Connect with us

Ghid Practic Gradina

Infiintarea unei livezi cu mari, peri, pruni, ciresi piersici sau caisi

Published

on

Tot mai multi romani dispun de teren in curte, insa putini dintre acestia prefera sa infiinteze o livada. Acum, ca este primavara, poate reprezinta momentul sa va ganditi mai bine la infiintarea unei livezi care cine stie, in timp, va poate aduce si castiguri.

Cum alegem pomii?
In primul rand trebuie sa va ganditi si la ce pomi doriti sa aveti in gradina si de asemenea, ce fructe iubiti. Este important totusi sa plantati pomi ce sunt favorabili zonei dvs. Cel mai usor ar fi sa mergeti prin zona dvs si sa aruncati o privire in curtea vecinilor pentru a vedea ce merge.
Ca si pont, marul si parul se preteaza oricarei zone din Romania. Mai dificil este cu piersicul si caisul, care este un pic mai prietentios.

Cultivarea marului si parului
Infiintarea unei plantatii de mar sau par
Fiind foarte usor de cultivat dar si pretabil pentru toate zonele Romaniei, aceste livezi reprezinta probabil cel mai mare interes pentru cei mai multi ce dispun de spatiu.

O livada de mar nu este atat de pretentioasa precum una de piersic.

Marul intra in rod la 2-3 ani de la plantare.
Parul intra in rod la 3-4 ani de la plantare.

Cultivarea ciresului si visinului
Ciresul si visinul pot fi plantati in zonele unde se dezvolta bine marul si parul, dar au nevoie si de un sol bun. Sunt pomi pretentiosi si nu suporta stresului cauzat de seceta.

Ca si un pont, trebuie stiut ca visinul este mai rezistent decat ciresul si cel mai des creste si haotic, lucru ce poate fi vazut cu ochiul liber.

Spre deosebire de visin, ciresul produce mai multe fructe.

Ciresul intra in rod la 4-6 ani de la plantare, in timp ce visinul poate intra in rod chiar si in 3-4 ani.

Cultivarea prunului
Prunul se dezvolta cam peste tot in Romania, chiar mai bine decat ciresul si visinul. Prunele sunt utilizate in Romania pentru a se face tuica, insa se poate fi folosit si la compot, magiun sau marmelada.

Prunul intra in rod la 3-4 ani de la plantare.

Cultivarea piersicului
Este un pom mai pretentios decat toate, putand fi afectat de catre temperaturile foarte scazute de iarna. De exemplu, la temperaturi de -27°C pot suferi degeraturi.

Piersicul intra repede pe rod, la 1-2 ani de la plantare. Problema principala ramane totusi zona in care este plantat si este indicat sa fie in zonele cu ierni mai blande.

Apasa ca sa comentezi
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Gradina

Cum să plantezi praz pentru a obţine o recoltă bogată

Published

on

Prazul are o proprietate unică de acumulare a acidului ascorbic în timpul depozitării, dar în zona noastră temperată poate fi cultivat numai prin răsaduri pe paturi bine ilumite cu soluri un pic alcaline (pH aproximativ 7,5). În cazul în care aciditatea solului este ridicată, înainte de plantare, trebuie aplicate amendamente pe bază de var stins, pentru a creşte PH-ul soluului.

Creșterea și îngrijirea prazului
Cu două până la trei luni înainte de a planta răsadurile în pământ, se începe pregătirea seminţelor: sunt înmuiate timp de douăzeci de minute în apă fierbinte (la peste 50 ° C), apoi sunt spălate și plasate timp de o săptămână într-o cârpă umedă la temperatura camerei. După acest procedeu, semințele sunt semănate în vase mici (de exemplu, pahare de iaurt).

În primăvară, o cantitate mare de îngrășăminte organice, în general gunoi de grajd bine fermentat (până la 15 kg / m²) este introdus în solul unde urmează a fi plantat prazul. La jumătatea lunii mai, prazul aflat în răsaduri trebuie tăiat aşa încât să rămână doar o treime de tulpină, apoi prazul este plantat în sol la o adâncime de 12cm.

Prazul are nevoie de udare regulată (o dată la 5 zile), şi curaţarea spatiului dintre rânduri. Alimentați planta după cum urmează: azotat de amoniu (20 g) și sare de potasiu (15 g). Dizolvați într-o găleată cu apă și udați. Se mai pot aplica şi îngrăşăminte pe bază de gunoi de pasare sa ulei de mullein. 

Pe la mijlocul verii, se toarnă cenușă lângă tulpinile prazului. Prazul este rezistent la frig, deci poate fi lăsată pe rânduri până în noiembrie. Creșterea și îngrijirea prazului nu este deosebit de dificilă și, ca rezultat, veți obține bulbi aromaţi şi gustoşi, care toamna și iarna pot deveni principala sursă de vitamina C pentru organism și îl pot proteja de bolile infecțioase.

Beneficiile prazului

Prazul sau ceapa este cea mai obisnuita si indispensabila leguma din lume. Beneficiile prazului au fost testate și dovedite de sute de ori, prin urmare, în acest articol am decis să rezumăm proprietățile sale utile.

Ca regulă, în gătit, prazul este folosit ca un condiment care poate da un gust deosebit felului de mâncare. În unele țări, prazul este indispensabil în multe tipuri de mâncare.

În praz există o cantitate imensă de sulf organic (datorită acestui fapt are miros!), Datorită căruia posedă proprietatea principală de vindecare – luptă împotriva virușilor, chiar și Salmonella și E-coli.

Iată câteva motive pentru a mânca praz:

– este necesară îndepărtarea toxinelor din corp;

– reducerea nivelului de colesterol din sânge;

– prevenirea formării cheagurilor de sânge;

– ajuta la tratarea infecțiilor şi reduce efectele astmului, diabetului.

Prazul este folosit din ce în ce mai mult pentru scăderea în greutate. Acesta este inclus în dietă datorita conținutului său scăzut de calorii (pentru 100g numai 30 kcal), și în același timp conține o mulțime de vitamine.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x