Connect with us

Sfaturi practice

Cum se prepară lebărul de casă. Cum să ai pe masa de craciun bunătăți tradișionale

Publicat

pe

Pentru ca se apropie Craciunul, incepem sa ne dorim sa aflam retete despre cum preparam bunatati de casa si de sarbatori la noi acasa, Pentru ca oricat ar incerca comerciantii, nu reusesc sa prepare lebar, carnati, toba cum o facem noi sau cei apropiati noua, pasionati de bucatarit. Astazi iti prezentam o reteta foarte buna de lebar de casa. Iata ce ai nevoie:

Ingrediente: 1,5 kg ficat de porc, 0,750 kg poala de la burta, 0,200 kg slanina fara sorici, o lingurita piper boabe, o lingurita de piper macinat, o lingurita enibahar, o lingurita coriandru, o lingura rasa de sare gema, o bucata de intestin de aproximativ un metru.

Mod de preparare:

Se spala ficatul in apa rece procedind la fel si cu carnea.Se pun intr-un vas si se acopera cu apa dupa care se pun la fiert. Se spumuieste de cite ori este nevoie pana ce apa ramane curata. Se adauga mirodeniile: piperul boabe, enibaharul, coriandrul si frunzele de dafin.Cand ficatul se albeste inseamna ca s-a fiert suficient si se indeparteaza vasul de pe foc. Se scot bucatile de ficat si de carne pe un platou si se lasa sa se racoreasca. Se taie apoi in bucati mai mici si se trec de trei ori prin masina de tocat. Slanina se taie in cubulete de maxim 1 cm pe care le adaugam peste tocatura. Se adauga jumatate din cantitatea de sare pregatita, piperul macinat apoi se toarna cu polonicul din zeama in care au fiert. Se omogenizeaza compozitia si se mai adauga un polonic de zeama pe care o incorporam in amestec framintind usor. Se obtine o umplutura cremoasa si aromata cu care umplem intestinul curatat si spalat din timp in multe ape.Se leaga capetele intestinului si se formeaza doua, trei bucati de cirnat stringind la distante egale compozitia si rasucind intestinul.Se pune lebarul astfel pregatit in vasul in care au fiert bucatie de ficat si carnea si se fierbe pentru aproximativ 30 de minute la foc mic, fara sa dea in clocote.Se lasa sa se raceasca in zeama in care a fiert urmand sa il scoatem abia a doua zi.Se pastreaza la rece si se consuma cu mustar, ocupand un loc de cinste pe masa de Craciun.

Sursa: misflorentina.blogspot.ro

Vezi si reteta pentru toba de casa:

Bucatele tradiţionale umplu mesele românilor în perioada sărbătorilor, iar dintre acestea, cele mai populare sunt preparatele din carne de porc. De aceea, pentru un festin cât mai îmbelşugat, vă propunem cea mai bună reţetă de tobă de casă.

Ingrediente:

2 urechi de porc, 2 rinichi de porc, o limbă de porc, o bucată de muşchi de porc, o inimă de porc, un stomac de porc, 250 de grame de slănină cu carne, o jumătate de kilogram de pulpă de porc, 8 căţei de usturoi, sare, piper măcinat, piper boabe, foi de dafin

Cea mai delicioasă de tobă de casă: Mod preparare:

Pentru toba de porc tradiţională, făcută în stomac de porc, se curăţă bine stomacul de porc de membrană interioară. Cea mai simplă metodă, şi cea recomandată, este curăţarea cu sare grunjoasă. După ce se freacă bine, se spală şi se lasă o oră în apă cu oţet şi ceapă tăiată felii, pentru neutralizarea mirosului. Scoatem apoi stomacul şi îl clătim bine, potrivit culinar.ro. În cazul în care cumpăraţi stomacul de porc pentru tobă, îl puteţi găsi în măcelării gata curăţat.

Punem la fiert urechile, rinichii, limba, inima, muşchiul, slănina şi pulpa de porc, după care se condimentează cu boabele de piper, sare după gust şi foi de dafin. Se lasă pe foc o oră, iar după ce dau în fiert se scot şi se lasă la răcit. Limba se curăţă de pieliţa albă şi se toacă, alături de celelalte măruntaie, în cubuleţe mari. Se amestecă apoi cu usturoiul pisat, sare şi piper măcinat după gust, şi două polonice din zeama în care au fiert.

Se umple stomacul cu compoziţia obţinută şi se coase deschizătura, apoi se introduce într-o bucată de dres, care se prinde bine la capete.

Punem din nou la fiert zeama în care au fiert organele, iar când această începe să clocotească se pune toba în oală. Se lasă la fiert 30 de minute, înţepându-se, din când în când, toba cu un ac. Se scoate din zeamă cu o paletă şi se aşează într-un lighean. Punem deasupra tobei un fund de lemn, iar peste el aşezăm o greutate. Lăsăm toba la rece cel puţin până a doua zi.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sfaturi practice

Mini-serele sau paturile calde pentru creşterea rapidă a răsadurilor sau verdeţurilor

Publicat

pe

Scris de

Paturile de creştere sau mini-solariile pot deveni o alternativă ieftină şi convenabilă la o seră. Acestea nu necesită încălzire, dar permit accelerarea culturilor şi au un randament mai bun decât culturile clasice din grădină. În esență, o mini-seră este un fel de „pat cald”, realizat din compost, humus, sol de grădină, crengi, rumeguș și alte materiale naturale de grădină. Datorită interacțiunii dintre toate componentele cu umiditatea și aerul, căldura este eliberată. Aceste structuri, numite mini-sere, pot fi temporare sau permanente. Cele temporare sunt o movilă de mai multe componente și sunt ușor de construit. Cel mai adesea, cele temporare sunt folosite pentru creșterea răsadurilor.

Beneficiile mini-serelor
Construirea unei mini-sere poate fi obositoare. Dar o astfel de construcție poate fi o suprafață fertilă timp de câțiva ani, care nu necesită îngrășăminte minerale și materii organice. Avantajele sale, pe lângă recolta timpurie, pot fi:

– o recoltă ecologică

– randamente ridicate, care asigură condiții favorabile pentru solul putrezit;

– costurile minime;

– reducerea numărului de buruieni;

– capacitatea de a creste legume chiar si in cea mai goala şi înfertilă parte a gradinii;

– utilizarea deșeurilor menajere pe care nu ai unde să le arunci

Puteți crește aproape toate culturile de grădină: fasole, castraveți, dovlecei, roșii, cartofi, dovleac, ardei, salate, sfecla, morcovi, varza. Fără amendamente şi îngrășăminte, puteți obține o recoltă bună de fasole, verdeață sau mazăre.

Cum să construiți o mini-seră temporară
Mai întâi de toate, ar trebui să decideți locul în care va fi amplasată mini-sera. Locul ar trebui să fie bine luminat pentru ca soarele să încălzească substratul. Pregătirea unui loc pentru cultivarea plantelor începe în toamnă sau chiar în primăvară. În acest moment aveți nevoie de:

– săturați un șanț la o adâncime de 10 cm și umpleți-l cu gunoi proaspăt, astfel încât să se ridice deasupra nivelului solului.

– următorul strat puneţi iarbă, buruieni, crengi și alte deșeuri de grădină, apoi acoperiţi-le cu solul îndepărtat

În această formă, patul rămâne până la iarnă
În primăvară, imediat ce se topeste zăpada, structura trebuie să fie stropită cu apă fierbinte sau cu gunoi de grajd lichid. Acest lucru se face pentru a începe procesele biologice și pentru a face patul să genereze căldură. Deasupra este necesar să acoperiţi cu folie. Semințele sunt semănate când temperatura sub folie, în interiorul mini-serei se încălzește la + 12 ° C. Răsadurile timpurii cresc foarte bine în acest mediu, iar atunci când plantele devin mai puternice, ele sunt transplantate în sol deschis.

Cum se realizează o mini-seră pe termen lung
Mini-serele permanente sub forma unei cutii nu necesită saparea solului și sunt perfecte pentru aproape toate culturile de grădină. Înălțimea optimă a mini-serei este de 60-80 cm pentru a ușura îngrijirea plantelor, nu se recomandă ca structura să fie prea largă, lățimea cea mai convenabilă este de 80-100 cm. Dacă există mai multe min-sere în zonă, atunci lăsați spațiu pentru alei cel putin 90cm.

Cadrul pentru mini-sere se pot face astfel
Se foloseste lemn ca şi cadru. Dar atenţie, lemnul, cutia, scândurile sau cheresteaua trebuie tratate cu un antiseptic pentru a preveni putregaiul anterior.

Următoarea etapă este plasarea compostului în straturi:
1. Se adaugă 30cm de materie vegetală: radacini, ramuri, ciocanele mici de lemn
2. 10-15cm de deseuri menajere, frunze, buruieni
3. Se adauga 20 cm de materiale usor degradabile: compost, iarbă, frunze, humus, gunoi de pasăre
4. Se adauga 20cm de sol mixt, humus şi turba.
5. Fiecare strat este bine compactat.

Mini-sera se udă bine şi se acoperă cu folie. În primăvara anului, pentru a începe procesul de descompunere și degradare a materiei organice, este necesar să se pulverizeze solul cu gunoi cald sau cu apă fierbinte și să se acopere cu folie. Înainte de plantarea semințelor, este suficient să le plantaţi în stratul superior. Astfel de paturi sunt construite nu numai în zonele deschise ale grădinii, ci și în sere de policarbonat, ceea ce permite creșterea randamentului.

Citeşte continuarea

Trending