce la mortalitatea peștilor. Nitrații nu sunt atât de periculoși precum amoniacul și nitriții, însă este recomandat ca în iaz să avem sub 10mg/l – 15mg/l nitrați.

De unde apare acest amoniac? Ei bine, dejecțiile peștilor au o cantitate considerabilă de amoniac, în lipsa unei bune filtrări a iazului pentru eliminarea amoniacului riscăm ca peștii să moară.

Utilizarea unei pompe de oxigen. Pentru buna oxigenare a apei se recomandă și utilizarea unei pompe de oxigen care să aibă o piatră de aerare la capăt care să fie așezată în iaz. O pompă de oxigen este o pompă de aer obișnuită (destinată acvaristicii), care are un furtun ce duce către o piatră de aerare (arată că o piatra ponce cu multiple găurele) aflată în bazinul peștilor. Nivelul minim de oxigen din iaz ar trebui să fie de 6mg/l. Dacă cantitatea de oxigen din apa este sub 6mg/l, atunci avem pericolul că pestii să se axfisiexe și să moară. Crapii rezista în general la un minim de 5mg/l oxigen, în timp ce carașii pot rezista și la 3mg/l oxigen.

Pompa de oxigen cu piatra de aerare.

Cum putem determina nivelul de oxigen din apă? În comerț exista câteva kituri de acvaristică, printre care se găsesc și aceste teste de oxigen, ușor utilizabile, fiind că niste benzi. Pe lângă aflarea oxigenului, cu aceste kit-uri se mai poate afla și nivelul de amoniac, nitriți, nitrați sau clor.

Pasul 5. Popularea cu plante acvatice
Pentru a avea un efect vizual mai puternic, este recomandat să înfrumusețam iazul cu plante acvatice precum nuferi, stuf, papură, etc. Papura are și efect filtrat asupra apei din iaz, deci este de luat în considerare.

Cum poate fi făcută plantarea daca avem un iaz cu folie? După amplasarea foliei se poate pune deasupra un strat de nisip sau pământ pentru a fixa rădăcinile plantelor.

Pasul 6. Popularea cu pesti
Țin să vă atrag atenția că un iaz mic de gradină de aproximativ 20mp nu poate deservi că un iaz de creștere a peștelui pentru consum. Poate doar în cazul în care discutăm despre o creștere intensiva pe aceasta suprafață, cu tehnologia care se impune. Ori în condițiile actuale, iazul trebuie să fie doar pentru decor și nu pentru creșterea peștelui de consum. Astfel, se va popula cu speciile de pesti dorite, recomandat ar fi pesti decorativi precum crap koi, carași aurii, lini, regina bălții.

Cu ce cantitate de pește se poate popula un iaz de 20mp? Indicația mea ar fi să populați cu maximum 15kg de pește, ceea ce înseamnă o densitate de 750g pește pe metru cub. O densitate prea mare de pește în iaz, de peste 1kg pe metru cub, poate afecta buna calitate a apei și pestii vor fi predispuși la boli. Cei care cunosc bine piscicultura și care au tehnologie adecvată, pot creste și până la 8kg pe metru cub, însă vorbind despre iazuri de tip „hobby”, se recomanda o densitate cât mai mica de peste. Daca doriti sa aflati mai multe despre cresterea crapilor in bazine, puteti accesa acest link.

Întrebări ale vizitatorilor

I: Ce hrană pot să le ofer peștilor? Este indicată pâinea sau cerealele precum: porumb, grâu?
R: Recomandarea noastră este să utilizați cereale extrudate destinate special peștilor din iazul dvs. Acestea se găsesc în comerț, conțin făină de pește și vitamine, având în același timp o digerabilitate de 90-95%. Peștii vor lua și în greutate, nu vor avea boli și dejecțiile vor fi mai puține, datorită acestor cereale de tip extrudat.

Cereale extrudate pentru pesti cu faina de peste in compozitie

Cât despre porumb sau grâu, acestea au o digerabilitate scăzută, în jur de 30%, asta înseamnă că 70% din porumbul ingerat de către pește vă ajunge sub formă de dejecții în apă.

I: Peștii trebuie hrăniți și iarna?
R: Nu, peștii vor fi hrăniți atâta timp cât temperatura apei se situează peste 12-14 grade Celsius. Sub această temperatură, crapii încep să intre în hibernare și nu se mai hrănesc decât foarte rar. Recomandarea noastră este că pestii să fie hrăniți toamnă cât mai bine, cu cereale extrudate și cât vremea o permite. Peștii intră în iarna bine hrăniți, cu un aport de grăsime mărit, trecând peste iarnă mai ușor și fară a avea mortalități în primăvara următoare.

I: Peștii mei au un fel de spumă pe ei și sunt letargici, ce poate fi?
R: Spuma care se observa pe peștii dvs este un mucegai de apă, saprolegnia se numește și apare datorită calității proaste a apei și a hranei de slabă calitate. Vă recomand să utilizați un filtru pentru a filtra apa și un steriliator UV pentru a distruge sporii acestui mucegai. De asemenea, vă recomand să utilizați hrană de calitate.

Pește afectat de saprolegnie

I: Apa din iazul meu este verde, ce pot face?
R: Înflorirea algala din iazuri are loc când temperaturile de afara sunt ridicate, deci îndeosebi vara și atunci când apa este stătută și nu este recirculată și filtrata. Vă recomand să utilizați un filtru, dacă aveți deja unul, asigurați-vă că este pe măsura iazului dvs. De asemenea, un filtru necesită curățare cel puțin o dată pe lună. De asemenea, se mai pot utiliza algicide, se găsesc în comerț în magazinele de acvaristică.

Inflorirea algala

I: Cât costa amenajarea unui iaz de gradină?
R: Depinde de foarte multe aspecte, plecând de la dimensiunea iazului, până la achiziționarea de pompe și filtre pentru iaz. Dar pentru a vă da un răspuns, voi face o estimare pentru un iaz de aproximativ 15 metri pătrați.
Săparea gropii implică un mini exacavator care să lucreze aproximativ 4-5 ore. La un cost de 100 de lei pe ora, vom da celui cu mini-excavatorul în jur de 400-500 lei.

După săparea gropii, veți avea nevoie de aproximativ 1mc de nisip pentru a tapeta iazul. Urmează apoi achiziționarea de material geotextil și folie PVC. Având în vedere că ne trebuie circa 5-7 metri în plus față de suprafață iazului (luăm în calcul și malurile laterale), putem spune că avem nevoie de 15+7m geotextil și 15+7m folie PVC.

Prețul geotextilului este de 3.5 lei pe metru (în medie), iar prețul foliei PVC de 1mm este de 18 lei (în medie). 22mp de geotextil x 3.5 lei pe metru, rezulta un cost de 77 lei. 22 mp de folie pvc de 1mm x 18 lei pe metru, rezulta un cost de 396 lei. Avem un total de 473 de lei.

Umplerea iazului implică și ea costuri, având în vedere că prețul mediu pentru 1mc de apă este de 7 lei în Romania, pentru a umple un iaz de 15 metri cubi, vom avea un cost de 105 lei.

Pompa de recirculare, pentru un iaz de 15.000 litri va trebui să aibă un debit de cel puțin 3000 litri, pentru a asigura o recirculare completă a iazului la 5 ore. O astfel de pompă costă undeva la 350 de lei pe site-urile de profil. Un filtru, care să fie amplasat după pompă, de 15.000 litri cu sterilizator UV încorporat, poate ajunge până la 1000 de lei. Astfel, costul pompei și al filtrului va fi undeva la 1350 lei. Daca mai dorim să achizitonam și un skimmer (care să traga frunzele și impuritățile de la suprafața apei) va mai trebui să scoatem din buzunar în jur de 350 lei.

Achiziționarea de plante acvatice. Un nufăr de exemplu, costă în jur de 20 de lei, având în vedere că vom pune 4-5, mai adaugăm 100 lei.

O pompă de oxigen costă aproximativ 100 de lei.

Ajungem astfel la un cost final aproximativ de: 2628 lei

Astfel, finalmente, amenajarea unui iaz de gradină implică atât costuri financiare cât și un pic de muncă și cunoștinte. Oricum, noi vă stam la dispoziție cu informații suplimentare tuturor celor care au nevoie de ajutor.


4.5 4 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

4 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Ionel Vrinceanu
Ionel Vrinceanu
1 an in urma

Mulțumesc mult pentru informații! Intenționez sa amenajez un iaz într.o zona de munte unde am un izvor cu apa limpede și de calitate ! Doresc sa aibă cel puțin 50m lungime cu 25 lățime ! Cum pot verifica dacă solul are pierderi mari de apa?,ce adâncime recomandați și ce fel de peste ? Doresc sa fie cât mai natural și fără folie dacă se poate ? Având în vedere ca nu am sursa de lumina îl pot curata natural prin drenaj ,terenul permite fiind puțin înclinat la vale ! Mai trebuie apa filtrata ? Mulțumesc mult pentru înțelegere!

Ionel Vrinceanu
Ionel Vrinceanu
1 an in urma
Raspunde  Dorian

Mulțumesc mult pentru disponibilitate ! În primăvara,când intenționez sa amenajez voi reveni cu informații și întrebări! Va doresc numai bine!

Lazăr Ioan
Lazăr Ioan
2 luni in urma

Vă salut,
mă numesc Lazăr si aș avea nevoie de câteva sfaturi pentru a amenaja un iaz în grădină pentru a crește pește pentru consumul propriu.Am citit toate sugestiile dvs.pentru a amenaja un iaz și am observat că adâncimea era maxim 2 m. Iazul meu vreau sa fie de 10/10 m. dar vroiam să -l sap în formă de trunchi de piramidâ cu vârful în jos, la o adâncime de 5,5 m. ,adâncime la care este pânza freeatică si de unde s-ar putea alimenta cu apă.Terenul e un loc pe șes, unde apa băltește în sezon ploios.Ar fi o problemă adâncimea ? Am o fântână la 80 m. ditanță cu un metru mai sus ca nivel,iar vara pe secetă am 2-3 m.de apă.Mă gândeam si să sap iazul până la 2 m. ,solul fiind argilos la acea adâncime și să sap o fântâna în apropiere si să scot apă cu o eoliană pe care o am gen ,,vestul sălbatic ”
Mulțumesc !