Mulţi dintre cei care iau decizia să se mute la casă îşi dau seama că este o soluţie mult mai bună să îţi construieşti propria locuinţa decât să cumperi una.
Construcţia unei case îţi oferă oportunitatea de a-ţi proiecta locuinţa după bunul plac, de a alege materialele potrivite şi de a controla mai bine costurile pe care le presupune un astfel de proiect.
Însă cheltuielile pot scapă rapid de sub control, mai ales dacă se întâmplă să cazi în nişte capcane sau să faci câteva greşeli de începător, care îţi vor da peste cap tot bugetul şi tevor forţă apoi să renunţi la alte lucruri, pentru a te încadra în bani. Profesioniştii din domeniul construcţiilor s-au confruntat cu numeroase astfel de situaţii şi ne spun care suntlucrurile cărora trebuie să le acorzi toată atenţia ta atunci când îţi construieşti o casă:
Timpul petrecut cu casă în şantier depinde mult de materialele folosite
Când îţi ridici o casă trebuie să fii pregătit să plăteşti mai multe pentru materiale de construcţie rezistente, pentru că de această investiţie depinde durata de viaţă a locuinţeitale, dar şi timpul efectiv de construcţie. Nu lasă alegerea materialelor pe seama echipei de muncitori, ci implică-te activ şi vei reuşi să economiseşti atât bani, cât şi timp. Că săîţi faci o idee, aceste sape autonivelante sunt uşor de turnat şi au un timp de uscare foarte scurt, astfel încât lucrările vor avansa mai rapid. Astfel, locuinţa ta nu va fi un şantierpentru mult timp şi costurile tale vor scădea cu fiecare zi pe care reuşeşti să o salvezi.
Angajează oamenii potriviţi, pentru care ai recomandări de încredere
Dacă nu ai mai avut experienţă cu echipele de muncitori în construcţii, este extrem de important să te documentezi bine înainte, să ceri sfaturi şi recomandări de la cunoscuţi în careai încredere. O echipa bună de muncitori va găsi o soluţie pentru a-ţi pune în practică ideile, oricât de îndrăzneţe ar fi ele, nu te va întârzia cu construcţia casei şi nu îţi va cere la final o suma de bani nejustificat de mare sau asupra căreia nu aţi căzut de acord încă de la bun început. În principiu, este bine de ştiut că o firma de construcţii serioasă nu îţiva cere un avans mai mare de 10-20% pentru o lucrare şi este indicat să le ocoleşti pe acelea care îţi pretind jumătate din suma drept avans. Asta pentru că aceste companii sefinanţează din promisiuni de lucrări, pe care nu le duc întotdeauna la bun sfârşit.
Nu ignoră importantă izolării şi a sistemului de încălzire şi ventilare
Un plan de construcţie care nu ia în considerare eficientă sistemului de încălzire şi care nu izolează bine casă va cauza apariţia mucegaiului şi a umezelii, în special în baie şi înbucătărie. De aceea, acestea ar trebui să se numere în topul priorităţilor, când vine vorba despre construcţia casei tale. O locuinţa inteligenţă din punct de vedere termic nu numai căîţi economiseşte bani lunar la facturi, dar este şi mai confortabilă, atât pe vreme geroasă, cât şi pe caniculă. Şi dimensiunea locuinţei este un factor extrem de important când vinevorba despre eficientă energetică. O casă mare, cu un sistem de încălzire insuficient de puternic, va fi greu de încălzit, în timp ce una micuţa are nevoie de o izolare optimă şi un sistem eficient, care să fie rentabil financiar şi termic.
Planifică atent delimitarea spaţiilor şi a camerelor
Dacă nu ai de gând să îţi construieşti o casă uriaşă, atunci planificarea spaţiului şi designul sunt elemente cruciale. Ţine cont de faptul că atunci când locuieşti la casă ai nevoie de mai mult spaţiu pentru depozitare. Aceste spaţii trebuie însă plasate strategic. De exemplu, cântăreşte dacă dormitorul tău are mai degrabă nevoie de un dulap în perete sau dacă spaţiulrespectiv ar fi mai bine folosit pentru a mari baia. Funcţionalitatea este primul lucru de care trebuie să ţii cont când decizi cum ai vrea să fie împărţită locuinţa ta, iar acest factor este, în mod clar, influenţat şi de stilul tău de viaţă sau de mărimea familiei tale. O familie mare va avea nevoie de o bucătărie spaţioasă, de mai multe dormitoare, dar şi de spaţii de joacă suficient de mari pentru copii, în timp ce o persoană care locuieşte singură va dori, poate, să îşi amenajeze un birou sau un spaţiu de relaxare.
Mizează pe lumina naturală şi profită la maximum de ea
Lumina natuala face orice locuinţa să pară mai primitoare, mai călduroasă şi îi măreşte valoarea de piaţă. Asta pentru că lumina ne energizează şi ne ajută să ne reîncărcăm bateriile, iar o locuinţa cu ferestre înalte şi surse de iluminat amplasate inteligent va face că întreg designul să capete un aer luxos şi sofisticat. Ia în calcul faptul că, odată ridicate zidurile, îţi va fi mai dificil să le spargi pentru a adaugă ferestre, aşa că încearcă să îţi faci de la bun început o idee despre cum ai vrea să arate rezultatul final.
Un alt aspect important este orientarea ferestrelor. Soarele răsare din partea de est, aşa că o casă cu geamurile spre răsărit va avea parte de multă lumina la primele ore ale dimineţii, ceea ce poate fi o problema mai ales pe timp de vara sau dacă nu eşti o persoană matinală. O casă orientată spre vest va beneficia de lumina apusului, după orele 15-16, şieste mai răcoroasă pe timp de vara, pentru că este protejată de razele puternice de la amiază. Cele mai întunecoase sunt casele orientate spre nord, care sunt şi mai răcoroase, în timpce acelea cu orientare spre sud sunt inundate direct de lumina soarelui, însă doar dacă nu ai clădiri înalte sau copaci în jurul casei.
Pune din timp bani deoparte şi pentru amenajare
Cheltuielile cu construcţia unei case îţi vor depăşi, mai mult că sigur, estimările iniţiale, motiv pentru care este bine să ai puşi deoparte nişte bani pentru situaţia în care vatrebui să scoţi mai mult din buzunar. Important este că lucrarea să nu depăşească termenul stabilit cu echipa de constructori, pentru că în caz contrar şi cheltuielile vor creşte de lao zi la altă. De asemenea, nu uită să pui de la bun început deoparte banii pentru mobilarea şi decorarea casei sau a câtorva camere, astfel încât să te poţi mută cât mai rapid şi săscapi de plata chiriei, de exemplu.
Dacă ţii cont de aceste sfaturi importante, nu doar că locuinţa ta va fi gata la timp, dar şi costurile ţi se vor reduce semnificativ, atât cele cu construcţia propriu-zisă, cât şi cele pe termen lung, cu facturile.
sursa: magazinuldecase.ro