frunze galbene dovlecel

Frunzele de dovlecel se îngălbenesc: motivele pentru care frunzele devin galbene


Dovlecelul este foarte ușor de cultivat. Crește atât de repede încât aproape că pot depăși grădina cu vițele lor grele de fructe și frunzele mari și umbrite. Oricât de rapid și ușor ar fi, dovlecelul are și problemele lui. O problemă comună este îngălbenirea frunzelor de dovlecel. Frunzele galbene ale dovleceilor, numite și cloroză, sunt un simptom a cărui geneză poate fi o serie de lucruri. Următorul articol analizează câteva dintre cauzele plantelor de dovlecel cu frunze galbene și ce poți face dacă dovlecelul tău are frunze galbene.

Dacă observi că frunzele tale de dovlecel devin galbene, este posibil să nu fie prea târziu pentru a-ți salva plantele. Vinovații probabili sunt insectele sau bolile și, uneori, bolile cauzate de insecte.

Virusul mozaicului castraveților

Una dintre cele mai frecvente boli cauzate de prezența insectelor dăunătoare este virusul mozaicului castraveților care, după cum sugerează și numele, afectează și castraveții, care aparțin aceleiași familii.

Boala se manifestă prin îngălbenirea frunzelor de dovlecel, de obicei de-a lungul venelor. Vinovații? Afidele care se hrănesc pe partea inferioară a frunzelor plantelor. Virusul mozaic al castraveților este transmis de aceste insecte minuscule, ducând la încetinirea creșterii și la dezvoltarea slabă a fructelor. Vestea proastă este că, odată ce planta este infectată, nu există nici un tratament.

Puteți încerca să opriți progresia bolii prin îndepărtarea și distrugerea părților infectate ale plantei. În mod ideal, vă veți monitoriza plantele inainte ca afidele să iși facă apariția. Orice semn de afide trebuie tratat imediat cu un săpun insecticid sau ulei de neem.

Acarieni

O altă insectă dăunătoare, acarianul păianjen, suge, de asemenea, seva din frunzele plantei, făcând ca frunzele de dovlecel să se îngălbenească. Din nou, tratați plantele cu un săpun insecticid. Pulverizați toate frunzele, inclusiv partea inferioară. De asemenea, introduceți sau încurajați (atrageți) gărgărițele care se vor ospăta cu acarieni (și, de asemenea, cu afide).

Fusarium

O altă boală care poate duce la plantele de dovlecel cu frunze galbene este ofilirea prin Fusarium. Această boală fungică afectează țesutul vascular al plantei. Sporii trăiesc în sol și pot fi transportați de gândacii de castravete.

Din păcate, odată ce planta este infectată, fungicidele sunt ineficiente. Cel mai bine este să îndepărtați și să distrugeți plantele infectate.

Vindecarea frunzelor îngălbenite de dovlecel

Cel mai bun pariu este să încercați să preveniți frunzele galbene la dovlecel plantând soiuri rezistente la boli și pregătind patul în mod corespunzător. Înainte de plantare, modificați solul cu compost și alte materii organice. Acest lucru va îmbunătăți structura generală a solului. Dacă solul dumneavoastră este dens sau are argilă grea, adăugați mușchi de turbă și compost pentru a ușura solul și pentru a îmbunătăți drenajul.

De asemenea, testați solul înainte de plantare pentru a identifica orice nutrienți insuficienti și pentru a testa nivelul pH-ului. Dovlecelului îi place solul ușor acid până la neutru (pH 6,5-7,0).

Plantele de dovlecel sunt, de asemenea foarte pretențioase la minerale, așa că orice deficiențe de mangan, sulf sau fier pot provoca îngălbenirea frunzelor mai tinere, progresând treptat și afectând frunzele mai mature.


4 1 Voteaza
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Nana
Nana
10 luni in urma

Super tare! Felicitări! Succes pe mai departe! ??