Connect with us

Ghid Practic Casa

(VIDEO) Totul despre cob si casele din cob, locuința ecologică pe care o poți construi singur

Published

on

Cuvântul „cob” vine de la un cuvânt englezesc vechi însemnând „bulgăr” („lump”) sau „pâine”.

CE ESTE COBUL? COBUL ESTE un amestec structural de pământ, apă, paie, argilă şi nisip, modelat cu mâna în clădiri cât este încă maleabil. Nu există cofraje, ca în cazul pământului bătut, nici cărămizi, ca în cazul chirpiciului, nici aditivi sau substanţe chimice şi nici nu este nevoie de echipamente mecanice. Cobul nu este nou şi nici netestat. Viabilitatea lui a fost dovedită pe deplin, în toată lumea, vreme de secole şi, probabil, milenii. Însă, în ciuda entuziasmului public față de construcțiile naturale, majoritatea cărţilor despre construcţii şi istoriilor arhitecturii rareori conţin măcar o menţionare a acestei tehnici de construcţie obişnuite, aproape universale.

Care este cel mai răspândit material de construcţie de pe Pământ? Ei, pământul însuşi, fireşte! Chiar şi în zilele noastre, între o treime şi jumătate dintre noi, oamenii, trăim în case făcute din pământ nears. Chiar toate clădirile din pământ trebuie să fie colibe din noroi ca în Africa? Păi, nu, există şi luxoase haciendas1 din chirpici în America Latină, conace din pământ bătut în Franţa, palate din cărămizi de pământ în China. Există blocuri de zece etaje în Yemen, vechi mănăstiri fortificate în Orientul Mijlociu, clădiri din pământ călcat cu picioarele, presat în cărămizi, modelat cu mâna şi bătătorit plecând din preajma Cercului Polar, în Norvegia
Informatiile de pe această pagină au fost preluate de la editura TEI. (TRADUCERI ECOLOGICE INDEPENDENTE) Vă încurajăm să descărcați toate fișierele traduse de acești oameni minunați. Puteți descărca AICI

Avantajele construirii cu cob bulgari de pamant

Ce este cobul? Este chirpici?

Cobul este un material compozit, un amestec de pământ, argilă, nisip, paie şi apă, lucrat cu mâna în ziduri din pământ monolitice. Fără cofraje, fără ciment, fără compresare, fără maşinării. Chirpiciul înseamnă cărămizi din pământ uscate la soare, materialul din care sunt făcute şi clădirile din pământ rezultate. Cuvântul cob provine dintr-o rădăcină din limba engleză veche care înseamnă „o bucată sau o masă rotundă“. Acest termen se referă deopotrivă la materialul în sine, la clădirile făcute din el şi la tehnica de construcţie tra­diţională folosită secole întregi în Europa în climate reci, vântoase şi ploioase, răspândită până atât de departe în nord încât atinge la­titudinea Alaskăi.

Cobul este una dintre multele metode pentru a construi cu pământ proaspăt, cel mai răspândit material de construcţie din lume. Prin simplitatea construirii şi liberta­tea proiectului, cobul depăşeşte chirpiciul şi tehnicile înrudite precum pământul bătut şi cărămizile din pământ comprimat. De vre­me ce nu ai nevoie de forme drepte sau de cofraje rectilinii, cobul dă naştere formelor organice, pereţilor rotunjiţi, arcadelor şi bol­ţilor. Construirea cu cob este o experienţă senzorială şi estetică foarte asemănătoare cu sculptura în argilă. Spre deosebire de chir­pici, cu cob se poate construi cu uşurinţă în climate reci şi umede, precum Pacificul de Nord-Vest; rezistenţa acestuia la ploaie şi frig îl face foarte potrivit pentru toate zone­le, cu excepţia celor mai friguroase părţi din America, unde ar putea fi necesară o izolaţie suplimentară.

De ce nu am auzit de cob până de curând?

Cobul a fost puţin cunoscut în America de Nord până când compania Cob Cottage l-a reintrodus în anii 1990. Totuşi, tehnica a fost odată răspândită în sud-vest, unde se nu­mea chirpici monolit, turnat sau bătătorit. Unii dintre primii colonişti în Nord-Est au construit, de asemenea, cu cob. Mai recent, normele guvernamentale sprijină nevoile comerciale ale industriei lemnului, nerecunoscând pământul ca un material de construcţie adecvat.

Este cobul durabil? Dar în zonele ploioase?

În Anglia există zeci de mii de case din cob confortabile, multe dintre ele fiind folosite de mai bine de cinci secole. Zgârie-norii medievali de zece etaje din Yemen sunt în parte din cob, ca şi Taos Pueblo4, locuit neîntrerupt de 900 de ani. O mare parte din Marea Piramidă şi din Zidul Chinezesc sunt din pământ, iar cele mai vechi locuinţe umane cunoscute (din pământ, desigur) din Ierihon au supravieţuit 9.000 de ani. Aşadar, casa ta din cob ar trebui să îşi depăşească uşor vecinele lor construite convențional și proiectate pentru o utilizare de doar cincizeci de ani. Ca orice alt fel de structură, clădirile din cob au nevoie de acoperişuri bune şi fundaţii potrivite pentru a le apăra de distrugerile provocate de apă. În mod tradiţional, pereţii din cob sunt protejaţi de apa de ploaie cu o tencuială pe bază de var sau stuc, deşi în zonele protejate din Anglia pereţi netencuiţi au supravieţuit secole întregi.

Casele din cob nu sunt umede în interior?

Deseori, vizitatorii de iarnă ai clădirilor noastre din cob din jungla din Oregon comentează despre cât de călduroase şi uscate sunt acestea. Pereţii din cob cu o grosime între treizeci şi şaizeci de centimetri oferă o masă termică uriaşă şi izolaţie adecvată, ideale pentru construirea solară pasivă. Structurile din cob necesită doar puţină încălzire suplimentară iarna şi rămân răcoroase şi confortabile în zilele fierbinţi de vară. Fiind ignifug, cobul poate fi folosit pentru a construi cuptoare, sobe şi şemineuri şi este ideal pentru case complet imune la foc, în zonele în care au loc incendii de pădure. Unul dintre proiectele noastre preferate este o bancă sau un pat din cob, încălzite de coşul unei sobe cu lemne.

Dar cutremurele?

Nici un sistem de construcţie nu este garantat împotriva cutremurelor, însă clădirile din cob au un bun istoric de supravieţuire în zone seismice. Spre deosebire de construcțiile din chirpici, ţinute la un loc în mare parte de gravitaţie, clădirile din cob sunt unite printr-o reţea textilă tridimensională şi invizibilă făcută din paie împletite, cu mii de tulpini individuale asigurând o rezistenţă generală uriaşă. Un conac din cob din Nelson, Noua Zeelandă, a supravieţuit 150 de ani într-una dintre cele mai active zone seismice din lume, suportând două cutremure majore fără nici o crăpătură, în timp ce oraşul din jurul lui s-a prăbuşit. Linille curbe și formele îngustate caracteristice pereţilor din cob de Oregon îi fac şi mai rezistenţi.

Se poate face din cob o casă normală, mare şi pătrată?

Fireşte. Poate fi cât de mare ai nevoie. Dar nu renunţa la calitate pentru dimensiune. Vrei o operă de artă sau doar nişte metri pătraţi? Da, poţi să îţi faci pereţii pătraţi, dar te va costa mai mult în timp, efort sau bani. Natura nu oferă forma Pătratului; trebuie să îl obţinem noi cu grijă, fie că prelucrăm copacul rotund în scânduri paralelipipedice, fie că tăiem pătrat pietre rotunde pentru un zid din piatră. Tendinţa pământului de a fi curbat şi sculptural oferă pereţilor din cob o calitate estetică pe care, altfel, nu o putem obţine cu uşurinţă.

Cât costă o căsuţă din cob?

Cobul este unul dintre cele mai puţin costisitoare materiale de construcţii imaginabile. Deseori, solul îndepărtat în timpul săpării fundaţiei este de ajuns pentru construcţia pereţilor. Cu inventivitate şi chibzuinţă, costurile celorlalte componente (uşi, ferestre, podele şi aşa mai departe) pot fi reduse considerabil. Cheltuielile totale de construcţie vor depinde de dimensiuni, de proiect, de creativitatea şi capacitatea ta organizatorică şi de cât de mult vrei să te implici. Cei mai mulţi dintre noi mergem la muncă pentru a plăti pe alții să ne construiască locuinţa. De asemenea, plătim şi pentru profitul, greşelile, transportul, utilităţile şi ghinionul lor. Mai presus de acestea, plătim instituţiilor de creditare pentru a ne împrumuta bani, iar apoi construim sub constrângerile lor. Fiind propriul tău constructor, îţi poţi produce singur materialele şi, avansând încet şi cu grijă, casa te-ar putea costa o zecime din cât ai plăti pentru una.

Cât de repede pot construi o casă din cob?

Durează mult timp pentru a face o casă bună, indiferent de materiale, dar pe vreme uscată poţi construi un perete de două etaje în două luni. Un proprietar-constructor hotărât se poate muta într-o casă din cob modestă în mai puţin de un an. În cazul construirii cu lemn, cadrul este doar o mică parte a muncii, însă un perete din cob odată clădit este terminat, în afară de tencuială. Ţevile şi cablurile sunt puse direct la locul lor şi nu este nevoie de rigips, bandă adezivă, retuşuri, finisat, vopsit, izolat sau bariere de vapori. Însă goana de a construi repede înseamnă să nu înţelegi deloc sensul şi să pierzi jumătate din distracţie. Spre deosebire de construirea modernă convenţională cu ritmul ei nebunesc, utilaje electrice şi predispoziţia pentru greşeli şi accidente, producerea cobului este un exerciţiu ritmic, meditativ şi liniştit. Construirea cu cob este mai rapidă, mai simplă şi mai plăcută dacă o faci împreună cu o echipă, astfel încât se pretează proiectelor în comunitate, construcţiei în grup şi atelierelor.

Dar normele de construcţii?

Normele din zilele noastre protejează corporațiile producătoare de componente de construcţii mai mult decât pe proprietarii de case. Deloc surprinzător, nu există norme pentru cob, deşi nicăieri construirea cu pământ nu este interzisă. Mulţi constructori cu cob aleg să nu implice oficialităţile şi astfel au puţine probleme. Încep să apară clădiri din cob cu autorizaţii de construire, dar presupun cheltuieli şi documentaţie considerabile, ca în cazul oricărei autorizaţii.

Cum pot să învăţ mai multe despre cob?

Singurul mod demonstrat de a învăţa despre construcţia cu cob este să o încerci!

sursa: http://casedinlut.ro

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Plante care absorb umiditatea din casa

Published

on

By

plante care absorb umiditatea

Umiditatea în casă este o problemă destul de comună și deloc nesemnificativă. Locuirea în medii excesiv de umede poate provoca, de fapt, probleme de sănătate, în special pentru cei care suferă de alergii. Folosirea unui dezumidificator sau instalarea sistemelor de filtrare este cu siguranță alegerea potrivită. Dar amintiți-vă că problema poate fi rezolvată și prevenită și într-un mod mult mai ecologic și mai ieftin. Putem recurge de fapt la plante împotriva umidității din casă.

Plante împotriva umidității casei: cum funcționează

Sunt un fel de umidificatoare și  ionizatoare naturale. Prin frunzele și pământul lor sunt capabili să absoarbă umiditatea prezentă în casă.

Așezați-le în încăperi care mai mult decât altele au problema umidității și mucegaiului, cum ar fi baia. Acestea creează un mediu sănătos și verde și ajută la îmbunătățirea calității aerului din casă.

Plante care absorb umiditatea din casa: ce sunt

Să vedem împreună din ce specii să alegem.

 • Aloe. Cunoscută pentru proprietățile sale cosmetice, aloe vera este una dintre plantele perfecte împotriva umidității, deoarece poate capta cu ușurință excesul de umiditate, făcând mediul înconjurător mai sănătos. Ar trebui plasat într-un loc cu lumină indirectă a soarelui, poate iluminat de o fereastră interioară. Prea multă lumină directă a soarelui poate arde frunzele. 
Aloe Vera
 • Feriga. Planta tipica care a fost folosita intotdeauna la mobilarea baii. Bogate în frunze verzi strălucitoare, ferigile nu se tem de schimbările bruște de temperatură și absorb umiditatea din casă. Mici ca dimensiuni, sunt bine venite chiar și în spații mici și, nu în ultimul rând, nu necesită îngrijire deosebită. Unelor variante le place lumina puternică, în timp ce altora le place puțin mai moderată și mai puțin puternică. 
Feriga
 • Orhideea. Originară din țările tropicale, orhideele se dezvoltă în condiții calde și umede. Datorita acestor caracteristici sunt ideale pentru amenajarea baii si bucatariei, zone ale casei in care riscul de condens si umiditate este foarte mare. Dar pe lângă această caracteristică practică utilă, trebuie să ne amintim că orhideele sunt plante foarte elegante și rafinate, care dau o notă de clasă mediului. Există multe varietăți, de la cel alb, cel mai elegant și mai sofisticat dintre toate, până la cele mai colorate. 
 • Bambus. Planta de bambus este, de asemenea, foarte eficientă împotriva umidității. Varianta ideală pentru cazul nostru specific este cea bambusul pitic, deoarece crește puțin și nu trebuie să fie repotat prea des. În plus, poate fi amplasat și pe un raft sau într-un colț pentru a lumina și a face camera mai primitoare. Iubește lumina slabă, motiv pentru care este perfect și într-o baie oarbă iluminată indirect.
 • Aglaonema. Provenită din China, este o plantă veșnic verde care poate supraviețui chiar și cu foarte puțină apă. Iubește umiditatea și lumina scăzută sau indirectă. Suportă bine chiar și temperaturile destul de scăzute. O plantă perfectă pentru cei incepatori, deoarece nu este deosebit de delicată și nu necesită îngrijire deosebită. Având în vedere caracteristicile sale și condițiile în care adoră să trăiască, aglaonema este planta ideală de așezat în baie.
Aglaonema
 • Filodendron. Plantă de origine tropicală, filodendronul iubește lumina strălucitoare și aerul umed. Este usor de cultivat.
 • Asparagină. O altă plantă cunoscută pentru capacitatea sa de a absorbi umiditatea casei este asparagina. Se hrănește cu umiditate și crește bine în prezența a multă lumină. Cu toate acestea, este capabil să supraviețuiască chiar și cu o luminozitate mai moderată. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru băile oarbe.
 • Iederă. Extrem de scenografică datorită obiceiului său în cascadă, iedera iubește foarte mult umiditatea. De aceea este deosebit de potrivit pentru absorbția umidității excesive care se formează în casă. În plus, datorită ramurilor lungi și subțiri și a frunzelor în formă de inimă, creează frumoase decorațiuni romantice.
 • Azalee. Azalea apare printre cele mai potrivite plante pentru a trăi în interior pe timpul iernii. Nu-i place climatul uscat ci dimpotriva, creste foarte bine in context umed. Important este să nu-l expui la curenți. Există multe varietăți. Una dintre cele mai recomandate este cea de foioase: emana un miros amețitor foarte plăcut și funcționează ca un dezumidificator natural.
 • Sansevieria trifasciata. numele său comun este „limba soacrei”. Oricum ai vrea să-i spui, este o plantă tropicală cu frunze lungi și groase, verzi, care tind să crească în sus. Trăiește foarte bine în medii umede. Din acest motiv este inclusă și printre plantele utile pentru absorbția unui exces de umiditate și pentru purificarea aerului de poluanți. Sanseveria crește în lățime. Pentru a preveni răspândirea prea multă, puteți încerca să-l țineți înconjurând-o cu bandă adezivă. Alternativ, poate fi agățat, pentru un efect de cascadă spectaculos! Trăiește bine atât în ​​contexte de lumină intensă, cât și în cele moderate. Nu necesită îngrijire specială.
Sansevieria trifasciata
 • Aspidistra. Supranumită și „planta de plumb”, aspidistra este planta perfectă pentru cei mai incepatori. Este atât de nepretențios încât este practic imposibil să-l faci să moară. Absoarbe umezeala si decoreaza elegant in acelasi timp. Trăiește bine chiar și în prezența luminii puține sau a luminii indirecte.
 • Gerbera. Vesele și colorate, gerberele seamănă cu margaretele mari în culori intense: de la galben la portocaliu și de la roșu la roz intens. Sunt ideale ca plante de păstrat în interior pe timpul iernii. De fapt, se tem de frig și de îngheț, în timp ce preferă mediile umede. A avea gerbere in casa ta inseamna asadar sa scapi de umiditate si sa dai o nota de culoare in timpul iernii gri. Cunoscută și sub numele de „margareta africană”, gerbera ține muștele departe.
 • Pothos. Iată o altă plantă cu un obicei în cascadă sau cățărător care se hrănește cu umiditate. Practic indestructibil, pothos-ul este perfect pentru bai oarbe sau foarte luminoase. Crește în lungime ca o viță de vie. Captează umiditatea din jur și în același timp decorează mediul. Efectul obținut prin agățarea lui de tavan este foarte frumos.
 • Begonia. Să încheiem turul nostru de plante care se hrănesc cu umiditate cu begonia. La fel ca toate plantele pe care le-am văzut până acum, begonia se dezvoltă și în soluri umede, bine drenate și funcționează perfect ca un dezumidificator natural. Necesită puțină îngrijire. Singurul avertisment: nu o expune direct la lumina soarelui. Extrem de ornamentală și decorativă, begonia este planta perfectă pentru a înfrumuseța și a da o notă de culoare și viață mediului.

Umiditatea în casă: cum se calculează nivelul ideal

Termenul „umiditate” se referă la cantitatea de apă sau vapori de apă prezentă în atmosferă și în mediu.

Dar de unde știi nivelul de umiditate din casă pentru a ști dacă avem prea mult sau prea puțin?

Rata de umiditate este calculată ca procent folosind un instrument special numit higrometru.

Evident, gradul de umiditate nu este întotdeauna același, deoarece variază în funcție de sezonul în care te afli. Cu titlu indicativ putem spune că:

 • iarna temperatura in casa ar trebui sa fie in jur de 20°C cu un nivel de umiditate intre 45 si 47%. 
 • vara, temperatura internă ar trebui să fie în jur de 25-26 ° C, cu o umiditate de 55%.

Consecințele asupra sănătății ale excesului de umiditate în casă

Dar de ce este atât de important să reducem gradul de umiditate din casă? Un exces de umiditate poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Iată cele mai comune:

 • alergii respiratorii cauzate în principal de micotoxine și spori care sunt eliberați de mucegaiuri, la rândul lor, o consecință directă a unui exces de umiditate în aer.
 • astm bronșic, care se prezintă cu dificultăți evidente la respirație
 • rinita alergică ale cărei simptome principale sunt tusea, curgerea nasului, cefaleea etc…
 • conjunctivită, inflamație a membranei oculare
 • probleme dermatologice care se prezintă cu exfoliere a pielii, erupții cutanate și mâncărime
 • dificultate de concentrare asociată adesea cu amețeli și dureri de cap
Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x