Connect with us

Sfaturi practice

Construirea unei anexe gospodaresti. Actele si demersurile necesare

Publicat

pe

Atat de utile pe langa casa, un garaj, o magazie sau o bucatarie de vara sunt constructii denumite generic anexe gospodaresti, pe care nu le poti ridica legal decat cu o autorizatie de construire. Obtinerea acesteia presupune la randul ei obtinerea altor avize si acorduri, in functie de tipul constructiei. Iata ce acte trebuie sa obtii pentru construirea unei anexe gospodaresti si care sunt procedurile de acordare.

Ca si pentru modificarile facute in casa sau in apartament, pentru construirea unei anexe gospodaresti, proprietarul trebuie sa obtina de la primarie certificatul de urbanism, pe baza caruia va intocmi proiectul pentru obtinerea autorizatiei de construire, potrivit Legii 50/1991.

Construirea unei anexe fara autorizatie se pedepseste cu amenda intre 1.000 si 10.000 de lei.

Construirea unei anexe gospodaresti. Certificatul de urbanism
Certificatul de urbanism este actul de informare prin care adminsitratia publica locala face cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabileste cerintele urbanistice pentru noula lucrare de constructie.

Astfel, certificatul de urbanism stabileste o serie de limite in interiorul carora se poate construi, precum si lista cuprinzand avizele si acordurile legale necesare in vederea autorizarii. Certificatul de urbanism nu confera dreptul de a executa lucrarea dorita.

Actele necesare obtinerii certificatului de urbanism pentru construirea unei anexe gospodaresti sunt urmatoarele:

– copie act proprietate;

– chitanta taxa;

– două planuri cadastrale scara 1/500;

– două planuri cadastrale scara 1/2000

Taxa pentru obtinerea unui certificat de urbanism pentru construirea unei anexe gospodaresti este de 4 – 5 lei, potrivit Codului fiscal. Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zona rurala este la jumatate.

Certificatul de urbanism este valabil intre 6 şi 24 de luni de la data emiterii, termen in care solicitantul trebuie sa pregateasca toata documentatia necesara obtinerii autorizatiei de construire si sa o depuna la primarie alaturi de certificatul valabil.

Proiect tehnic
Ca orice lucrare de constructie, si construirea unei anexe gospodaresti trebuie sa se faca dupa un proiect, intocmit de arhitect (pentru partea de arhitectura) si de ingineri constructori si de instalatii (pentru partile de inginerie in domeniile specifice). Proiectul va fi intosmit in functie de cerintele urbanistice specifice amplasamentului, stabilite prin certificatul de urbanism.

Avize
Certificatul de urbanism stabileste obligatia de a contacta Agentia pentru Protectia Mediului, in scopul obtinerii unui punct de vedere. Aceasta poate stabili ca pentru constructia dorita este nevoie de un aviz de mediu din partea sa.

Celelalte avize necesare in vederea autorizarii sunt mentionate in certificat. Acestea pot avea in vedere: racordare la retelele de utilitati, racordarea la reteaua cailor de comunicatii, prevenirea si stingerea incendiilor etc.

Pentru obtinerea autorizatiei de construire, se depun la primarie urmatoarele act:

Cerere tip de eliberare a autorizatiei de construire
Certificatul de urbanism
Copie dupa actul de proprietate asupra terenului si constructiei existente
Proiectul de autorizare extras din proiectul tehnic
Avizele si acordurile legale necesare
Dovada achitarii taxei legale pentru emiterea autorizatiei
Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii, pe baza documentatiei depuse la administratia publica locala.

Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii.

Incel mult 12 luni de la data emiterii autorizatiei, olicitantul este obligat sa inceapa lucrarile. Neinceperea lucrarilor ori nefinalizarea acestora in termenele stabilite conduce la pierderea valabilitatii autorizatiei, fiind necesara emiterea unei noi autorizatii de construire.

Codul fiscal prevede, de asemenea, o taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizatii de construire, care va fi egala cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizatiei initiale.

Surse: avocatnet.ro, legestart.ro, ziarulprofit.ro, anaf.ro

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sfaturi practice

Cum se face o afumatoare in mod corect. Afumarea la rece

Publicat

pe

Scris de

Afumarea se practică de mii de ani și reprezintă o formă de conservare a cărnii și peștelui. În acest articol o să prezentăm modul în care puteți construi o afumătoare în mod corect, pentru afumarea la rece.

Ce înseamnă afumare la rece?
Înseamnă că fumul care vă ajunge la carne, va avea o temperatura care să nu depășească 24 de grade Celsius. Unii experți din domeniu spun că afumarea la rece poate fi făcută și ar fi de preferat, să fie făcută cu fum la temperatura de 10-15 grade Celsius. În orice caz, se recomandă că fumul să nu aibă o temperatura la ieșire de mai mult de 24 grade.

Care este diferență dintre afumarea la cald și afumarea la rece?
Metoda afumării la rece reprezintă o conservare mai bună a cărnii, pe o perioadă mai lungă de timp, în timp ce afumarea la cald nu permite conservarea pe o perioadă foate lungă de timp, deoarece carnea este tratată termic. O carne gătita termic asemeni că pe grătar doar că se face cu fum, nu se păstrează mult timp chiar dacă e ținută în frigider.

Afumarea la rece se face în cabine din cărămidă, blocuri de beton, scânduri. Principalul factor care trebuie luat în seamă indiferent de materialul ales pentru construirea afumătorii, este: focarul unde ard lemnele trebuie să fie situat la o distanță de minimum 2 metri față de camera de afumare.

Este necesară distanța de 2 metri între locul focului și camera de afumare pentru ca fumul să ajungă rece. De asemenea, pentru o răcire mai eficientă, conducta coșului de fum trebuie să treacă pe sub pământ unde primește o porție suplimentară de rece din sol.

Procesul de afumare la rece este foarte lung și durează de la câteva zile la câteva săptămâni, dar timpul petrecut merită cu siguranță, produsele fiind foarte gustoase după finalizarea întregului proces.

Metoda de construire a unei afumători
În cazul de fata, am ales materiale precum: cărămidă, scandură, ciment, țeavă de coș, grătar pentru așezarea cărnii.

Daca doriți să construiți o afumătoare precum cea din imaginile noastre, mai aveți nevoie de câteva unelte precum: lopată, mistrie, ciocan, fierăstrău.

Schema prin care să înțelegeți modul de funcționare a unei afumătoare cu fum rece

În schema de mai sus puteți observa distanța dintre locul focarului și camera de afumare, care este situată la o distanță de 2 metri.

Construire afumatoare pas cu pas
1. Se toarnă o placă de beton de 1.5 pe 1.5 metri sau în funcție de cât de mare se dorește a fi afumătoarea. În mijlocul plăcii se face o gaura rotundă sau pătrată, deservind că loc pe unde va pătrunde fumul în interior. Se montează țeavă pe sub pământ, la circa 20cm adâncime, cu lungimea de 2 metri.

Acest pas se face doar daca doriți să aveți o afumătoare pentru mai mulți ani. Daca doriți să faceți o afumătoare temporar, pentru un singur sezon, recomand să faceți una simpla fară placă de beton.

2. Montarea cărămizilor de tip bolțari

Înălțimea camerei de afumare poate avea între 1.5 metri și 2 metri, în funcție de cât de mare doriți să fie spațiul din interior.

Acoperișul

Acoperișul trebuie să fie din lemn, care la rândul sau poate fi acoperit cu tablă sau țiglă. Aveți în vedere să lașați un spațiu de ieșire a fumului, așa încât, prin partea din față sau din spate să poată ieși fumul din camera de afumare.

3. Focarul

După cum am spus mai sus, focarul trebuie să fie amplasat la 2 metri de camera de afumare și conectate printr-o țeavă fie trecuta prin pământ, fie pe la suprafață.

Camera de afumare

In acest moment avand o camera de afumare destul de incapatoare, pot fi puse rafturi de tip grătar.

Afumarea la rece cu o afumatoare simpla sezoniera
Cum mulți dintre dvs. nu doriți să construiți o afumătoare pe care să o păstrați mai mulți ani, vom discuta în acest articol și despre afumătoarele ad-hoc, făcute doar pentru doar o singură afumare înaintea sărbătorilor de iarnă. În cazul acesta vom vorbi despre materiale mai puțin costisitoare.

Aveți nevoie de: un butoi de metal de 200-300 litri, câteva placi de tiglă sau un coș de fum, o bucată de panza de cânepă (iută)

Foto: T. Neacşu

Principiul este același, butoiul îi va fi îndepărtat fundul. Se va face un canal de la butoi la camera de ardere, de 1.5-2m, iar deasupra se vor așeza bucăți de tiglă sau pietre.

La ce tipuri de carne se face afumarea

  • Afumarea la rece se face pentru: șuncă, jambon, cârnați cruzi, coaste, oase de porc, rasoale, salam crud sau uscat, mușchi.
  • Afumarea la cald se face pentru: cârnați fierți, pește și alte mezeluri. În cazul afumării la cald, după afumare se face o fierbere pentru a se pătrunde mai bine.

Cât timp se face afumarea la rece?

  • Pentru cârnați se face o afumare la rece de maximum jumătate de zi
  • Pentru salamuri se face o afumare de 1 zi
  • Pentru bucăți de carne mai mari, se face o afumare de 1-2 pentru fiecare kilogram de carne. Se va face și pauza, o zi fum rece, o zi de pauză, o zi fum rece, iar pauză. Este recomandată această pauză pentru a pătrunde fumul în profunzime.

Cum se face afumarea la rece?
Este de preferat a se face cu rumeguș, fară flacăra, fumul să iasă ușor către camera de afumare. În general se folosește rumeguș uscat în combinație cu rumeguș umed. Atenție, rumegușul umed nu înseamnă că vă fi ud, ci doar se vă umezi înainte cu puțină apă. Este important să nu apară flacăra pentru că temperatura vă creste și vă degaja căldură către camera de afumare. Adesea se pune un cărbune dedesubt și se acoperă cu rumeguș. Interesul nostru este că focul să mocnească și să scoată numai fum.

Cum se face afumarea la cald?
Afumarea la cald se face cu lemne. Se face focul în mod obișnuit și atunci când flacăra scade și nu mai are aceasi putere, se pun preparatele în afumătoare. Se întreține o flacăra mică în tot acest timp.

Temperatura de afumare la cald este situată undeva intre 60 și 75 grade. În afumarea la cald, carnații și peștii pot fi scoși după 1-2 ore. În cazul mușchiului sau a kaizerului, pot fi scoase după 4 ore. Afumarea la cald nu reprezintă o metodă de conservare prea lungă, ci mai degrabă are loc o gătire parțială a preparatelor. Se recomandă fierberea preparatelor după ce au fost afumate la cald.

Ce tip de lemne se folosește la afumare?
După cum am mai spus, în cazul afumării la rece se folosește rumegușul, iar în cazul afumării la cald se folosesc lemnele, de preferat de esență tare: fag, stejar, sau lemne de pomi fructiferi: cireș, prun, măr (fară nuc). De asemenea, nu se folosesc: brad, pin sau alte rășinoase, pot da un gust amar preparatelor.

Citeşte continuarea

Trending

This is a test for Pinterest