Connect with us

Ghid Practic Casa

Panou solar din doze de aluminiu – caldura pe bani putini

Publicat

pe

Am vazut ca dozele din aluminiu pot avea nenumarate intrebuintari in casa, in special prin transformarea lor in obiecte decorative. De data aceasta, dozele de aluminiu isi gasesc un rol practic in locuinta, formand, cu putina indemanare si rabdare, un panou solar. Este nevoie si de cunostinte minime de termodinamica pentru a transforma dozele din aluminiu intr-un dispozitiv care propaga energie pasiva.

Mai concret, caldura soarelui este transferata in interiorul locuintei gratie aluminiului, bun conductor termic. Aceasta solutie este ideala pentru cei care locuiesc in zone izolate, dar si in zonele urbane poate fi o masura eficienta de economisire a banilor. Mai jos aveti cativa pasi orientativi pentru a construi panouri solare.

Asigurati-va, in primul rand, ca locuinta voastra este bine izolata termic, in caz contrar orice astfel de efort este aproape inutil. Mai intai de toate, construiti cadrul in care vor fi fixate cutiile de aluminiu. Acest cadru poate fi lesne construit din placaj de 15 mm in timp ce pentru partea frontala va fi folosit plexiglas de 3 mm grosime. Peste stratul de placaj, in interiorul cadrului, veti folosi vata bazaltica pentru a izola termic structura si a bloca pierderile de caldura generata de dozele din aluminiu.

Dupa ce ati construit cadrul, spalati dozele din aluminiu cu apa calda si lichid de vase. Lasati-le apoi cel putin doua ore in apa fierbinte pentru a scapa de toate mirosurile specifice continului pe care l-au avut, apoi clatiti-le tot cu apa fierbinte. Faceti gauri cat mai largi pe fundul dozelor de aluminiu, similare celor din partea superioara pe care doza le are deja, fara a ciobi insa marginile inferioare, acolo unde dozele se vor uni pentru a crea un corp neintrerupt si a transmite mai usor caldura.

Puneti apoi dozele cap la cap si faceti cate o coloana care sa se plieze pe lungimea cadrului din placaj. Lipiti-le cu adeziv metalic termorezistent. Vopsiti dozele din aluminiu cu vopsea neagra pentru a atrage razele soarelui si a transforma energia solara in caldura. La final, intregul sistem este prevazut cu doua ventilatoare, unul la baza structurii care sa impinga aerul cald spre gura de ventilatie din partea superioara care transmite apoi fluxul de aer cald in interiorul locuintei, asa cum se vede in schita de mai jos.

Important de stiut ca acest sistem nu permite colectarea caldurii produse si din acest motiv este recomandat sa folositi fluxul de aer cald atata timp cat soarele straluceste pe cer. In caz contrar, opriti cele doua ventilatoare de la baza sistemului pentru ca ele vor trage aerul cald din interiorul casei si astfel temperatura va scadea inauntru.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Casa

Cele mai bune plante de apartament pentru a purifica aerul

Published

on

By

Plantele de apartament sunt un real ajutor pentru a înfrumuseța și pentru a face mai vii camerele, dar ele sunt, de asemenea , utile pentru purificarea aerului și să mențină un nivel corect de umiditate în interior. Mai jos, vom raporta plantele care conform unui studiu NASA sunt cele mai bune pentru purificarea aerului din casele noastre. Un sfat: atunci când udați, asigurați-vă că nu abundă cu apă deoarece prea multă umiditate în sol poate duce la formarea mucegaiului.

Iedera ( Hedera helix )

Această plantă cățărătoare veșnic verde este foarte rezistentă, se adaptează bine la spațiile mici și se descurcă bine chiar și în camere slab luminate. Frunzele de iederă sunt capabile să absoarbă formaldehida, cel mai frecvent poluant în casă, întâlnită mai ales în vopsele, rășini, izolatori, vopsele pentru covoare sintetice, lemn presat, PAL, placaj, tapet, fum, produse cosmetice și multe altele. Această plantă ajută, de asemenea, la combaterea mucegaiului din aerul camerei, ajutând astfel la prevenirea problemelor precum alergiile și astmul. Aveți grijă dacă aveți animale de companie, deoarece iedera este toxică pentru pisici.

Spatifilum – Crinul pacii ( Spathiphyllum )

Spatifilum este o plantă ornamentală care se adaptează bine chiar și în medii slab iluminate. Are un aspect foarte elegant, cu o floare de culoare albă care seamănă cu un crin. Pe lângă frumusețea sa deosebită, spatula purifică aerul de substanțe toxice precum benzenul, un element cancerigen găsit mai ales în lacuri și ceară de lustruit. De asemenea, absoarbe acetona emisă de unelte electronice, adezivi și unii detergenți. Spatifilum are nevoie de apă cel puțin o dată pe săptămână. Această plantă este toxică atât pentru câini, cât și pentru pisici.

Palmier Areca ( Areca catechu )

Palmierul Areca este una dintre cele mai bune plante ornamentale pentru a umidifica mediul într-un mod natural. Areca este, de asemenea, utilă pentru detoxifierea aerului dintr-un grup derivat din benzen cunoscut sub numele de xilen, folosit mai ales la imprimarea solvenților, vopselelor, pielii, cauciucului, oțelului, pesticidelor și altele.

Palmierul doamnei ( Rhapis excelsa )

Palmierul doamnei este foarte potrivit atât pentru camere uscate atât si pentru cele umede, este foarte rezistent la dăunători. Este o plantă capabilă să reducă nivelurile de amoniac, un ingredient prezent în detergenți, precum și în unele țesături și coloranți. De asemenea, util împotriva xilenului și formaldehidei.

Feriga Boston (Nephrolepis exaltata)

Feriga Boston are frunze pene și frunze curbate care se potrivesc bine coșurilor pe care le poți agăța într-un colț liber al casei. Este o planta care are nevoie de medii umede, asa ca trebuie udata cu regularitate. Această ferigă este foarte utilă pentru îndepărtarea formaldehidei și a xilenului, precum și pentru eliminarea mucegaiului și a toxinelor.

Sansevieria (Sansevieria trifasciata)

Sansevieria este o planta de apartament cu frunze ascutite. Se adaptează bine în locuri cu lumină slabă, iar noaptea, spre deosebire de majoritatea plantelor, absoarbe dioxidul de carbon și eliberează oxigen. Prin urmare, această plantă este ideală pentru dormitor. Aloe vera, begonia și alte plante suculente acționează, de asemenea, în același mod. Pe lângă faptul că ajută la scăderea ratei de CO2, Sansevieria curăță aerul de formaldehidă și benzen. Această plantă este toxică pentru pisici și câini.

Iedera diavolului ( Epipremnum aureum )

Iedera diavolului este un cățărător foarte versatil, poate fi plantat într-o vază făcându-l susținut de tije sau un buștean, sau poate fi ținut suspendat, făcându-l să atârne în jos. Iedera diavolului ajută la purificarea aerului de formaldehida, monoxid de carbon şi benzen. Iedera diavolului este otrăvitor când este mestecat de copii și animale de companie.

Begonia (Begonia semperflorens)

Așezată într-un loc însorit, begonia va produce flori albe, roz sau roșii în timpul verii. Pe lângă faptul că este o plantă foarte frumoasă, begonia este utilă pentru detoxifierea mediului de benzen și substanțe chimice produse de toluen, un lichid care se găsește în unele ceară, rășini, cleiuri, vopsele și adezivi.

Dracaena (Dracaena marginata)

Dracaena este o plantă de apartament ideală pentru încăperile cu tavan înalt, deoarece poate crește până la 4-5 metri. Este o plantă care nu necesită multă îngrijire, deoarece se descurcă bine chiar și în medii slab luminate și nu are nevoie de multă apă. Frunzele sale pot lua anumite culori care se estompează spre roșu sau violet, dând o notă de culoare și viață mediului. În plus, dracena ajută la reducerea nivelului de xilen, tricloretilenă și formaldehidăDracena este toxică pentru animalele de companie.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x