tocator crengi 2

Tocator crengi: ce modele sa alegi


Pentru curățarea zonelor verzi se poate folosi un tocator de crengi, o mașină care elimină deșeurile vegetale și lemnoase, transformându-le în îngrășământ reutilizabil. Denumit și tocător de ramuri, este un dispozitiv cu adevărat util pentru îngrijirea spațiilor verzi. Să-l cunoaștem mai bine cu acest ghid dedicat.

Ce este un tocator

Este un aparat, în general electric, dar care este si in varianta pe benzina, cunoscut și sub denumirea de tocător de crengi, destinat reducerii crenguțelor, sau a reziduurilor de la lucrările de tăiere și grădinărit, constând din ramuri,  arbuști și resturi semilemnoase în părți mici.

Face parte din categoria dispozitivelor utile pentru a fi folosite pentru curățarea zonelor verzi. Poate fi util pentru a face compost mai târziu . 

Este folosit atât  de grădinarul profesionist, cât și de cei incepatori. De asemenea, reprezintă o mașină utilă pentru a preveni eliminarea unor astfel de deșeuri prin ardere. Acest lucru salvează o posibilă sursă de poluare pentru atmosferă. Aparatul poate fi electric sau echipat cu un motor cu ardere internă capabil să activeze lame rotative care taie și mărunțiș părțile lemnoase (rădăcini, ramuri, frunze și chiar trunchiuri de lemn).

Puterea diferită a motorului face ca acest dispozitiv să fie capabil să toace și să măcine lemn de diferite diametre. Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că nu va fi posibil să tăiați lemne mari sau bușteni cu el.

Tocator crengi: ce să știi

Tocatorul este o soluție excelentă pentru a asigura curățenia grădinilor și a altor zone verzi. În îngrijirea grădinii tale, de exemplu, se pune problema modului de eliminare a deșeurilor provenite din operațiunile de curățare.

Pentru a elimina și, în același timp, a recicla reziduurile precum iarba, tufele, frunzele și materialele lemnoase, puteți utiliza această mașină. Avantajul este si acela de a transforma aceste deseuri intr-o potentiala resursa pentru fertilizarea solului.

De fapt, favorizează eliminarea ramurilor și a altor materiale vegetale prin descompunerea lemnului. Acest proces este astfel accelerat permițând transformarea în humus.

Pe lângă reducerea volumului de deșeuri organice, prin urmare, se transformă într-un potențial îngrășământ pentru sol.

tocator crengi
Tocator crengi

Cum functioneazã

Tocatorul de crengi este un dispozitiv sigur de utilizat.

Pentru ca acest dispozitiv să funcționeze, este necesar în primul rând să introduceți reziduurile vegetale și lemnoase de eliminat. In acest moment se actioneaza prin impingere cu ajutorul unei prese pana la activarea lamelor rotative.

Mișcarea lor este capabilă să taie și să mărunteasca materialul rezidual, apoi să-l lase să cadă în coșul de colectare corespunzător. În special, resturile de lemn rămase după utilizarea mașinii pot fi plasate într-un recipient special pentru compost, amestecându-le cu iarba tăiată.

Alternativ, se pot acumula și stivui într-o parte mai puțin vizibilă a grădinii.

O alta optiune este ca acestea sa poata fi refolosite ca material pentru constructia de poteci pietonale in zona din jurul gradinii.

Tocator profesional

Ceea ce face ca acest dispozitiv să fie profesionist este puterea sa în ceea ce privește capacitatea de a mărunți și măcina. Mașinile mai puternice, de fapt, sunt asociate cu utilizarea profesională și sunt de obicei cele care lucrează cu o rolă de frezat.<

Datorită capacității foarte mari de mărunțire datorită prezenței rolei, se pot tăia ramuri cu un diametru de până la 40 mm fără probleme.

Tocator pe benzina

Dacă dispozitivul cu caracteristici profesionale are un motor cu ardere internă, capacitatea sa de a mărunți materialele lemnoase va fi și mai mare.

tocator pe benzina
Tocator crengi pe benzina

Având în vedere un model echipat cu un motor cu ardere internă de doar 7 cai putere, de exemplu, este posibil să mărunțiți crengi cu diametrul de 60 mm.

Cu toate acestea, modelul pe benzină, în ciuda faptului că este foarte eficient, are unele dezavantaje. Practic este un dispozitiv care produce un zgomot considerabil si este si destul de scump. În plus, este alimentat de combustibili fosili, ceea ce îl face foarte puțin ecologic.

Acest model pe benzină este potrivit pentru uz profesional de către operatorii din sector. Nu este atât de esențial, însă, dacă trebuie să-l folosești doar pentru bricolaj în ceea ce privește curățarea zonelor verzi ale proprietății, precum grădina sau peisajul rural.

Preturi

Pretul minim pentru achizitionarea acestui aparat este de aproximativ 100 euro. Pentru a cumpăra modele mai eficiente și mai puternice, potrivite în special pentru uz profesional, poți chiar să depășești 1.000 de euro.

Atunci când cumpărați un model mai mult sau mai puțin puternic, trebuie să țineți cont și de cât de mult zgomot puteți face fără a provoca prea multe deranjamente.


5 1 Voteaza
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile