piscina naturala 3

Piscina naturala: solutii si exemple de piscine naturale care nu contin clor


Piscinele naturale sunt piscine in care se folosesc sisteme de filtrare si purificare in intregime naturale care nu presupun folosirea de clor sau solventi chimici: un mod de a face baie cufundat intr-un ecosistem natural, deseori elegant integrat cu peisajul inconjurator.

Clorul  dăunează  părului – și acesta este răul mai mic – dar poate provoca și apariția diferitelor probleme. Acestea includ astmul și dispneea, în special la copiii care au început să înoate înainte de vârsta de 6 luni. Clorul provoacă o reacție chimică dăunătoare atunci când vine în contact cu transpirația. De fapt, se transformă în  cloramine, substanțe care pot provoca iritații la nivelul ochilor, mucoaselor nasului, gâtului și căilor respiratorii.

Bio-piscine: un răspuns natural la o nevoie reală

Este un proces natural de purificare a apelor uzate, care folosește plante acvatice ca filtre biologice. Acestea reduc poluantii prezenti in apa, in actiune sinergica cu bacteriile nitrificante.

Există, de fapt, multe metode folosite pentru a purifica apa. Poate fi trecuta prin camere emailate din ioni de titan, cupru și zinc.  Sau  îmbogățindu-l cu ozon care reduce nevoia de clor cu până la 90%. Piscina de la Casa Albă folosește acest sistem.

Dar una dintre cele mai eficiente și ecologice metode este folosirea unor ecosisteme acvatice mici care filtrează apa de bacterii și o purifică „în mod natural”.  Asigurarea apei curate si clare tot timpul.

Acum să vedem cum funcționează aceste sisteme.

Biopiscine: cum funcționează purificarea apei?

Se folosesc plante din medii mlăștinoase, care trăiesc pe țărmurile bazinelor acvatice de apă dulce.  Sunt „pompe” de oxigen perfecte care isi desfasoara activitatea de fitopurificare in actiune sinergica cu bacteriile nitrificante. Actiunea lor purifica apa poluata de reziduuri menajere, zootehnice sau industriale.

Utilizarea de substanțe organice care permit reciclarea apei prin aceste bacterii-filtru face posibilă purificarea și remineralizarea acesteia.  Controalele referitoare la ecosistemul piscinei (temperatura apei nu trebuie să fie prea mare) fac ca acest tip de piscină să fie mai sigură de proliferarea bacteriilor dăunătoare.

Piscina naturala: este adevărat că costă mult?

Este una dintre cele mai frecvente întrebări. În principiu, răspunsul este nu. Noua tehnologie a bio-piscinelor este, de asemenea, low-cost. Instalarea și întreținerea piscinei bio necesită cifre mai  mici decât căzile tradiționale. Bio piscinele au un impact redus asupra mediului  si nu recurg la nici un tratament chimic.

Prin urmare, ele permit și economii în ceea ce privește costurile produselor chimice. Din acest motiv sunt evident mai ecologice și permit reciclarea apei cu economii de apă în consecință. Dar se încadrează mai bine în peisajul care le găzduiește datorită elementelor care îl caracterizează (lac de izvor, filtre biologice, pârâu, zonă de regenerare).

Bio-piscine: cele mai frecvente îndoieli

Poate că vor apărea îndoieli de îndată ce piscina este instalată pentru că un ecosistem natural trebuie să aibă timp să se stabilizeze. Din acest motiv, la început, culoarea apei poate fi închisă. Prezența algelor care „colorează” apa o fac inițial neinvitativă.

Cu toate acestea, pe măsură ce plantele se adaptează, puterea lor de filtrare crește, iar apa devine din ce în ce mai cristalină. Iar dacă iazurile sunt întunecate și noroioase din cauza nutrienților abundenți, a infiltrației de minerale și a sedimentelor ridicate de pe fund, acest lucru nu se întâmplă în biobazine. În cazul lor, pereții din PVC și un sistem eficient de filtrare „mecanic” înlătură aceste dezavantaje.

piscina naturala

Piscina naturala: sisteme de filtrare

Filtrele naturale și iazurile de regenerare sunt lipsite de orice solvent chimic sau clor.

Majoritatea filtrelor folosite în acest tip de mediu sunt umplute cu nisip și se bazează pe un principiu de funcționare foarte simplu. În practică, ele reproduc ceea ce se întâmplă în natură când apa de ploaie este purificată de deșeuri și poluanți prin pătrunderea în pământ.

Datorită unei mici pompe de circulație, apa introdusă în partea superioară a filtrului cade în jos trecând prin stratul de nisip. Aici elibereaza toate impuritatile si ajunge in  sistemul de drenaj situat la baza filtrului si apoi revine in piscina curata si igienizata.

Puteți avea diferite forme și dimensiuni de piscine naturale  și puteți folosi materiale precum plasticul și polietilena pentru bază și structură. Apoi trebuie facuta o separare intre zona in care inoti si cea in care se afla  plantele acvatice care filtreaza si curata apele.

Se poate amenaja și o mică cascadă, care, printre altele, adaugă o aerare suplimentară benefică care contribuie la recirculare.

Metode naturale de filtrare și purificare a apei

O tehnică interesantă de filtrare a apei se bazează pe utilizarea unei anumite varietăți de mușchi. Se numește mușchi S phagnum și are proprietăți bacteriostatice puternice. Deja în Evul Mediu acest mușchi era folosit pentru multe aplicații, în special pentru tratarea rănilor și a bolilor de piele.

Un chirurg vascular și biolog molecular de renume mondial, David Knighton, a descoperit beneficiile utilizării sale în apă. În timpul unei călătorii în Minnesota, a observat că fundul lacurilor acoperite cu acest mușchi făcea apa limpede.

După un studiu preliminar atent și experimente lungi, Knighton a selectat cele mai potrivite soiuri de mușchi și a pus bazele sistemelor moderne de filtrare și dezinfecție a apei. Astăzi multe companii specializate în sector exploatează avantajele mușchiului sphagnum pentru a asigura întreținerea apei piscinei.

piscina naturala 2

Biopiscine: un mușchi pentru a curăța apa

Dar, în practică, cum purifică această metodă eco-durabilă apa din piscină? Potrivit și pentru uz privat, acest sistem funcționează ca un fel de pliculețe de ceai.  Este plasat în interiorul unei camere de contact poziționate în rezervor și odată ce intră în contact cu apa își îmbunătățește calitatea prin scăderea semnificativă a încărcăturii bacteriene.

Acest mușchi ajută, de asemenea, la stabilizarea alcalinității și PH-ului apei sechestrează metalele și previne formarea de incrustații și pete pe suprafețe. Dezinfecția prin substanțe chimice este redusă drastic. În același timp,  consumul de apă este redus. Practic, utilizarea mușchiului în purificarea apei pentru piscine reprezintă cea mai economică, eco-durabilă și eficientă soluție pentru a asigura refacerea apei rezervoarelor mici sau mari.

În ce constau sistemele hibride?

Numeroase companii au dezvoltat idei și proiecte în care piscina se bazează pe o tehnologie „hibridă”. Este un sistem care combină metode chimice de curățare a apei cu utilizarea plantelor. De obicei, plante acvatice sau foarte iubitoare de apă, care elimină spuma și resturile de la suprafață. Printre acestea  coada- calului, palmier, buricul venus, creson, trestie de apă. Toate plantele care dau viață unor grădini magnifice pe apă .

Skimmerele  de  la margini sunt lăsate să colecteze cele mai mari părți reziduale,  în loc să prevadă înlocuirea apei ca în piscinele tradiționale. Iar adăugarea unui  sistem de sterilizare UV  asigură, de asemenea, eliminarea completă a germenilor.

Bio-piscine urbane: câteva studii de caz interesante

New York, Berlin și Londra sunt printre cele mai proeminente orașe pe acest front. Ele oferă exemple inovatoare care demonstrează modul în care zonele naturale pot fi recuperate pentru a reduce poluarea. În același timp, oferind oamenilor o alternativă viabila.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile