Gresia de exterior: o soluție durabilă și sigură pentru spațiile exterioare


Gresia reprezintă soluția ideală pentru amenajarea spațiilor exterioare, fie că vorbim despre curte, terasă, balcon, parcare, o alee sau chiar o piscină. Iar pentru că se găsește într-o gamă variată de modele, culori și texturi, vă oferă posibilitatea de a adăuga un plus de personalitate spațiului amenajat.

O alegere inspirată de gresie de exterior va aduce o notă de eleganță, dar și funcționalitate, contribuind la crearea unei atmosfere prietenoase și primitoare în aer liber.

Vom vorbi, în continuare, despre aspectele pe care e nevoie să le luați în considerare atunci când alegeți gresia de exterior, numită de specialiști și gresie porțelanată.

Gresia de exterior rezistentă la îngheț

Cea mai bună soluție pentru pardoseala de la exterior este gresia care poate face față variațiilor de temperatură, dar și condițiilor meteorologice extreme. Mai exact, cele care au rezistență la procesul de îngheț-dezgheț și la acțiunea agenților chimici. În plus, asigură un aspect plăcut, dar și un plus de siguranță.

Tipuri de gresie de exterior

Faptul că se găsește într-o gamă variantă de modele, culori și texturi, reprezintă de fapt un avantaj al gresiei de exterior. Puteți, așadar, alege cu ușurință ce se potrivește cel mai bine proiectului dumneavoastră, atât din punct de vedere al designului, cât și al caracteristicilor plăcilor.

De exemplu, puteți alege următoarele tipuri de gresie:

  • Cu design care imită piatra – potrivite atunci când vă doriți o amenajare impresionantă, dar versatilă. Aceasta adaugă o notă de autenticitate și eleganță, fără a implica întreținerea complexă asociată pietrei naturale.
  • Cu design care imită lemnul – o alegere inspirată pentru cei care doresc să redea căldura și aspectul natural al lemnului în interiorul locuinței lor, fără compromisurile asociate întreținerii lemnului natural. În plus, adaugă o notă rustică sau chiar modern spațiului, în funcție de stilul pe care vă doriți să-l abordați.
  • Cu design care imită marmura – aceste plăci vor oferi un plus eleganță, dar și autenticitate spațiului amenajat. Aceasta poate deveni cu ușurință piesa de rezistență a unei amenajări.

În ceea ce privește formatul plăcilor, recomandarea noastră este de a alege gresia de 60 x 30 cm. Pe lângă faptul că reprezintă o alegere în trend, această dimensiune este și o alegere practică și ușor de instalat. De asemenea, aceste plăci se găsesc și sub formă rectificată.

Gresia porțelanată rectificată reprezintă un tip de gresie porțelanată ce a fost șlefuită cu o mare precizie la dimensiunea finală dorită, astfel încât marginile și unghiurile sale sunt perfect drepte. Acest lucru asigură o suprafață netedă și uniformă și mai ales, un aspect estetic deosebit.

Gresie de exterior antiderapantă

Pentru a asigura o suprafață antiderapantă, e nevoie să folisiți gresie porțelanată. Ar trebui, totuși, să fiți atenți și la clasificarea PEI a acestora, întrucât aceasta măsoară rezistența la abraziune (adică de uzură) a plăcilor de ceramică.

Indicele PEI are cinci niveluri. Nivelul 1 reprezintă zonele cu trafic minim, precum băi sau dormitoare, în timp ce nivelul 5 este reprezentat de zonele comerciale cu trafic intens precum magazine și centre comerciale. Avem, în schimb, nivelul 3 care prezintă zone cu trafic moderat, precum holuri sau terase.

De asemenea, indicele PEI are un omolog care se ocupă de nivelurile gradului de antiderapare. Acesta se numește Rating for Shod Feet (RSF) și are tot 5 categorii. Primul nivel, R9, reprezintă un grad mic de antiderapare, fiind folosit în scări sau cabinete medicale. Un nivel mediu, R11, reprezintă un grad mediu de antiderapare, fiind folosit în cantine sau service-uri auto, iar un nivel maxim este reprezentat de R13, care se folosește la parcări sau rampe auto.

Tips & Tricks pentru cel mai bun rezultat

Pentru a obține cel mai bun rezultat în amenajarea spațiilor exterioare cu gresie porțelanată, este esențial să acordați atenție următoarelor aspecte:

Stabilitate și Planeitate

Pentru o pardoseală exterioară rezistentă și stabilă, este esențial să se monteze gresia pe o suprafață perfect plană și stabilă. Soluție: Înainte de montaj, verificați și pregătiți temeinic suprafața pentru a elimina denivelările și a vă asigura că aveți un strat de suport uniform.

Amorse și adezivi Speciali

Pentru a asigura o aderență puternică și durabilă gresiei porțelanate, este important să se utilizeze anumite amorse și adezivi, concepuți special pentru lucrări de exterior. Soluție: Alegeți adezivi de calitate superioară, potriviți pentru medii umede și expuse intemperiilor, pentru a garanta fixarea solidă a plăcilor.

Chituri Speciale pentru Exterior

Variațiile de temperatură pot provoca dilatări și contractări în gresie, ceea ce poate duce la crăpături nedorite. Soluție: Utilizați chituri speciale pentru exterior, flexibile și rezistente la variațiile meteorologice, care permit mișcarea plăcilor fără să compromită integritatea pavajului.

Dimensiunea Rosturilor

Rosturile trebuie dimensionate corespunzător pentru a permite o mișcare adecvată a gresiei și a evita tensiunile în plăci. Soluție: Asigurați-vă că rosturile sunt suficient de late pentru a permite dilatarea și contractarea, iar în același timp, sunt corect proporționate estetic.

Structura Compactă și Densă

Gresia porțelanată antialunecare este produsă cu o structură solidă, care îi asigură durabilitate și stabilitate. Soluție: Alegeți gresie de înaltă calitate, cu structură compactă și densă, care să reziste la uzură, lovituri și intemperii.

Execuție Corectă și Riguroasă

Un montaj bine realizat este esențial pentru asigurarea longevității gresiei de exterior. Soluție: Încredințați montajul unui profesionist cu experiență, care să respecte toate etapele și cerințele tehnice.

În concluzie, alegerea gresiei de exterior ideale proiectului dumneavoastră ține de câteva aspecte importante. Totuși, există o varietate largă de texturi și modele care pot completa perfect design-ul spațiului exterior pe care îl amenajați. Iar prin aplicarea soluțiilor enumerate, veți putea crea un mediu atrăgător, dar și funcțional, care va rămâne într-o stare impecabilă mulți ani de acum încolo.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile