Connect with us

Sfaturi practice

Coacazele. Ce beneficii au aceste “comori ale naturii”

Publicat

pe

Coacazul este o tufa, un arbust, care creste spontan la margini de padure sau cultivat in gradini, cu fructe mici si parfumate. Coacazele nu sunt foarte dulci, insa calitatile terapeutice fac din aceste mici fructe o adevarata comoara a naturii.
[adinserter block=”1″]
Exista trei soiuri de coacaz:

-cocaz alb: cu fructe mici sau mijlocii de culoare alba care se culeg in luna iulie;

-coacaz rosu: cu fructe mari rosii care se coc in iulie;

-coacaz negru: cu fructe mijlocii si mari, care se coc tot in luna iulie.

In industria farmaceutica se folosesc atat frunzele, cat si mugurii pentru prepararea unor medicamente si ceaiuri indicate in afectiunile aparatului urinar, urticarie, hipertensiune, conjunctivite etc.
[adinserter block=”1″]
Coacazele sunt apreciate datorita continutului lor foarte bogat in vitamina C (de 5 ori mai mult decat lamaile), provitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P, vitamina PP, antocianine, tanini, saruri minerale, zaharuri si multa apa.

Iata mai jos ce beneficii au coacazele si in ce afectiuni sunt indicate:

-Coacazele au rolul de a imbunatati nivelurile de glucoza din sange si insulina. Consumul regulat de coacaze ajuta in prevenirea si tratarea diabetului de tip 2 si inhiba semnificativ dezvoltarea celulelor de cancer mamar;

-Datorita bogatiei de vitamine si saruri minerale din compozitie, coacazele sunt extrem de revitalizante. Cura de coacaze este eficienta in cazul obosealii cronice si a suprasolicitarii intelectuala. Se bea cate 10-1­2 pahare pe zi de sirop de coacaze, in reprize, timp de 1 saptamana.

– Coacazele scad sensibilitatea la infectiile respiratorii (bronsita, pneumonie, tuberculoza pulmonara). Sucul de coacaze are actiune imunostimulenta si efecte vitaminizante si remineralizante. Se iau cate 3-­4 linguri, de cinci pana la sase ori pe zi, in cure de lunga durata. De asemenea, se pot folosi si pulbere de fructe uscate sau cu sirop de coacaze.

-Coacazele te scapa de durerea din gat, tuse, raguseala si amigdalita. Se administeaza peltea de coacaze amestecata cu putina apa calda si se face si gargara cu suc de coacaze, de mai multe ori pe zi. De asemenea, se pot lua si cate 8 lingurite de sirop pe zi, fara apa, cu inghitituri mici.

-Sucul de coacaze combate anemia. Se administreaza cate 12 linguri de suc de coacaze, pe stomacul gol, in cure de minim 1 luna. De asemenea, se pot administra si cate 5 lingurite pulbere, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica.
[adinserter block=”1″]
-Coacazele sunt excelente asupra circulatiei periferice. Se administreaza cate 2 lingurite pulbere, de doua ori pe zi. Persoanele care au extremitatile reci, chiar si in anotimpul cald, ar trebui sa incerce o cura de 5­-6 saptamani cu acest remediu.

-In caz de hepatita virala, gripa sau infectii se face o cura cu suc de coacaze. Se iau cate 6 linguri, cu 10 minute inainte de fiecare masa. Iarna, pentru a mari imunitatea, se face o cura, de 1 luna cu pulbere de fructe uscate ­(cate 4 lingurite pe zi, pe stomacul gol).

-Consumul de coacaze favorizeaza digestia gastrica.

-Coacazele au actiune astringenta, fiind utile, in egala masura, in diaree si in dizenterii.

-Coacazele sunt indicate in guta si boli reumatismale, cardiace si renale. Coacazele sunt un excelent depurativ, indepartand multe din reziduurile toxice din organism. Se recomanda cura depurativa cu suc de coacaze, din care se bea dimineata jumatate de pahar, iar seara aceeasi cantitate, inainte de a manca.

-Coacazele sunt indicate in menopauza. Acestea usureaza trecerea la menopauza, regland toate tulburarile specifice acestui fenomen.

Iata cum se prepara siropul de coacaze:
Coacazele se spala si se pun intr­-un borcan intre straturi de miere -­ un strat de fructe de jumatate (de un deget grosime) si apoi se acopera cu un alt strat de miere (de un deget grosime). Se lasa la macerat rimp de 2, dupa care se filtreaza prin tifon sau se consuma ca atare. Siropul de coacaze este considerat de multi specialisti un adevarat elixir de sanatate pentru gat si caile respiratorii.

Iata cum se prepara sucul de coacaze:
Coacazele se desprind de pe ciorchine, se spala si se zdrobesc cu o furculita pana devin ca o pasta, care se pune apoi intr-­un tifon si se stoarce. Se va obtine un suc cu miros puternic si efecte terapeutice incredibile. Acesta se administreaza cate 6-12 linguri la adulti si 5-10 lingurite la copii, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol.
[adinserter block=”1″]
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Un Comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sfaturi practice

Mini-serele sau paturile calde pentru creşterea rapidă a răsadurilor sau verdeţurilor

Publicat

pe

Scris de

Paturile de creştere sau mini-solariile pot deveni o alternativă ieftină şi convenabilă la o seră. Acestea nu necesită încălzire, dar permit accelerarea culturilor şi au un randament mai bun decât culturile clasice din grădină. În esență, o mini-seră este un fel de „pat cald”, realizat din compost, humus, sol de grădină, crengi, rumeguș și alte materiale naturale de grădină. Datorită interacțiunii dintre toate componentele cu umiditatea și aerul, căldura este eliberată. Aceste structuri, numite mini-sere, pot fi temporare sau permanente. Cele temporare sunt o movilă de mai multe componente și sunt ușor de construit. Cel mai adesea, cele temporare sunt folosite pentru creșterea răsadurilor.

Beneficiile mini-serelor
Construirea unei mini-sere poate fi obositoare. Dar o astfel de construcție poate fi o suprafață fertilă timp de câțiva ani, care nu necesită îngrășăminte minerale și materii organice. Avantajele sale, pe lângă recolta timpurie, pot fi:

– o recoltă ecologică

– randamente ridicate, care asigură condiții favorabile pentru solul putrezit;

– costurile minime;

– reducerea numărului de buruieni;

– capacitatea de a creste legume chiar si in cea mai goala şi înfertilă parte a gradinii;

– utilizarea deșeurilor menajere pe care nu ai unde să le arunci

Puteți crește aproape toate culturile de grădină: fasole, castraveți, dovlecei, roșii, cartofi, dovleac, ardei, salate, sfecla, morcovi, varza. Fără amendamente şi îngrășăminte, puteți obține o recoltă bună de fasole, verdeață sau mazăre.

Cum să construiți o mini-seră temporară
Mai întâi de toate, ar trebui să decideți locul în care va fi amplasată mini-sera. Locul ar trebui să fie bine luminat pentru ca soarele să încălzească substratul. Pregătirea unui loc pentru cultivarea plantelor începe în toamnă sau chiar în primăvară. În acest moment aveți nevoie de:

– săturați un șanț la o adâncime de 10 cm și umpleți-l cu gunoi proaspăt, astfel încât să se ridice deasupra nivelului solului.

– următorul strat puneţi iarbă, buruieni, crengi și alte deșeuri de grădină, apoi acoperiţi-le cu solul îndepărtat

În această formă, patul rămâne până la iarnă
În primăvară, imediat ce se topeste zăpada, structura trebuie să fie stropită cu apă fierbinte sau cu gunoi de grajd lichid. Acest lucru se face pentru a începe procesele biologice și pentru a face patul să genereze căldură. Deasupra este necesar să acoperiţi cu folie. Semințele sunt semănate când temperatura sub folie, în interiorul mini-serei se încălzește la + 12 ° C. Răsadurile timpurii cresc foarte bine în acest mediu, iar atunci când plantele devin mai puternice, ele sunt transplantate în sol deschis.

Cum se realizează o mini-seră pe termen lung
Mini-serele permanente sub forma unei cutii nu necesită saparea solului și sunt perfecte pentru aproape toate culturile de grădină. Înălțimea optimă a mini-serei este de 60-80 cm pentru a ușura îngrijirea plantelor, nu se recomandă ca structura să fie prea largă, lățimea cea mai convenabilă este de 80-100 cm. Dacă există mai multe min-sere în zonă, atunci lăsați spațiu pentru alei cel putin 90cm.

Cadrul pentru mini-sere se pot face astfel
Se foloseste lemn ca şi cadru. Dar atenţie, lemnul, cutia, scândurile sau cheresteaua trebuie tratate cu un antiseptic pentru a preveni putregaiul anterior.

Următoarea etapă este plasarea compostului în straturi:
1. Se adaugă 30cm de materie vegetală: radacini, ramuri, ciocanele mici de lemn
2. 10-15cm de deseuri menajere, frunze, buruieni
3. Se adauga 20 cm de materiale usor degradabile: compost, iarbă, frunze, humus, gunoi de pasăre
4. Se adauga 20cm de sol mixt, humus şi turba.
5. Fiecare strat este bine compactat.

Mini-sera se udă bine şi se acoperă cu folie. În primăvara anului, pentru a începe procesul de descompunere și degradare a materiei organice, este necesar să se pulverizeze solul cu gunoi cald sau cu apă fierbinte și să se acopere cu folie. Înainte de plantarea semințelor, este suficient să le plantaţi în stratul superior. Astfel de paturi sunt construite nu numai în zonele deschise ale grădinii, ci și în sere de policarbonat, ceea ce permite creșterea randamentului.

Citeşte continuarea

Trending