Izolarea casei: ce trebuie să ştii despre izolarea unei casei


Izolarea casei se face din motive simple, pentru a evita pierderea căldurii și reduce costurile de încălzire și răcire. Izolarea corectă a locuinței nu numai că reduce costurile de încălzire și răcire, ci și îmbunătățește confortul.

Izolarea casei: Cum funcționează izolația
Pentru a înțelege cum funcționează izolația, trebuie să înțelegem cum funcţionează fluxul de căldură, care implică trei mecanisme de bază – conducție, convecție și radiație. Conducția (transmiterea) este modul în care căldura se mișcă prin materiale, cum ar fi atunci când o lingură plasată într-o ceașcă fierbinte de cafea conduce căldură prin mânerul său la mâna ta. Convecția este modul în care căldura circulă prin lichide și gaze și, de aceea, ridică aerul mai ușor şi mai cald și coboară aerul mai rece. Radiația căldurii se deplasează într-o linie dreaptă și încălzește orice solid în calea sa care absoarbe energia sa.

Cele mai frecvente materiale de izolație funcționează prin încetinirea fluxului de căldură conductiv și, într-o măsură mai mică, a fluxului de căldură convectiv.

Pe timpul iernii, fluxul de căldură se poate deplasa indirect prin tavane interioare, pereți și podele – oriunde există diferențe de temperatură.

Pentru a vă menține confortul, căldura pierdută în timpul iernii trebuie înlocuită de sistemul dvs. de încălzire, iar căldura câștigată în timpul verii trebuie să fie îndepărtată de sistemul dvs. de răcire. Izolarea corectă a locuinței va reduce acest flux de căldură prin asigurarea unei rezistențe efective la fluxul de căldură.

Izolarea casei: Valorile R
Rezistența unui material izolator la fluxul de căldură conductiv este măsurată sau evaluată în funcție de rezistența sa termică sau valoarea R – cu cât este mai mare valoarea R, cu atât eficacitatea izolării este mai mare. Valoarea R depinde de tipul izolației, de grosimea acesteia și de densitatea acesteia. Valoarea R a unor izolații depinde, de asemenea, de temperatură, de îmbătrânire și de acumulare de umiditate. Când se calculează valoarea R a unei instalații cu mai multe straturi, se adaugă valorile R ale straturilor individuale.

Instalarea mai multor izolații în locuință crește valoarea R și rezistența la căldură. În general, creșterea grosimii izolației va crește proporțional valoarea R. Cu toate acestea, pe măsură ce crește grosimea instalată pentru izolația în gol, densitatea stabilită a produsului crește datorită comprimării izolației sub greutatea proprie. Din cauza acestei compresii, valoarea R a izolației în gol nu se modifică proporțional cu grosimea. Pentru a determina cât de multă izolație aveți nevoie pentru climatul dvs., consultați un specialist local în materie de izolare.

Eficacitatea rezistenței materialului de izolație la debitul de căldură depinde, de asemenea, de modul și locul în care este montată izolația. De exemplu, izolația care este comprimată nu va furniza valoarea R completă. Valoarea totală a unui perete sau a unui plafon va fi oarecum diferită de valoarea R a izolației în sine, deoarece căldura curge mai ușor prin grinzi și alte materiale de construcție, într-un fenomen cunoscut sub numele de punte termică. În plus, izolația care umple cavitățile clădirii suficient de dens pentru a reduce fluxul de aer poate, de asemenea, să reducă pierderea de căldură convectivă.

Tipul de izolaţie sau valoarea R de care aveți nevoie depinde de clima, tipul de sistem de încălzire și de răcire și de partea casei pe care intenționați să o izolați. De asemenea, rețineți că etanșarea aerului și controlul umezelii sunt importante pentru eficiența energetică la domiciliu, sănătate și confort.

Izolarea casei: Tipuri de izolație
Pentru a alege cea mai bună izolație pentru locuința dvs. din numeroasele tipuri de izolații de pe piață, va trebui să știți unde doriți sau aveți nevoie să instalați locuinţa. Alte considerente pot include impactul calității aerului din interior, costurile ciclului de viață, conținutul reciclat, energia încorporată și ușurința de instalare, mai ales dacă intenționați să faceți singur instalarea. Unele strategii de izolare necesită instalare profesională,

Izolarea casei: Materiale de izolare
Materialele de izolare pot fi: polistiren, fibre voluminoase, cum ar fi vata minerală, lâna, celuloza și fibrele naturale, plăci rigide de spumă, sau chiar folii elegante. Materialele voluminoase rezistă fluxului conductiv și, într-o măsură mai mică, al căldurii convective. Plăcile rigide de spumă (polistirenul) captează aerul sau alt gaz pentru a rezista fluxului de căldură conductiv.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile