Connect with us

Ghid Practic Casa

(VIDEO) Totul despre cob si casele din cob, locuința ecologică pe care o poți construi singur

Publicat

pe

Cuvântul „cob” vine de la un cuvânt englezesc vechi însemnând „bulgăr” („lump”) sau „pâine”.

CE ESTE COBUL? COBUL ESTE un amestec structural de pământ, apă, paie, argilă şi nisip, modelat cu mâna în clădiri cât este încă maleabil. Nu există cofraje, ca în cazul pământului bătut, nici cărămizi, ca în cazul chirpiciului, nici aditivi sau substanţe chimice şi nici nu este nevoie de echipamente mecanice. Cobul nu este nou şi nici netestat. Viabilitatea lui a fost dovedită pe deplin, în toată lumea, vreme de secole şi, probabil, milenii. Însă, în ciuda entuziasmului public față de construcțiile naturale, majoritatea cărţilor despre construcţii şi istoriilor arhitecturii rareori conţin măcar o menţionare a acestei tehnici de construcţie obişnuite, aproape universale.

Care este cel mai răspândit material de construcţie de pe Pământ? Ei, pământul însuşi, fireşte! Chiar şi în zilele noastre, între o treime şi jumătate dintre noi, oamenii, trăim în case făcute din pământ nears. Chiar toate clădirile din pământ trebuie să fie colibe din noroi ca în Africa? Păi, nu, există şi luxoase haciendas1 din chirpici în America Latină, conace din pământ bătut în Franţa, palate din cărămizi de pământ în China. Există blocuri de zece etaje în Yemen, vechi mănăstiri fortificate în Orientul Mijlociu, clădiri din pământ călcat cu picioarele, presat în cărămizi, modelat cu mâna şi bătătorit plecând din preajma Cercului Polar, în Norvegia
Informatiile de pe această pagină au fost preluate de la editura TEI. (TRADUCERI ECOLOGICE INDEPENDENTE) Vă încurajăm să descărcați toate fișierele traduse de acești oameni minunați. Puteți descărca AICI

Avantajele construirii cu cob bulgari de pamant

Ce este cobul? Este chirpici?

Cobul este un material compozit, un amestec de pământ, argilă, nisip, paie şi apă, lucrat cu mâna în ziduri din pământ monolitice. Fără cofraje, fără ciment, fără compresare, fără maşinării. Chirpiciul înseamnă cărămizi din pământ uscate la soare, materialul din care sunt făcute şi clădirile din pământ rezultate. Cuvântul cob provine dintr-o rădăcină din limba engleză veche care înseamnă „o bucată sau o masă rotundă“. Acest termen se referă deopotrivă la materialul în sine, la clădirile făcute din el şi la tehnica de construcţie tra­diţională folosită secole întregi în Europa în climate reci, vântoase şi ploioase, răspândită până atât de departe în nord încât atinge la­titudinea Alaskăi.

Cobul este una dintre multele metode pentru a construi cu pământ proaspăt, cel mai răspândit material de construcţie din lume. Prin simplitatea construirii şi liberta­tea proiectului, cobul depăşeşte chirpiciul şi tehnicile înrudite precum pământul bătut şi cărămizile din pământ comprimat. De vre­me ce nu ai nevoie de forme drepte sau de cofraje rectilinii, cobul dă naştere formelor organice, pereţilor rotunjiţi, arcadelor şi bol­ţilor. Construirea cu cob este o experienţă senzorială şi estetică foarte asemănătoare cu sculptura în argilă. Spre deosebire de chir­pici, cu cob se poate construi cu uşurinţă în climate reci şi umede, precum Pacificul de Nord-Vest; rezistenţa acestuia la ploaie şi frig îl face foarte potrivit pentru toate zone­le, cu excepţia celor mai friguroase părţi din America, unde ar putea fi necesară o izolaţie suplimentară.

De ce nu am auzit de cob până de curând?

Cobul a fost puţin cunoscut în America de Nord până când compania Cob Cottage l-a reintrodus în anii 1990. Totuşi, tehnica a fost odată răspândită în sud-vest, unde se nu­mea chirpici monolit, turnat sau bătătorit. Unii dintre primii colonişti în Nord-Est au construit, de asemenea, cu cob. Mai recent, normele guvernamentale sprijină nevoile comerciale ale industriei lemnului, nerecunoscând pământul ca un material de construcţie adecvat.

Este cobul durabil? Dar în zonele ploioase?

În Anglia există zeci de mii de case din cob confortabile, multe dintre ele fiind folosite de mai bine de cinci secole. Zgârie-norii medievali de zece etaje din Yemen sunt în parte din cob, ca şi Taos Pueblo4, locuit neîntrerupt de 900 de ani. O mare parte din Marea Piramidă şi din Zidul Chinezesc sunt din pământ, iar cele mai vechi locuinţe umane cunoscute (din pământ, desigur) din Ierihon au supravieţuit 9.000 de ani. Aşadar, casa ta din cob ar trebui să îşi depăşească uşor vecinele lor construite convențional și proiectate pentru o utilizare de doar cincizeci de ani. Ca orice alt fel de structură, clădirile din cob au nevoie de acoperişuri bune şi fundaţii potrivite pentru a le apăra de distrugerile provocate de apă. În mod tradiţional, pereţii din cob sunt protejaţi de apa de ploaie cu o tencuială pe bază de var sau stuc, deşi în zonele protejate din Anglia pereţi netencuiţi au supravieţuit secole întregi.

Casele din cob nu sunt umede în interior?

Deseori, vizitatorii de iarnă ai clădirilor noastre din cob din jungla din Oregon comentează despre cât de călduroase şi uscate sunt acestea. Pereţii din cob cu o grosime între treizeci şi şaizeci de centimetri oferă o masă termică uriaşă şi izolaţie adecvată, ideale pentru construirea solară pasivă. Structurile din cob necesită doar puţină încălzire suplimentară iarna şi rămân răcoroase şi confortabile în zilele fierbinţi de vară. Fiind ignifug, cobul poate fi folosit pentru a construi cuptoare, sobe şi şemineuri şi este ideal pentru case complet imune la foc, în zonele în care au loc incendii de pădure. Unul dintre proiectele noastre preferate este o bancă sau un pat din cob, încălzite de coşul unei sobe cu lemne.

Dar cutremurele?

Nici un sistem de construcţie nu este garantat împotriva cutremurelor, însă clădirile din cob au un bun istoric de supravieţuire în zone seismice. Spre deosebire de construcțiile din chirpici, ţinute la un loc în mare parte de gravitaţie, clădirile din cob sunt unite printr-o reţea textilă tridimensională şi invizibilă făcută din paie împletite, cu mii de tulpini individuale asigurând o rezistenţă generală uriaşă. Un conac din cob din Nelson, Noua Zeelandă, a supravieţuit 150 de ani într-una dintre cele mai active zone seismice din lume, suportând două cutremure majore fără nici o crăpătură, în timp ce oraşul din jurul lui s-a prăbuşit. Linille curbe și formele îngustate caracteristice pereţilor din cob de Oregon îi fac şi mai rezistenţi.

Se poate face din cob o casă normală, mare şi pătrată?

Fireşte. Poate fi cât de mare ai nevoie. Dar nu renunţa la calitate pentru dimensiune. Vrei o operă de artă sau doar nişte metri pătraţi? Da, poţi să îţi faci pereţii pătraţi, dar te va costa mai mult în timp, efort sau bani. Natura nu oferă forma Pătratului; trebuie să îl obţinem noi cu grijă, fie că prelucrăm copacul rotund în scânduri paralelipipedice, fie că tăiem pătrat pietre rotunde pentru un zid din piatră. Tendinţa pământului de a fi curbat şi sculptural oferă pereţilor din cob o calitate estetică pe care, altfel, nu o putem obţine cu uşurinţă.

Cât costă o căsuţă din cob?

Cobul este unul dintre cele mai puţin costisitoare materiale de construcţii imaginabile. Deseori, solul îndepărtat în timpul săpării fundaţiei este de ajuns pentru construcţia pereţilor. Cu inventivitate şi chibzuinţă, costurile celorlalte componente (uşi, ferestre, podele şi aşa mai departe) pot fi reduse considerabil. Cheltuielile totale de construcţie vor depinde de dimensiuni, de proiect, de creativitatea şi capacitatea ta organizatorică şi de cât de mult vrei să te implici. Cei mai mulţi dintre noi mergem la muncă pentru a plăti pe alții să ne construiască locuinţa. De asemenea, plătim şi pentru profitul, greşelile, transportul, utilităţile şi ghinionul lor. Mai presus de acestea, plătim instituţiilor de creditare pentru a ne împrumuta bani, iar apoi construim sub constrângerile lor. Fiind propriul tău constructor, îţi poţi produce singur materialele şi, avansând încet şi cu grijă, casa te-ar putea costa o zecime din cât ai plăti pentru una.

Cât de repede pot construi o casă din cob?

Durează mult timp pentru a face o casă bună, indiferent de materiale, dar pe vreme uscată poţi construi un perete de două etaje în două luni. Un proprietar-constructor hotărât se poate muta într-o casă din cob modestă în mai puţin de un an. În cazul construirii cu lemn, cadrul este doar o mică parte a muncii, însă un perete din cob odată clădit este terminat, în afară de tencuială. Ţevile şi cablurile sunt puse direct la locul lor şi nu este nevoie de rigips, bandă adezivă, retuşuri, finisat, vopsit, izolat sau bariere de vapori. Însă goana de a construi repede înseamnă să nu înţelegi deloc sensul şi să pierzi jumătate din distracţie. Spre deosebire de construirea modernă convenţională cu ritmul ei nebunesc, utilaje electrice şi predispoziţia pentru greşeli şi accidente, producerea cobului este un exerciţiu ritmic, meditativ şi liniştit. Construirea cu cob este mai rapidă, mai simplă şi mai plăcută dacă o faci împreună cu o echipă, astfel încât se pretează proiectelor în comunitate, construcţiei în grup şi atelierelor.

Dar normele de construcţii?

Normele din zilele noastre protejează corporațiile producătoare de componente de construcţii mai mult decât pe proprietarii de case. Deloc surprinzător, nu există norme pentru cob, deşi nicăieri construirea cu pământ nu este interzisă. Mulţi constructori cu cob aleg să nu implice oficialităţile şi astfel au puţine probleme. Încep să apară clădiri din cob cu autorizaţii de construire, dar presupun cheltuieli şi documentaţie considerabile, ca în cazul oricărei autorizaţii.

Cum pot să învăţ mai multe despre cob?

Singurul mod demonstrat de a învăţa despre construcţia cu cob este să o încerci!

sursa: http://casedinlut.ro

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Casa

Feng Shui pentru casă: 15 pași simpli spre armonie în interior

Published

on

By

Vânt și apă – acesta este adevăratul sens al expresiei feng shui care provine din limba chineză. Cu toate acestea, mai presus de toate, este asociat cu trăirea în armonie – cu tine și cu împrejurimile tale. Chiar și departe de China și Orientul Îndepărtat, cele cinci elemente ale feng shui-ului – lemnul, focul, metalul, apa și pământul – joacă un rol important în viața noastră. La urma urmei, avem nevoie de armonie și întelegere în fiecare zi! Știm foarte bine ce este important în filozofia feng shui și de aceea ți-am pregătit o mulțime de sfaturi pentru un design interior armonios. Veți afla despre cele mai importante trei principii ale aranjării feng shui: yin și yang, octogonul bagua și principiul celor cinci elemente. Vă vom spune ce culori să folosiți în amenajare și cum să amenajați camera de zi, dormitorul, camera copiilor, bucătăria și biroul de acasă în conformitate cu principiile artei chineze a amenajării.

Cuprins

Feng shui: regulile de amenajare în interior

Feng shui se bazează pe 3 principii principale care permit energiei chi să curgă liber. Acestea sunt principiile yin și yang, octogonul bagua și principiile celor cinci elemente.

Când aranjați interiorul în acest fel, ar trebui să respectați anumite reguli de design interior feng shui.

 1. Ordinea . Păstrați-vă dulapurile în ordine și nu doar ce se regăseste deasupra acestor obiecte de mobilier.
 2. Mobilier închis sau deschis ? Conform regulilor acestui aranjament, este mai bine să folosiți mobilier închis.
 3. Lucruri inutile. În timpul curățării sezoniere, cel mai bine este să scapi de lucruri pe care nu le mai folosești, precum haine prea mici sau jurnale vechi.
 4. Obiecte sparte . Cel mai bine este să le reparați imediat sau să le aruncați, deoarece astfel de lucruri blochează fluxul de energie bună.
 5. Îngrijirea plantelor. Udă-le, rupe-le frunzele uscate și replantează-le la nevoie.

Elemente Feng Shui

Filozofia feng shui constă din cinci elemente care sunt considerate forțele de bază ale universului. Sunt: foc, apă, pământ, metal și lemn. Ei provin direct din natură și se află într-un proces constant de transformare și trecere în neființă. Doar atunci când toate cele cinci sunt în armonie se poate asigura un flux optim de energie. În caz contrar, aceste elemente pot interfera și chiar distruge reciproc.

În interiorul dvs., puteți acumula puterea acestor cinci elemente plasând mobilierul într-un anumit mod, astfel încât chi (energia vieții) să poată curge lin. Acest lucru creează un centru calm și pozitiv pentru casă sau grădină, care are un efect liniștitor asupra bunăstării și sănătății locuitorilor casei.

5 elemente feng shui

În centrul feng shui-ului se află principiul celor cinci elemente:

 1. Copac

  Arborele simbolizează creșterea și viața , dar poate fi ușor distrus de metal și foc. Apa, pe de altă parte, susține copacul, deoarece poate crește datorită acesteia.

 2. Foc

  Focul este un element foarte puternic – chiar dacă apa stinge focul, acesta poate fi transformat în abur în etapa următoare și poate deveni un element foarte puternic prin acumularea de energie. Conform principiilor feng shui, focul trebuie tratat întotdeauna cu respect.

 3. Metal

  Metalul este ascuțit, unghiular, neînsuflețit și rece – simbolurile sale sunt argintul și aurul . Spre deosebire de celelalte patru elemente, metalul este ferm. În forme mai mici, cum ar fi banii, metalul întruchipează bunăstarea materială.

 4. Apă

  Când apa își folosește toată puterea, poate fi chiar mai puternică decât focul. Apa neîmblânzită este periculoasă, dar energia apei înseamnă și schimbul de idei, comunicare și succes.

 5. Pământul este piatra de temelie a filozofiei feng shui și reprezintă atracție și mâncare. Pământul poate fi produs de foc sub formă de cenușă și distrus de un copac care se rădăcină în el și îl hrănește cu substanțe nutritive.

Yin și yang

La rândul lor, yin și yang sunt cele două forțe de bază care permit energiei chi să curgă liber. Primul este identificat cu elementul feminin, care este pasiv și calm. Un yang este un element masculin activ și puternic. Ambele energii sunt opuse, dar tind spre unele și sunt dependente una de cealaltă. Pentru ca armonia să prevaleze în univers, acestea ar trebui să se completeze reciproc și să se armonizeze.

În practica designului interior feng shui, se presupune că unele camere din casă sunt potrivite pentru activități yin și altele pentru yang .

 • După cum știți deja, yin-ul este un element calm, deci merită să-l folosiți în camerele în care ne odihnim, adică camera de zi, dormitorul și chiar baia.
 • La rândul său, în interiorul yang-ului, merită să amenajăm camere în care să nu ne odihnim. Sunt, printre altele: un birou sau o bucătărie.

Octogonul Bagua

Conform principiilor feng shui, baza pentru planificarea unui spațiu în care ne vom simți bine este așa-numitul bagua mesh. Ajută la desemnarea unui loc pentru camere individuale din casă și arată cum să aranjați aceste camere. Grila bagua este o diagramă împărțită în 8 zone.

Feng shui: culori

Tonurile naturale ale pământului și albul închis sunt culori ideale conform învățăturilor feng shui deoarece radiază confortul și liniștea. Merită să folosiți aceste culori feng shui atunci când amenajați un living, deoarece este o cameră care este folosită pentru relaxare și odihnă. Dar feng shui mai spune că culorile pot fi folosite pentru a înviora o cameră, atunci este mai bine să alegeți accente mai strălucitoare.

Maro delicat, alb plăcut, gri liniștitor și nisip sunt, conform învățăturilor chinezești, o alegere excelentă pentru un dormitor. Această filozofie chineză spune că ar trebui evitate culorile întunecate și mohorâte, precum și mobilierul în formă ascuțită și materialele dure, deoarece acestea interferează cu liniștea și relaxarea.

Loc de relaxare și odihnă: sufrageria

Camera de zi este un loc special pentru întreaga familie: în această cameră vă adunați în fiecare zi cu cei dragi, întâmpinați prieteni și oaspeți. Pe de o parte, sufrageria simbolizează relaxarea și liniștea, pe de altă parte, este o cameră în care se întâmplă multe, de exemplu, se țin conversații importante.

Un living feng shui în câțiva pași

 1. Evidențiați centrul camerei. Centrul camerei de zi ar trebui să rămână liber și vizual să se afle chiar în centru. Datorită acestui fapt, camera va radia pace și putere. Elementele rotunde, cum ar fi un covor confortabil sau o masă, vor sublinia aspectul camerei.
 2. Scaunele trebuie să fie de-a lungul liniei peretelui. Te va face să te simți în siguranță. O vedere neîntreruptă a întregii camere și a ușii funcționează similar – ne permite, de asemenea, să ne relaxăm.
 3. Mai multe surse de lumină. Camera ar trebui să fie iluminată cu diferite tipuri de lumină.
 4. De asemenea, nu uitați de intensitatea luminii. Ideal este unul care creează un echilibru între lumină și întuneric. Acest lucru are un efect pozitiv asupra corpului uman.

În afară de camera de zi, dormitorul este locul în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Trebuie să ne simțim în condiții de siguranță necondiționată în această cameră, deoarece renunțăm la controlul nostru în timp ce dormim. Aflați regulile feng shui în dormitor !

Cele mai importante 3 reguli pentru un dormitor în conformitate cu principiile feng shui

 1. Poziția patului este foarte importantă pentru un somn adecvat. Partea din față a patului trebuie să se sprijine de un perete robust și nu direct sub fereastră . Când vă culcați în pat, cel mai bine este să vedeți ușa și întreaga cameră din fața dvs. – acest lucru va spori sentimentul de siguranță. Păstrați orice dispozitiv electronic la distanță de pat, cum ar fi un televizor sau un telefon.
 2. Comodele și dulapurile pe care le folosiți pentru a depozita haine, rufe sau obiecte mici ar trebui să poată fi închise . Spațiul de sub pat nu trebuie blocat. Dacă doriți să păstrați ceva în sertarele de pat, alegeți-le pe cele care sunt cât mai departe de capul vostru.
 3. Ar trebui să renunțați la utilizarea oglinzilor în dormitor, deoarece acestea sunt o sursă de îngrijorare. Doar acele accesorii și decorațiuni ar trebui așezate în dormitor care respectă principiul dualității, adică mențin echilibrul yin și yang, lumină și umbră.

Cameră pentru copii armonioasă

O cameră pentru copii decorată în acest stil va asigura bunăstarea și armonia. Verificați ce ar trebui să vă amintiți atunci când amenajați o cameră pentru cei mai tineri membri ai casei.

 • Mobilierul dintr-o cameră pentru copii decorat în conformitate cu principiile feng shui trebuie să fie rotunde sau cel puțin rotunjite. Pentru că colțurile și marginile dăunează Chi-ului.
 • Materialele naturale sunt o necesitate pentru orice cameră. Cu atat mai mult în camera copiilor.
 • Accesoriile din interior ar trebui să aibă culori strălucitoare și calme.

Bucătărie în stil Feng Shui

Bucătăria, care este amenajată în conformitate cu principiile chineze feng shui, ar trebui, mai presus de toate, să fie în ordine. Lumina zilei este la fel de importantă. Dar cel mai important, feng shui are mult de-a face cu ergonomia, motiv pentru care este esențial un bun design al bucătăriei. Există superstiții despre bucătărie: se spune că aragazul, chiuveta sau frigiderul nu trebuie așezate una lângă alta. Elementul de apă este atribuit frigiderului și chiuvetei, precum și aragazului – Foc. Dacă proiectarea unei mici bucătării obligă aceste aparate să fie amplasate una lângă alta, nu intrați în panică.

Merită să aveți grijă de dulapurile de bucătărie spațioase, astfel încât toate vasele și tacâmurile să aibă locul lor. În bucătărie, culorile prietenoase, calde și pastelurile vor funcționa cel mai bine.

Un loc liniștit pentru a lucra

Conform regulilor feng shui la locul de muncă, acesta ar trebui să fie clar separat de restul apartamentului. Cu toate acestea, dacă biroul este lângă patul din dormitor, merită să separați acest mobilier cu un ecran, perdea sau altă piesă de mobilier. Spațiul de odihnă (energia Yin) nu ar trebui să fie împletit cu spațiul de lucru (Yang). Biroul trebuie așezat astfel încât persoana care lucrează la acesta să aibă un perete la spate și o vedere a camerei din fața sa. De asemenea, merită să vă asigurați că nicio piesă de mobilier nu își îndreaptă colțul către persoana care stă la birou, iar biroul în sine nu stă pe linia ferestrei.

Holul cu energie bună

Ar trebui să simțiți o energie bună din momentul în care intrați în apartament sau casă. Prin urmare, atunci când aranjați holul, merită să instalați o oglindă care nu numai că va mări vizual camera, dar va oferi și spațiului o strălucire. În plus, ușa din față ar trebui să fie „ordonată” . Ce înseamnă? Ușa ar trebui să aibă o plăcuță lizibilă cu un număr și un covor îngrijit.

Grădina Feng Shui

Grădina trebuie amenajată și ea în conformitate cu principiile bunei energii. Una dintre cele mai importante reguli este să o proiectăm după imaginea unui peisaj natural. În primul rând, nu uitați să păstrați echilibrul între jing și yang. Prin urmare, într-o astfel de grădină, plantele ar trebui selectate cu atenție, de exemplu, cele cu viță lungă în sus vor reprezenta yin, iar cele care cad pe pământ – yang .

În plus, în feng shui: apa este energie. De aceea merită să alocați spațiu în grădină pentru o fântână, izvor sau iaz. Și atunci când proiectați alei, acestea ar trebui proiectate în arcuri.

Decorațiuni cu energie chi

Chiar dacă Feng Shui este asociat cu reținere și simplitate, puteți utiliza anumite accesorii de origine care susțin fluxul de chi in casa ta. Conform totuldesprecasa.ro, acestea sunt:

 • plante și flori de interior,
 • Simboluri japoneze ale fericirii , de ex. Pisica Maneki Neko sau Daruma,
 • fotografii ale celor dragi,
 • lumânări,
 • boluri decorative cu apă,
 • țesături moi,
 • tămâie (pungi cu flori uscate),
 • accesorii din lemn sau metal.

Puteți folosi aceste decorațiuni pentru un flux bun de energie în casa dvs. Culorile vor crește și mai mult această stare pozitivă. Cu toate acestea, nu trebuie să vă schimbați întregul interior pentru a face acest lucru –  adăugați doar accente colorate pe fereastră sau pe pereți.

Feng shui în casă: 5 lucruri de care trebuie să fii atent

 1. Nu păstrați obiecte vechi pe care nu le mai folosiți. Feng shui-ul acasă este totul despre ordine și armonie.
 2. Nu utilizați flori uscate și artificiale. Pot acumula praf care blochează energia chi.
 3. Nu țineți prea multe lucruri lângă ușa.
 4. Nu depozitați lucrurile sub pat, deoarece vă puteți bloca subconștient zone din viață în acest fel.
 5. Nu așezați o oglindă în dormitor.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x