Infiintarea unei livezi cu mari, peri, pruni, ciresi piersici sau caisi


Tot mai multi romani dispun de teren in curte, insa putini dintre acestia prefera sa infiinteze o livada. Acum, ca este primavara, poate reprezinta momentul sa va ganditi mai bine la infiintarea unei livezi care cine stie, in timp, va poate aduce si castiguri.

Cum alegem pomii?
In primul rand trebuie sa va ganditi si la ce pomi doriti sa aveti in gradina si de asemenea, ce fructe iubiti. Este important totusi sa plantati pomi ce sunt favorabili zonei dvs. Cel mai usor ar fi sa mergeti prin zona dvs si sa aruncati o privire in curtea vecinilor pentru a vedea ce merge.
Ca si pont, marul si parul se preteaza oricarei zone din Romania. Mai dificil este cu piersicul si caisul, care este un pic mai prietentios.

Cultivarea marului si parului
Infiintarea unei plantatii de mar sau par
Fiind foarte usor de cultivat dar si pretabil pentru toate zonele Romaniei, aceste livezi reprezinta probabil cel mai mare interes pentru cei mai multi ce dispun de spatiu.

O livada de mar nu este atat de pretentioasa precum una de piersic.

Marul intra in rod la 2-3 ani de la plantare.
Parul intra in rod la 3-4 ani de la plantare.

Cultivarea ciresului si visinului
Ciresul si visinul pot fi plantati in zonele unde se dezvolta bine marul si parul, dar au nevoie si de un sol bun. Sunt pomi pretentiosi si nu suporta stresului cauzat de seceta.

Ca si un pont, trebuie stiut ca visinul este mai rezistent decat ciresul si cel mai des creste si haotic, lucru ce poate fi vazut cu ochiul liber.

Spre deosebire de visin, ciresul produce mai multe fructe.

Ciresul intra in rod la 4-6 ani de la plantare, in timp ce visinul poate intra in rod chiar si in 3-4 ani.

Cultivarea prunului
Prunul se dezvolta cam peste tot in Romania, chiar mai bine decat ciresul si visinul. Prunele sunt utilizate in Romania pentru a se face tuica, insa se poate fi folosit si la compot, magiun sau marmelada.

Prunul intra in rod la 3-4 ani de la plantare.

Cultivarea piersicului
Este un pom mai pretentios decat toate, putand fi afectat de catre temperaturile foarte scazute de iarna. De exemplu, la temperaturi de -27°C pot suferi degeraturi.

Piersicul intra repede pe rod, la 1-2 ani de la plantare. Problema principala ramane totusi zona in care este plantat si este indicat sa fie in zonele cu ierni mai blande.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile