Connect with us

Ghid Practic Casa

Cat de sigure sunt dezumidificatoarele pentru camera copilului

Published

on

dezumidificator

Umiditatea este cantitatea de vapori de apă conținută în aer și concentrația acestuia poate afecta sănătatea oamenilor. Este important să se mențină un nivel optim de umiditate în interiorul unei locuințe, mai ales dacă în casă este un copil. Bebelușii sunt de fapt mai fragili și delicati și sunt mai afectați de temperaturile și umiditatea din aer conform dezumidificatorcamera.ro

Ce nivel de umiditate este sigur pentru bebeluși?

Aceasta este o întrebare pe care o pun mulți părinți, mai ales în timpul lunilor de vară, când nivelul de umiditate este ridicat. În acest articol, veți aprofunda și veți spune care sunt beneficiile folosirii unui dezumidificator în camera bebelușului.

Nivelul ideal de umiditate interioară pentru bebeluși (și adulți) este între 30 și 50 la sută. Atunci când nivelul de umiditate este prea ridicat, se poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului.

Nu numai că acest lucru este dezgustător la vedere, dar poate provoca, de asemenea, probleme respiratorii atât pentru sugari, cât și pentru adulți. În plus, nivelurile ridicate de umiditate pot face ca acarienii să se dezvolte, ceea ce poate declanșa alergii.

Pe de altă parte, dacă nivelul de umiditate devine prea scăzut, poate provoca iritații.

Ce este un dezumidificator și cum funcționează

Dezumidificatorul este un aparat electrocasnic care poate fi fie fix, fie portabil cu functia exclusiva de dezumidificare a mediului in care este amplasat.

Dezumidificarea înseamnă eliminarea umidității din aer și, prin urmare, eliminarea acelei senzații de umezeală care poate fi întâlnită cu ușurință într-un mediu umed unde suprafețele ferestrelor (și nu numai) creează condens.

Umiditatea excesivă este sursa diverselor probleme într-un mediu, fie că este acasă sau la serviciu; de fapt, mult urâtul mucegai este consecința directă a unui mediu umed și prost ventilat și acest cerc vicios nu face altceva decât să creeze medii nesănătoase și neplăcute simțului mirosului.

Fie că este vară sau iarnă, umiditatea recomandată pentru a trăi într-un mediu sănătos variază de la 30 la 50%, de aceea este extrem de indicat să se mențină acest raport atât pentru sănătate, cât și pentru conservarea adecvată a mediului.

Dezumidificatorul este capabil sa readuca umiditatea in conditiile dorite prin intermediul unui mecanism care capteaza umiditatea si o transforma in apa in interiorul unui colector care va fi apoi golit periodic.

Un lucru foarte important de știut atunci când cumpărați un dezumidificator este că acesta nu va scădea sau crește temperatura mediului ambiant, ci va putea doar să scadă umiditatea din aer. De asemenea, este adevărat că prin scăderea umidității din aer, senzația de căldură sau frig va fi percepută mai puțin.

Dezumidificator în camera bebelușului

Umiditatea excesiva ar putea aduce mici probleme bebelușului. Acesta trebuie să poată respira aer proaspăt, unde nivelul de umiditate este regulat și ținut sub control.

Niveluri sănătoase

Temperatura internă a unei case în care locuiește un bebeluș este considerată optimă în jurul a 20°C. Poti avea unul sau doua grade in plus in baie mai ales cand faci baie bebelusului, in timp ce este recomandat sa nu depasi 20°C ​​in camera bebelusului.

Nivelurile de umiditate recomandate pentru sănătatea întregii familii și în special a nou-născutului, sunt în jur de valori cuprinse între 30-50%.

Menținerea unei temperaturi constante este importantă pentru a preveni îmbolnăvirea copilului din cauza schimbărilor bruște de temperatură, iar schimbările zilnice de aer ajută și la o calitate bună a aerului în încăperile casei.

Când se folosește un dezumidificator?

Utilizarea acestui dispozitiv nu are o anumită sezonalitate. „Depinde mult de condițiile de mediu sau de expunerea apartamentului: umiditatea prezentă într-o casă construită în anii ’70 va fi diferită față de o casă nou construita.

Apoi acordați atenție efectuării operațiunilor de curățare corespunzătoare: Aerul condiționat pornit vara, de exemplu, poate ajuta la reducerea excesului de umiditate în mediul inconjurator. In acest sens trebuie avuta in vedere intotdeauna necesitatea unei intretineri corespunzatoare: curatarea proastă a filtrelor aparatului de aer conditionat sau a filtrului dezumidificatorului reprezintă cauza posibilelor infectii care afecteaza caile respiratorii. De fapt, un sistem de aer conditionat si un dezumidificator care se folosesc doar vara, tind să acumuleze o cantitate de praf si bacterii care vor fi repuse in circulatie si inspirate odata cu pornirea aparatelor.

Odată setat dezumificatorul la nivelul de umiditate la care doriți să ajungeți, acesta își va face treaba și nu mai este necesar să interveniți decât daca rezervorul cu apa adunată s-a umplut. Dezumidificatorul se va opri atunci când umiditatea atinge nivelul prestabilit sau atunci cand rezervorul este plin.

Pe piață există multe tipuri de dezumidificatoare: cele mai moderne și electronice vă permit să setați procentul dorit de umiditate și, în mod independent, să mențineți setările date.

Dezumidificatoarele mai puțin avansate, în schimb, permit doar utilizarea manuală și necesită, la prima utilizare, să funcționeze la putere maximă și în funcțiune timp de 24 de ore consecutive pentru a absorbi umiditatea excesivă prezentă în mediu.

Ce probleme apar atunci când umiditatea e prea mare?

Umiditatea excesivă din casă determină un climat nesănătos care, pe termen lung, favorizează dezvoltarea unor afecțiuni care se pot transforma în afecțiuni mai mult sau mai puțin cronice.

Prea multă umiditate provoacă apariția ciupercilor și a mucegaiului pe pereți, în special în colțurile orientate spre nord. Mucegaiurile și ciupercile, pe lângă faptul că sunt urâte din punct de vedere estetic, sunt cauza proliferării acarienilor și bacteriilor care, după cum se știe, sunt vehicule pentru infecții și inflamații.

Alte sfaturi utile

În mod clar, o casă curată și bine ventilată va fi mai sigură pentru copil. De aceea este important să menținem încăperile bine ventilate, favorizând un schimb zilnic de aer și menținând constant temperatura și umiditatea.

Deci curățarea este în regulă, dar fără exagerare. Clopotul de cristal nu este niciodată o soluție bună! Contactul cu germenii, de fapt, este important în favorizarea dezvoltării anticorpilor la copil.

Cu toate acestea, este absolut necesar să se evite parfumurile excesive, de exemplu, parfumurile de cameră plasate în diferitele încăperi ale casei. În mod similar, ar trebui evitate și mirosurile puternice care pot enerva simțul mirosului bebelușilor.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Plante care absorb umiditatea din casa

Published

on

By

plante care absorb umiditatea

Umiditatea în casă este o problemă destul de comună și deloc nesemnificativă. Locuirea în medii excesiv de umede poate provoca, de fapt, probleme de sănătate, în special pentru cei care suferă de alergii. Folosirea unui dezumidificator sau instalarea sistemelor de filtrare este cu siguranță alegerea potrivită. Dar amintiți-vă că problema poate fi rezolvată și prevenită și într-un mod mult mai ecologic și mai ieftin. Putem recurge de fapt la plante împotriva umidității din casă.

Plante împotriva umidității casei: cum funcționează

Sunt un fel de umidificatoare și  ionizatoare naturale. Prin frunzele și pământul lor sunt capabili să absoarbă umiditatea prezentă în casă.

Așezați-le în încăperi care mai mult decât altele au problema umidității și mucegaiului, cum ar fi baia. Acestea creează un mediu sănătos și verde și ajută la îmbunătățirea calității aerului din casă.

Plante care absorb umiditatea din casa: ce sunt

Să vedem împreună din ce specii să alegem.

 • Aloe. Cunoscută pentru proprietățile sale cosmetice, aloe vera este una dintre plantele perfecte împotriva umidității, deoarece poate capta cu ușurință excesul de umiditate, făcând mediul înconjurător mai sănătos. Ar trebui plasat într-un loc cu lumină indirectă a soarelui, poate iluminat de o fereastră interioară. Prea multă lumină directă a soarelui poate arde frunzele. 
Aloe Vera
 • Feriga. Planta tipica care a fost folosita intotdeauna la mobilarea baii. Bogate în frunze verzi strălucitoare, ferigile nu se tem de schimbările bruște de temperatură și absorb umiditatea din casă. Mici ca dimensiuni, sunt bine venite chiar și în spații mici și, nu în ultimul rând, nu necesită îngrijire deosebită. Unelor variante le place lumina puternică, în timp ce altora le place puțin mai moderată și mai puțin puternică. 
Feriga
 • Orhideea. Originară din țările tropicale, orhideele se dezvoltă în condiții calde și umede. Datorita acestor caracteristici sunt ideale pentru amenajarea baii si bucatariei, zone ale casei in care riscul de condens si umiditate este foarte mare. Dar pe lângă această caracteristică practică utilă, trebuie să ne amintim că orhideele sunt plante foarte elegante și rafinate, care dau o notă de clasă mediului. Există multe varietăți, de la cel alb, cel mai elegant și mai sofisticat dintre toate, până la cele mai colorate. 
 • Bambus. Planta de bambus este, de asemenea, foarte eficientă împotriva umidității. Varianta ideală pentru cazul nostru specific este cea bambusul pitic, deoarece crește puțin și nu trebuie să fie repotat prea des. În plus, poate fi amplasat și pe un raft sau într-un colț pentru a lumina și a face camera mai primitoare. Iubește lumina slabă, motiv pentru care este perfect și într-o baie oarbă iluminată indirect.
 • Aglaonema. Provenită din China, este o plantă veșnic verde care poate supraviețui chiar și cu foarte puțină apă. Iubește umiditatea și lumina scăzută sau indirectă. Suportă bine chiar și temperaturile destul de scăzute. O plantă perfectă pentru cei incepatori, deoarece nu este deosebit de delicată și nu necesită îngrijire deosebită. Având în vedere caracteristicile sale și condițiile în care adoră să trăiască, aglaonema este planta ideală de așezat în baie.
Aglaonema
 • Filodendron. Plantă de origine tropicală, filodendronul iubește lumina strălucitoare și aerul umed. Este usor de cultivat.
 • Asparagină. O altă plantă cunoscută pentru capacitatea sa de a absorbi umiditatea casei este asparagina. Se hrănește cu umiditate și crește bine în prezența a multă lumină. Cu toate acestea, este capabil să supraviețuiască chiar și cu o luminozitate mai moderată. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru băile oarbe.
 • Iederă. Extrem de scenografică datorită obiceiului său în cascadă, iedera iubește foarte mult umiditatea. De aceea este deosebit de potrivit pentru absorbția umidității excesive care se formează în casă. În plus, datorită ramurilor lungi și subțiri și a frunzelor în formă de inimă, creează frumoase decorațiuni romantice.
 • Azalee. Azalea apare printre cele mai potrivite plante pentru a trăi în interior pe timpul iernii. Nu-i place climatul uscat ci dimpotriva, creste foarte bine in context umed. Important este să nu-l expui la curenți. Există multe varietăți. Una dintre cele mai recomandate este cea de foioase: emana un miros amețitor foarte plăcut și funcționează ca un dezumidificator natural.
 • Sansevieria trifasciata. numele său comun este „limba soacrei”. Oricum ai vrea să-i spui, este o plantă tropicală cu frunze lungi și groase, verzi, care tind să crească în sus. Trăiește foarte bine în medii umede. Din acest motiv este inclusă și printre plantele utile pentru absorbția unui exces de umiditate și pentru purificarea aerului de poluanți. Sanseveria crește în lățime. Pentru a preveni răspândirea prea multă, puteți încerca să-l țineți înconjurând-o cu bandă adezivă. Alternativ, poate fi agățat, pentru un efect de cascadă spectaculos! Trăiește bine atât în ​​contexte de lumină intensă, cât și în cele moderate. Nu necesită îngrijire specială.
Sansevieria trifasciata
 • Aspidistra. Supranumită și „planta de plumb”, aspidistra este planta perfectă pentru cei mai incepatori. Este atât de nepretențios încât este practic imposibil să-l faci să moară. Absoarbe umezeala si decoreaza elegant in acelasi timp. Trăiește bine chiar și în prezența luminii puține sau a luminii indirecte.
 • Gerbera. Vesele și colorate, gerberele seamănă cu margaretele mari în culori intense: de la galben la portocaliu și de la roșu la roz intens. Sunt ideale ca plante de păstrat în interior pe timpul iernii. De fapt, se tem de frig și de îngheț, în timp ce preferă mediile umede. A avea gerbere in casa ta inseamna asadar sa scapi de umiditate si sa dai o nota de culoare in timpul iernii gri. Cunoscută și sub numele de „margareta africană”, gerbera ține muștele departe.
 • Pothos. Iată o altă plantă cu un obicei în cascadă sau cățărător care se hrănește cu umiditate. Practic indestructibil, pothos-ul este perfect pentru bai oarbe sau foarte luminoase. Crește în lungime ca o viță de vie. Captează umiditatea din jur și în același timp decorează mediul. Efectul obținut prin agățarea lui de tavan este foarte frumos.
 • Begonia. Să încheiem turul nostru de plante care se hrănesc cu umiditate cu begonia. La fel ca toate plantele pe care le-am văzut până acum, begonia se dezvoltă și în soluri umede, bine drenate și funcționează perfect ca un dezumidificator natural. Necesită puțină îngrijire. Singurul avertisment: nu o expune direct la lumina soarelui. Extrem de ornamentală și decorativă, begonia este planta perfectă pentru a înfrumuseța și a da o notă de culoare și viață mediului.

Umiditatea în casă: cum se calculează nivelul ideal

Termenul „umiditate” se referă la cantitatea de apă sau vapori de apă prezentă în atmosferă și în mediu.

Dar de unde știi nivelul de umiditate din casă pentru a ști dacă avem prea mult sau prea puțin?

Rata de umiditate este calculată ca procent folosind un instrument special numit higrometru.

Evident, gradul de umiditate nu este întotdeauna același, deoarece variază în funcție de sezonul în care te afli. Cu titlu indicativ putem spune că:

 • iarna temperatura in casa ar trebui sa fie in jur de 20°C cu un nivel de umiditate intre 45 si 47%. 
 • vara, temperatura internă ar trebui să fie în jur de 25-26 ° C, cu o umiditate de 55%.

Consecințele asupra sănătății ale excesului de umiditate în casă

Dar de ce este atât de important să reducem gradul de umiditate din casă? Un exces de umiditate poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Iată cele mai comune:

 • alergii respiratorii cauzate în principal de micotoxine și spori care sunt eliberați de mucegaiuri, la rândul lor, o consecință directă a unui exces de umiditate în aer.
 • astm bronșic, care se prezintă cu dificultăți evidente la respirație
 • rinita alergică ale cărei simptome principale sunt tusea, curgerea nasului, cefaleea etc…
 • conjunctivită, inflamație a membranei oculare
 • probleme dermatologice care se prezintă cu exfoliere a pielii, erupții cutanate și mâncărime
 • dificultate de concentrare asociată adesea cu amețeli și dureri de cap
Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x