calorifer rece jos

De ce caloriferul este pe jumatate cald si pe jumatate rece?


De ce radiatoarele sunt jumătate calde și jumătate reci?

În 90% din cazuri, radiatorul este jumătate cald și jumătate rece din următoarele motive:

  1. Reglarea temperaturii robinetului termostatic: funcționarea corectă a robinetului termostatic, care își îndeplinește sarcina, la atingerea temperaturii stabilite pe radiatorul individual, închide fluxul de apă din interiorul caloriferului care începe astfel să se răcească la temperatura scăzută. De exemplu, dacă supapa termostatică a radiatorului este setată la o valoare de 3, ceea ce corespunde unei temperaturi de aproximativ 18 grade, odată ce această temperatură este atinsă în cameră radiatorul se oprește și repornește doar când temperatura camerei scade sub aceeași valoare. .
  2. Prezența aerului în interiorul caloriferelor, astfel încât acestea, pe lângă faptul că sunt jumătate fierbinți și jumătate reci pe verticală sau pe orizontală, pot produce și un zgomot deranjant. Pentru a depăși această problemă este necesar să scurgeți radiatorul. Pentru a efectua manevra, care poate fi efectuată în cele mai simple cazuri chiar și chiar de proprietarul condominiului, procedați astfel: deschideți delicat robinetul de aerisire al radiatorului și eliberați aerul prins în interior, colectând apa într-un recipient . Daca supapa de purjare nu este prezenta, ca de exemplu la caloriferele din fonta, trebuie neaparat sa intervina un instalator.

Cele mai rare motive pentru care caloriferul nu se încălzește complet

Cei mai rari factori de luat în considerare atunci când radiatorul nu se încălzește complet și rămâne jumătate cald și jumătate rece sunt:

  1. Presiunea apei din sistemul centralizat
  2. Acumularea de murdărie în partea de jos a radiatorului, prin care apa nu poate ajunge la fiecare coloană a radiatorului

Solutii pentru remedierea problemei

Aerisiți radiatorul

O problemă destul de comună pentru care caloriferul este rece jos si care apare atunci când sistemele de încălzire sunt repornite este cea a aerului din calorifere. Punctele de aer pot, din diverse motive, să fi ocupat radiatorul sau conductele de alimentare în timpul lunilor de inactivitate. Prezența acestor bule mari de aer ia spațiu din apa fierbinte care ar trebui, în schimb, să pulverizeze întreaga cameră etanșă a radiatorului. Este situatia clasica a radiatorului: cald deasupra, rece dedesubt sau dedesubt: aerul tinde sa produca acest efect. Cea mai obișnuită soluție este să acționezi asupra supapelor de aerisire situate în partea de sus și de jos a radiatorului. Trebuie sa ai un recipient pentru ca pe langa aer va iesi si apa – si nu prea curata – si asteapta pana cand tot aerul a fost purjat in acest fel. La sfârșitul tratamentului se va putea verifica dacă, în final, radiatorul va putea atinge temperatura dorită, ducând și la economii și optimizarea costurilor de gestionare a încălzirii.

Deblocați supapa radiatorului blocată

supapa blocata

Daca nu ati rezolvat problema prin aerisirea caloriferului, este posibil ca defectiunea sa aiba o alta origine. Subiectul acestui paragraf, de fapt, poate fi rezumat ca o supapă de radiator blocată. De fapt, fiecare radiator are o supapă de umplere care se deschide și se închide prin deșurubare și înșurubare. Aceasta este aceeași supapă în care sunt amplasate contoarele, atunci când sunt prezente. Supapa poate fi identificata cu usurinta prin indepartarea delicata a butonului de deschidere si inchidere si a capului de reglare. Este un știft mic de fier care, dacă este apăsat cu o șurubelniță, ar trebui să se retragă câțiva milimetri. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau dacă supapa rămâne apăsată, înseamnă că s-a blocat. Poti incerca sa-l deblochezi cu presiuni mici cu o surubelnita si un cleste, poate cu ajutorul unor spray-uri de deblocare si fiind mereu foarte atent, fara a exagera cu forta. Într-un oraș în care cu siguranță nu lipsește calcarul, precum Roma, este destul de comun să vezi blocul supapei de încărcare și uneori înlocuirea lui poate fi evitată pur și simplu făcând puțină întreținere.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile