Connect with us

Izolarea casei

Izolarea casei: ce trebuie să ştii despre izolarea unei casei

Published

on

Izolarea casei se face din motive simple, pentru a evita pierderea căldurii și reduce costurile de încălzire și răcire. Izolarea corectă a locuinței nu numai că reduce costurile de încălzire și răcire, ci și îmbunătățește confortul.

Izolarea casei: Cum funcționează izolația
Pentru a înțelege cum funcționează izolația, trebuie să înțelegem cum funcţionează fluxul de căldură, care implică trei mecanisme de bază – conducție, convecție și radiație. Conducția (transmiterea) este modul în care căldura se mișcă prin materiale, cum ar fi atunci când o lingură plasată într-o ceașcă fierbinte de cafea conduce căldură prin mânerul său la mâna ta. Convecția este modul în care căldura circulă prin lichide și gaze și, de aceea, ridică aerul mai ușor şi mai cald și coboară aerul mai rece. Radiația căldurii se deplasează într-o linie dreaptă și încălzește orice solid în calea sa care absoarbe energia sa.

Cele mai frecvente materiale de izolație funcționează prin încetinirea fluxului de căldură conductiv și, într-o măsură mai mică, a fluxului de căldură convectiv.

Pe timpul iernii, fluxul de căldură se poate deplasa indirect prin tavane interioare, pereți și podele – oriunde există diferențe de temperatură.

Pentru a vă menține confortul, căldura pierdută în timpul iernii trebuie înlocuită de sistemul dvs. de încălzire, iar căldura câștigată în timpul verii trebuie să fie îndepărtată de sistemul dvs. de răcire. Izolarea corectă a locuinței va reduce acest flux de căldură prin asigurarea unei rezistențe efective la fluxul de căldură.

Izolarea casei: Valorile R
Rezistența unui material izolator la fluxul de căldură conductiv este măsurată sau evaluată în funcție de rezistența sa termică sau valoarea R – cu cât este mai mare valoarea R, cu atât eficacitatea izolării este mai mare. Valoarea R depinde de tipul izolației, de grosimea acesteia și de densitatea acesteia. Valoarea R a unor izolații depinde, de asemenea, de temperatură, de îmbătrânire și de acumulare de umiditate. Când se calculează valoarea R a unei instalații cu mai multe straturi, se adaugă valorile R ale straturilor individuale.

Instalarea mai multor izolații în locuință crește valoarea R și rezistența la căldură. În general, creșterea grosimii izolației va crește proporțional valoarea R. Cu toate acestea, pe măsură ce crește grosimea instalată pentru izolația în gol, densitatea stabilită a produsului crește datorită comprimării izolației sub greutatea proprie. Din cauza acestei compresii, valoarea R a izolației în gol nu se modifică proporțional cu grosimea. Pentru a determina cât de multă izolație aveți nevoie pentru climatul dvs., consultați un specialist local în materie de izolare.

Eficacitatea rezistenței materialului de izolație la debitul de căldură depinde, de asemenea, de modul și locul în care este montată izolația. De exemplu, izolația care este comprimată nu va furniza valoarea R completă. Valoarea totală a unui perete sau a unui plafon va fi oarecum diferită de valoarea R a izolației în sine, deoarece căldura curge mai ușor prin grinzi și alte materiale de construcție, într-un fenomen cunoscut sub numele de punte termică. În plus, izolația care umple cavitățile clădirii suficient de dens pentru a reduce fluxul de aer poate, de asemenea, să reducă pierderea de căldură convectivă.

Tipul de izolaţie sau valoarea R de care aveți nevoie depinde de clima, tipul de sistem de încălzire și de răcire și de partea casei pe care intenționați să o izolați. De asemenea, rețineți că etanșarea aerului și controlul umezelii sunt importante pentru eficiența energetică la domiciliu, sănătate și confort.

Izolarea casei: Tipuri de izolație
Pentru a alege cea mai bună izolație pentru locuința dvs. din numeroasele tipuri de izolații de pe piață, va trebui să știți unde doriți sau aveți nevoie să instalați locuinţa. Alte considerente pot include impactul calității aerului din interior, costurile ciclului de viață, conținutul reciclat, energia încorporată și ușurința de instalare, mai ales dacă intenționați să faceți singur instalarea. Unele strategii de izolare necesită instalare profesională,

Izolarea casei: Materiale de izolare
Materialele de izolare pot fi: polistiren, fibre voluminoase, cum ar fi vata minerală, lâna, celuloza și fibrele naturale, plăci rigide de spumă, sau chiar folii elegante. Materialele voluminoase rezistă fluxului conductiv și, într-o măsură mai mică, al căldurii convective. Plăcile rigide de spumă (polistirenul) captează aerul sau alt gaz pentru a rezista fluxului de căldură conductiv.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Energie

Clasa energetica a casei: ce este si cum se calculeaza

Published

on

By

clasa energetica la case

Calcularea clasei energetice a casei  este necesară – sau mai bine zis – acum obligatorie, dacă intenționați să vindeți sau să închiriați. Dar cunoașterea din care clasă aparține casa în care locuiești poate fi utilă și pentru a evalua ce intervenții să faci pentru a te bucura de o mai bună izolare termică, de un confort de locuit mai mare și de a primi facturi mai mici.

Așa că haideți să aflăm ce se înțelege prin clasă energetică, care este tabelul, cum se calculează valoarea energetică a unei case și ce sa faci pentru a o îmbunătăți.

Clasa energetică a casei: ce este

Clasa energetică aplicată casei este un sistem de clasificare științifică care vă permite să evaluați nevoile energetice ale caselor și apartamentelor, similar ca concept cu sistemul de clase de eficiență energetică a aparatelor de uz casnic.

Se calculează prin analizarea diverșilor parametri, la nivelul structurii proprietății, asupra funcționării acesteia.

Clasa energetică de acasă: ce înseamnă?

În practică, clasa unei clădiri indică care este consumul unei proprietăți. Dar, pentru a calcula aproximativ cheltuiala energetică a unei case, este necesar să se ia în considerare și zona climatică în care se află.

clasa energetica a casei

Clasa energetică acasă: pentru ce este?

Această clasificare servește la stabilirea cât consumă o clădire, sau mai bine zis, la evaluarea, pe baza unor parametri specifici (caracteristici structurale, amenajări, nevoi estimate etc…) ce impact are asupra mediului înconjurător în ceea ce privește consumul.

Tocmai din acest motiv, scopul legiuitorului, care impune obligativitatea certificării energetice pentru anumite categorii (închiriere, acte, anunţuri imobiliare, deduceri şi reduceri), este de a:

 • reduce risipa de energie
 • reduce consumul de caldura
 • adoptarea de soluții alternative cu impact redus asupra mediului atât la nivelul cetățeanului individual, cât și la nivelul pieței noilor tehnologii

Cum sunt clasificate clasele energetice

Pentru a simplifica, împărțirea în clase are loc pe o scară care clasifică consumul în ordine crescătoare. Diferitele niveluri sunt indicate prin litere ale alfabetului, la care se pot adăuga numere.

Clasele totale sunt 10 în total: G, F, E, D, C, B, A1, A2, A3 și A4 .

Factorii care determină dacă o clădire aparține unei clase mai degrabă decât unei alte sunt:

 • materialele folosite pentru constructii
 • caracteristicile sistemului de încălzire

Să ne uităm acum mai în detaliu la caracteristicile acestora, la estimările respective de consum și la scorul relativ alocat.

Indicele de performanță energetică

clasa energetica a casei a-g

Acronimul EPGL indică indicele de performanță energetică și însoțește fiecare nivel al clasificării energetice a clădirii.

Acesta este un consum exprimat în kWh / mp an sau kWh pe metru pătrat:

 • A4 : mai mic sau egal cu 0,40 EPGL – Scor 10
 • A3 : mai mare de 0,40 EPGL și mai mic sau egal cu 0,60 EPGL – Scor 9
 • A2 : mai mare de 0,60 EPGL și mai mic sau egal cu 0,80 EPGL – Scor 8
 • A1 : mai mare de 0,80 EPGL și mai mic sau egal cu 1,00 EPGL – Scor 7
 • B : mai mare de 1,00 EPGL și mai mic sau egal cu 1,20 EPGL – Scor 6
 • C : mai mare de 1,20 EPGL și mai mic sau egal cu 1,50 EPGL – Scor 5
 • D : mai mare de 1,50 EPGL și mai mic sau egal cu 2,00 EPGL – Scor 4
 • E : mai mare de 2,00 EPGL și mai mic sau egal cu 2,60 EPGL – Scor 3
 • F : mai mare de 2,60 EPGL și mai mic sau egal cu 3,50 EPGL – Scor 2
 • G : mai mare de 3,50 EPGL – Scor 1

Clasa G va consuma mai mult de 3,5 kWh/mp an.

Pe lângă acest indice, există și un tabel care indică consumul de energie pentru fiecare categorie, de la cel mai puțin economic la cel mai scump, exprimat întotdeauna în kWh/m2 pe an, pentru a menține o temperatură confortabilă în plină iarnă.

 • A4 : mai puțin de 16,25 Kwh/mp an
 • A1, A2, A3 : mai mare de 16,25 și mai mic sau egal cu 32,5 Kwh/mp an
 • B : mai mare de 32,5 și mai mic sau egal cu 48,75 Kwh/mp an
 • C : mai mare de 48,75 și mai mic sau egal cu 65 Kwh/mp an
 • D : mai mare de 65 și mai mic sau egal cu 81,25 Kwh/mp an
 • E : mai mare de 81,25 și mai mic sau egal cu 113,75 Kwh/mp an
 • F : mai mare de 113,75 și mai mic sau egal cu 162,5 Kwh/mp an
 • G : mai mare de 162,5 Kwh/mp an
Exemplu

Daca aveti o casa care se incadreaza in clasa G (adica o casa complet neizolata termic)

Cu un consum estimativ de 162kWh/mp, intr-un an de zile consumul unei case de 100mp va fi de aproximativ: 16200kWh. Daca incalzirea se face cu gaz, 16200kWh reprezita 16.2mWh. Pretul actual pe mWh la companiile de gaze este de aproximativ 180-200 lei. Asta inseamna o factura intre 2916 lei si 3300 lei. Desigur este doar un scenariu estimativ.

Care este cea mai bună clasă energetică

Cele mai performante clase sunt cu siguranță A4, A3, A2, A1. In aceasta categorie de eficienta energetica intra si casele pasive.

Urmează apoi B, C, D, E, F., în timp ce ultimul, G, este cel căruia i se atribuie cel mai mic punctaj și indică o clădire foarte dispersivă, ale cărei materiale au o performanță de izolare slabă, există multe punți termice de dispersie a căldurii, iar sistemul de încălzire este ineficient și depășit, precum și având geamuri puțin izolatoare care lasă mult frig să treacă.

Rezultatul va fi un consum mare de energie pentru a menține o anumită temperatură și deci facturi mai scumpe.

Casa clasa energetica A4

Pentru a fi inclusă în clasa energetică A4, o casă trebuie să aibă caracteristici precum:

 • sistem de incalzire – si eventual si racire – eficient energetic, combinat cu sisteme precum panourile solare si prezenta unui sistem fotovoltaic
 • Izolație termică foarte performantă datorită prezenței unui strat termic excelent de cel puțin 15-20 cm grosime
 • structura antiseismică

Cu cât clasa energetică a unei proprietăți este mai aproape de A4, cu atât va consuma mai puțină energie pentru:

 • încălzire
 • răcire
 • menținerea temperaturii camerei
 • alimentarea cu energie electrică a aparatelor electrice

Adesea, casele A1, A2, A3 și A4 folosesc și surse regenerabile pentru a-și produce energia, reducând astfel și emisiile de CO2 și impactul asupra mediului.

De exemplu, ar putea fi echipat cu un sistem de încălzire a apei sanitare și destinat încălzitoarelor solare. Sau aveți un sistem de încălzire geotermal. Sau, din nou, montați panouri solare pe acoperiș pentru a produce energie pentru a fi consumată și a revinde surplusul.

În general, clădirile noi și casele unice recente sunt cele care obțin această certificare, deoarece folosesc cele mai noi tehnologii în domeniu pentru a reduce risipa de energie și pierderile de căldură.

Casa clasa energetica B

Clădirile care se încadrează în clasa B au un consum excelent, deoarece au toate precauțiile din clasa C plus eventualele îmbunătățiri în partea exterioară a casei precum un strat termic  pentru izolarea clădirii.

Pentru a face saltul la clasa A, este necesar să instalați sisteme precum panouri solare pentru producerea de apă caldă cu energie zero și panouri fotovoltaice pentru a produce energie curată.

Casa clasa energetica C

Clădirile avansate aparțin deja clasei C sunt in general cele care folosesc incalzire cu centrale in condensare, oarecum eficiente energetic. De asemenea, sunt cladiri izolate minimal.

Casa clasa energetica D

Această clasă include aproape toate clădirile construite în ultimii 15/20 de ani care au, de obicei, o bună izolare a acoperișului și pereți perimetrali groși, dar fara izolatie la exterior.

Pentru a urca la clasa, poti instala o centrala in condensatie combinata cu incalzirea in pardoseala sau poti lua in calcul instalarea unor sisteme energetice autonome precum un sistem fotovoltaic .

Casa clasa energetica E

Deși are un consum destul de mare, este cea mai răspândită clasă deoarece reflectă stocul imobiliar romanesc și starea destul de datată a sistemelor de încălzire. De fapt, toate acele case construite în anii 1980 și 1990 se încadrează în parametrii săi.

Pentru a trece la clasa superioara, este necesara reducerea consumului cu aproximativ 25% cu interventii precum izolarea termica interioara sau exterioara, inlocuirea corpurilor si adoptarea unei alternative de incalzire mai eficiente.

Ce este o casă de clasa F?

Această clasă include acele clădiri caracterizate prin confort redus și facturi scumpe. De obicei, acestea sunt toate clădirile construite între anii 70 și 80.

Este o epocă în care s-a acordat puțină sau deloc atenție la performanța termică a clădirilor, iar materialele și sistemele de construcție nu prezentau interes pentru caracteristicile lor izolante, ci doar pentru soliditatea și rentabilitatea lor. Așadar, clădirile se caracterizează prin ferestre prost izolatoare, acoperire slabă a pardoselilor și sisteme învechite.

În această clasă se regăsesc și clădiri istorice de prestigiu care au adoptat soluții solide de construcție precum pereții perimetrali groși și acoperișuri realizate cu tabla sau tigla.

Pentru a trece la o clasă energetică superioară, printre intervențiile de reamenajare energetică recomandate, regăsim înlocuirea ferestrelor vechi cu altele de nouă generație, utilizarea termostatelor inteligente, izolarea pereților exteriori și a pardoselilor.

Casa clasa energetica G

La cel mai de jos nivel al scalei găsim clasa G, care este cea mai puțin eficientă. Aici, în general, cad clădirile postbelice, unde nevoia primordială era construirea de case ieftine pentru o populație din ce în ce mai urbanizată. Acestea sunt clădiri din anii 1950 și 1960. Locuințele sociale de la începutul anilor 1900 din perioada antebelică sunt și ele prezente în această clasă.

Primele interventii recomandate sunt inlocuirea corpurilor de iluminat, izolarea peretilor exteriori si montarea unui sistem de incalzire modern.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x