top 10 plante de umbra

Top 10 plante de umbră


Zonele umbrite ale grădinii noastre pot, la prima vedere, să inspire frică: mulți cred că sunt sortite să rămână goale sau că acolo cresc doar plante modeste și neatrăgătoare. Realitatea nu poate fi mai alta: esentele capabile sa puna in valoare acele zone sunt intr-adevar multe datorita verdelui intens al frunzelor, alternantei formelor si texturilor acestora, dar si culorilor stralucitoare ale florilor.

Cele mai bune rezultate se obțin cu o umbră strălucitoare, creată de frunziș de foioase sau de un perete, într-un spațiu deschis, dar chiar și în poziții mai adăpostite poți crea compoziții de mare impact.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, este în primul rând important să evaluăm caracteristicile solului și climei înainte de plantare: compoziția și pH-ul substratului, temperaturile maxime și minime atinse și disponibilitatea apei.

Iată sugestiile noastre!


Iarba Hakone (Hakonechloa macra)

iarba hakone

O iarbă ornamentală de mare impact, rustică și viguroasă, originară din Japonia. Produce frunze netede și curbate, notabile mai ales la soiurile pestrițe în alb sau galben; unele, la sfârșitul sezonului, capătă nuanțe roșiatice. Frumos în primul rând de chenaruri în puritate sau alternând cu alte esențe de frunze.

Ferigi

Subliniem în special Dryopteris și Adiantum. Primele sunt perfecte la umbra umeda sau uscata, dar bine drenate si cu sol cu ​​pH acid, celelalte (cea mai cunoscuta este feriga Maidenhair) cresc in prezenta umiditatii atmosferice puternice si tolereaza prezenta calciului. În condițiile potrivite sunt viguroase (uneori invazive); frunzele foarte verzi dau o mare lejeritate si vioitate gradinii umbrite.

Ajuga Reptans (vinerita)

Ajuga Reptans (vinerita)

Superbă acoperire de sol, viguroasă și foarte rezistentă. În scurt timp va acoperi suprafețe mari împiedicând creșterea invazivelor și iluminându-le cu multiplele culori ale frunzelor lor. Soiurile de pe piata ofera frunze in nuante infinite: bronz, argintiu, visiniu, roz, crem. În plus, la sfârșitul primăverii, există o înflorire frumoasă în nuanțe de albastru, violet sau alb.

Astilbe

O plantă perenă rizomatoasă care este fascinantă în multe privințe. În primul rând, frunzele sale, foarte elegante, mari și împărțite în 3-5 lobi dinți, creează mișcare în marginile mixte și erbacee. La începutul verii se produc capete de flori arătatoare, asemănătoare penelor, de la alb până la roz până la roșu intens (deseori tulpinile sunt și arătătoare), plăcute chiar și atunci când sunt uscate. Își dorește un mediu răcoros și umed.

Tricyrtis Hirta (crin paros sau crin de broasca)

Un mic lux grozav pentru grădina noastră: o plantă perenă rezistentă, care produce flori asemănătoare orhideelor ​​în mijlocul toamnei! Crește viguros dacă este introdus în zone împădurite sau în al doilea sau al treilea rând de margini umbrite, în special cu soluri turboase. Aspectul deosebit al florilor, adesea reperat în roz aprins, va fi cu siguranță un punct important de atracție.

Ellebori (spanz)

Nimic nu este mai bun decât un elebor înflorit pentru a-ți lua rămas bun de la iarnă! Această plantă este răspândită în pădurile noastre chiar și în stare spontană. Sunt cu adevărat indispensabile și prețioase datorită frunzelor mari și frumoase persistente, a înfloririi de lungă durată și a capacității de a se autoînsămânța. Specia Niger are o floare alba si este foarte precoce, mai tarziu sunt hibrizii colorati (roz, rosu, galben).

Anemone de toamnă

Ierboase esentiale in fiecare gradina, cu atat mai mult daca la umbra. Frunzele, adânc gravate, creează perne mari încă de primăvară, dar între vară și toamnă se luminează cu corole elegante și ușoare, asemănătoare fluturilor, în culori de la alb până la roz aprins. Se adaptează la diferite soluri, dar întotdeauna ușor umede și bine drenate. Multe se răspândesc ușor, devenind invazive.

Heuchera si Heucherella

Veșnic verde (mai ales în climatele blânde) cu frunziș lobat spectaculos. Datorită angajamentului crescătorilor, avem la dispoziție un curcubeu de culori: argintiu, roz, roșu, verde închis sau acid, portocaliu, negru, violet… uneori chiar în contrast. De mai multe ori pe an produc tulpini de flori cu clopote mici, de culoare roz, rosu sau alb. Planta rezistenta si adaptabila.

Hosta – crin de toamna

Indispensabil în orice grădină umbrită. Frunzele sunt uimitoare: glaucoase, verde închis, verde acid, cu margini mari sau mici, striate, cu pete sau chiar complet albe. Nimic nu luminează întunericul ca un crin de toamna! Dacă spațiul nostru este mic, alege dimensiuni medii, dar să nu uităm de giganți pentru a crea puncte de atracție! Înflorirea este, de asemenea, frumoasă, liliac sau albă.

Top 10 plante de umbră: Hortensia

Regina umbrei: viguroasa si cu o inflorire opulenta. Preferă solurile acide, dar crește bine cu puțină grijă chiar și în cele neutre. Florile sale își schimbă culoarea (roz sau albastru) în funcție de pH-ul solului. Cele mai frecvente sunt macrophylla, dar serrata, paniculata, arborescens și quercifolia (cu frunze cu nuanțe calde de toamnă magnifice) ar trebui introduse mai mult.


5 1 Voteaza
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile