Connect with us

Ghid Practic Casa

(VIDEO) Totul despre cob si casele din cob, locuința ecologică pe care o poți construi singur

Publicat

pe

Cuvântul „cob” vine de la un cuvânt englezesc vechi însemnând „bulgăr” („lump”) sau „pâine”.

CE ESTE COBUL? COBUL ESTE un amestec structural de pământ, apă, paie, argilă şi nisip, modelat cu mâna în clădiri cât este încă maleabil. Nu există cofraje, ca în cazul pământului bătut, nici cărămizi, ca în cazul chirpiciului, nici aditivi sau substanţe chimice şi nici nu este nevoie de echipamente mecanice. Cobul nu este nou şi nici netestat. Viabilitatea lui a fost dovedită pe deplin, în toată lumea, vreme de secole şi, probabil, milenii. Însă, în ciuda entuziasmului public față de construcțiile naturale, majoritatea cărţilor despre construcţii şi istoriilor arhitecturii rareori conţin măcar o menţionare a acestei tehnici de construcţie obişnuite, aproape universale.

Care este cel mai răspândit material de construcţie de pe Pământ? Ei, pământul însuşi, fireşte! Chiar şi în zilele noastre, între o treime şi jumătate dintre noi, oamenii, trăim în case făcute din pământ nears. Chiar toate clădirile din pământ trebuie să fie colibe din noroi ca în Africa? Păi, nu, există şi luxoase haciendas1 din chirpici în America Latină, conace din pământ bătut în Franţa, palate din cărămizi de pământ în China. Există blocuri de zece etaje în Yemen, vechi mănăstiri fortificate în Orientul Mijlociu, clădiri din pământ călcat cu picioarele, presat în cărămizi, modelat cu mâna şi bătătorit plecând din preajma Cercului Polar, în Norvegia
Informatiile de pe această pagină au fost preluate de la editura TEI. (TRADUCERI ECOLOGICE INDEPENDENTE) Vă încurajăm să descărcați toate fișierele traduse de acești oameni minunați. Puteți descărca AICI

Avantajele construirii cu cob bulgari de pamant

Ce este cobul? Este chirpici?

Cobul este un material compozit, un amestec de pământ, argilă, nisip, paie şi apă, lucrat cu mâna în ziduri din pământ monolitice. Fără cofraje, fără ciment, fără compresare, fără maşinării. Chirpiciul înseamnă cărămizi din pământ uscate la soare, materialul din care sunt făcute şi clădirile din pământ rezultate. Cuvântul cob provine dintr-o rădăcină din limba engleză veche care înseamnă „o bucată sau o masă rotundă“. Acest termen se referă deopotrivă la materialul în sine, la clădirile făcute din el şi la tehnica de construcţie tra­diţională folosită secole întregi în Europa în climate reci, vântoase şi ploioase, răspândită până atât de departe în nord încât atinge la­titudinea Alaskăi.

Cobul este una dintre multele metode pentru a construi cu pământ proaspăt, cel mai răspândit material de construcţie din lume. Prin simplitatea construirii şi liberta­tea proiectului, cobul depăşeşte chirpiciul şi tehnicile înrudite precum pământul bătut şi cărămizile din pământ comprimat. De vre­me ce nu ai nevoie de forme drepte sau de cofraje rectilinii, cobul dă naştere formelor organice, pereţilor rotunjiţi, arcadelor şi bol­ţilor. Construirea cu cob este o experienţă senzorială şi estetică foarte asemănătoare cu sculptura în argilă. Spre deosebire de chir­pici, cu cob se poate construi cu uşurinţă în climate reci şi umede, precum Pacificul de Nord-Vest; rezistenţa acestuia la ploaie şi frig îl face foarte potrivit pentru toate zone­le, cu excepţia celor mai friguroase părţi din America, unde ar putea fi necesară o izolaţie suplimentară.

De ce nu am auzit de cob până de curând?

Cobul a fost puţin cunoscut în America de Nord până când compania Cob Cottage l-a reintrodus în anii 1990. Totuşi, tehnica a fost odată răspândită în sud-vest, unde se nu­mea chirpici monolit, turnat sau bătătorit. Unii dintre primii colonişti în Nord-Est au construit, de asemenea, cu cob. Mai recent, normele guvernamentale sprijină nevoile comerciale ale industriei lemnului, nerecunoscând pământul ca un material de construcţie adecvat.

Este cobul durabil? Dar în zonele ploioase?

În Anglia există zeci de mii de case din cob confortabile, multe dintre ele fiind folosite de mai bine de cinci secole. Zgârie-norii medievali de zece etaje din Yemen sunt în parte din cob, ca şi Taos Pueblo4, locuit neîntrerupt de 900 de ani. O mare parte din Marea Piramidă şi din Zidul Chinezesc sunt din pământ, iar cele mai vechi locuinţe umane cunoscute (din pământ, desigur) din Ierihon au supravieţuit 9.000 de ani. Aşadar, casa ta din cob ar trebui să îşi depăşească uşor vecinele lor construite convențional și proiectate pentru o utilizare de doar cincizeci de ani. Ca orice alt fel de structură, clădirile din cob au nevoie de acoperişuri bune şi fundaţii potrivite pentru a le apăra de distrugerile provocate de apă. În mod tradiţional, pereţii din cob sunt protejaţi de apa de ploaie cu o tencuială pe bază de var sau stuc, deşi în zonele protejate din Anglia pereţi netencuiţi au supravieţuit secole întregi.

Casele din cob nu sunt umede în interior?

Deseori, vizitatorii de iarnă ai clădirilor noastre din cob din jungla din Oregon comentează despre cât de călduroase şi uscate sunt acestea. Pereţii din cob cu o grosime între treizeci şi şaizeci de centimetri oferă o masă termică uriaşă şi izolaţie adecvată, ideale pentru construirea solară pasivă. Structurile din cob necesită doar puţină încălzire suplimentară iarna şi rămân răcoroase şi confortabile în zilele fierbinţi de vară. Fiind ignifug, cobul poate fi folosit pentru a construi cuptoare, sobe şi şemineuri şi este ideal pentru case complet imune la foc, în zonele în care au loc incendii de pădure. Unul dintre proiectele noastre preferate este o bancă sau un pat din cob, încălzite de coşul unei sobe cu lemne.

Dar cutremurele?

Nici un sistem de construcţie nu este garantat împotriva cutremurelor, însă clădirile din cob au un bun istoric de supravieţuire în zone seismice. Spre deosebire de construcțiile din chirpici, ţinute la un loc în mare parte de gravitaţie, clădirile din cob sunt unite printr-o reţea textilă tridimensională şi invizibilă făcută din paie împletite, cu mii de tulpini individuale asigurând o rezistenţă generală uriaşă. Un conac din cob din Nelson, Noua Zeelandă, a supravieţuit 150 de ani într-una dintre cele mai active zone seismice din lume, suportând două cutremure majore fără nici o crăpătură, în timp ce oraşul din jurul lui s-a prăbuşit. Linille curbe și formele îngustate caracteristice pereţilor din cob de Oregon îi fac şi mai rezistenţi.

Se poate face din cob o casă normală, mare şi pătrată?

Fireşte. Poate fi cât de mare ai nevoie. Dar nu renunţa la calitate pentru dimensiune. Vrei o operă de artă sau doar nişte metri pătraţi? Da, poţi să îţi faci pereţii pătraţi, dar te va costa mai mult în timp, efort sau bani. Natura nu oferă forma Pătratului; trebuie să îl obţinem noi cu grijă, fie că prelucrăm copacul rotund în scânduri paralelipipedice, fie că tăiem pătrat pietre rotunde pentru un zid din piatră. Tendinţa pământului de a fi curbat şi sculptural oferă pereţilor din cob o calitate estetică pe care, altfel, nu o putem obţine cu uşurinţă.

Cât costă o căsuţă din cob?

Cobul este unul dintre cele mai puţin costisitoare materiale de construcţii imaginabile. Deseori, solul îndepărtat în timpul săpării fundaţiei este de ajuns pentru construcţia pereţilor. Cu inventivitate şi chibzuinţă, costurile celorlalte componente (uşi, ferestre, podele şi aşa mai departe) pot fi reduse considerabil. Cheltuielile totale de construcţie vor depinde de dimensiuni, de proiect, de creativitatea şi capacitatea ta organizatorică şi de cât de mult vrei să te implici. Cei mai mulţi dintre noi mergem la muncă pentru a plăti pe alții să ne construiască locuinţa. De asemenea, plătim şi pentru profitul, greşelile, transportul, utilităţile şi ghinionul lor. Mai presus de acestea, plătim instituţiilor de creditare pentru a ne împrumuta bani, iar apoi construim sub constrângerile lor. Fiind propriul tău constructor, îţi poţi produce singur materialele şi, avansând încet şi cu grijă, casa te-ar putea costa o zecime din cât ai plăti pentru una.

Cât de repede pot construi o casă din cob?

Durează mult timp pentru a face o casă bună, indiferent de materiale, dar pe vreme uscată poţi construi un perete de două etaje în două luni. Un proprietar-constructor hotărât se poate muta într-o casă din cob modestă în mai puţin de un an. În cazul construirii cu lemn, cadrul este doar o mică parte a muncii, însă un perete din cob odată clădit este terminat, în afară de tencuială. Ţevile şi cablurile sunt puse direct la locul lor şi nu este nevoie de rigips, bandă adezivă, retuşuri, finisat, vopsit, izolat sau bariere de vapori. Însă goana de a construi repede înseamnă să nu înţelegi deloc sensul şi să pierzi jumătate din distracţie. Spre deosebire de construirea modernă convenţională cu ritmul ei nebunesc, utilaje electrice şi predispoziţia pentru greşeli şi accidente, producerea cobului este un exerciţiu ritmic, meditativ şi liniştit. Construirea cu cob este mai rapidă, mai simplă şi mai plăcută dacă o faci împreună cu o echipă, astfel încât se pretează proiectelor în comunitate, construcţiei în grup şi atelierelor.

Dar normele de construcţii?

Normele din zilele noastre protejează corporațiile producătoare de componente de construcţii mai mult decât pe proprietarii de case. Deloc surprinzător, nu există norme pentru cob, deşi nicăieri construirea cu pământ nu este interzisă. Mulţi constructori cu cob aleg să nu implice oficialităţile şi astfel au puţine probleme. Încep să apară clădiri din cob cu autorizaţii de construire, dar presupun cheltuieli şi documentaţie considerabile, ca în cazul oricărei autorizaţii.

Cum pot să învăţ mai multe despre cob?

Singurul mod demonstrat de a învăţa despre construcţia cu cob este să o încerci!

sursa: http://casedinlut.ro

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Casa

Cele mai bune plante de apartament pentru a purifica aerul

Published

on

By

Plantele de apartament sunt un real ajutor pentru a înfrumuseța și pentru a face mai vii camerele, dar ele sunt, de asemenea , utile pentru purificarea aerului și să mențină un nivel corect de umiditate în interior. Mai jos, vom raporta plantele care conform unui studiu NASA sunt cele mai bune pentru purificarea aerului din casele noastre. Un sfat: atunci când udați, asigurați-vă că nu abundă cu apă deoarece prea multă umiditate în sol poate duce la formarea mucegaiului.

Iedera ( Hedera helix )

Această plantă cățărătoare veșnic verde este foarte rezistentă, se adaptează bine la spațiile mici și se descurcă bine chiar și în camere slab luminate. Frunzele de iederă sunt capabile să absoarbă formaldehida, cel mai frecvent poluant în casă, întâlnită mai ales în vopsele, rășini, izolatori, vopsele pentru covoare sintetice, lemn presat, PAL, placaj, tapet, fum, produse cosmetice și multe altele. Această plantă ajută, de asemenea, la combaterea mucegaiului din aerul camerei, ajutând astfel la prevenirea problemelor precum alergiile și astmul. Aveți grijă dacă aveți animale de companie, deoarece iedera este toxică pentru pisici.

Spatifilum – Crinul pacii ( Spathiphyllum )

Spatifilum este o plantă ornamentală care se adaptează bine chiar și în medii slab iluminate. Are un aspect foarte elegant, cu o floare de culoare albă care seamănă cu un crin. Pe lângă frumusețea sa deosebită, spatula purifică aerul de substanțe toxice precum benzenul, un element cancerigen găsit mai ales în lacuri și ceară de lustruit. De asemenea, absoarbe acetona emisă de unelte electronice, adezivi și unii detergenți. Spatifilum are nevoie de apă cel puțin o dată pe săptămână. Această plantă este toxică atât pentru câini, cât și pentru pisici.

Palmier Areca ( Areca catechu )

Palmierul Areca este una dintre cele mai bune plante ornamentale pentru a umidifica mediul într-un mod natural. Areca este, de asemenea, utilă pentru detoxifierea aerului dintr-un grup derivat din benzen cunoscut sub numele de xilen, folosit mai ales la imprimarea solvenților, vopselelor, pielii, cauciucului, oțelului, pesticidelor și altele.

Palmierul doamnei ( Rhapis excelsa )

Palmierul doamnei este foarte potrivit atât pentru camere uscate atât si pentru cele umede, este foarte rezistent la dăunători. Este o plantă capabilă să reducă nivelurile de amoniac, un ingredient prezent în detergenți, precum și în unele țesături și coloranți. De asemenea, util împotriva xilenului și formaldehidei.

Feriga Boston (Nephrolepis exaltata)

Feriga Boston are frunze pene și frunze curbate care se potrivesc bine coșurilor pe care le poți agăța într-un colț liber al casei. Este o planta care are nevoie de medii umede, asa ca trebuie udata cu regularitate. Această ferigă este foarte utilă pentru îndepărtarea formaldehidei și a xilenului, precum și pentru eliminarea mucegaiului și a toxinelor.

Sansevieria (Sansevieria trifasciata)

Sansevieria este o planta de apartament cu frunze ascutite. Se adaptează bine în locuri cu lumină slabă, iar noaptea, spre deosebire de majoritatea plantelor, absoarbe dioxidul de carbon și eliberează oxigen. Prin urmare, această plantă este ideală pentru dormitor. Aloe vera, begonia și alte plante suculente acționează, de asemenea, în același mod. Pe lângă faptul că ajută la scăderea ratei de CO2, Sansevieria curăță aerul de formaldehidă și benzen. Această plantă este toxică pentru pisici și câini.

Iedera diavolului ( Epipremnum aureum )

Iedera diavolului este un cățărător foarte versatil, poate fi plantat într-o vază făcându-l susținut de tije sau un buștean, sau poate fi ținut suspendat, făcându-l să atârne în jos. Iedera diavolului ajută la purificarea aerului de formaldehida, monoxid de carbon şi benzen. Iedera diavolului este otrăvitor când este mestecat de copii și animale de companie.

Begonia (Begonia semperflorens)

Așezată într-un loc însorit, begonia va produce flori albe, roz sau roșii în timpul verii. Pe lângă faptul că este o plantă foarte frumoasă, begonia este utilă pentru detoxifierea mediului de benzen și substanțe chimice produse de toluen, un lichid care se găsește în unele ceară, rășini, cleiuri, vopsele și adezivi.

Dracaena (Dracaena marginata)

Dracaena este o plantă de apartament ideală pentru încăperile cu tavan înalt, deoarece poate crește până la 4-5 metri. Este o plantă care nu necesită multă îngrijire, deoarece se descurcă bine chiar și în medii slab luminate și nu are nevoie de multă apă. Frunzele sale pot lua anumite culori care se estompează spre roșu sau violet, dând o notă de culoare și viață mediului. În plus, dracena ajută la reducerea nivelului de xilen, tricloretilenă și formaldehidăDracena este toxică pentru animalele de companie.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x