Connect with us

Sfaturi practice

Cum se prepară lebărul de casă. Cum să ai pe masa de craciun bunătăți tradișionale

Published

on

Pentru ca se apropie Craciunul, incepem sa ne dorim sa aflam retete despre cum preparam bunatati de casa si de sarbatori la noi acasa, Pentru ca oricat ar incerca comerciantii, nu reusesc sa prepare lebar, carnati, toba cum o facem noi sau cei apropiati noua, pasionati de bucatarit. Astazi iti prezentam o reteta foarte buna de lebar de casa. Iata ce ai nevoie:

Ingrediente: 1,5 kg ficat de porc, 0,750 kg poala de la burta, 0,200 kg slanina fara sorici, o lingurita piper boabe, o lingurita de piper macinat, o lingurita enibahar, o lingurita coriandru, o lingura rasa de sare gema, o bucata de intestin de aproximativ un metru.

Mod de preparare:

Se spala ficatul in apa rece procedind la fel si cu carnea.Se pun intr-un vas si se acopera cu apa dupa care se pun la fiert. Se spumuieste de cite ori este nevoie pana ce apa ramane curata. Se adauga mirodeniile: piperul boabe, enibaharul, coriandrul si frunzele de dafin.Cand ficatul se albeste inseamna ca s-a fiert suficient si se indeparteaza vasul de pe foc. Se scot bucatile de ficat si de carne pe un platou si se lasa sa se racoreasca. Se taie apoi in bucati mai mici si se trec de trei ori prin masina de tocat. Slanina se taie in cubulete de maxim 1 cm pe care le adaugam peste tocatura. Se adauga jumatate din cantitatea de sare pregatita, piperul macinat apoi se toarna cu polonicul din zeama in care au fiert. Se omogenizeaza compozitia si se mai adauga un polonic de zeama pe care o incorporam in amestec framintind usor. Se obtine o umplutura cremoasa si aromata cu care umplem intestinul curatat si spalat din timp in multe ape.Se leaga capetele intestinului si se formeaza doua, trei bucati de cirnat stringind la distante egale compozitia si rasucind intestinul.Se pune lebarul astfel pregatit in vasul in care au fiert bucatie de ficat si carnea si se fierbe pentru aproximativ 30 de minute la foc mic, fara sa dea in clocote.Se lasa sa se raceasca in zeama in care a fiert urmand sa il scoatem abia a doua zi.Se pastreaza la rece si se consuma cu mustar, ocupand un loc de cinste pe masa de Craciun.

Sursa: misflorentina.blogspot.ro

Vezi si reteta pentru toba de casa:

Bucatele tradiţionale umplu mesele românilor în perioada sărbătorilor, iar dintre acestea, cele mai populare sunt preparatele din carne de porc. De aceea, pentru un festin cât mai îmbelşugat, vă propunem cea mai bună reţetă de tobă de casă.

Ingrediente:

2 urechi de porc, 2 rinichi de porc, o limbă de porc, o bucată de muşchi de porc, o inimă de porc, un stomac de porc, 250 de grame de slănină cu carne, o jumătate de kilogram de pulpă de porc, 8 căţei de usturoi, sare, piper măcinat, piper boabe, foi de dafin

Cea mai delicioasă de tobă de casă: Mod preparare:

Pentru toba de porc tradiţională, făcută în stomac de porc, se curăţă bine stomacul de porc de membrană interioară. Cea mai simplă metodă, şi cea recomandată, este curăţarea cu sare grunjoasă. După ce se freacă bine, se spală şi se lasă o oră în apă cu oţet şi ceapă tăiată felii, pentru neutralizarea mirosului. Scoatem apoi stomacul şi îl clătim bine, potrivit culinar.ro. În cazul în care cumpăraţi stomacul de porc pentru tobă, îl puteţi găsi în măcelării gata curăţat.

Punem la fiert urechile, rinichii, limba, inima, muşchiul, slănina şi pulpa de porc, după care se condimentează cu boabele de piper, sare după gust şi foi de dafin. Se lasă pe foc o oră, iar după ce dau în fiert se scot şi se lasă la răcit. Limba se curăţă de pieliţa albă şi se toacă, alături de celelalte măruntaie, în cubuleţe mari. Se amestecă apoi cu usturoiul pisat, sare şi piper măcinat după gust, şi două polonice din zeama în care au fiert.

Se umple stomacul cu compoziţia obţinută şi se coase deschizătura, apoi se introduce într-o bucată de dres, care se prinde bine la capete.

Punem din nou la fiert zeama în care au fiert organele, iar când această începe să clocotească se pune toba în oală. Se lasă la fiert 30 de minute, înţepându-se, din când în când, toba cu un ac. Se scoate din zeamă cu o paletă şi se aşează într-un lighean. Punem deasupra tobei un fund de lemn, iar peste el aşezăm o greutate. Lăsăm toba la rece cel puţin până a doua zi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Sfaturi practice

Despre glicina mov numită și salcâm mov sau visteria

Published

on

Glicina (wisteria floribunda), numită în popor și salcâm mov urcător sau visteria, este cea mai cunoscută plantă cățărătoare decorativă, folosită de către designerii de gradină special pentru înfrumusețarea spațiilor exterioare. Glicina poate avea mai multe culori precum mov, alb sau roz.

Florile glicinei sunt asemănătoare cu cele de salcâm, este un arbust care se aseamănă cu vița de vie și poate fi legată așa încât să ajungă la forma dorită. Se pot face bolte foarte frumoase cu glicină, precum în poza de mai jos.

Plantare

Plantarea se face toamna sau primăvara, în locuri însorite, pe soluri fertile, ușor umede și bine drenate.

Groapa în care se plantează glicina trebuie să abia 50 centimetri adâncime, iar distanța minimă dintre plante trebuie să fie de 2 metri.

Dacă solul nu este fertil, se recomandă adăugarea de compost.

Inmultire glicina

Înmulțirea glicinei se poate face prin mai multe metode: semințe, butași, altoire și marcotaj.

De departe cea mai ușoară modalitate de înmulțire o reprezintă butășirea. Se folosesc întotdeauna butași care au încă coaja verde, fară coajă lemnoasă. Butașii de 10 centimetri se plantează în pământ în care este adăugată turbă cu nisip. După ce butașul a prins rădăcină, timp de minim 6 luni se va oferi îngrijire sporită și planta vă fi ținută într-un loc protejat. Ulterior se va putea muta în gradină.

Butășirea la glicină se începe în luna august, când se taie butași de 10 centimetri lungime și se plantează în ghivece cu turbă și nisip.

O altă metodă de înmulțire este prin marcotaj. Se iau vițele unei plante mature și se îngroapă în pământ, așa încât să dezvolte rădăcină.

Inmultirea prin marcotaj la glicina

Inmultire glicina prin seminte

Înmulțirea cu ajutorul semințelor este mai dificilă și necesita o mai lungă așteptare. Trebuie știut încă de la început că semințele de glicină germineza la lumina, așa că acestea nu trebuie acoperite deloc cu pământ.

Pentru germinare, semințele au nevoie adesea de stimulenți rizogeni, precum Radistim, Belvitan, Calux.

Pentru a ajuta germinarea, se adaugă apă călduță în primele 24 de ore. Germinarea semințelor are loc într-un interval de 6 și 20 de zile. Semințele se plantează toamna sau primăvara în interior pe pervazul geamului sau în sera. Trebuie totuși specificat că înmulțirea prin semințe are o șansă de reușită de doar 50%.

Plantarea în gradina a răsadurilor se face în luna mai dacă au fost sădite în toamna sau în luna noiembrie dacă au fost sădite în primăvară. Fiind sensibile la îngheț, se vor proteja cu folie pe timpul iernii.

Ingrijire

Nu este un arbust foarte pretențios la întreținere, însă în primii ani necesită o oarecare atenție. se aplică un strat de compost la baza tulpinei și daca este posibil un strat de mușchi pentru a reține umezeala. Se vor smulge buruienile nedorite care vor crește la baza tulpinii. Udarea trebuie să fie regulată, așa încât să aibă mereu un sol reavăn (care are suficientă umiditate).

Tăierea

Este o plantă cu creștere rapidă, asta înseamnă că trebuie o atenție sporita pentru a fi dirijata corect în cazul în care doriți să faceți o boltă sau un „perete” de flori. Tăierea se recomandă atât pentru dirijarea vițelor cât și pentru o înflorire mai abundentă.

Trebuie știut că florile se dezvoltă pe ramurile din anul precedent, numite coarde de un an. Astfel, cele mai indicate tăieri sunt tăierile bianuale (primăvara și toamna).

Tăierea se poate efectua și vara, în luna august, scurtând ramurile din anul curent la o lungime de 15 centimetri, dar asta după trecerea florilor. Efectuând această taiere de vară, planta va mai înflori încă o dată.

De ce nu infloreste glicina

Daca planta nu înflorește atunci înseamnă că ați efectuat o taiere greșită sau nu are suficient soare. Daca totuși tăierea a fost corectă, atunci putem apela la mici trucuri pentru a ajuta glicina să înflorească. Primăvara se aplică superfosfat, un îngrășământ ce conține fosfor, sulf și calciu, recomandat pentru toate tipurile de sol și care corectează carentele de fosfor ale solului.

Un alt truc care poate fi aplicat pentru înflorire, este acela de a reteza rădăcinile prin săpare cu cazmaua, la circa 40 centimetri în jurul plantei.

Pret glicina

În tara noastră se găsesc butași de glicină la preturi între 10 și 100 de lei în funcție de maturitatea plantei.

O plantă de glicină de 15-20cm costă în jur de 30 de lei pe site-urile de profil. Prețul creste odată cu înălțimea, ajungând până la 100 de lei pentru o plantă de glicină de 1,4 metri.

Daca totuși aveți o plantă de glicină, recomandăm butășirea sau marcotarea ei pentru înmulțire.

Rețineți:
– Glicina nu necesită udare excesivă. Se recomandă o îngrijire mai atentă și o udare mai bună în perioadele verii, atunci când e secetă.
– Glicina iubește căldură și se recomandă să fie plantată în bătaia soarelui.
– Daca planta nu are cel puțin 6 ore de soare pe zi, risca să nu înflorească.
– Se utilizează îngrășăminte pe baza de superfosfați primăvara și toamna pentru a stimula înflorirea
– Se folosesc cu măsură îngrășămintele pe bază de azot pentru a nu afecta înflorirea.
– Florile și semințele de glicină nu trebuie folosite în medicina naturistă, deoarece semințele produse în păstăi conțin saponină, care este toxică și poate provoca probleme de vorbire, amețeli sau vărsături.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x