Tipurile de burghie pe care le folosim astăzi în construcții sau în bricolaj sunt nenumărate, de la burghie pentru lemn sau beton, până la burghie pentru ceramică sau metal. În articolul următor o să vorbim despre majoritatea burghielor, despre modele și cum să alegi burghiul corect pentru tipul de lucrare pe care dorești să o realizezi.
Burghie pentru lemn
Burghiu elicoidal – utilizat de către cei mai mulți tâmplari pentru realizarea gaurilor. Acest tip de burgiu are canale de evacuare adânci, așa încât materialul rezultat din peforarea lemnului să fie îndepărtat cu ușurință.
Burghiu pentru lemn simplu – probabil cel mai utilizat tip de burghiu de către toți meseriașii. Adesea acestea se mai numesc burghie în 3 spițe și datorita formei lui permite crearea de gauri precise și uniforme.
Burghie spada – sunt folosite cel mai adesea pentru a realiza găuri de adâncime mică în lemn, dar cu diametru mai mare.
Burghie pentru zidărie
Se diferențiază de burghiele de lemn datorita vârfului care are o formă diferită, de asemenea aceste burghie au marginea spiralului mult mai groasă. Burghiele pentru zidărie sunt perfecte pentru găurirea betonului, pietrei și cărămizii atunci când burghiul este setat să bată (pe percuție). Au un vârf din carbură de tungsten pentru o durabilitate sporită și vin cu o coadă cilindrică sau cu o coadă hexagonală pentru a le împiedica să alunece în mandrină atunci când burghiul este sub presiune. Trebuie reținut faptul că burghiele de beton nu pot fi ascuțite cu polizor sau pila, ci doar cu ajutorul unei piatre de diamant.
Tensiunea pe burghiele de zidărie este imensă, determinându-i să se încălzească rapid. Acest lucru topește stratul de tungsten și face ca burghiul să se încălzească. Fie păstrați puțină apă rece în apropiere pentru a scufunda burghiul, fie asigurați-vă că îndepărtați resturile de pe burghiu în timp ce lucrați.
Burghie pentru metal
Burghiele pentru metal sunt făcute din materiale cu duritate mare precum titan. Se folosesc pentru găurirea tuturor tipurilor de metale, precum: fier, alamă, cupru, aluminiu sau chiar materiale plastice. Pentru găurirea otelului se poate utiliza un burghiu care are în compoziția sa și cobalt. Trebuie reținut faptul că în cazul oțelului, este necesară aplicarea de lichid pentru taiere, iar viteza de rotație să fie una mică.
Burghiu în trepte pentru metal
Un alt tip de burghiu utilizat pentru metale este cel în trepte, care are avantajul de a putea fi folosit pentru găuri de diferite diametre, de la 5 la 30mm.
Diferențele dintre un burghiu profesional și unul obișnuit
Avem pe piață o multitudine de tipuri de burghie și în același timp, o diferență de calitate observabilă atât la finisaje sau în funcție de materialul din care a fost făcut respectivul burghiu. Adesea burghiele de slabă calitate se găsesc în orice loc, chiar și în bazaruri și pot fi achiziționate la un preț mic. Chiar dacă burghiele arată în general la fel, ele sunt făcute din materiale care pot face diferența.
De exemplu, un burghiu obișnuit achiziționat dintr-un bazar, este adesea făcut dintr-un aliaj slab, prezintă imperfecțiuni și poate fi fisurat încă de la început. Riscul utilizării unui astfel de burghiu este adesea unul însemnat, acesta rupându-se în timpul operațiunii de găurire și provocând accidentări. Tocmai de aceea, este indicat să achiziționam întotdeauna burghie de cea mai bună calitate, pentru că adesea le putem avea pe viață dacă le întreținem.
Materialele din care sunt fabricate burghiele și finisajele aplicate acestora joacă un rol semnificativ în viața și performanța burghiului.
- Burghiele din oțel de mare viteză (HSS) pot fora lemnul, fibra de sticlă, clorura de polivinil (PVC) și metalele moi precum aluminiu.
- Burghiele de cobalt sunt extrem de dure și disipă rapid căldura. Sunt folosite în special pentru dure precum oțelul inoxidabil.
- Burghiele HSS acoperite cu oxid negru au un finisaj conceput pentru a ajuta la rezistența la coroziune și la creșterea durabilității. Rezistă mai mult decât burghiele HSS obisnuite și funcționează bine pe o varietate de materiale, inclusiv metal, lemn de esență tare, rasinoase, PVC și fibră de sticlă.
- Burghiele HSS acoperite cu titan produc o frecare mai mică. Sunt mai dure decât burghiele HSS de bază și rezistă mai mult timp. Lucrează pentru găurirea lemnului, metalului, fibrelor de sticlă și PVC.
- Burghiele cu vârf de carbură rămân ascuțite mult mai mult decât cele din oțel, HSS sau titan. Sunt eficiente pentru găurirea țiglelor și zidăriei.